Na progu śmierci

Filmy 15. MFF TNH - wypowiedz się!
aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:
23 mar 06, 11:51

Post 25 lip 15, 22:25

Jako że Houellebecq uśmiercił się już po raz drugi (pierwszy był w "Mapie i terytorium", bardziej spektakularny), siedzi pewnie teraz na jakiejś chmurze i śmieje się szyderczo, popalając papierosa - a raczej przesuwając go w rytm oddechu z jednej strony ust na drugą. Patrząc na niego, zastanawiam się, czy on po prostu >ma dystans do siebie<, czy raczej jest ekstremistą, który do bólu będzie nam sklejał powieki tym swoim klejem - im starszy, brzydszy, gorszy i bardziej zrujnowany, tym atrakcyjniejszy. Kpi sobie ewidentnie, wypowiadając te wszystkie monologi Paula, tyle razy kalkowane, że już nie wiadomo, co w ogóle znaczą poszczególne słowa. Gadanina o śmierci, życiu i starości. Bunt, bunt, bunt, którego nie można skonsumować, popełniając upragnione samobójstwo, bo groteskowo ciągle coś staje na przeszkodzie. Film dla tych, którzy nie są ani szczęśliwi, ani młodzi, którym nie starcza (na przykład odwagi albo cierpliwości), którzy uważają innych ludzi za kosmitów, z którymi trzeba porozumiewać się po marsjańsku, a to takie męczące - czyli dla większości z nas, choć większość się nie przyznaje.

eliska

Na forum od:
24 cze 07, 7:52

Post 28 lip 15, 19:05

Też zwróciłam uwagę na te kąciki ust wymieniające się papierosem jak i na to, że twarz Houellebecqa poziomo dzieli się na twarz chłopca i starca. Mam nadzieję, że to w jakiś sposób się równoważy i filmowy Paul nie popełni samobójstwa.
A poza tym zgadzam się z Aszeffel. Takie rozterki znane wielu ludziom, pojawiające się z czasem u wielu. Z jednej strony to pociesza, z drugiej dołuje. Lepiej cieszmy się życiem :)

Malga Kubiak

Na forum od:
1 sie 15, 12:45

Post 2 sie 15, 18:31

asheffell / czytajac Ciebie o ktorej nie wiem nic ponad ten text i text jaki byl przed chwila na moim profilu. musze przyznac, ze az mnie wcielo, jak definiujesz intelektualiste Houllebecq'a. a wiec oceniasz / gadanine o smierci starosci i (cos jeszcze bylo tylko zapomnialam co to bylo..) dziecinko musisz troche spuscic z tonu; jesli chcesz dociagnac do takiej powagi i odwagi lat. moja maksyma z Houellebecq'a jest inne zdanie a mianowicie ( wsadz sobie ten :mickey: w :marilyn: kochanienki ) w tlumaczniu jak wyzej wyd W.A.B. :)
ok sprawdzilam regulamin i usunelam 2 slowa z cytatu M.H. jakkolwiek mojego ulubionego. nie chce byc zbanowana na zawsze. a czy istnieje na zawsze to juz inna dywagacja filozoficzna, tak czy inaczej.
malga

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:

Post 2 sie 15, 22:01

o czym pani mówi? czy ktoś mógłby przetłumaczyć tę licentia poetica?

okon

Na forum od:
31 sty 05, 22:00

Post 2 sie 15, 22:21

To jest poezja. Tego się nie tłumaczy, to się czuje.

Malga Kubiak

Na forum od:

Post 3 sie 15, 0:36

all right mozemy byc na pani, prosze pani i nawet nie musi pani wyjmowac papierosa z ust. nie zamierzam pani calowac. ok zarty na bok, nie chcialam pani urazic w zaden sposob. trafilam na to forum z powodow zawodowych. jestem zawiedzionym rezyserem. ok rezyserka jak mowi sie w Polsce. lubie zonglowac slowami, taka mam nature, i skaze genetyczna. staram sie o pokaz mojego filmu PPPasolini x 2 w KNH. byc moze moje starania sa nie typowe, a nawet moga sie okazac chybione. bo widze ze jest pani na pozycji kreatora / kreatorki tegoz obiektu. w odpowiedzi na moje dywagacje byla pani odpowiedz (jednak nie przez pania przeslana tylko ktos to zrobil za pania, jako ze forum to forma otwarta) w tejze odpowiedzi powtarza pani mylnie ze nie bylo zainteresowania w KNH ze strony publicznosci LGBT Festiwalem Filmowym 2015. Jestem rowniez przekonana, ze zaintersowania nie bylo ale ze strony KNH. Ujela pani te sytuacje w jednym zdaniu, a pod tym zdaniem byl song Over the rainbow, na youtube. Did I make myself understood? Malga Kubiak
Tymsamym skomentowalam pani uwage na temat filmu, ktorego jednak nie widzialam, ale na temat M. Houellebecq'a ktorego cenie. Zwyczajnie bylam zaskoczona pani obcesowym tonem, i najwyrazniej niezroumieniem tematu, bo jednak temat smierc, zycie, starosc nigdy gadanina nie bylo ani nie bedzie z ust (mozgu i serca) intelektualisty; czy moze sie myle? Malga

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:

Post 3 sie 15, 6:27

Dziękuję, to wszystko wyjaśnia. Ja również cenię Houellebecqa, to jeden z moich ulubionych pisarzy. Doceniam w nim zimną jak stal ironię, którą przesiąknięta jest zarówno jego twórczość, jak i film, którego pani nie widziała. Obcesowość jak najbardziej jest również w jego stylu. Jeżeli odbiera to pani inaczej - nic mi do tego, "każdy ma swoje kino", moim zdaniem Houellebecq jest ostatnią osobą, która potrzebuje obrony.

Co do festiwalu LGBT - powtórzę komunikat, który otrzymałam od osób, decydujących o programie KNH: kino nie zdecydowało kontynuować współpracy z festiwalem ze względu na małe zainteresowanie publiczności w latach ubiegłych. Co do filmu, którego jest pani autorką - organizatorzy MFF TNH mają prawo wyboru. Jeżeli domaga się pani uzasadnienia decyzji, proszę się skontaktować z selekcjonerami festiwalu, ich adresy znajdzie pani tu:

http://www.nowehoryzonty.pl/artykul.do?id=25

Malga Kubiak

Na forum od:

Post 3 sie 15, 12:35

dziekuje pani za odpowiedz. poniewaz jestem w kontakcie jak sie pani domysla z LGBT Festiwalem, to ich opinia rozni sie od opinii NH. z ich kalkulacji festiwal ktory nadal nie jest Hitem w Polsce tylko wlasnie trzeba sie do tego wspolnymi silami przylozyc, szedl niezle, a nwet lepiej niz w innych miastach, ktore jednak nie zrezygnowaly... Zrezygnowal jedynie Wroclaw i wobec powyzszego faktu nie wierze w odpowiedz. Jesli chodzi zas o moj film PPPasolini x 2, to mam wiele sygnalow od publicznosci we Wroclawiu, ze pragnie te filmy obejrzec, jak i kilka innych filmow z Festiwalu LGBT 2015, o tym z pania dyskutuje, nie o MT IFF NH. Do selekcjonerek mininego festiwalu juz sie zwracalam, ale odmawiaja konkretnej odpowiedzi zaslaniajac sie swoim prawem wyboru. Natomiast sam pan Roman Gutek w rozmowie z Andrzejem Chojeckim, ktory w bardzo koncowej fazie bo 10 dni przed startem festiwalu staral sie filmowi PPPasolini x 2 pomoc zaistniec na wlasnie zakonczonym festiwalu; dyrektor Roman Gutek potwierdzil ze zna filmy Malgi Kubiak ktora bardzo ceni, ale nie on jest odpowiedzialny za te sektory do ktorych film sie dobijal, bo jego dzialka jest Panorama, i jeszcze cos ( mam to w SMS do ktorego nie mam dostepu jak jestem na necie) i poradzil panu Andrzejowi Chojeckiemu zwrocic sie do selekcjonerek. Potem byla wielka CISZA. a teraz jest po herbacie. jednak dla mnie nie jest po herbacie, festiwal to jedno a film to calkiem co innego. Pragniemy wejsc w dyskurs z KNH aby jak najszybciej odswiezyc ten pominiety w kwietniu 2015 festiwal specjalna edycja nagrodzonych przez publicznosc (PPPasolini x 2 ) jak rowniez kilku wytypowanych przez Wiktora Morke (dyrektora LGBT Film festival ) filmow.
Widze ze jestesmy w sektorze Na progu smierci ( inny film) ale moge wyslac ten sam list z Pasoliniego. dziekuje, i mam nadzieje, do zobaczenia we Wroclawiu, pozdrawiam, Malga Kubiak

Powrót do Każdy ma swoje kino