Moje typy - najlepsze filmy 10.ENH

Filmy 10. ENH - wypowiedz się!
Seblon
NH-Moderator

Na forum od:
16 lut 07, 14:33

Post 1 sie 10, 11:07

:idea: Tradycyjnie otwieramy temat, w którym zachęcamy wszystkich do opublikowania swojej listy najlepszych filmów 10. MFF ENH.

A tak typowaliście:

:arrow: rok temu (9. ENH, Wrocław 2009) >>>

:arrow: dwa lata temu (8. ENH, Wrocław 2008)>>>

:arrow: trzy lata temu (7. ENH, Wrocław 2007) >>>

:arrow: cztery lata temu (6. ENH, Wrocław 2006) >>>

:arrow: pięć lat temu (5. ENH, Cieszyn 2005) >>>
21. MFF Nowe Horyzonty 22 lipca - 1 sierpnia 2021

michuk

Na forum od:
30 lip 06, 0:25

Post 1 sie 10, 14:30

Pierwsza piątka z obejrzanych na festiwalu:

1. Hadewijch
2. Kuszenie świętego Tõnu
3. Niewinność
4. Pepperminta
5. Beautiful Darling

Poza tym wysoko cenię obejrzene wcześniej: Tetro, The Limits of Control, Za dziesięć jedenasta, Zagubieni w miłości...

W pamięci zapadły mi też takie filmy jak: Czarni, My Son, My Son, What Have Ye Done, Le Quatro Volte, Paszcza wilka, Trash humpers i wiele innych.

Tu moje wszystkie oceny filmów obejrzanych na ENH 10.

A tu ranking Filmasterów, w którym wygrywają stare filmy. Z nowszeych w czołówce "Nic osobistego", " Tajemnice Oil City" i "Hadewijch".
Ostatnio edytowano 2 sie 10, 14:40 przez michuk, łącznie edytowano 3 razy

waszkas

Na forum od:
15 lip 10, 17:13

Post 1 sie 10, 21:36

Pomijam konkurs bo już oceniałem. Moja dziesiątka (kolejność alfabetyczna):
-Cafe noire!!!!!!!!!!!!!!! :)
-Czarni
-Jej droga
-Moje szczęście
-O bogach i ludziach
-Phobidilia
-Sławni i martwi
-Wkraczając w pustkę
-Wtorek, po świętach
-Wyśnione miłości
"Jest duża różnica między robieniem czegoś dobrze a robieniem czegoś naprawdę twórczo"

_che_

Na forum od:
28 lip 07, 18:14

Post 1 sie 10, 23:26

Kilka z tych filmow z cyklu retrospektywy, wiem że już kiedyś były ale się tym nie przejmuję. Wydaje mi się że średni poziom festiwalu był wyższy w stosunku do poprzednich edycji. Mniej natomiast widzialem w tym roku znaczących, świetnych filmów radykalnych.

Kolejność trochę przypadkowa, trochę nieprzypadkowa. Sporo starszych filmów.

1. Zwyczajna historia
2. Życie jest muzyką
3. Jutro będzie lepiej
4. Wyznanie
5. Taśma
6. Szepty na wietrze
7. Rozpacz
8. Wkraczając w pustkę (choć od pewnego momentu zaczął być nieco rozczarowujący)
9. Dzień w którym Bóg odszedł
10. Jej droga

Dziękuje za retrospektywę Godarda. Nie nastawiałem się, a ostatecznie widziałem trzy bardzo ciekawe, inspirujące filmy (Pasja, Zdrowaś Mario, Alphaville). Kino Tureckie, na wysokim poziomie -widzialem 6 filmów - żaden z nich nie rozczarował. Konkurs w tym roku dosyć przeciętny co nie zmienia faktu, że żaden z filmów którego widziałem mnie od siebie nie odrzucił (na 9 filmów, było kilka niezłych+ bardzo ciekawa "Zwyczajna historia)". Ogólnie udany festiwal. Jak już wcześniej gdzieś pisałem, piorunujące wrażenie zrobił na mnie film Akina w Heliosie 1.

Mrozikos667

Na forum od:
3 sie 08, 11:11

Post 2 sie 10, 9:07

Ech, jak to się odbiór może różnić. Bo wg mnie poziom był jednak trochę niższy niż w poprzednich latach - nie zobaczyłem ani jednego filmu, który bezapelacyjnie rozsmarowałby mnie po ścianie. Tym niemniej sporo było filmów naprawdę świetnych. Oto one:

Zwyczajna historia
Jej droga
Podróż ku słońcu
Upadek anioła
Amer
Pomiędzy dwoma światami
Ślady pamiętnika
Portugalska zakonnica
Płonąca kobieta szuka wody
Moje szczęście
Uzak
Tajemnice Oil City
Powrót Kapitana Niezwyciężonego :)

Było jeszcze kilka naprawdę dobrych, ale że miały być najlepsze, to nie będę 30 tytułów wypisywał ;)

ayya

Na forum od:
27 lip 09, 10:52

Post 2 sie 10, 9:31

Barry Lyndon
Do utraty tchu
Jej droga
Mefisto
Pętla
Radio On
Rozpacz
Taśma
Uzak
Wtorek, po świętach

generalnie najlepsze były te filmy, które już kiedyś widziałam

doktor pueblo

Na forum od:
21 lip 08, 14:29

Post 2 sie 10, 13:59

Nie wymieniam filmów, które widziałem już przed festiwalem (np. Barry Lyndon, Sanatorium pod Klepsydrą, Ulica Krokodyli), bo wtedy oczywiście czołówka wyglądałaby inaczej.

A tak to najlepsze filmy (w jakiej takiej kolejności) to:
- In Absentia (bracia Quay)
- Pieskie życie
- Wtorek po świętach
- Kosmos
- Synu, synu, cóżeś uczynił
- Gorzkie mleko
- Wyśnione miłości
- Podróż ku słońcu
- Hadewijch
- Skowyt III: Torbacze :):):)

Bardzo dziękuję za retrospektywę turecką (najlepsza retrospektywa narodowa od lat) i koncert Baba Zuli!
I do not care to belong to a club that accepts people like me as members.

hellen.cp

Post 2 sie 10, 14:19

Sporo wyświetlanych w tym roku filmów widziałam przed festiwalem, więc nie brałam ich pod uwagę. Zobaczyłam wiele wspaniałych dzieł, takich jak:
- Wyśnione miłości
- Tetro
- Życie z wojną w tle (lepsze niż Palindromy wyświetlane pare lat temu)
- Mój pies Tulip
- Amer
- Do utraty tchu
- Wasze miasta trawą zarosną
- Szyfry
- Dzień, w którym Bóg odszedł
- wszystkie 5 filmów Mory ze "Skowytem III: Torbacze" na czele :D
Koncerty w Arsenale również były świetne! Żałuje, że nie widziałam "Zwyczajnej historii", ale na pewno będę miała jeszcze okazję :-)

Siena

Na forum od:
18 mar 08, 15:55

Post 2 sie 10, 16:04

czas na podsumowanie, póki wrażenia świeże, a głowa pełna obrazów z obejrzanych filmów...

kolejność bez większego znaczenia:
- Niewinność + Przeznaczenie, Zazdrość, czyli Demirkubuz!
- Uzak
- Wtorek, po świętach
- Życie z wojną w tle
- Papierowy żołnierz
- Moje szczęście
- Sanatorium pod klepsydrą, Szyfry...
- Pułkownik Redl, Hansussen...
- Tetro
- Powrót kapitana Niezwyciężonego

ogólnie było ok, obyło się bez większych rozczarowań repertuarowymi wyborami...

kapsel

Post 2 sie 10, 16:56

Moje typy:

1. Instytut Benjamenta i Piaskun Quayów
2. Wydalony
3. Mama
4. Synu, synu, cóżeś ty uczynił
5. Shit year
6. Taśma
7. Zakochany Tomasz
8. Matka Teresa od kotów
9. Moje szczęście
10. Wkraczając w pustkę

AK

Na forum od:
1 mar 05, 21:01

Post 2 sie 10, 19:50

- oba nowe filmy Herzoga
- Fatum
- trochę na wyrost, ale żeby wyróżnić cokolwiek konkursowego to Kuszenie świętego Tonu
- Moj pies Tulip, ale trudno go porównywać z pozostałymi, to kategoria "lekkie, łatwe i przyjemne"

Mr Brightside

Na forum od:
5 kwi 05, 18:47

Post 2 sie 10, 22:36

Moim zdecydowanym numerem jeden na tegorocznym festiwalu jest belgijski Zakochany Tomasz. Oryginalne formalnie studium izolacji społecznej, życia w świecie fantazji i niedojrzałości uczuciowej w duchu cyberpunk. Zabawne, mądre i mimo ryzykownej formy (jedyne, co widzimy, to obraz z wideokamery Tomasza i ludzi, z którymi przez nią rozmawia) nie nużące ani przez moment. Myślę, że to dość wierny portret pokolenia Internetu - tym bardziej imponujące, że zrealizowany już 10 lat temu.

W czołówce umieściłbym też bardzo zbliżoną fabularnie, ale radykalnie odmienną (chociaż pod pewnymi względami także ryzykowną) w formie Phobidilia. Bombastyczna, krzykliwa produkcja mimo bycia kolejną "zabawą popkulturowymi kliszami", mówi co nieco o umysłowości ludzi wychowanych na telewizji, filmach i serialach. Można to było pewnie zrobić subtelniej, ale może właśnie taka forma najlepiej odwzorowuje mentalność pokolenia nowych mediów.

Reszta mojego top 10:

Niewinność
Uzak
Mondo cane
Tęsknota za światłem
Jak być kochaną
Pętla
Zatoichi meets Yojimbo
Powrót Kapitana Niezwyciężonego
(jedyny naprawdę dobry film Mory)

Z filmów krótkich dodałbym hiszpańskiego Mojego niewidzialnego przyjaciela i polski dokument Poza zasięgiem.

(Specjalne wyróżnienia dla Och, księżyc za estetykę i tajemniczy nastrój oraz Mój Pies Tulip za urok i wdzięk, jakiego próżno szukać w wielkich animowanych produkcjach.)
Have no fear! Jerry's here!

Ojciec Dyrektor

Na forum od:
31 lip 06, 21:57

Post 2 sie 10, 23:18

Moje typy, bez kolejności:

Synu, synu, cóżeś uczynił?
Kosmos
Dobre serce
Le quattro volte
Gorzkie mleko
All Tomorrow's Parties
Życie jest muzyką

W ogóle mało w tym roku widziałem konkursowych rzeczy, z roku na rok coraz mniej mi się filmy podobają i coraz bardziej doceniam aspekt towarzyski festiwalu, spotkania ze znajomymi itd :)

juliette

Na forum od:
22 cze 09, 14:34

Post 3 sie 10, 1:36

więc tak:
- Peperminta (to mój nr 1, reszta w dowolnej kolejności)
- Shit year (dla mnie najlepszy konkursowy)
- Jej droga
- Wyśnione miłości
- Wtorek, po świętach
- Uzak
- Matka Teresa od kotów
- Przeznaczenie
- Cafe noire
- All Tomorrow's Parties i The White Stripes

pomijam świetne filmy, które widziałam wcześniej, było też wiele takich, które oceniam jako dobre, ale bez rewelacji albo takich, które zafascynowały mnie wyłącznie jakimś elementem alvo do jakiegoś elementu (tu świetnym przykładem jest Amer), ale czegoś zabrakło, żeby znaleźć się w tych najlepszych.
Ostatnio edytowano 3 sie 10, 22:07 przez juliette, łącznie edytowano 2 razy

cze67

Na forum od:
14 cze 06, 10:34

Post 3 sie 10, 10:38

Mama
Szepty na wietrze
All Tomorrow's Parties
Życie z wojną w tle
Podróż ku słońcu
Cafe noire
Czarni
Phobidilia
To już lato
Pułapka na kraby
Pomiędzy dwoma światami
Wtorek, po świętach
Kobieta w ogniu szuka wody
Dzień w którym Bóg odszedł
Zwyczajna historia
Łagodny potwór
Upadek anioła
Valhalla Rising
Powrót Kapitana Niezwyciężonego
Ostatnio edytowano 3 sie 10, 14:32 przez cze67, łącznie edytowano 1 raz

chinaski

Na forum od:
24 sie 06, 7:06

Post 3 sie 10, 11:52

1. Mama
2. Wydalony
3. Moje szczęście
4. Paszcza wilka
5. Shit Year
6. Wasze miasta trawą zarosną
7. Upadek anioła
8. Portugalska zakonnica
9. Podróżuję bo muszę, wracam bo cię kocham
10. Amer
11. Should I Really Do It?

Hadewijch, Wkraczając w pustkę, Domena, Zwyczajna historia, Zagubieni w miłości, Fatum, Puskas Hungary

Pętla
Ostatnio edytowano 4 sie 10, 7:43 przez chinaski, łącznie edytowano 1 raz

tricia

Na forum od:
3 sie 08, 18:24

Post 3 sie 10, 12:15

1. Tetro
2. Wkraczając w pustkę
3. Matka Teresa od kotów
4. Shit year
5. OGÓLNIE CYKL Nowe Kino Turcji (widziałam: Pomiędzy, Should I really do it?, Bornova Bornova, Nieszczęsny los, Miasteczko i Kokon; ale było w czym wybierać)
6. Pogarda i uprzedzenie

Dzidziak

Post 3 sie 10, 16:02

1. Zakochany Tomasz
2. Cafe Noire
3. Shit Year
4. Instytut Benjamenta
5. Trash Humpers
6. Zwyczajna Historia
7. Przeznaczenie
8. Uzak
9. Wkraczając w pustkę
10. Film Socjalizm

Ponadto : Pochwała miłości, zazdrość, All Tomorrow's parties, I tak nie zależy nam na muzyce itd. :) ''Zakochany Tomasz'' BIJE WSZYSTKO!!! :D

Querelle

Na forum od:
24 gru 04, 4:26

Post 3 sie 10, 19:23

1. Jean-Luc Godard :!: (filmy powstałe w późniejszym okresie jego twórczości, najlepsze: "Numer dwa", "Nowa fala", "Mozart na zawsze", "Historie kina")

2. "Portugalska zakonnica" (E. Green)
3. "Wydalony" (A. Sikora)
4. "Fatum" (Z. Demirkubuz)
5. "Wśród drzew" (A. Frantzis)
6. "Mama" (N. Renard, Y. Renard)
7. "Zwyczajna historia" (A. Suwichakornpong)
6. "Upadek anioła" (S. Kaplanoglu)
8. "Pomiędzy dwoma światami" (V. Jayasundara)
9. "Wasze miasta trawą zarosną" (S. Fiennes)
10. "Zaludniona kraina" (A. Sanmarti) i "Trzecia strona" (Z. Demirkubuz)

Nie uwzględniłem m.in. wspaniałych pełnych metraży braci Quay (widziałem wcześniej).

kakceoatl

Post 3 sie 10, 20:32

Kolejność dowolna:

1. Kuszenie Świętego Tonu,
2. Hadewijch,
3. Podróż ku słońcu,
4. Wtorek po Świętach,
5. Kuszenie świętego Tonu ,
6. Radio On,
7. Kobieta w ogniu szuka wody,
8. All Tomorrow's Parties,
9. Indianie na Ekranie,
10. Samotny Wilk i Szczenię II: Droga do Piekła,
11. Indianie na ekranie,

marco

Na forum od:
19 paź 09, 22:50

Post 3 sie 10, 21:56

Poniżej lista filmów, które najbardziej podobały mi się na Festiwalu (nowe filmy z lat 2008-2010 niedystrybuowane dotychczas w Polsce) - kolejność przypadkowa

O bogach i ludziach
Carlos
Hadewijch
Puskas Hungary
Zwyczajna historia
Łagodny potwór - Projekt Frankestein
Biała przestrzeń
Jej droga
Wtorek po świętach
Mój Marlon i Brando

Z kilku oglądanych nieznanych mi wcześniej filmów J.L. Godarda największe wrażenie zrobił na mnie obraz "Karabinierzy"
Swoją drogą jeśli ktoś poszukuje filmów tego reżysera to na dvd wydana została w 2009r kolekcja składająca się z 7 filmów reżysera:
DO UTRATY TCHU,
ŻOŁNIERZYK,
ALPHAVILLE,
KOBIETA JEST KOBIETĄ ,
SZALONY PIOTRUŚ .
MADE IN USA
DETEKTYW

Z retrospektywy Zemi Demirkubuza najbardziej podobały mi się filmy "Poczekalnia" oraz "Fatum". Niemniej ulubionym moim twórcą znad Bosforu jest Yesim Ustaoglu, której filmy Podróż ku słońcu i Puszka Pandory widziałem wcześniej. (nie liczę oczywiście Fatiha Akina, tworzącego w Niemczech, którego obrazy również są mi bardzo bliskie).

Przyznam jednak, że w tym roku nie zobaczyłem żadnego filmu, który poruszyłby mnie do głębi i byłby moim wielkim odkryciem.
Być może wynika to z tego, że mam wrażenie, że Organizatorom coraz trudniej pozyskiwać najlepsze obrazy sezonu np. z Cannes, Berlina czy Wenecji - konkurencja festiwalowa robi się coraz większa. Już wiemy że laureaci Cannes i Berlina będą na festiwalu Filmy Świata ALE KINO, a przypuszczam że wiele innych nagrodzonych obrazów pojawi się na WFF.
marco

juliette

Na forum od:
22 cze 09, 14:34

Post 3 sie 10, 21:59

marco napisał(a):Przyznam jednak, że w tym roku nie zobaczyłem żadnego filmu, który poruszyłby mnie do głębi i byłby moim wielkim odkryciem.

To u mnie był tylko jeden taki film, i też uważam, że to zdecydowanie za mało jak na cały festiwal. Nawet zaczęłam się zastanawiać, czy to może ze mną jest coś nie tak ;)

MK

Na forum od:
26 gru 04, 10:41

Post 4 sie 10, 0:08

chodzilam glownie na konkurs glówny (zobaczylam wszystko) i fimów o sztuce (widzialam polowe). w przyszlym roku zamierzam to odwrocic, w konkursie glównych bylo wiele filmów, ktore byly dla mjnei strata czasu, a w konkursie o sztuce spodobalo mi sie wszystko co udalo mi sie zobaczyc. Tym niemniej w kokursie Nh tez bylo kilka bardzo dobrych pozycji (ktore sasiadowaly z cyfrowym niechlujstwem)
kolekjnosc przypadkowa:

Wasze miasta zarosna trawa
Synu, cózes uczynil
Paszcza wilka
Mój pies Tulip
Amer
Shit Year
Tajemnice Oli City
Tresc
All tomorrow parties
Basquiat
Indianie na ekranie
Pomiedzy dwoma swiatami

(nie uwzgledniam retrospetkyw, tylko filmy premierowe)
MK

tangerine

Na forum od:
13 lip 07, 5:38

Post 4 sie 10, 9:01

W tym roku nie przedstawię moich najlepszych filmów, ponieważ na wielu filmach, które chciałbym obejrzeć nie byłem - z różnych względów. Nie czuję się usatysfakcjonowany festiwalem po raz pierwszy odkąd w nim uczestniczę.
Nowa formuła z rezerwacjami wymaga innej strategii, co więcej odniosłem wrażenie, że dyskusja na forum odnośnie filmów była szczątkowa.
Filmy JLG wypełniłyby całą 10 najlepszych filmów jednak nie widziałem części jego filmów składającyh się na Film Godard, który traktuję jako zwartą całość. Zarówno filmy wszesne [Szalony Piotruś, Pogarda] jak i środkowe [Numer dwa, Ratuj się kto może] czy póżniejsze [Detektyw, Imię Carmen, Nowa fala], a nawet późne [Pochwała miłości, Historie kina] są w równym stopniu wpaniałe, ale dopiero razem składają się na arcydzieło.

Postanowiłem jednak spróbować zebrać te filmy w jakąś klasyfikację, ale nie będzie to łatwe.
Z filmów konkursowych w pierwszej dziesiątce widziałby Shit Year - ciekawe, że kolejny juź rok wskazuję filmy czarno-biale w czołówce podsumowań festiwali. Przyznam szczerze, że ten film mnie zaskoczył, swoboda i lekkość stylu mnie urzekła, czuć powietrze w tych scenach. Do tego uniweralny temat, chociaż nie podany w konwencjonalny sposób. Uwielbiam te kontrastowe zdjęcia na granicy realności. Zdecydowanie najlepszy film konkursu (z tych które widziałem).
Może jeszcze mógłbym bronić filmu Podróżuję, bo muszę, wracam, bo cię kocham - działa na mnie taka formuła transowej opowieść o bezdrożach. Chciałoby się dograć gitarę Neila Younga bądź post-countrowców ale to byłby pewnie inny film. Trochę tam atrakcji zabrakło w końcówce filmu ale ogólnie pozytywnie odebrałem. Zapamiętałem z braku filmów wyraźniejszych.

Z konkursu filmów o sztuce warto wspomnieć o filmie Balet Opery Paryskiej. Stara francuska szkoła dokumentu, ale wielkich odkryć tym razem nie było. Jeśli zapamiętam to przede wszystkich z uwagi na fragmenty genialnych przedstawień niż dość monotonnych scen przygotowań.

Z Trzeciego Oka - największe odkrycie wśród nieznanych artystów Droga między dwoma punktami Film idealny do oglądania tuż przed snem, albo zaraz po przebudzeniu, bije od niego jakaś czysta energia i zarazem spokój.

Z panoramy najlepiej odebrałem: To już lato - solidne kino społeczne, gdzieś podskórnie też podszyte głębszym wejrzeniem w struktury narracyjne rzeczywistości, nie daleko już ma reżyser żeby zbliżyć się w rejony eksplorowane przez Kieslowskiego, ta metafizyka i to przenikliwe spojrzenie na rzeczywistość czai się u niego gdzieś za węgłem. Ciekawi mnie dalsza droga rezysera, czy będzie go w te rejony ciągnąć (jak braci Dardenne, Audiarda i innych, to jest chyba znak czasu)
Wyróżniał się ponadto jeszcze Hadewijch - Fantastyczna pierwsza godzina, szkoda, że będąc tak blisko tematów niezmiernie ciekawych dla widza (zderzenie bohaterki z tzw. zwyczajną rzeczywistością) reżyser koncentruje się na rozwijaniu filmu wzdłuż, a nie wszerz (narracyjnie i psychologicznie).

Złego porucznika widziałem wcześniej w Krakowie i uważam, że jest szalenie przewrotny film, nieco zbliżony w tonacji do tych bardziej szalonych filmów Woody'ego Allena czy nawet jeszcze bardziej braci Coen. Lekką ręką rysowany obraz świata w dekadenckich barwach. Zaskakująco frapujący film., chociaż pod względem fotograficznym pozostawia sporo do życzenia.

Z cyklu Dokumenty/eseje zapadnie mi w pamięc Tańczące marzenia, nie do końca wykorzystana szansa na znaczący film. Gdzieś emocje przechodzą obok ekranu, a w kadrze od czasu do czasu mamy refleksy tych emocji i to już jest wartościowe. W sumie inspirujacy film.

Z filmów tureckich - wyróżnił się Upadek anioła, który znamionuje duży talent jego twórcy, chociaż zabrakło w tym filmie jakby zakończenia czy cody, a wydaje się, że świetnie zbilansowałaby ten obraz. Odniosłem bowiem wrażenie jakby nie dowieziono drugiej części tego filmu.

Z cyklu horyzontów języka filmowego - jeden film odrobiłem Szef wszystkich szefów - okazał się jednym z najlepszych filmów festiwalu, udawadniający przynależność LvT do ekstraklasy filmowców europejskich. Scena w kinie - jedna z najbardziej zapadających w głowie. Film gdzieś nie tak daleko od poszukiwań Godarda, tylko, że w tonacji komediowej.

Sezonu 2009/2010 nie będe omawiał, a Godard jest ponad wszystkim.
Ostatnio edytowano 26 sie 10, 17:55 przez tangerine, łącznie edytowano 8 razy

TrebreH

Na forum od:
31 lip 09, 9:27

Post 5 sie 10, 9:09

Moje najlepsze:
Matka Teresa od kotów
Hadewijch
Moje szczęście
Mark
Taśma
Dzień, w którym Bóg odszedł
Na gorąco
Szepty na wietrze
Tęsknota za światłem
Puszka Pandory
równy samemu sobie / pilnujący swych granic

miecznik

Na forum od:
10 mar 08, 13:41

Post 5 sie 10, 18:38

Moje Top 10:

1. Le Quattro Volte, reż. Michelangelo Frammartino

2. Papierowy żołnierz (Bumażnyj sołdat), reż. Aleksej German Młodszy
3. Dzień, w którym Bóg odszedł (Le jour où Dieu est parti en voyage), reż. Philippe van Leeuw

4. Liban (Lebanon), reż. Samuel Maoz
5. Wtorek, po świętach (Marți, după Crăciun), reż. Radu Muntean
6. Esterhazy, reż. Izabela Plucińska
7. Kinematograf, reż. Tomasz Bagiński
8. O bogach i ludziach (Des Hommes et Des Dieux), reż. Xavier Beauvois
9. Zły Porucznik (Bad Lieutenant: Port of Call New Orleans), reż. Werner Herzog
10. Łagodny potwór – projekt Frankenstein (Szelid Termetes - A Frenkenstein Terv), reż. Kornél Mundruczó

aszeffel
    NH-Kreator

Na forum od:
    23 mar 06, 11:51

Post 5 sie 10, 20:05

Podróżuję, bo muszę, wracam, bo cię kocham
    Shit Year
    Paszcza wilka
    Wasze miasta trawą zarosną
    Treść
    Łagodny potwór – projekt Frankenstein
    Petropolis
    Droga pomiędzy dwoma punktami
    Ślady pamiętnika
    Kosmos
    Rozpacz

tangerine

Na forum od:
    13 lip 07, 5:38

Post 5 sie 10, 21:00

MK napisał(a): (nie uwzgledniam retrospetkyw, tylko filmy premierowe)

Ciekawi mnie czy ktokolwiek w Polsce widział w kinie film pod tytułem "Numer dwa" Godarda ? Dla mnie największe odkrycie tego festiwalu. Mam wrażenie, że to była premiera.

MK

Na forum od:
    26 gru 04, 10:41

Post 5 sie 10, 21:15

ja bylam ;) ale to chyba jednak nie premiera, nawet nie w Polsce
    MK

pia gizela

Post 6 sie 10, 0:05

1. godard, godard, godard. znałam tylko jego filmy z lat 60 i 70-tych.wszystko to, co zobaczyłam, okazało się niesamowite i poza tym wszystkim, co do tej pory myślałam o kinie.

2. zwyczajna historia
    3.radio on
    4.wśród drzew
    5.shit year
    6.kuszenie świętego tonu
    7.all tomorrow parties
    8. bracia quay

Alexanderplatz

Na forum od:
    8 sie 10, 11:48

Post 8 sie 10, 11:55

Pięć będzie, bo wymieniać dziesięć filmów to wymienić jedną czwartą tego, co obejrzałem. A to byłoby już mało elitarne grono.

1. The White Stripes: pod zorzą polarną - najlepszy film backstage jaki widziałem. Potem poszedłem też na "Neil Young Trunk Show", ale tam już zasnąłem.
    2. O Bogach i Ludziach. Za bezstratny brak krwi.
    3. Tetro. Oryginał.
    4. The Limits of Control. Za cudownie pokazaną Hiszpanię i nawiązania do kinematografii.
    5. Metropia. Skandynawski+animacja 3D+SF=<3

Niestrawność

Na forum od:
    20 lip 10, 14:11

Post 8 sie 10, 12:42

Niezbyt wiele widziałam, z zachwytem było różnie, z większości wychodziłam myśląc sobie "dobry film/podobało mi się", ale bez katharsis.

Moje najlepsze 5:
    Tetro (urzekający w całości)
    Radio On
    Pętla (ale też Rękopis... Has generalnie, wstyd było nie znać wcześniej, retrospektywa bardzo udana)
    no i niech będą Wyśnione Miłości, za prawdziwie gorzkie przesłanie podane w cudownie jarmarcznych kolorach

sywlia

Na forum od:
    7 sie 07, 15:34

Post 9 sie 10, 23:20

moje kino:

ze staroci:
    filmy Hasa: Pętla, Pożegnania, Jak być kochaną, Lalka, Rozstanie
    Quay: Instytut Benjamenta
    Alison Mac Lean: Zlewozmywak
    Jurij Norstein: Jeżyk we mgle

z nowych:
    Zagubieni w miłości
    Domena
    Made in Poland
    Tańczące Marzenia
    Tajemnice Oil City

kata_strofa

Na forum od:
    1 maja 05, 14:51

Post 10 sie 10, 18:29

Bez komentarza:
    Shit year
    Hadewijch
    Łagodny potwór
    Sławni i martwi
    Życie jest muzyką
    All Tomorrow's Parties
    Synu, mój synu...

I z komentarzem:
    Mój Pies Tulip - balsam dla duszy; lubię taką odmianę wulgarności/prostolinijności na ekranie
    Trash Humpers - wsiąkam w światy Korine'a niezależnie od ich jakości
    Dignity. Dignity is an important quality everyone should have.

alita

Post 10 sie 10, 19:41

Moje typy to

Z niewidzianych wcześniej filmów Godarda: Kobieta jest kobietą, Żyć własnym życiem, Szalony Piotruś

I o Godardzie: Dwóch na fali

Z pozostałych: Puzzle, Shit Year, Za 10 jedenasta

Zawiodłam się kinem tureckim (oprócz w/w pozycji) :(

Ghost Love Score

Na forum od:
    6 paź 08, 14:56

Post 11 sie 10, 15:34

Mój top:

Zaludniona Kraina
    Zwyczajna historia
    Cafe noir
    Phobidilia
    Życie z wojną w tle
    Ja też
    Szepty na wietrze
    Upadek Anioła
    Zatoichi i Yojimbo
    Kosmos
    Gąsienica
    Samotny wilk trylogia ;)

+ Ceylan i Erdem tak by zapamiętać.

Thane

Na forum od:
    14 lip 07, 9:51

Post 11 sie 10, 15:54

To i ja dorzucę coś od siebie (kolejność przypadkowa):

Salto w trumnie
    Pomiędzy dwoma światami
    Pułapka na kraby
    Gąsienica
    Cafe noir
    Zwyczajna historia (!)
    Upadek anioła - najlepszy film turecki z całego przeglądu
    Za dziesięć jedenasta
    Zaludniona kraina
    Phobidilia
    Szepty na wietrze
    Samotny wilk i szczenię (w szczególności ostatnia część trylogii)

Jak wielu innych mam wrażenie, że ta edycja była nieco słabsza. Dla mnie dlatego, ponieważ brakowało filmów głęboko emocjonalnych, takich które mogłyby wzruszyć do granic, dotknąć duszy. W pewnym stopniu jedynym filmem jaki mógł nam to zaserwować był właśnie obraz "Szepty na wietrze".
    "When I'm alone I don't speak..." Tsai Ming-liang

eliska

Na forum od:
    24 cze 07, 7:52

Post 12 sie 10, 7:02

nie masz tu Mojego Szczęścia Thane ..to też taki cholernie emocjonalny i bolesny film i Lekcji rosyjskiego nie masz ..ja t filmy ''odchorowalam'' .Szepty na wietrze bolesna wymowa przykryte mgiełką poetycką ,a te rosyjskie be żadnych filtrów ..bo nawet w Moim szczęściu ,który jest fabułą ... poetyka nie pomaga

Thane

Na forum od:

Post 12 sie 10, 7:42

Elisko, niestety nie widziałem żadnego z filmów o których piszesz. Znak to, że koniecznie trzeba będzie nadrobić :).

fiz

Post 12 sie 10, 11:51

Wątpliwe, by w te filmy były w dystrybucji, może powtórka podczas kolejnej edycji enh; w każdym razie może być problem z nadrobieniem

Thane

Na forum od:

Post 12 sie 10, 12:02

Może pokażą się gdzieś na dvd, wtedy coś się uda zdziałać.

wks

Na forum od:
    1 lut 09, 16:38

Post 13 sie 10, 18:19

W tym roku przyjąłem nowe kryteria wyboru filmów do obejrzenia podczas festiwalu, a to implikuje zmianę kryteriów ich oceny.
    1. Międzynarodowy Konkurs Nowe Horyzonty- obejrzane przeze mnie 2/3 filmów:
    Najlepszy film: Wśród drzew
    Wyróżnienia: Kuszenie świętego Tonu
    Le quatro volte
    Mama
    Podróżuję, bo muszę, wracam, bo cię kocham
    Trash Humpers (najlepsza prowokacja artystyczna)
    Zwyczajna historia
    2. Międzynarodowy Konkurs Filmów o Sztuce - nie zmieścił się w moim kalendarzu, choć planowałem obejrzeć Tajemnice Oil City
    3. Konkursy Nowe Filmy Polskie, Polskie Filmy Krótkometrażowe i Europejskie Debiuty Krótkometrażowe nie były przeze mnie planowane do oglądania. Kilka pozycji widziałem przed festiwalem. Spośród tych wcześniej oglądanych na tytuł najlepszego zasługuje Ciemnego pokoju nie trzeba się bać, a na wyróżnienie - Esterhazy
    4. Panorama - obejrzane przeze mnie 2/3 filmów:
    Najlepsze filmy: Hadewijch
    Synu, mój synu, cóżeś ty uczynił
    Zły porucznik
    Wyróżnienia: Czarni
    Gąsienica
    Łagodny potwór - projekt Frankenstein
    Sławni i martwi
    Szepty na wietrze
    Wyśnione miłości
    5. Pokazy Specjalne - jeden film obejrzany na festiwalu, jeden znany wcześniej:
    Najlepszy film: Tarnatio
    Wyróżnienie: Swastyka
    6. Pokazy Specjalne Klasyka Kina - oba filmy oglądane wcześniej:
    Najlepszy film: Pół żartem, pół serio
    Wyróżnienie: Bonnie & Clyde
    7. Dokumenty/Eseje - obejrzane dwa filmy:
    Najlepszy film: Tańczące marzenia
    Wyróżnienie: Puskas Hungary
    8.Trzecie Oko i Nocne Szaleństwo nie były w tym roku planowane przeze mnie do obejrzenia, podobnie jak Retrospektywa Braci Ouay, Laury Mulvey i Daniela Szczechury
    9. Nowe Kino Turcji - obejrzane 1/2 filmów + jeden poza festiwalem:
    Najlepszy film: Podróż ku słońcu
    Wyróżnienia: Uzak
    Upadek anioła
    Puszka Pandory
    Should I really do it?
    Za dziesięć jedenasta
    10. Zeki Demirkubuz - obejrzane 1/2 filmów:
    Najlepszy film: Przeznaczenie
    Wyróżnienia: Trzecia strona
    Fatum
    Zazdość
    11. Retrospektywa JLG - żaden z trzech znanych mi wczesnych filmów nie rzucił mnie na kolana, jedyny widziany przeze mnie późny film Nasza muzyka zasługuje na wyróżnienie
    12. Retrospektywa Klaus Maria Brandauer - jeden film obejrzany na festiwalu, pozostałe widziane wcześniej:
    Najlepszy film: Latarniowiec
    Wyróżnienia: Mefisto
    Pułkownik Redl
    Hanussen
    Tetro
    13. Retrospektywa Wojciech Jerzy Has - obejrzane wcześniej 1/4 filmów:
    Najlepszy film: Rękopis znaleziony w Sarragosie
    Wyróżnienia: Sanatorium pod klepsydrą
    Pętla
    14. Nowe Horyzonty Języka Filmowego - obejrzane wcześniej 1/5 filmów:
    Najlepszy film: Barry Lyndon
    15. Sezon - obejrzane wcześniej 3/4 filmów:
    Najlepsze filmy: Samotny mężczyzna
    Tlen
    Wyróżnienia: Dubel
    Fish tank
    Gorzkie mleko
    Ja, też
    Las
    Liban
    Nic osobistego
    Plaże Agnes
    Prorok
    '

Seblon
    NH-Moderator

Na forum od:

Post 17 sie 10, 13:32

A tak typuje w Dwutygodniku Michał Oleszczyk (krytyk filmowy, absolwent filmoznawstwa UJ. Publikuje m.in. w „Kinie”. Autor książki „Gorycz wygnania: Kino Terence'a Daviesa” i współautor (z Kubą Mikurdą) wywiadu-rzeki „Kino wykolejone: Rozmowy z Guyem Maddinem”):

:arrow: TOP 5 10.ENH Michała Oleszczyka >>>

psubrat

Na forum od:
    30 cze 05, 15:47

Post 23 sie 10, 19:55

A tu moje faworyty:
    10) Zwyczajna historia - bez komentarza właściwie,
    10) Wtorek, po świętach - cudo, mniam,
    9) Ślady pamiętnika - dobre, choć zabrakło dokładności,
    9) Petropolis - perwersyjna przyjemność oglądania katastrofy ekologicznej,
    9) Paweł - pogoda ducha i pogodzenie z losem,
    9) Moje szczęście - Ładunek 200 to taka bajka po teleranku,
    9) Droga między dwoma punktami - rewelacja!
    9) Cafe noire - trudno się wbić, ale potem już się ten film tylko kocha,
    9) Amer - i muzyczny motyw przewodni...
    A potem na ósemki:
    Sławni i martwi - spokojne, urokliwe,
    Mój pies Tulip - fekalno-gastryczna miłość czworonoga,
    Mama - za znaki zapytania,
    Le Quattro Volte - trochę jak dla mnie powtórka, ale równie dobra,
    Kosmos - za mięsistość jedną z nielicznych w filmach turectwa,
    All Tomorrow's Parties - za laskę zrywającą barierki na balkonie, have fun!
    "let's just imitate the real, until we find a better one..."

Seblon
    NH-Moderator

Na forum od:

Post 24 sie 10, 23:55

Ostatnie posty wydzieliłem do nowego tematu: Ślady pamiętnika >>>

Jarosz

Na forum od:
    5 cze 07, 7:48

Post 6 wrz 10, 16:24

Nadejszła... moja dziesiątka 10 ENH (nie uwzględniam filmów, które widziałem wcześniej):

1. Amer,
    2. Made in Poland,
    3. Zwyczajna historia,
    4. Phobidilia,
    5. Puszka Pandory,
    6. Pomiędzy,
    7. Kobieta w ogniu szuka wody,
    8. Carlos,
    9. Shit Year,
    10. Wtorek, po świętach.

Wyróżnienie dla Hanza zwanego Brzytwą :-D

Specjalne podziękowania dla Querelle'a za mobilizację :-D