3. FF Era Nowe Horyzonty

Archiwalne posty ze starego forum FF Nowe Horyzonty. Forum zamknięte.
doman

Post 17 cze 03, 7:40

Witam serdecznie wszystkich miłośników filmów "wykraczających poza granice konwencjonalnego kina" ;) W Cieszynie bardzo mi się podobało. Przekonałem się, że będąc czlowiekiem, który filmy lubi oglądać nader często i chętnie, nie wystarczające są dla mnie seanse o późnych godzinach wieczornych na tym czy innym kanale tv, lub w tym czy innym małomiasteczkowym kinie (czyt.Rzeszów, Przemyśl ;) Myślę, że naprawdę wspaniale jest móc pojechać na festiwal, którego nie da się wspominać źle. Szczerze mówiąc nie bardzo rozumiem wasze uwagi a propos stania w kolejkach, problemów z wejściem do kina, czy warunkach noclegowych. Chęć obejrzenia wszystkiego co się da w te 10 dni to rzeczywiście szalony pomysł i niestety wymaga on pewnego "odmiennego" trybu życia. Nie ma czasu na śniadanie czy obiad w prawdziwej, tradycyjnej formie, ale chciałbym zauważyć, że nie powinniśmy się nastawiać na "wczasy" jadąc do Cieszyna. Podporządkować się programowi wcale nie jest trudno. Wejść do kina na nasz jakże bardzo oczekiwany film można zawsze. Proszę więc nie leniuchować i śmigać do kina odpowiednio wcześniej. Ile wcześniej, przekonacie się już po jednym dwóch dniach. No tak rozgadałem się za bardzo i nikomu się nie będzie chciało teraz czytać... Pozdrawiam serdecznie i zapraszam wszystkich niezdecydowanych. Tanio i Znakomicie.

Nienor

Post 17 cze 03, 16:42

Witam!
kilka dni temu wybrałam się do Cieszyńskiego Domu Narodowego po formularz zgłoszeniowy na akredytację. W biurze owego budynku, powiedziano mi, że o niczym takim nie mają pojęcia. Może mi ktoś wyjaśnić, czy po prostu trafiłam na niekompetentną osobę, czy też informacja umieszczona na stronie festiwalu, że formularze można odbierać w Cieszyńskim Ośrodku Kultury jest nieprawdziwa?

stazzio

Na forum od:
30 sty 05, 1:13

Post 18 cze 03, 0:14

Hmmm... to ciekawe. Cieszyn - jak wiadomo - to miasto magiczne i żyje własną rzeczywistością... (a już Pan Burmistrz z pewnością nie jest z tego świata). A może jest to jakiś świat równoległy - i Cieszyn, w którym chciałaś dostać formularz, nie jest Cieszynem, w którym odbędzie się festiwal? Tym bardziej warto zobaczyć to wszystko na własne oczy... Pozdrowienia dla wszystkich cieszynian :)

Wawrzyniec B

Post 18 cze 03, 9:17

STAZZIO: Według mnie Cieszyn nie istnieje poza Festiwalem. Gutek zwozi tych przemiłych mieszkańców (aktrów zapewne) na kilka dni przed rozpoczęciem, stawiają scenografię, Gutek krzyczy "akcja" i (jak dajmy na to w TrumanShow;) wszyscy grają, że są zwykłymi mieszkańcami... podczas gdy przewyższają średnią krajową o kilka poziomów... :)))

stazzio

Na forum od:

Post 18 cze 03, 15:19

Aha! No to wszystko się wyjaśniło :)) Zresztą ciekawe, czy sami widzowie są prawdziwi, czy też "wirtualni"?

XFEELX

Post 19 cze 03, 18:43

ELOU!
CHCIALEM SIE TYLKO ZAPYTAC, MOZE KOTS BEDZIE MOGL MI ODPOWIEDZIEC, KIEDY MOZNA SIE SPODZIEWAC SOLIDNEGO PROGRAMU NA STRONCE NH03???

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:
8 gru 04, 9:10

Post 19 cze 03, 20:52

Pełna lista tytułów, które będą pokazane w Cieszynie (pełnometrażowych filmów fabularnych będzie ponad 150 !), pojawi się na oficjalnej stronie festiwalu najpóźniej w środę 25 czerwca 03.
Lista tytułów jest już zamknięta, ale musimy potwierdzić jeszcze kilka ważnych drobiazgów. Pokazy będą odbywać się w teatrze im.A. Mickiewicza (650 miejsc), kinie PIAST(250 miejsc), w kinie AKADEMICKIM(462 miejsca), DOMU NARODOWYM(150 miejsc) oraz w kinie CENTRAL(412 miejsc) w Czeskim Cieszynie (ZABIERZCIE PASZPORTY).Seanse będą się rozpoczynać o: 10:00; 13:00(cykl"Język kina" o 12:30), 16:00, 19:00, 22:00 (filmy nieme z "żywą myzyką" o 22:30). Szczegółowy program (co? gdzie? kiedy?)pojawi się najpóźniej 1 lipca.Sprowadzamy dla was znakomite tytuły. Nazwiska twórców czy same tytuły nie zawsze będą brzmieć znajomo, ale zapewniam Was, że wybór jest różnorodny i jestem przekonany, że dokonacie w Cieszynie ciekawych filmowych odkryć. Z muzycznych wydarzeń do odkrycia jest WIM MERTENS. Pozdrawiam Was serdecznie i do zobaczenia w Cieszynie.

baata

Post 20 cze 03, 18:40

oczywiście że Wrocław wybiera sie do Cieszyna:)!!pozdrawiam

corduroy

Post 21 cze 03, 11:59

Wrocławska kinomaniaków fala ponownie ziemie zaleje cieszyńską!!! / "...a imię ich legion! "/ ;)
Pozdrowienia z miasta cudów !

anka

Post 22 cze 03, 14:13

bylam na 2 poprzednich festiwalach i bylo wspaniale, tylko dlaczego w tym roku nie dostalam potwierdzenia wydania mi akredytacji? Lekko zaniepokojona anka

stazzio

Na forum od:

Post 22 cze 03, 20:02

Ja też jeszcze nie dostałem potwierdzenia (i też się trochę niepokoję), ale skoro termin zgłoszeń upływa dzisiaj, mam nadzieję, że już wkrótce sprawa się wyjaśni.

marceliusz

Post 22 cze 03, 20:46

a ja mam male pytanko... w zeszlym roku lecialem na bilecikach a w tym chce kupic sobie akredytacje..... jak dlugo od wyslania formularzu i zaplacenia trzeba czekac na potwierdzenie... i czy w wypadku kiedy zabraknie akredytacji( przecierz liczba miejsc ograniczona) zwracja pieniadze...

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:

Post 22 cze 03, 20:59

Drodzy moi !
Wszyscy, którzy przysłali zgłoszenia akredytacyjne i dokonali zapłaty, otrzymają akredytacje. Potwierdzenia będą wysyłane od jutra.Pozdrawiam.

marceliusz

Post 22 cze 03, 21:03

dziekuje za szybka odpowiedz i do zobaczenia w cieszynie

johny

Post 24 cze 03, 13:54

kiedy bedzie rospiska z filmami:(?

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:

Post 24 cze 03, 22:21

Drogi Johny ! rospiska sie robi, ale pary już troche brakuje i robota idzie wolno. Może do 17 lipca damy jakoś radę. Możesz podesłać jakieś cowgirls do pomocy?

Turecki

Post 24 cze 03, 23:41

O boszsz, musze się tam znaleźć. Pozdrawiam wszystkich uczestników i mam nadzieję, że bedzie git:)

kubak

Na forum od:
8 gru 04, 10:49

Post 25 cze 03, 12:50

Wiecie co, ale jednej rzeczy to mi i w Sanoku i w Cieszynie brakowało: mianowicie dyskusji o filmach po pokazach, w większym gronie, np. w Knajpie Festiwalowej. Gadałem oczywiście ze znajmomymi, z którymi przyjechałem, ale brakowało mi wymiany odczuć z innymi uczestnikami. Nie wiem czy da się coś takiego zaaranżować, nie mam też konkretnego pomysłu jak to zrobić. Może jest to materia, która sama powinna się skojarzyć w atmosferze Festiwalu. Ja mam jednak poczucie, że jakoś się nie skojarzyła. Postanowiłem napisać o tym na forum, bo ciekaw jestem czy mieliście/macie podobne wrażenia. A może coś z tym zrobimy?

kubak

Na forum od:

Post 25 cze 03, 12:54

Acha i jeszcze jedno: Panie Romanie, dacie radę w tym roku zrobić koszulki Festiwalu?

xfeelx

Post 25 cze 03, 14:04

witam! czy jest juz ustalone o ktorej godzince rozpoczyna sie fest, w sensie o ktorej zostanie pokazany pierwszy film???

xfeelx

Post 25 cze 03, 14:06

witam! czy jest juz ustalone o ktorej godzince rozpoczyna sie fest, w sensie o ktorej zostanie pokazany pierwszy film???

emer

Post 25 cze 03, 17:37

ahoj,czy wiadowo juz gdzie odbedzie sie wystawa przygotowana przez fundacje galerii foksal?

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:

Post 25 cze 03, 21:32

Drodzy moi !!! Otwarcie festiwalu nastąpi we czwartek, 17 lipca o godz.18:00 w Teatrze im. A. Mickiewicza. Filmem otwierającym będzie "DOGVILLE" Larsa von Triera (przed pokazem "Dogville" super niespodzianka dla Was). Po otwarciu zapraszamy Wszystkich na "wieczorek zapoznawczy" do klubu festiwalowego, który budujemy specjalnie dla Was. Na otwarcie będą mogli wejść tylko posiadacze akredytacji, którzy muszą odebrać bezpłatne bilety (nie będziemy wcześniej rezerwowac biletów !!!). Pokaz "Dogville" będzie powtórzony w sobotę 19 lipca o godz. 22:00 w teatrze i tu pierszeństwo będą mieli posiadacze akredytacji, którzy również na ten pokaz muszą odebrać wcześniej bezpłatne biletyNa koszulki już chyba nie wystarczy kasy, ale ... Wszystkie Wasze pomysły są zawsze mile widziane i oczywiście zachęcam do "zrobienia czegoś" z dyskusjami o oglądanych filmach. Chcę abyście mogli pisać Wasze opinie o filmach i festiwalu. Koło teatru będą specjalne tablice na których będziecie mogli przypiąć kartkę z tekstem. Taki "Hyde Park". Znakomicie to funkcjonuje na festiwalu w Wenecji... Główne wystawy przygotowywane przez Andrzeja Przywarę i jego ludzi z Fundacji Galerii Foksal będą prezentowane w ...hotelu "Pod Brunatnym Jeleniem", który dzięki życzliwości właściciela - firmy UNIBUD- jest teraz przystosowywany dla potrzeb wystaw. Wystawa "GRANICE" będzie w Galerii SZARA (obok hotelu).Pozdrawiam.

Querelle

Na forum od:
24 gru 04, 4:26

Post 26 cze 03, 10:37

Wczoraj podobno miała się pojawić pełna lista tytułów filmów... Jestem baaaardzo ciekaw, jak publiczność cieszyńska przyjmie film Jarmana "Blue" (przez 74 min. na ekranie widnieje tylko błękit).
Ostatnio edytowano 22 maja 07, 18:56 przez Querelle, łącznie edytowano 1 raz

xander

Post 26 cze 03, 13:22

czolem...mam pytanko...gdzie jest ten plan filmow bo na oficjalnej stronie nowych horyzontow ani widu ani slychu...

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:

Post 26 cze 03, 14:00

Proszę Was o cierpliwość. Sprowadzamy ze świata około 120 filmów. Niektóre filmy mają TYLKO jedną kopię. Koordynacja zajmuje wiele czasu, często opóźnienia nie są zależne tylko od nas. Dogrywamy ostatnie detale. Tak jak pisałem wcześniej, kalendarz pokazów (co? gdzie ? kiedy ?) będzie na stronie najpóźniej 1 lipca. Pozdrawiam.

stazzio

Na forum od:

Post 26 cze 03, 14:36

"All the good things to those who wait". Czekamy zatem :)

jacol

Post 26 cze 03, 16:27

jaka jest najlepsza meta w cieszynie? może ktoś zna jakieś schronisko na starym mieście? a wogle, ktoś się wybiera z poznania? bo nie chce mi się samemu jechać i chętnie kogoś zabiorę na stopa.

la donna

Post 26 cze 03, 17:13

tak, dyskusje po filmach to fajna sprawa, wydarzenie na dluzej zostaje w glowie, szczegolnie jesli bierze w nich udzial ktos z ekipy filmowcow. poza tym w kinie, swiezo po filmie, lepiej sie rozmawia niz np. na konferencji prasowej...

BarBarella

Post 27 cze 03, 0:43

Panie Romanie, czy jest szansa na to, że lista filmów (bez godzin i miejsc wyświetlania) pojawi się przed 1 lipca? Chętnie poczytałabym o filmach, aby móc dokonać wyboru. I chciałam przy okazji podziękować za danie kolejnej szansy obejrzenia tylu wspaniałych filmów. Pozdrawiam serdecznie i do zobaczenia w Cieszynie!

Wawrzyniec B

Post 27 cze 03, 7:47

Lista 1 lipca? Wystarczy, że będzie kilka dni na decyzję... których filmów się nie obejrzy. Czy zobaczę listę 1 lipca, czy później to nie ma znaczenia... w większości przypadków, choć nie jestem ignorantem (ds. ludzi kina) to większośc nazwisk niewiele mi powie... nauczony doświadczeniem polegam na wyborze RG i spółki:)))
ale znać nic nie mówiące tytuły to gratka...

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:

Post 27 cze 03, 14:04

Drodzy moi ! BarBarello !!! MOGĘ WYSYŁAĆ LISTĘ TYTUŁÓW mailem TYM WSZYSTKIM KTÓRZY O TO POPROSZĄ.
Wyślijcie e-mail z prośbą. Mój adres: rogu@gutekfilm.com.pl. Pozdrawiam

andrzej

Post 27 cze 03, 16:15

super niespodzianka z Trierem będzie pewnie taka że pan Lars ładnie pomacha łapką z ekranu i grzecznie przeczyta z kartki łamaną polszczyzną " otwieram festiwal nowe horyzonty "

kubak

Na forum od:

Post 27 cze 03, 22:17

Jezuuu...... :-o Właśnie dostałem listę.... Panie Gutek, jesteś Pan Wielki!!!! Zostało jeszcze 20 dni, to ja już teraz może zacznę odsypiać nocnego Tsukamoto, żeby na 10:00 uderzyć na następne cacko? Nie mogę się doczekać!

ina

Post 27 cze 03, 23:31

Mam nadzieje ze atmosfera na festiwalu bedzie rownie dobra jak w zeszlym rku. nie moge sie doczekac

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:

Post 28 cze 03, 10:55

Lista 18 filmów konkursowych wraz z krótkimi omówieniami znajduje się na stronie www.stopklatka.pl .Pozdrawiam

Zuz

Post 29 cze 03, 19:13

dlaczego nie ma jeszcze szczegolowego rozkladu filmow?

zuza

Post 29 cze 03, 19:26

To super pomysl zeby pasjonatow netem znajdywac i wspolnie jechac na festiwal! Jestem z Wwy i wlasnie chcialam jechac tam stopem. Jesli ktos jedzie tam samochodem i chetnie pozna kogos nowego by porozmawiac o filmach to sie polecam! Jestem przesympatyczna i woogole :-)

lodz-sucks-but-I-was-born

Post 29 cze 03, 20:56

Czolem! Czy jedzie ktos z lodzkiego kulturoznawstwa? Krakowianie jak zwykle sie odlicza w komplecie (ale to burzuje :-)

K.

Post 29 cze 03, 21:12

Hej! Owszem, wybiera sie na przyklad moja skromna osoba. A krakowianie dodadzą trochę uroku - odreagowujac swoja nabożność :-) To mówiłem ja - Konrad K.
PS: Fajna ksywka, lodz sucks... - polecam na ten temat artykuł z ostatniej "Polityki".

Olka

Post 30 cze 03, 10:47

Właśnie, jeśli się ktoś z Krosna wybiera...

Pokrzywa

Post 30 cze 03, 11:57

Mam taakie ważne pytanko.Czy ktos wybiera sie na festiwal z Kielc i chcial by jechcac wieksza grupa. Bylo by niezwykle ciekawie i ekscytujaco. Kielczanie obudzcie sie

pokrzywa

Post 30 cze 03, 12:16

czy ktos chcial by jechac z Kielc wieksza grupa. Bedzie razniej.

eskobar

Post 30 cze 03, 16:45

Czy ktoś już dostał potwierdzenie otrzymania akredytacji?

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:

Post 30 cze 03, 18:28

Drodzy Państwo !!! Każdy z Was, kto przysłał do nas formularz akredytacyjny i włacił pieniądze i mamy potwierdzenie tej wpłaty, otrzymał akredytację. NIKOMU NIE ODMÓWILIŚMY AKREDYTACJI. Bardzo dużo czasu zajmują nam jednak wyjaśnienia różnych nietypowych sytuacj, np. mamy pieniądze na koncie od kilkudziesięciu osób, a nie mamy ich formularzy akredytacyjnych. Docierają do nas dopiero teraz formularze wysłane 2-3 tygodnie temu (to są sporadyczne sytuacje, oczywiście). Niektóre banki też chętnie obracają Waszymi pieniędzmi i trafiają na nasze konto z opóźnienim. Jutro (wtorek, 1 lipca) po południu wyślemy pocztą (równocześnie mailem lub faksem) większość potwierdzeń. Pozdrawiam

stazzio

Na forum od:

Post 30 cze 03, 18:36

Ja też jeszcze nie dostałem. Mam nadzieję, że potwierdzenia dotrą do nas jutro-pojutrze, skoro termin zgłoszeń minął wczoraj. To oczekiwanie mnie dobija ;)

stazzio

Na forum od:

Post 30 cze 03, 18:52

dziękuję za informację :)

Daniel

Post 30 cze 03, 20:15

a moze jest ktos z Jastrzębia Zdroju kto chcialby dojeżdzac do Cieszyna?

Gość

Post 1 lip 03, 11:31

Ktoś jedzie ze stolnicy?
w kupie raźniej:)
kontakt pojk@o2.pl

stasja

Post 1 lip 03, 12:15

No ja jadę o ile uda się mi wcześniej zalatwic jakieś tanie lokum na praktyki w Radiostacji,bo z Krakowajestem/poszukuje

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Archiwum Forum ze Stopklatki - 2. 3. i 4. MFF Nowe Horyzonty 2002-2004