A tak typowaliście w latach ubiegłych:
 10.MFF NH, Wrocław 2010
 10.MFF NH, Wrocław 2010 9.MFF NH, Wrocław 2009
 9.MFF NH, Wrocław 2009 8.MFF NH, Wrocław 2008
 8.MFF NH, Wrocław 2008 7.MFF NH, Wrocław 2007
 7.MFF NH, Wrocław 2007 6.MFF NH, Wrocław 2006
 6.MFF NH, Wrocław 2006 5.MFF NH, Cieszyn 2005
 5.MFF NH, Cieszyn 2005
 10.MFF NH, Wrocław 2010
 10.MFF NH, Wrocław 2010 9.MFF NH, Wrocław 2009
 9.MFF NH, Wrocław 2009 8.MFF NH, Wrocław 2008
 8.MFF NH, Wrocław 2008 7.MFF NH, Wrocław 2007
 7.MFF NH, Wrocław 2007 6.MFF NH, Wrocław 2006
 6.MFF NH, Wrocław 2006 5.MFF NH, Cieszyn 2005
 5.MFF NH, Cieszyn 2005

ale cóż pomysłowość fabuły rozwaliła mnie na łopatki...
 ale cóż pomysłowość fabuły rozwaliła mnie na łopatki...  No i technika Bush'a i " nature friendly wars"
 No i technika Bush'a i " nature friendly wars"

mortiis2 napisał(a):
Na festiwalu nie widziałem filmów o których wiadomo było że wejdą do dystrybucji (Attenberg; Code Blue; Pina; Człowiek Z Hawru; Koń Turyński; Pewnego razu w Anatolii) i pewnie część z tych filmów byłaby na liście najlepszych filmów festiwalu.

miecznik napisał(a):Jako kuriozum uważam projekcję KOMANDOR TREHOLT I GRUPA SPECJALNA NINJA, reż. Thomas Cappelen Malling. W dniach żałoby po zamach w Norwegii można było obejrzeć parodię zamachów w Oslo, które w tym filmie były przygotowywane przez Służby Specjalne. I pojawiające się zdania typu, że śmierć niewinnych i przypadkowych osób muszą być konieczne, bo walczymy o wpływy i władzę.
miecznik napisał(a):DRŻĄCE TRĄBY, reż. Natalia Brożyńska (wszyscy pokochali ten filmik za jedno zdanie, gdy bohater przychodzi zamordować drugiego, a ten go wita i mówi: "O! Przyniosłeś siekierę, widać nie jestem ci obojętny.")
Za nieco mniejsze kuriozum uważam 22 MAJA, reż. Koen Mortier opowiadające o zamachu w galerii handlowej, które można było obejrzeć w ... Galerii Handlowej ARKADY. Tu chodzi mi o zbieżność miejsca w filmie, jak i miejsca seansu. To tak jakby oglądać "Nocny pociąg z mięsem" w kinie w pociągu, albo "Titanica" na statku.

miecznik napisał(a):OJCZYZNA, reż. Sylllas Tzoumerkas (ciekawe spojrzenie na kondycję Grecji, ale ta finałowa piosenka "Feli Cita" zupełnie mnie rozwaliła; tak poważnie, a na koniec piosenka z "Lata z Radiem"?!?)

Jarosz napisał(a):A filmy dziejące się na statkach kosmicznych albo innych planetach/galaktykach?