Propozycje retrospektyw, przeglądów

Propozycje, zapowiedzi i przecieki filmowe. Sugestie organizacyjne.
Seblon
NH-Moderator

Na forum od:
16 lut 07, 14:33

Post 12 gru 15, 14:22

Podobnie jak w przypadku tematu "Wasze propozycje filmowe", liczymy na Wasze sugestie dot. retrospektyw (reżyserzy, kinematografie narodowe, przeglądy itp.).
21. MFF Nowe Horyzonty 22 lipca - 1 sierpnia 2021

muchomorek

Na forum od:
29 gru 11, 15:17

Post 13 gru 15, 1:29

Mi się marzy Raoul Ruiz. Robił takie świetne dziwadła.

Seblon
NH-Moderator

Na forum od:
16 lut 07, 14:33

Post 13 gru 15, 11:56

muchomorek napisał(a):Mi się marzy Raoul Ruiz. Robił takie świetne dziwadła.

6 stycznia 2006 roku pan Roman Gutek napisał(a): Raul Ruiz - to chilijski dramaturg i reżyser, zrealizował ponad osiemdziesiąt filmów, większość z nich powstała we Francji, gdzie mieszka od początku lat siedemdziesiątych (wyjechał z Chile po zamachu stanu w 1973 roku). Znam wiele jego filmów. W Ameryce Południowej zrealizował m.in.: "Trzy smutne tygrysy" i "Kolonię karną" wg Kafki. Te najbardziej interesujące powstały we Francji w latach siedemdziesiatych i osiemdzisiątych: "Hipoteza na temat skradzionego obrazu", "Trzy korony marynarza", "Wioska piratów", "Zycie jest snem" wg Calderona, "Trzy życia i jedna śmierć"...Zrealizował rownież ciekawy "Czas odnaleziony" wg M. Prousta - to ciekawa, ale jednak nie powalająca na kolana, filmowa adaptacja. Zresztą Ruiz swoje inspiracje czerpie z literatury (od klasycznej po Marqueza i Borgesa). W ubiegłym roku widziałem "Dias de campo" - pierwszy film Ruiza od 1973 roku zrealizowany w ojczyżnie. Teraz kończy film o austriackim malarzu Gustavie Klimcie - "Klimt" (Makovich w roli głownej). Jego filmy są niezwykłe od strony wizualnej, są bardzo barokowe. Często mają strukturę snu, labiryntu. Jednak są też czasami przeitelektualizowane. Oczywiście, że warto zrobić we Wrocławiu retrospektywę jego filmów. Myślałem już o tym, gdyż jego tworczość jest w Polsce prawie nieznama. Nie podejmuję się jednak zrobić wyboru jego filmów. Może ktoś z Was lub Waszych znajomych jest miłośnikiem Ruiza i pomoże nam wybrać filmy, gdyż nie ma sensu organizować pełnej retrospektywy. Nie wszystkie filmy są równie ciekawe. Czekam na Wasze maile...Pozdrawiam Was bardzo serdecznie. Roman Gutek

Link do wątku >>> kliknij >>>
21. MFF Nowe Horyzonty 22 lipca - 1 sierpnia 2021

Querelle

Na forum od:
24 gru 04, 4:26

Post 13 gru 15, 12:14

:arrow: Pedro Costa
:arrow: Eugene Green
:arrow: Claire Denis
:arrow: Chantal Akerman
:arrow: Robert Bresson

kraje:
:arrow: Portugalia

Ponadto, marzy mi się przegląd wybranych filmów wyróżnionych Nagrodą Jeana Vigo. To chyba najfajniejsza nagroda, jaką znam. Przyznawana jest co roku (przez grupę krytyków, kuratorów i reżyserów) francuskim twórcom niezależnym, operującym oryginalnym językiem filmowym... Lista dotychczasowych laureatów jest imponująca, ale mnóstwo tytułów w ogóle do Polski nie trafiło. Chciałbym na dużym ekranie obejrzeć np. "L'Enclos du temps" (2013) Jean-Charlesa Fitoussiego (reżysera świetnych "Nokturnów dla króla Rzymu" z Konkursu 6.TNH) czy "Ce vieux rêve qui bouge" Alaina Guiraudie'a (od "Nieznajomego nad jeziorem"). Z wielką przyjemnością powtórzyłbym sobie niektóre nagrodzone Prix Jean Vigo tytuły, np. niezwykły "Atomic Age" Hélény Klotz czy... "Sekretne dziecko" - najlepszy film w dorobku Philippe'a Garrela (i chyba najlepszy francuski film, jaki widziałem). A gdyby jeszcze kuratorem tej sekcji był Ariel Schweitzer (odpowiedzialny rok temu za Drugą Nową Falę), to byłoby już cudownie. Tego pana mogę słuchać w nieskończoność.

muchomorek

Na forum od:
29 gru 11, 15:17

Post 13 gru 15, 13:59

Może ktoś z Was lub Waszych znajomych jest miłośnikiem Ruiza i pomoże nam wybrać filmy, gdyż nie ma sensu organizować pełnej retrospektywy. Nie wszystkie filmy są równie ciekawe.

Najwyraźniej chętnych nie było :( Smutno. Widziałam tylko dwa jego filmy, zresztą bardzo niedawno i zrobiły na mnie wielkie wrażenie.

Popieram pomysł na Pedro Costę, Chantal Akerman albo Claire Denis. Tylko ten Eugene Green jakoś mi nie całkiem leży.

Ciekawym elementem programu byłoby też retrospektywa któregoś z mniej oczywistych japońskich mistrzów jak Kon Ichikawa, Seijun Suzuki, Mikio Naruse albo Keisuke Kinoshita. Ich twórczość jest w Polsce chyba mało dostępna, choć nie wiem, czy nie przewinęli się może na jakiś Pięciu Smakach czy podobnych przeglądach.

worren

Na forum od:
15 sty 11, 11:47

Post 15 gru 15, 18:07

- Manoel de Oliveira
- Snuff movies (jako przegląd w ramach nocnego szaleństwa)
- Mike Figgis w odsłonie awangardowej (Utracona niewinność seksualna, Timecode i inne..)
- Amos Gitai
- Gianni Amelio (dwukrotny zdobywca Europejskiej Nagrody Filmowej w kategorii najlepszy film, a prawie nieznany szerszej publiczności w Polsce).

oskarp

Post 16 gru 15, 15:32

-Carlos Saura i filmy: Mrożony peppermint,Nakarmić kruki,Kuzynka Angelica,Anna i wilki,stres we troje.
-Michael Haneke może
-Bergman
o,tyle ode mnie.

worren

Na forum od:

Post 17 gru 15, 0:56

Dorzucam jeszcze parę propozycji sekcji od siebie:

- Przegląd kinematografii z Afryki Północnej m.in. z Egiptu.
- Max Ophüls (klasyka kina)
- Jesús Franco (bądź szerzej sexploitation w ramach Nocnego Szaleństwa)
- Alex de la Iglesia

Querelle: Popieram twoje propozycje retrospektyw. Powiem nawet więcej, że próbowałem zaprosić Pedro Costę i Claire Denis wraz z mini-retrospektywami (po 3-4 filmy) na Ars Independent, ale niestety trudno ich przekonać do przyjazdu na tak mały i nierozpoznawalny zagranicą festiwal.. Marka Nowych Horyzontów jest bardziej rozpoznawalna, więc prawdopodobieństwo zgody na przyjazd z ich strony pewnie znacznie większe.

worren

Na forum od:

Post 26 gru 15, 8:40

Chętnie zobaczyłbym na Nowych Horyzontach także retrospektywę Naomi Kawase. Uzbierała jej się już pokaźna filmografia (blisko 10 fabuł, dokumenty, średnie i krótkie formy), a reżyserka jest bliska festiwalowi od lat.

robehcik

Na forum od:
29 gru 15, 2:06

Post 29 gru 15, 2:24

Nieustająco będę liczył na DAVID'a LYNCH'a.
Mówcie co chcecie, ale będę liczył na to.
One day... :)
...a Może sam przyjedzie na festiwal jako widza ;P

wks

Na forum od:
1 lut 09, 16:38

Post 31 gru 15, 22:59

W 2016 roku mija 95 rocznica urodzin Josepha W. Sarno - pioniera nurtu sexploitation. Może to dobra okazja na retrospektywę w ramach sekcji Nocne Szaleństwo (następna okazja za 4 lata - 10 rocznica śmierci lub za 5 lat - 100 rocznica urodzin).

bir

Post 3 sty 16, 22:50

Luchino Visconti! Już bardzo dawno nie było retrospektywy klasyka tej miary. A przypomnę, że w tym roku przypada 110. rocznica urodzin i 40. rocznica śmierci.
Poza tym marzy mi się w końcu przegląd Kena Loacha.

Jarosz

Na forum od:
5 cze 07, 7:48

Post 5 lut 16, 0:35

Zawsze jest jakaś polska retrospektywa. W tym roku aż się prosi o bohatera jubileuszowego, oto bowiem w przeddzień rozpoczęcia tegorocznego festiwalu swoje 80. urodziny będzie obchodził Andrzej Kondratiuk.
Z tego, co wiem, pan Andrzej jest schorowany i zapewne do Wrocławia by nie przyjechał, ale przecież to nie przeszkoda dla zorganizowania przeglądu.

rob

Post 5 lut 16, 21:42

W tym roku jest też podwójna rozcznica związana z Kieślowskim - 75. rocznica urodzin i 20. rocznica śmierci. Polska Akademia Filmowa uznała zresztą rok 2016 za rok Kieślowskiego. Tymczasem, z tego, co widzę nikt się nie kwapi do urządzenia przeglądu. Jest co prawda festiwal w Sokołowsku, ale byłem tam na 1. edycji i, wierzcie mi, nie da się tam oglądać filmów. Myślę, że dobrze byłoby zorganizować przegląd reżysera. Niekoniecznie nawet na Nowych Horyzontach, mógłby się odbyć w kinie NH i w Muranowie.

arthur.u

Post 21 mar 16, 19:45

Masterclass Jodorowskiego bylby czyms fenomenalnym ! :) Juz wspominalem o Poesía Sin Fin, Alejandra Jodorowskiego w drugim temacie.

Jarosz

Na forum od:

Post 22 lip 16, 7:34

Widzę, że na stronie pojawiła się już zapowiedź retrospektywy z 23. NH - Panie, Panowie, przed Państwem maestro Philippe Mora! :wink:

https://www.nowehoryzonty.pl/aktualnosci.do?id=4753

m4ro

Na forum od:
27 lip 10, 0:33

Post 22 lip 16, 7:41

Ja się cieszę, bo mi się tegoroczony jego film nie zmieścił w programie, będę mógł nadrobić :P
Wszystko, co się wydarzyło, zostało sfilmowane. A jeśli zostało sfilmowane, znaczy, że to prawda.

m4ro

Na forum od:

Post 9 sie 18, 0:26

Querelle napisał(a): :arrow: Pedro Costa
:arrow: Eugene Green
:arrow: Claire Denis
:arrow: Chantal Akerman
:arrow: Robert Bresson

Tak! Eugene Green! Podpisuję się.

Podpisuję się też pod Robertem Bressonem.

Najbardziej jednak widziałbym retrospektywę jakiegoś kolejnego reżysera z francuskiej nowej fali (o ile jeszcze jakiś został :wink: )
Wszystko, co się wydarzyło, zostało sfilmowane. A jeśli zostało sfilmowane, znaczy, że to prawda.

Jarosz

Na forum od:

Post 9 sie 18, 19:58

Pozwolę sobie dopisać dwa nazwiska (niekoniecznie już na za rok): Abdellatif Kechiche i Hirokazu Koreeda.

hermanstopek

Na forum od:
29 lip 12, 1:31

Post 9 sie 18, 23:53

Jerzy Antczak - teatry telewizji, np: "Zegarek", "WystrzaŁ", "Mistrz".

okon

Na forum od:
31 sty 05, 22:00

Post 10 sie 18, 12:35

Przegląd filmów Raula Ruiza, oczywiście nie wszystkich, ale wybór najciekawszych (z Hipotezą skradzionego obrazu na czele).
Ostatnio edytowano 14 sie 18, 9:10 przez okon, łącznie edytowano 1 raz

nim24

Na forum od:
6 maja 18, 9:09

Post 10 sie 18, 19:32

Przyłączam się - Raul Ruiz oraz Straub–Huillet!

wks

Na forum od:
1 lut 09, 16:38

Post 14 sie 18, 14:00

W roku 2019 przypada 85 rocznica smierci, a w 2020 - 115 rocznica urodzin Jeana Vigo. Według Wikipedii Vigo stworzył w swych filmach niepowtarzalny klimat, były one przesiąknięte radością płynącą z tworzenia kina. Mimo niezwykle skromnego dorobku jest uważany za jednego z najciekawszych twórców europejskiej awangardy filmowej. Nazywany jest "Rimbaudem kina". W mojej opinii zasługuje na retrospektywę na festiwalu NH.
Ponawiam też propozycję Nocnego Szaleństwa z Josephem W. Sarno.

doktor pueblo

Na forum od:
21 lip 08, 14:29

Post 16 sie 18, 12:08

A co z kilkukrotnie zapowiadaną i kilkukrotnie przekładaną retrospektywą Apichatponga Weerasethakula? Czy nie ma już co na nią liczyć?
I do not care to belong to a club that accepts people like me as members.

m4ro

Na forum od:

Post 16 sie 18, 12:57

wks napisał(a):W roku 2019 przypada 85 rocznica smierci, a w 2020 - 115 rocznica urodzin Jeana Vigo.

To jest dobry pomysł, tym bardziej, że wszystkie jego filmy zmieściłyby się na dwóch seansach :)

Powrót do 18.NH - Gra wstępna