Wasze propozycje filmowe na 15.NH 2015

Filmy 15. MFF TNH - wypowiedz się!
Grzes

Na forum od:
28 mar 09, 0:13

Post 20 kwi 15, 12:39

Widzę, że w konkursie dwa filmy z konkursu głównego w Berlinie, które chciałbym zobaczyć (Bispuri i Bustamente). Miejmy nadzieję, że oba znajdą (albo już znalazły) dystrybutora. Zabawne że Magical Girl też - w końcu to film z gutkowej stajni, a tutaj u konkurencji.

worren

Na forum od:
15 sty 11, 11:47

Post 21 kwi 15, 12:19

Strona internetowa PISF podaje, że zakwalifikowany do Cannes "Intruz" - debiut reżyserski Magnusa von Horna ma już polskiego dystrybutora - firmę Gutek Film. Zatem można przypuszczać, że polska premiera odbędzie się w czasie Nowych Horyzontów. Więcej o samym filmie tutaj: http://www.pisf.pl/aktualnosci/wiadomos ... a-w-cannes

okon

Na forum od:
31 sty 05, 22:00

Post 21 kwi 15, 15:12

Poza tym na stronie Gutek Film można też przeczytać, że będą dystrybuować film Jaco van Dormaela.

tumisiu

Post 3 maja 15, 11:11

a mnie ciekawi, czy podczas nadchodzącej edycji Nowych Horyzontów pojawi się "Strefa nagości" E.Antoniak, dotychczas filmy tej reżyserki były pokazywane podczas festiwalu; teraz także?

Grzes

Na forum od:

Post 3 maja 15, 11:15

Jeśli się pojawi (co jest prawdopodobne), to w sekcji Sezon - film wchodzi do regularnej dystrybucji w połowie czerwca.

Gość

Post 3 maja 15, 11:26

Dzięki Grzes za odzew; oczywiście chodziło o Urszulę Antoniak:)

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:
8 gru 04, 9:10

Post 10 maja 15, 11:34

Nastąpiło we mnie chyba jakieś wiosenne przebudzenie. Bardzo mi się zrobiło tęskno za forumowiczami :)

vifon00 prosi o pokaz projektu Matthew Barney`a River of Fundament na Nowych Horyzontach.

Tutaj znajdziecie więcej informacji o tym niezwykłym projekcie:

http://www.riveroffundament.net/rof_synopsis.htm

Widziałem River of Fundament i, podobnie jak wcześniejsze filmowe projekty Barneya`a, ten również chciałbym pokazać w Polsce. Jest to radykalne dzieło.

Jest jeden podstawowy problem: prawa do max 5 pokazów w Polsce (ogrniczone tylko do dwóch miast) kosztują horrendalną kwotę (kilkadziesiat tysięcy funtów brytyjskich). Do tego dochodzą koszty produkcji. Pokazy muszą odbywać się w operach lub teatrach. Muszą także zapewniene najwyższej jakości warunki projkecji (sprzęt + nagłośnienie).

Ciekawy jestem ile osób gotowych jest dzisiaj ogladać filmową operę Mathew Barney`a, która trwa ponad 6 godzin. Wiele osób zupelnie nie kojarzy tego nazwiska.

Ile jesteście gotowi zaplacić za bilet?

Będę wdzięczny za kilka słów na ten temat.

Pozdrawiam seredcznie,

Roman Gutek

ayya

Na forum od:
27 lip 09, 10:52

Post 11 maja 15, 18:19

Ja bym zapłaciła tyle, ile za spektakle teatralne w Warszawie.

A ESK nie mogłaby się dorzucić? Przecież to by było na pewno dużo ciekawsze wydarzenie niż zdjęcia MM.

ang

Na forum od:
19 sie 14, 16:30

Post 12 maja 15, 0:57

Skoro ma być pokazywana tylko w teatrach i operach to ceny biletów raczej nie powinny znacząco odbiegać od tych jakie mają sztuki o podobnym metrażu. Co do samego Barneya to o ile ludzie mogą nie kojarzyć samego nazwiska, to chyba każdy zainteresowany w większym stopniu kinem artystycznym przynajmniej słyszał o jego Cremasterach.

inheracil

Na forum od:
2 sty 14, 13:56

Post 16 maja 15, 10:37

ayya napisał(a):Ja bym zapłaciła tyle, ile za spektakle teatralne w Warszawie.

Czyli coś w przedziale 30 - 150 zł. Jednak w Warszawie jest spory rozrzut cenowy.

vifon00

Na forum od:
23 sty 12, 13:41

Post 17 maja 15, 21:05

Akurat w moim przypadku cena nie gra roli. Myślę jednak, że tym filmem można by spokojnie zainteresować szerszą publiczność festiwalową przy cenie wahającej się w okolicach 30 - 60zł - w końcu Cremastery i Drawing Restraint były mocno oblegane. Wystarczy, że pojawi się w zapowiedziach festiwalu jako jedna z głównych jego atrakcji. Natomiast wydaje mi się, że przy wyższej cenie, dla większości widzów River of Fundament stanie się już snobistyczną, 6-godzinną ciekawostką. Bilety na światowe pokazy tego filmu oscylują wokół 25 euro - to nie tak znów dużo, biorąc pod uwagę to, że film wyświetlany jest poza festiwalami, a poza tym to zaledwie dwukrotna (lub trzykrotna) cena zwykłego biletu.

Grzes

Na forum od:

Post 23 maja 15, 17:00

Kończy się festiwal w Cannes, więc garść propozycji z jego programu (celowo pomijam filmy, o których Pan Roman pisał, że Gutek Film ma do nich prawa - będą na festiwalu - dobrze, nie będą - też dobrze, będzie je można w końcu obejrzeć później):

Shan he gu ren/Mountains May Depart (Jia Zhang ke, chyba że ma już dystrybutora, to wtedy niekoniecznie),
La Loi du marché/The Measure of a Man (Stéphane Brizé, jak wyżej),
Rak Ti Khon Kaen/Cemetery of Splendour (Apichatpong Weerasethakul),
As mil e uma noites/Arabian Nights (3 części, Miguel Gomes),
Nahid (Ida Panahandeh),
La tierra y la sombra/Land and Shade (Cesar Acevedo)
An (Naomi Kawase),
Kishibe no tabi/Journey to the Shore (Kiyoshi Kurosawa, o tym już parę osób pisało),
El abrazo de la serpiente/Embrace of the Serpent (Ciro Guerra),
Mustang (Deniz Gamze Erguven),
Paulina (Santiago Mitre).

Nie wymieniam filmów Lanthimosa, Audiarda czy Triera, bo one dystrybutorów chyba znaleźć muszą.

kanako

Na forum od:
27 maja 15, 15:52

Post 27 maja 15, 16:10

Podbijam propozycje z Berlinale: "Chasuke's Journey" - Sabu oraz "Vergine Giurata" - Laury Bispuri oraz "I am Michael" - Justin Kelly. Bardzo interesujące wydają mi się także: ostatni film Larry'ego Clarka - "The smell of us" oraz "Creative Control" - Benjamina Dickinsona.

Grzes

Na forum od:

Post 27 maja 15, 16:18

Akurat na Bispuri nie ma co liczyć, bo została już "skonsumowana" przez Off Camerę.

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:
8 gru 04, 9:10

Post 27 maja 15, 18:22

kanako: The Smell of Us nowy film Larry'ego Clarka będzie w tym roku na Nowych Horyzontach. Pozdrawiam serdecznie. Roman Gutek

wks

Na forum od:
1 lut 09, 16:38

Post 31 maja 15, 20:57

Propozycje z Cannes 2015:
Carol (Todd Haynes)
Love (Gaspar Noe)
Dope (Rick Famuyiwa)
Much Loved (Nabil Ayouch)
Les Deux Amis (Louis Garrel)
Ni le ciel ni la terre (Clement Cogitore)
De l'ombre il y a (Nathan Nicholovitch)
La vanite (Lionel Baier)

worren

Na forum od:

Post 9 cze 15, 14:29

wks napisał(a):Propozycje z Cannes 2015:
Carol (Todd Haynes)
Love (Gaspar Noe)

"Carol" Todda Haynesa pojawi się w polskich kinach w styczniu 2016. Dystrybutorem jest Vue Movie. Seans przedpremierowy na NH to pewnie otwarta kwestia (?). "Love" Gaspara Noe pewnie będzie na festiwalu skoro znana jest już data premiery kinowej - została ustalona na 28 sierpnia.

m4ro

Na forum od:
27 lip 10, 0:33

Post 12 cze 15, 0:41

Mula sa kung ano ang noon Lava Diaza

A w sekcji Sezon 2014/2015
-Macondo (była premiera w Polsce, ale nie dotarła do Wrocławia)
-Ja nie wracam (było we Wrocławiu, ale tylko przez tydzień i o godzinie 15, więc tak jakby nie było)
-Wyspa kukurydzy
Wszystko, co się wydarzyło, zostało sfilmowane. A jeśli zostało sfilmowane, znaczy, że to prawda.

inheracil

Na forum od:
2 sty 14, 13:56

Post 12 cze 15, 9:09

m4ro napisał(a):Mula sa kung ano ang noon Lava Diaza

Ten Lav Diaz był na normalnie dostępnym u nas mubi, więc może też powinien trafić do sezonu ;)

worren

Na forum od:

Post 12 cze 15, 10:57

Dorzucam do propozycji na ten rok dwie pozycje z konkursu głównego festiwalu FID Marseille

- MEURTRIÈRE, reż. Philippe Grandrieux, Francja 2015, 60' (światowa premiera)
- Paweł i Wawel, reż. Krzysztof Kaczmarek, Polska/Austria 2014, 63' (międzynarodowa premiera)

Seblon
NH-Moderator

Na forum od:
16 lut 07, 14:33

Post 13 cze 15, 6:51

m4ro napisał(a):Mula sa kung ano ang noon Lava Diaza

m4ro: Film Diaza pokażemy w Panoramie.

http://www.nowehoryzonty.pl/aktualnoscm.do?id=4138
21. MFF Nowe Horyzonty 22 lipca - 1 sierpnia 2021

tangerine

Na forum od:
13 lip 07, 5:38

Post 15 cze 15, 11:54

m4ro napisał(a): A w sekcji Sezon 2014/2015

Dla mnie ta sekcja na festiwalu NH nie istnieje... chyba że pojawi się Mr. Turner (w końcu chyba można uznać że w dystrybucji był skoro jakaś firma wykupiła prawa)...

ang

Na forum od:
19 sie 14, 16:30

Post 19 cze 15, 18:28

http://www.bfi.org.uk/news-opinion/sigh ... t-brothers

Na tegoroczną edycję już pewnie za późno, ale może w przyszłym roku.

worren

Na forum od:

Post 30 cze 15, 20:38

tangerine napisał(a):
m4ro napisał(a): A w sekcji Sezon 2014/2015

Dla mnie ta sekcja na festiwalu NH nie istnieje... chyba że pojawi się Mr. Turner (w końcu chyba można uznać że w dystrybucji był skoro jakaś firma wykupiła prawa)...

Tangerine: Wszystko wskazuje na to, że twoje prośby zostały wysłuchane i Mr. Turner pojawi się w tegorocznym programie. Informacja o dodaniu tego filmu, najprawdopodobniej do sekcji Panorama figuruje już na stronie w zakładce Program 2015. Fajnie, że niedystrybuowany w polskich kinach nowy film Paula Thomasa Andersona ("Wada ukryta") także został dodany do programu. Wstrzymam się w takim razie z zakupem DVD.

http://www.nowehoryzonty.pl/artykul.do?id=2011

Poprzednia strona

Powrót do Każdy ma swoje kino