Propozycje filmowe na 6. AFF 2015

Przed 6. AFF. Zapowiedzi filmowe. Sprawy organizacyjne.
Jarosz

Na forum od:
5 cze 07, 7:48

Post 1 lip 15, 12:22

Czekałem z tym postem do ujawnienia programu Nowych Horyzontów, ale skoro nie znalazłem na liście dwóch tytułów, to wpisuję je tu:

- Ned Rifle, reż. Hal Hartley,
- Da Sweet Blood of Jesus, reż. Spike Lee.

worren

Na forum od:
15 sty 11, 11:47

Post 1 lip 15, 23:18

Dorzucam propozycje z zeszłego roku niepokazaną dotąd w Polsce

- Red Knot, reż. Scott Cohen (FIPRESCI Award Seattle Film Festival)

justszyba

Post 15 lip 15, 12:14

To będzie raczej pewniak, bacząc na brak dystrybucji w Polsce:

-"I am Michael" reż. Justin Kelly.

Jarosz

Na forum od:

Post 15 lip 15, 13:06

Akurat ten tytuł ma już polskiego dystrybutora - Mayfly. Film ma wejść na nasze ekrany jako Kim jest Michael. Wyznaczona nawet została data premiery na 2 października 2015, ale nie przywiązywałbym się zbytnio do niej, ponieważ, po pierwsze, poza stroną domową firmy nie istnieją na razie żadne inne potwierdzające to źródła (czyli akcja promocyjna jeszcze się nie zaczęła), a po drugie, Mayfly ma też w zapowiedziach dwa klasyczne filmy Jacques'a Tatiego. Pierwszy był anonsowany na czerwiec 2015, drugi na lipiec, a mimo to żaden jeszcze nie został wprowadzony do kin studyjnych.

http://mayfly.pl/kino/kim-jest-michael/

kanako

Na forum od:
27 maja 15, 15:52

Post 3 sie 15, 23:42

Trzymam kciuki za takie tytuły:
"Dear white people" (reż. Justin Simien),
"Digging for fire (reż. Joe Swanberg),
"Mistress America" (reż. Noah Baumbach),
"Diary of a Teenage Girl" (reż. Marielle Heller),
"Dope" (reż. Rick Famuyiwa),
"Carol" (reż. Todd Haynes),
i "Creative control" (reż. Benjamin Dickinson) :)

justszyba

Na forum od:
22 lip 15, 22:24

Post 5 sie 15, 21:52

A może by tak "The Stanford Prison Experiment" (reż. Kyle Patrick Alvarez) z Sundance? Byłoby super. :)

worren

Na forum od:
15 sty 11, 11:47

Post 6 sie 15, 10:45

Jarosz napisał(a):- Ned Rifle, reż. Hal Hartley,

W sierpniowym numerze KINO pod wywiadem z reżyserem pojawiła się wzmianka, że "Ned Rifle" Hala Hartleya zostanie premierowo zaprezentowany na AFF.

m4ro

Na forum od:
27 lip 10, 0:33

Post 9 sie 15, 20:36

Czy jest szansa na film Koyaanisqatsi na AFF lub na Erze?
Wszystko, co się wydarzyło, zostało sfilmowane. A jeśli zostało sfilmowane, znaczy, że to prawda.

miecznik

Na forum od:
10 mar 08, 13:41

Post 15 sie 15, 8:41

Ciekawa propozycja to "zakazany" dokument HBO "Going Clear: Scientology and the Prison of Belief" w reż. Alex Gibney. Do chwili obecnej (mimo zapowiedzi prasowych i pojawieniu się w programie HBO) nie został wyemitowany w Polsce. Kanał HBO w ostatniej chwili zdjął z ramówki.
Zwłaszcza, że poprzednie dokumenty tego twórcy gościły w programie AFF - "The Armstrong Lie" i "Mea Maxima Culpa".

Czyżby przypadek nowego, światowego półkownika?

nupp

Post 16 sie 15, 7:15

Jako, że zabrakło go w tym roku na NH, bardzo liczę na jakieś Benningi podczas AFF, szczególnie na chmurkę dla Haruna Farockiego.

http://www.viennale.at/en/films/farocki
https://mubi.com/notebook/posts/send-in ... gs-farocki

Hansav

Na forum od:
16 sie 15, 19:57

Post 16 sie 15, 20:08

Cztery mocno oczekiwane filmy z Sundance, które bardzo fajnie byłoby zobaczyć na AFF:
- Cop Car Jona Wattsa
- Entertainment Ricka Alversona
- The Witch Roberta Eggersa
- The Diary of a Teenage Girl Marielle Heller

StMeehow

Na forum od:
10 mar 13, 16:52

Post 17 sie 15, 11:17

Love & Mercy (reż. Bill Pohlad)
The End of the Tour (reż. James Ponsoldt)
True Story (reż. Rupert Goold)
The Overnight (reż. Patrick Brice)
Me and Earl and the Dying Girl (reż. Alfonso Gomez-Rejon)
The Diary of a Teenage Girl (reż. Marielle Heller)
Z For Zachariah (reż. Craig Zobel)
Call Me Lucky (reż. Bobcat Goldthwait)
Heaven Knows What (reż. Ben Safdie, Joshua Safdie)

m4ro

Na forum od:
27 lip 10, 0:33

Post 17 sie 15, 18:31

Applesauce, reż. Onur Tukel
Wszystko, co się wydarzyło, zostało sfilmowane. A jeśli zostało sfilmowane, znaczy, że to prawda.

herni

Post 18 sie 15, 7:39

Mnie się marzy specjalny pokaz nowego filmu dokumentalnego Christophera Nolana o braciach Quay :) i koniecznie nowy film Charliego Kaufmana i "Wataha" :)

Jarosz

Na forum od:

Post 18 sie 15, 14:58

StMeehow napisał(a):Heaven Knows What (reż. Ben Safdie, Joshua Safdie)

Przecież to dopiero co było w konkursie głównym Nowych Horyzontów

StMeehow

Na forum od:
10 mar 13, 16:52

Post 19 sie 15, 10:21

Jarosz napisał(a):
StMeehow napisał(a):Heaven Knows What (reż. Ben Safdie, Joshua Safdie)

Przecież to dopiero co było w konkursie głównym Nowych Horyzontów

Nie byłem, nie wiedziałem

Rob

Post 20 sie 15, 17:41

Może mnie tu zlinczujecie, ale tak sobie myślę, że byłoby znakomicie, gdyby udało się pokazać "Most szpiegów". A przy okazji zaprosić Spielberga i zrobić retrospektywę jego twórczości. Nie przypominam sobie, żeby kiedykolwiek i gdziekolwiek w Polsce miał miejsce przegląd jego twórczości. Owszem, jest to kino dalekie od "niezalu", ale jednak naznaczone autorskim sznytem. Z ogromną przyjemnością obejrzałbym dzieła Spielebrga na wielkim ekranie. Uprzedzając zarzuty oponentów: nikt mi nie wmówi, że "Pojedynek na szosie", "Sugarland Express", "Kolor purpury" czy "AI" to słabe produkcje. Olać podziały na filmy niezależne i mainstreamowe - niech żyje potęga kina!

ratatuj89

Na forum od:
10 mar 14, 18:56

Post 20 sie 15, 21:01

Dzisiaj w Radiu RAM Roman Gutek mówił, że trwają rozmowy z producentami pewnego filmu, aby pokazać go na otwarcie festiwalu. Nie powiedział jaki to film, ale chodzi o znanego amerykańskiego reżysera, który część zdjęć do tego filmu kręcił we Wrocławiu, więc można się domyślać, że chodzi o Most Szpiegów Spielberga. Dodatkowo powiedział, że mieli pomysł razem z dyrektorem NFM, żeby nie czekać do kolejnej edycji festiwalu Nowe Horyzonty na wykorzystanie sali, która jest przystosowana do projekcji filmowych. Więc jasno zasugerował, że jeżeli uda się pokazać Most Szpiegów na otwarcie festiwalu to będzie to właśnie w NFM. :) Myślę, że szansa jest spora, bo pomimo, że polska premiera filmu jest planowana na 27-11-2015, to film w kilku krajach pojawi się w dystrybucji już 15-10-2015, więc 5 dni przed AFF.

Rob

Post 20 sie 15, 22:08

Świetnie! Dobrze byłoby to połączyć z retrospektywą albo spotkaniem ze Spielbergiem. Można by pokazać jego mniej znane filmy i zadać kłam stereotypom. Panie Romanie, trzymam kciuki!

Iti

Post 22 sie 15, 15:25

Nie zlinczujemy, świetny pomysł.

miecznik

Na forum od:
10 mar 08, 13:41

Post 23 sie 15, 17:17

Cała retrospektywa Spielberga może nie, ale mini-przegląd z mniej znanymi tytułami jak najbardziej. Szczególnie liczę na pierwsze filmy krótkometrażowe z lat 60. ("Amblin"), pierwsze filmy TV czy właśnie ten debiut "Pojedynek na szosie". Pokazywanie "Parku Jurajskiego" czy tych blockbusterowych tytułów można sobie odpuścić. To często jest powtarzane w TV i łatwo dostępne na DVD i BluRayu.

Rob

Post 23 sie 15, 18:45

Też właśnie o tym myślałem, żeby pokazać mniej znaną, poważniejszą twarz Spielberga. Można by do tego dorzucić kilka bardziej znanych, ambitnych projektów jak "Lista Schindlera" czy "Monachium". Ale swoją drogą "Szczęki" też bym chętnie na dużym ekranie zobaczył :P

justszyba

Na forum od:

Post 26 sie 15, 9:48

Może w Panoramie dałoby radę puścić trochę nowych filmów z Kristen Wiig? "Nasty baby", "Diary of a teenage girl", "Welcome to me"... "Skeleton twins" w zeszłym roku było fajnie przyjęte, więc czemu nie? :)

Chelsea

Post 26 sie 15, 21:06

Love & Mercy, reż.Bill Pohlad
True Story, reż. Rupert Goold
Digging for Fire, reż. Joe Swanberg
Earl i ja, i umierająca dziewczyna reż. Alfonso Gomez-Rejon
Songs My Brothers Taught Me reż. Chloé Zhao
The Diary of a Teenage Girl reż. Marielle Heller
Z for Zachariah reż. Craig Zobel
The Stanford Prison Experiment reż. Kyle Patrick Alvarez
Stockholm, Pennsylvania reż. Nikole Beckwith

justszyba

Na forum od:

Post 27 sie 15, 9:56

@Chelsea "Pieśni braci moich" Zhao już było, na MFF Nowe Horyzonty ;)

SPola

Post 31 sie 15, 17:26

IFC produkuje serial byłych aktorów i scenarzystów SNL (Bill Hader, Seth Meyers, Fred Armisen) "Documentary Now" - całość zostanie wyświetlona do końca września - 6 odcinków, które parodiują/składają hołd znanym dokumentom.
Także można zrobić jako jeden seans z całością sezonu (ok. 130 minut razem) i jako osobne seanse 3-4 filmy, które są punktem odniesienia dla poszczególnych odcinków (Grey Gardens, History of the Eagles, Nanook of the North, The Thin Blue Line).

Rob

Post 6 wrz 15, 6:57

Lada moment rusza sprzedaż karnetów. Kiedy pojawią się jakieś szczegóły programowe? Na przykład informacja dotycząca tego, kto będzie bohaterem retrospektywy?

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:
23 mar 06, 11:51

Post 7 wrz 15, 9:21

w tym tygodniu zostaną ujawnione kolejne tytuły z programu, w przyszłym - nazwisko bohatera retrospektywy.

Querelle

Na forum od:
24 gru 04, 4:26

Post 7 wrz 15, 18:58

aszeffel napisał(a):(...) w przyszłym - nazwisko bohatera retrospektywy.

Mam nadzieję, że Benning lub Lockhart

Jarosz

Na forum od:

Post 7 wrz 15, 23:11

Nazwisko bohatera retrospektywy? Przecież festiwal miał nas w tym roku zaskoczyć retrospektywą tematyczną. Było o tym bodajże w którejś z gazet T-MNH. Niestety, nie wiem, o jaki temat miało chodzić...

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:

Post 8 wrz 15, 7:01

będzie też przegląd tematyczny, ale jak zwykle istnieje kalendarz ujawniania informacji, więc proszę o jeszcze trochę cierpliwości.

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:

Post 8 wrz 15, 7:03

Querelle napisał(a):
aszeffel napisał(a):(...) w przyszłym - nazwisko bohatera retrospektywy.

Mam nadzieję, że Benning lub Lockhart

byłoby słodko :)

Bachtin

Post 15 wrz 15, 11:53

Czy oprócz retrospektywy czarnoskórych reżyserek będzie przegląd jakiegoś twórcy?

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:

Post 15 wrz 15, 12:39

tak

Jarosz

Na forum od:

Post 15 wrz 15, 13:05

Zapewne laureat/laureatka Indie Star Award?

USlovers

Na forum od:
22 paź 15, 9:52

Post 22 paź 15, 9:56

Good morning Wrocław:)

Mam do odsprzedania pojedyncze bilety za 17 zł zamiast 20 zł (czyli w specjalnej cenie karnetów:). A nawet za mniej - jestem otwarta na negocjacje. :)
Bilety nie są imienne, więc każdy może z nich skorzystać.

Kto chętny na poniższe seanse?
1. "Mistress America", 24 października 15:15
2. "Carol", 24 października 18:00
3. "Kryzys to nasz pomysł", 24 października 20:30
4. "Grandma", 25 października 10:15

Będę na tych wszystkich filmach, więc mogę je przekazać bezpośrednio przed seansem - lub wysłać mailem (jako PDF, bo w takiej formie je kupiłam).
Zapraszam do kontaktu: unitedstates.lovers@gmail.com.

Pozdrawiam
Patrycja

Powrót do Nieustające wakacje