Jarosz napisał(a):gdy na ekranie pojawia się prośba o wyłączenie telefonów
Bo spoty o wyłączeniu telefonu powinny być bardziej dosadne. Te z roku na rok są coraz bardziej łagodne. Nie pamiętam co było w tegoroczonym... Coś o wyciszeniu siebie? Wycisz się i oglądaj? Na pewno nie było nic w stylu "proszę wyłączyć telefony".
Myślę, że w większości przypadków przeszkadzanie przez świecenie telefonem nie wynika ze złośliwości, tylko z niewiedzy - ludzie wyciszają dzwonki... ale tylko tyle. Po prostu nie zdają sobie sprawy, że przeszkadza ich swiecący ekran smartfona wszystkim za nim. Nie wiedzą tego, bo nie byli w "naszej" sytuacji - tj. nie chodzą na 50 seansów podczas festiwalu, albo nie mieli sytuacji, w której chcieli się skupić na filmie, a przed nimi ktoś świecił, albo po prostu im to nie przeszkadza.
Ten temat powraca co roku i będzie powracał.
Ja już pisałem o tym chyba nie raz, że o wiele bardziej mi przeszkadza świecenie, niż to że komuś zadzwonił telefon... A nawet takie sprawdzanie godziny - o tym też ludzie sobie nie zdają sprawy (przecież wyłączyłem dzwonek!, przecież tylko sprawdziłem godzinę!), że to bardzo przeszkadza i irytuje. Niestety jeśli ktoś tak robi, to mój wzrok mimowolnie wędruje na jego telefon (i nie mogę tego kontrolować), trwa to ułamek sekundy, ale nawet jeśli nie było w tym czasie żadnego dialogu na filmie do przeczytania, to po tym, że wiem, zaczynam się zastanawiać nad tym, która godzina, a czy film się zaraz skończy i strasznie wybija to z rytmu. Jeśli ktoś naprawdę musi sprawdzić godzinę, to można to zrobić dyskretnie!
Aśsie rozpisałem. Co roku o tym samym.
Trzeba zrobić spot informujący o tym, żeby wyłączyć telefon, a nie wyciszyć dzwonki (a tak interpretują to ludzie) i z UZASADNIENIEM. Ludzie są bardziej skłonni spełnić prośbę, jeśli mają uzasadnienie (wystarczy jakiekolwiek). Taki spot z prośbą o nieużywanie telefonu w trakcie seansu z uzasadnieniem "bo to przeszkadza innym" mógłby załatwić sprawę. Może być np. w formie "Ciekawostki festiwalowe: Czy wiesz, że włączając smartfona w czasie seansu, przeszkadzasz widzom za tobą?".
Podsumowując, ludzie świecą smartfonami, bo NIE WIEDZĄ ŻE TO PRZESZKADZA.