Berlinale 2015

Festiwale, przeglądy, retrospektywy. Zapowiedzi. Wasze wrażenia.
nicker

Na forum od:
5 sie 11, 1:24

Post 15 gru 14, 16:28

Franciszek

Na forum od:
30 lip 13, 20:01

Post 22 gru 14, 13:11

*nowy greenaway i german :P
I killed my father, I ate human flesh and I quiver with joy!

Franciszek

Na forum od:
30 lip 13, 20:01

Post 29 gru 14, 13:37

I Pięćdziesiąt twarzy Greya również!...
I killed my father, I ate human flesh and I quiver with joy!

Grzes

Na forum od:
28 mar 09, 0:13

Post 14 lut 15, 20:05

Nagrody:
https://www.berlinale.de/en/das_festiva ... index.html
Ciekawe jak bardzo nieoglądalny jest nowy film Szumowskiej, nagrodzony (jak widać) za reżyserię. Dwa poprzednie (a w zasadzie wszystkie poza 33 scenami z życia) były okropne.

Jarosz

Na forum od:
5 cze 07, 7:48

Post 14 lut 15, 23:47

Zwiastun jest bardzo obiecujący.

Grzes

Na forum od:

Post 15 lut 15, 1:08

Tak obiecujący, że chyba na to nie pójdę.

Z innej beczki, wg Wyborczej Taxi ma już polskiego dystrybutora (na to pójdę na pewno).

okon

Na forum od:
31 sty 05, 22:00

Post 15 lut 15, 13:49

Solopan kupił film Panahiego.

doktor pueblo

Na forum od:
21 lip 08, 14:29

Post 16 lut 15, 14:06

Grzes napisał(a):Ciekawe jak bardzo nieoglądalny jest nowy film Szumowskiej, nagrodzony (jak widać) za reżyserię. Dwa poprzednie (a w zasadzie wszystkie poza 33 scenami z życia) były okropne.

Chyba jedynym naprawdę dobrym filmem Szumowskiej jest jej dokument A czego tu się bać?
I do not care to belong to a club that accepts people like me as members.

Grzes

Na forum od:

Post 16 lut 15, 14:32

Pewnie masz rację. Pisząc "wszystkie" miałem na myśli fabuły (A czego tu się bać nie widziałem) i zgadzam się, że nie ma wśród nich ani jednej naprawdę dobrej (chyba że ta nowa) - nawet najlepsze 33 sceny są takim filmem na 3+.

wks

Na forum od:
1 lut 09, 16:38

Post 16 lut 15, 16:53

Kwestia gustu (jak zwykle się różnimy)

worren

Na forum od:
15 sty 11, 11:47

Post 8 mar 15, 17:49

okon napisał(a):Solopan kupił film Panahiego.

Poza "Taxi" są kupione do dystrybucji także "Dziennik panny służącej" (Best Film), nagrodzony za scenariusz "Perłowy guzik" oaz izraelskie "Censored Voices" (oba Against Gravity).

Gdyby ktoś chciał poczytać o kilkunastu wybranych filmach z tegorocznej edycji odsyłam do tekstu swojego autorstwa: http://arsindependent.pl/pl/notes/kruk- ... berlinale/

Grzes

Na forum od:

Post 8 mar 15, 21:04

O zakupach Against Gravity już wiedzieliśmy (bo Jarek pisał). Mam nadzieję, że poza tymi dwoma na Docs Against Gravity Film Festival pokażą coś więcej z tegorocznego Berlinale - dwa dokumenty zwróciły moją szczególną uwagę w relacjach z festiwalu: nowy Geyrhalter Über die Jahre oraz La sirene de Faso Fani Michaela M. Zongo - oby oba pokazali.
No i mam nadzieję, że zakupy filmów z festiwalu nie skończą się na tych czterech tytułach, które wymieniasz, oraz filmie Szumowskiej. Zdziwiłbym się, gdyby dystrybutorów nie znalazły 45 Years Haigha (bo gwiazdy), tudzież nowy German (bo TVP jest jednym z koproducentów). Mam nadzieję, że znajdzie się też chętny na Grand Prix, czyli El Club Pabla Larraina, a jak dobrze pójdzie, to może również na konkursowe filmy Laury Bispuri (Vergine giurata) czy Jayra Bustamante (Ixcanul).

worren

Na forum od:

Post 10 mar 15, 23:45

W Newsweeku z tego tygodnia pojawił się spory tekst Małgorzaty Sadowskiej o dokumencie "Świat Daniela" opowiadającym o czeskim pedofilu z informacją, że jego premiera odbędzie się w maju na Docs Against Gravity Film Festival. Był on wyświetlany w Berlinie w sekcji Panorama. W ten piątek wchodzi do kin "Kopciuszek" Kennetha Branagh'a - film zamknięcia Berlinale, ale o tym było wiadomo już od dawna.. Na pewno pojawią się w najbliższych tygodniach/miesiącach kolejne ogłoszenia wśród dystrybutorów. Z ubiegłorocznego konkursu weszła do kin w Polsce prawie połowa stawki, więc pewnie i tym razem nie będzie gorzej..

Grzes

Na forum od:

Post 6 paź 15, 23:34

Już większość filmów konkursowych z Berlina ma ustalone daty polskich premier (albo jest wręcz po), i (spośród nagrodzonych filmów) tylko najbardziej przeze mnie wyczekiwany Ixcanul zdaje się dystrybutora nie mieć. Nawet dodatkowe zwycięstwo w PKO Off Camera nie pomogło. A może się mylę i ktoś wie coś o planowanej dystrybucji tego filmu w Polsce?

worren

Na forum od:

Post 12 lis 15, 23:51

Nikt się nie chwali tym tytułem, więc pewnie nadal nie posiada polskiego dystrybutora.. Gdyby to był europejski film mógłby być dobrym kandydatem do Scope100, ale nie wiem, czy francuska koprodukcja wystarcza, aby spełniał wymogi regulaminowe tego projektu..

Powrót do O innych festiwalach i przeglądach filmowych