Wasze propozycje filmowe na 15.NH 2015

Filmy 15. MFF TNH - wypowiedz się!
Seblon
NH-Moderator

Na forum od:
16 lut 07, 14:33

Post 26 lis 14, 21:17

W tym temacie zachęcamy Was do zamieszczania propozycji filmowych na kolejną(e) edycję(e) NH.
21. MFF Nowe Horyzonty 22 lipca - 1 sierpnia 2021

okon

Na forum od:
31 sty 05, 22:00

Post 30 lis 14, 21:54

To ja może zacznę. Oprócz Anderssona, Diaza czy Costy chciałbym zobaczyć:

Lucifer, reż. Gust van den Berghe (reżyser pokazywanego na NH Niebieskiego ptaka)
https://www.youtube.com/watch?v=Ap2-WHF-OXQ

Phantom Power, reż. Pierre Leon
http://www.viennale.at/en/films/phantom-power

Navajazo, reż. Ricardo Silva (zwycięzca konkursu Cineaste del presente na MFF w Locarno)
https://www.youtube.com/watch?v=850d93X468w

Ich seh, ich seh, reż. Veronika Franz (współscenarzystka filmów Ulricha Seidla i - zdaje się - jego partnerka)
http://vimeo.com/103585265

Sivas, reż. Kaan Mujdeci
https://www.youtube.com/watch?v=OWeZ0bZz12M

Gość

Post 1 gru 14, 10:56

"Under the skin" Jonathana Glazera
"A Field in England" Bena Wheatleya

Mrozikos667

Na forum od:
3 sie 08, 11:11

Post 15 gru 14, 14:47

"Horse Money" Pedro Costy, a z bardziej popularnych rzeczy może "Mr. Turner" Mike'a Leigh. "The Duke of Burgundy" Petera Stricklanda też wygląda ciekawie.
Każdy film musi mieć początek, środek i zakończenie. Choć niekoniecznie w tej kolejności. Jean-Luc Godard

Grzes

Na forum od:
28 mar 09, 0:13

Post 15 gru 14, 14:56

Przecież Leigh ma dystrybutora, i zapewne do festiwalu będzie miał premierę. Costa koniecznie, podobnie jak Diaz z tego samego Locarno.

Jarosz

Na forum od:
5 cze 07, 7:48

Post 15 gru 14, 18:30

A Strickland jest już kupiony przez Gutek Film.

Mrozikos667

Na forum od:

Post 16 gru 14, 17:27

Ok, nie widziałem, nie wiedziałem. Dystrybucja też fajna.
Każdy film musi mieć początek, środek i zakończenie. Choć niekoniecznie w tej kolejności. Jean-Luc Godard

Franciszek

Na forum od:
30 lip 13, 20:01

Post 29 gru 14, 16:31

La Sapienza, Eugène Green, prawda?
I killed my father, I ate human flesh and I quiver with joy!

ang

Na forum od:
19 sie 14, 16:30

Post 30 gru 14, 20:20

Meurtrière - Philippe Grandrieux!

inheracil

Na forum od:
2 sty 14, 13:56

Post 7 sty 15, 20:03

Tokyo tribe!

doktor pueblo

Na forum od:
21 lip 08, 14:29

Post 8 sty 15, 16:55

inheracil napisał(a):Tokyo tribe!

Oj tak, fajnie byłoby choć raz w życiu obejrzeć na dużym ekranie jakiś film Shiona Sono! :) Chyba jeszcze nie było okazji we Wrocławiu...
I do not care to belong to a club that accepts people like me as members.

Mrozikos667

Na forum od:

Post 8 sty 15, 19:33

inheracil napisał(a):Tokyo tribe!

Musi być!

inheracil

Na forum od:

Post 9 sty 15, 15:06

Jak miło, spodziewałem się wypowiedzi, że takich nieneomodernistycznych propozycji nie godzi się składać (patrz dyskusja o Pięciu Smakach).

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:
23 mar 06, 11:51

Post 9 sty 15, 16:23

na Pięciu Smakach pokażą :)

doktor pueblo

Na forum od:

Post 9 sty 15, 16:31

aszeffel napisał(a):na Pięciu Smakach pokażą :)

... wybrańcom z Warszawy :(

Mrozikos667

Na forum od:

Post 9 sty 15, 20:12

inheracil napisał(a):Jak miło, spodziewałem się wypowiedzi, że takich nieneomodernistycznych propozycji nie godzi się składać (patrz dyskusja o Pięciu Smakach).

E, ale chyba nie ode mnie :P

inheracil

Na forum od:

Post 10 sty 15, 11:39

Mrozikos667 napisał(a):E, ale chyba nie ode mnie :P

Pewnie, że nie ;)
To może polecę jeszcze jedną propozycją, dość oczywistą. "Anioły rewolucji" Fedorczenki. Wiem, wiem, pewnie pokażą na Sputniku wybrańcom z Warszawy :P

nicker

Na forum od:
5 sie 11, 1:24

Post 10 sty 15, 12:04

filmy nathaniela dorsky'ego

Jarosz

Na forum od:
5 cze 07, 7:48

Post 12 sty 15, 22:54

To nie tyle propozycja, co przeczucie: coś mi mówi, że Performer Macieja Sobieszczańskiego i Łukasza Rondudy będzie w tym roku jednym z filmów konkursowych - w konkursie głównym albo filmów o sztuce.

vifon00

Na forum od:
23 sty 12, 13:41

Post 22 sty 15, 21:11

Przyłączam się i to gorąco do fanów Tokyo Tribe. Poza tym kilka innych propozycji:

Eisenstein in Guanajuato - P. Greenaway
Ned Rifle - Hal Hartley
Pod elektrycznymi chmurami - Aleksej German jr
Forbidden Room / Seances - Guy Maddin
River of Fundament - Mathew Barney
Free Range/Ballaad maailma heakskiitmisest - Veiko Õunpuu
They Have escaped - J.-P. Valkeapää
Nobi - Shinya Tsukamoto
Im Keller - Urlich Seidl

mordrax

Na forum od:
25 lis 12, 21:18

Post 22 sty 15, 22:23

Breadcrumb Trail Lanca Bangsa w jakiejś sekcji z dokumentami. I podbijam tego nowego Hartleya.

vifon00

Na forum od:

Post 23 sty 15, 11:36

I jeszcze Berlin:

Aferim - Radu Jude
El Club - Pablo Larrain
Chasuke's Journey - Sabu
45 years - Andrew Haigh
Taxi - Jafar Panahi

amber14

Na forum od:
2 lut 15, 20:33

Post 2 lut 15, 20:51

I podbijam tego nowego Hartleya.
Signature.....

ang

Na forum od:
19 sie 14, 16:30

Post 3 lut 15, 16:37

Bardzo bym się ucieszył gdyby w programie znalazł się nowy film Joaquima Pinto (E Agora? Lembra-me) z Berlina, Rabo de Peixe.

Nigdy jakoś szczególnie nie interesowałem się sytuacją szortów na NH, ale ten wygląda naprawdę nieziemsko.

https://www.youtube.com/watch?v=7r2ayatlaEg

doktor pueblo

Na forum od:

Post 4 mar 15, 23:17

Jakby co to nowe filmy Diaza, Maddina i Fedorczenki są już oficjalnie potwierdzone na tegorocznym festiwalu. I jeszcże kika innych ciekawych tytułów!
http://www.nowehoryzonty.pl/aktualnosci.do?id=4138

vifon00

Na forum od:

Post 5 mar 15, 11:54

Pierwsze zapowiedzi bardzo cieszą, chociaż poza H. (który proponowałem do AFF:) raczej niczym nie zaskakują, bo od dawna wiadomo było, że muszą się pojawić na NH. Czekam jeszcze na potwierdzenie kolejnego "pewniaka" (czyli Roya Andersona). Przy okazji, nowa formuła Nocnego szaleństwa obiecuje bardzo wiele i mam nadzieję, że w programie znajdzie coś z tej listy:
Turbo Kid, Hellions (Bruce McDonald), Spring (Justin Benson, Aaron Moorhead), The Editor (Adam Brooks, Matthew Kennedy), Norvigia (Yannis Veslemes), El Incidente (Isaac Ezban), Morgenrøde (Anders Elsrud Hultgreen ), Project - M ( Eric Piccoli)

doktor pueblo

Na forum od:

Post 5 mar 15, 11:56

Tak, tak, nowa formuła Nocnego szaleństwa też mnie bardzo uradowała :D

Mrozikos667

Na forum od:

Post 5 mar 15, 19:57

potwory, lasery, wybuchy, nawiedzone domy, zakazane księgi, kosmiczne ośmiornice i wojownicze pandy wędrujące po apokaliptycznych bezdrożach

Chcę tego.

inheracil

Na forum od:

Post 5 mar 15, 21:49

Fedorczenko <3 Już mam powód, żeby przyjechać na festiwal ;)

MycyxPatron

Na forum od:
26 sty 15, 15:26

Post 7 mar 15, 20:03

inheracil napisał(a):Fedorczenko <3 Już mam powód, żeby przyjechać na festiwal ;)

Szerokiej drogi , bądź zdrów :D
http://www.wkfilms.pl Magia kina - sprawdź teraz !

Grzes

Na forum od:

Post 8 mar 15, 21:15

Jeszcze z Berlinale (bo akurat filmy wymienione przez vifona albo mnie umiarkowanie interesują albo sądzę, że znajdą dystrybutora):
Ixcanul Jayra Bustamante (nagroda Alfreda Bauera),
Paridan az ertefa kam Hameda Rajabiego (FIPRESCI w sekcji Panorama),
Cha và con và Dang Di Phana,
Vergine giurata Laury Bispuri,
Mar Domingi Sotomayor Castillo,
La maladad Joshuy Gila.

Alexx

Na forum od:
31 lip 14, 14:07

Post 16 mar 15, 22:05

'Mardaani'/ 'Nieustraszona' Pradeepa Serkara w nocnym szaleństwie, to byłaby miła niespodzianka. Jest to projekcja z tych możliwych do zrealizowania - film był niedawno pokazywany 'wybrańcom z Warszawy', więc reszcie świata też można udostępnić ;) Przy okazji, dlaczego kino indyjskie jest tak okrutnie pomijane w ostatnich latach???
PS. Fedorczenko wyczekiwany :)
PS2. :) Kino nieme z muzyką na żywo.
i pees3: Jakiś uroczy mockument na miarę 'Co robimy w ukryciu'.

vifon00

Na forum od:

Post 17 mar 15, 11:44

Kolejna porcja nocnego szaleństwa:

After the World Ended - Tony Sebastian Ukpo
Another - Jason Bognacki
Let Us Prey - Brian O'Malley
Black Mountain Side - Nick Szostakiwskyj
Bloody Knuckles - Matt O'Mahoney
Ich seh, Ich seh - Severin Fiala, Veronika Franz

wks

Na forum od:
1 lut 09, 16:38

Post 28 mar 15, 18:24

Moje propozycje z oferty z San Sebastian (pomijam te, które prezentowano w ramach Tygodnia Kina Hiszpańskiego):
La isla mínima (Javier Gutiérrez)
Gueros (Alonso Ruiz Palacios)
Une nouvelle amie (François Ozon)
Love Is Strange (Ira Sachs)
Pasolini (Abel Ferrara)
Felice chi è diverso (Gianni Amelio)
Praia do Futuro (Karim Aïnouz)
Tatuagem (Hilton Lacerda)
Cuatro lunas (Sergio Tovar Velarde)
Negociador (Borja Cobeaga)

ayya

Na forum od:
27 lip 09, 10:52

Post 29 mar 15, 20:00

Love Is Strange za tydzień na Cinemax.

okon

Na forum od:
31 sty 05, 22:00

Post 29 mar 15, 20:43

ayya napisał(a):Love Is Strange za tydzień na Cinemax.

I na Off Camerze.

wks

Na forum od:

Post 30 mar 15, 14:49

okon napisał(a):

I na Off Camerze.

Nie mam kanału Cinemax. Na stronie OffPlusCamera nie znalazłem informacji o obecności filmu Iry Sachsa w programie. Być może lada chwila organizatorzy dorzucą więcej szczegółów.

worren

Na forum od:
15 sty 11, 11:47

Post 30 mar 15, 23:34

wks napisał(a):
okon napisał(a):

I na Off Camerze.

Na stronie OffPlusCamera nie znalazłem informacji o obecności filmu Iry Sachsa

Raczej na PKO Off Camera - zmienili ostatnio nazwę i sponsora tytularnego. Informacja o "Love is Strange" na razie jedynie w informacjach prasowych rozsyłanych po mediach..

Przy okazji wszystko wskazuje na to, że gwatemalski "Ixcanul" Jayra Bustamante (nagroda Alfreda Bauera na Berlinale) znalazł się w ich konkursie głównym "Wytyczanie drogi", bo w nagraniu z Dzień dobry TVN dyrektor artystyczna wspomina, że mają gwatemalski film w konkursie obok europejskich (Dania, Niemcy, Francja).

Grzes

Na forum od:

Post 31 mar 15, 8:15

worren napisał(a):Przy okazji wszystko wskazuje na to, że gwatemalski "Ixcanul" Jayra Bustamante (nagroda Alfreda Bauera na Berlinale) znalazł się w ich konkursie głównym "Wytyczanie drogi".

Jakoś mnie to nie cieszy. Znaczy, może wejdzie później do kin i będzie w porządku, ale narazie to wygląda na ciekawy film zjedzony przez festiwal, na który nie opłaca się jechać.

ayya

Na forum od:

Post 1 kwi 15, 23:16

Ja nie wiem tak do końca, czy nie opłaca się jechać, bo program zwykle wygląda nawet ciekawiej i na bardziej przemyślany niż choćby ten na Transatlantyku. Raz byłam w Krakowie i w sumie nie żałuję, natomiast - jak dla mnie - zwykle termin tego festiwalu jest kuriozalny. Np. teraz wypada w majowy, długi weekend. W tym roku nie jest on specjalnie długi, ale jednak wycieczka do Krakowa w tym czasie to trochę głupota dla kogoś, kto chce tylko oglądać filmy.

Grzes

Na forum od:

Post 1 kwi 15, 23:46

Termin może nieciekawy, ale dla mnie właśnie przez to, że w dużej części pokrywa się z długim weekendem, możliwy do rozważenia (bo wtedy nie mam zajęć na uczelni). Natomiast w porównaniu z Transatlantykiem to chyba każdy choć trochę przemyślany program będzie lepszy. W Poznaniu mamy zasadniczo przegląd filmów, które wkrótce i tak będą w kinie. Po co na coś takiego jechać, nie mam pojęcia - chyba tylko żeby załapać się na te pojedyncze tytuły, z których dystrybucji ktoś zrezygnuje.

Grzes

Na forum od:

Post 3 kwi 15, 11:39

W związku ze śmiercią Manoela de Oliveiry fajnie byłoby pokazać jakiś jego film (na facebooku ktoś proponuje "huge tribute", co, zważywszy z jednej strony na rozmiary jego filmografii (mam na myśli zarówno liczbę filmów, jak i metraże), jak i na czas, jaki pozostał do festiwalu, wydaje się niewykonalne). Fantastycznie by było jednak pokazać któryś z jego legendarnych filmów sprzed lat 30-40, na przykład (a może najlepiej, bo to film, dzięki któremu stał się szerzej znany) Amor de perdição.

wks

Na forum od:

Post 4 kwi 15, 20:24

Spośród proponowanych przeze mnie pozycji z San Sebastian film Iry Sachsa "Love is strange" będzie pokazany na Off Camera, a film Francoisa Ozona "Une nouvelle amie" na Przeglądzie Nowego Kina Francuskiego współorganizowanego przez Gutek Film, a więc na pewno prezentowanego w Kinie Nowe Horyzonty.

Do propozycji z San Sebastian dołączam propozycje z tegorocznego Berlinale:
Al bahr min ouaraikoum (Hicham Lasri)
Ausência (Hicham Lasri)
Beira-Mar (Filipe Matzembacher, Marcio Reolon)
Bizarre (Etienne Faure)
Cancelled Faces (Lior Shamriz)
I Am Michael (Justin Kelly)
Mariposa (Marco Berger)
Nasty Baby (Sebastián Silva)
Onthakan (Anucha Boonyawatana)
Viaggio nella dopo-storia (Vincent Dieutre)

worren

Na forum od:

Post 17 kwi 15, 11:49

vifon00 napisał(a):Przyłączam się i to gorąco do fanów Tokyo Tribe. Poza tym kilka innych propozycji:

Pod elektrycznymi chmurami - Aleksej German jr

Premiera "Pod elektrycznymi chmurami" odbędzie się w konkursie polskim na PKO Off Camera, więc raczej nie ma co liczyć na powtórkę w trakcie NH.. Przy okazji informacja o dystrybucji przez Gutek Film dwóch tytułów z konkursu głównego Cannes ("Youth" Paolo Sorrentino, "Saul fia" Laszlo Nemesa)
powoduje, że pewnie swoje seanse przedpremierowe będą mieć na NH. Szczegóły tutaj: http://wyborcza.pl/1,75475,17764993,Can ... Sant_.html

vifon00

Na forum od:

Post 17 kwi 15, 13:16

Szkoda.
A skoro już jesteśmy przy Cannes, mam nadzieję, że poza dwoma wspomnianymi przez warrena tytułami trafią na NH nowe filmy Joachima Triera, G. Lanthimosa, C. Porumboiu, K. Kurosawy i H. Koreedy.

doktor pueblo

Na forum od:

Post 17 kwi 15, 13:49

Podpisuję się zdecydowanie pod Kiyoshi Kurosawą!

Grzes

Na forum od:

Post 18 kwi 15, 8:15

worren napisał(a):Przy okazji wszystko wskazuje na to, że gwatemalski "Ixcanul" Jayra Bustamante (nagroda Alfreda Bauera na Berlinale) znalazł się w ich konkursie głównym "Wytyczanie drogi", bo w nagraniu z Dzień dobry TVN dyrektor artystyczna wspomina, że mają gwatemalski film w konkursie obok europejskich (Dania, Niemcy, Francja).

Wszedłem na stronę Off Camery, a tam ani słowa o konkursie "Wytyczanie drogi". Mógłby mi ktoś wytłumaczyć, o co chodzi? To, że mają konkurs oraz jakie filmy w tym konkursie startują, ogłaszają na samym końcu (normalnie się robi raczej na odwrót)? Czy może po pozyskaniu nowego sponsora tytularnego zrezygnowali z takiej ekstrawagancji jak konkurs międzynarodowy?

wks

Na forum od:

Post 18 kwi 15, 9:01

Grzes napisał(a):Wszedłem na stronę Off Camery, a tam ani słowa o konkursie "Wytyczanie drogi". Mógłby mi ktoś wytłumaczyć, o co chodzi? To, że mają konkurs oraz jakie filmy w tym konkursie startują, ogłaszają na samym końcu (normalnie się robi raczej na odwrót)?

Dokładnie tak

ayya

Na forum od:

Post 19 kwi 15, 12:08

La Jalousie Garrela też jest na Off Camerze, a chyba będzie na NH z racji przeglądu.

Co do tego węgierskiego debiutu w konkursie głównym w Cannes to Gutek Film mogło to kupić, bo widziało może w zeszłym roku na targach jakieś jego fragmenty, bo nie sądzę, że widzieli ostateczną całość.

worren

Na forum od:

Post 20 kwi 15, 12:25

Grzes napisał(a):Wszedłem na stronę Off Camery, a tam ani słowa o konkursie "Wytyczanie drogi". Mógłby mi ktoś wytłumaczyć, o co chodzi? To, że mają konkurs oraz jakie filmy w tym konkursie startują, ogłaszają na samym końcu (normalnie się robi raczej na odwrót)? Czy może po pozyskaniu nowego sponsora tytularnego zrezygnowali z takiej ekstrawagancji jak konkurs międzynarodowy?

Dzisiaj w końcu ujawnili dziesięć tytułów biorących udział w konkursie.. Link: http://www.offcamera.pl/aktualnosci/kto-wytyczy-droge Też się dziwię tej obsuwie, bo zazwyczaj o tej porze była już dostępna siatka projekcji na ich stronie (w końcu jest 10 dni do festiwalu), a oni dopiero kończą podawanie listy filmów znajdujących się w programie, w tym trzeba przyznać, że w dosyć dziwnej kolejności. Być może zawirowania ze zmianą sponsora tytularnego są temu winne, strona internetowa festiwalu też znikła jakieś dwa tygodnie temu na 2-3 dni i dostępna była tylko plansza informująca o przerwie technicznej..

Następna strona

Powrót do Każdy ma swoje kino