INDIE Lisboa

Festiwale, przeglądy, retrospektywy. Zapowiedzi. Wasze wrażenia.
gosia

Post 11 maja 08, 23:19

W Lizbonie między 24 kwietnia i 4 maja miał miejsce festiwal kina niezależnego Indie Lisboa. Odbywał się w 3-4 kinach. Konkurs miedzynarodowy i krajowy długo i krótkometrażowych filmów. Oprócz tego "Obserwatorium" "Laboratorium" Filmy muzyczne, Filmy o reżyserach. Nowe kino rumuńskie, i inne.
Z różnych krajów ( z Polski był tylko jeden w kategorii konkurs krótkometrazowych: 52 PROCENT ).
Festiwal był dość dobrze zorganizowany, sporo ciekawych filmów. Troszke brakowało mi atmosfery, może dlatego, że to nie wakacje :)
Szczególnie w ostatni dzień kiedy puszczano zwycięskie filmy, w ogóle nie było tego czuć (średnia frekwencja, żadnej zapowiedzi etc.)

Wygrał: WONDERFUL TOWN, Aditya Assarat, fic., Tajlandia, 2007, 90`
nagroda honorowa: NIGHT TRAIN, Diao Yinan, fic., Chiny, 2007, 91

nagroda publicznosci: TERRA SONÂMBULA, Teresa Prata, fic., Portugalia/ Mozambik, 2007, 96

Querelle

Na forum od:
24 gru 04, 4:26

Post 13 maja 08, 21:48

gosia napisał(a):Wygrał: WONDERFUL TOWN, Aditya Assarat, fic., Tajlandia, 2007, 90`
nagroda honorowa: NIGHT TRAIN, Diao Yinan, fic., Chiny, 2007, 91

Właśnie zdałem sobie sprawę z tego, że "Night Train" to ten sam film, który otrzymał Grand Prix na ostatnim WFF :) Gosiu, jestem ciekaw Twojej opinii, bo rozumiem, że widziałaś. Mnie bardzo rozczarował. Pamiętam, że przyznałem mu najniższą ocenę: "1". Co nieco napisałem o nim tutaj: http://forum.nowehoryzonty.pl/viewtopic.php?t=1312. Jan Olszewski w relacji z WFF w grudniowym "Kinie" nie krył wielkiego zachwytu, pisząc m.in.: "Nocny pociąg jest filmem cudownym (...)". Nie pamiętam, by pan Olszewski, znany z unikania ochów i achów wprost, kiedykolwiek użył tak chwytliwego przymiotnika :) Może organizatorzy przyszłej edycji przeglądu filmów chińskich uwzględnią dzieło pana Yinana? Być może przy drugim spotkaniu znajdę jakieś niuanse, które pozwolą mi spojrzeć inaczej na ten obraz...

Natomiast tajski "Wonderful Town" Adityi Assarata to jeden z trzech filmów nagrodzonych Tygrysem na ostatnim MFF w Rotterdamie. Jan Minkiewicz w kwietniowym "Kinie" napisał, że to jeden z lepszych, jeśli nie najlepszy film konkursowy. Brzmi zachęcająco, opis filmu również. Plus Grand Prix w Pusan.

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:
8 gru 04, 9:10

Post 14 maja 08, 10:03

Gosia, Querelle:"Wonderful Town" będzie we Wrocławiu w konkursie...

Pozdrawiam serdecznie,

Roman Gutek

gosia

Post 8 cze 08, 14:54

Querelle: też niespecjalnie byłam pod wrażeniem Night Train. Poszłam na ten film, jako na nagrodzony, więc tym bardziej się zdziwiłam. Jeśli chodzi o Wonderful Town to już zupełnie inaczej, całkiem nieźle się ogląda, także panie Romanie fajnie, że będzie w tym roku:)

Powrót do O innych festiwalach i przeglądach filmowych