Co dobrego w kinie?

Co zobaczyłeś? Co polecasz? Co odradzasz? Dyskusje o filmach.
Jarosz

Na forum od:
5 cze 07, 7:48

Post 26 cze 12, 11:56

Jeszcze jedna premiera Against Gravity, która nie była wcześniej anonsowana:

Biała noc (Nuit Blanche; Sleepless Night, reż. Frédéric Jardin, Francja/Belgia/Luksemburg 2011)

http://www.againstgravity.pl/biala-noc/

doktor pueblo

Na forum od:
21 lip 08, 14:29

Post 28 cze 12, 18:57

Mrozikos667 napisał(a):
Tomek napisał(a):pokazaliśmy Valhallę na dużym ekranie na Nowych Horyzontach i fajnie to wyglądało, nawet bardzo.

WRONG. Wyglądało KOSZMARNIE. Właśnie: może ktoś z Was widział "Vallhalę" w kinie i może się wypowiedzieć na temat jakości projekcji? Bo mam wrażenie, że, ze względu na okropną pikselozę na pokazie festiwalowym, mogłem ocenić ten film mocno niesprawiedliwie i z chęcią zobaczyłbym raz jeszcze.

Ja przed chwilą widziałem i niestety muszę z żalem stwierdzić, że jakość pozostawiała sporo do życzenia. Ok, nie były tragedii, dało się to oglądać, ale do ideału sporo brakowało. Nie wiem co to za kopia była, leciało z Blu-raya, ale chyba użyto jakichś bardzo kiepskich kodeków. Przykro mi bardzo, myślałem że Gutek Film to jest jakaś gwarancja jakości, ale jak widać nie. Szkoda wielka tym bardziej, że film właśnie zdjęciowo jest fantastyczny.
I do not care to belong to a club that accepts people like me as members.

Jarosz

Na forum od:

Post 28 cze 12, 21:52

Doktorze - to, co grają w Termosie, to może nie jest najlepsza jakościowo kopia (a właściwie nie "może", a "na pewno"), ale wierz mi - to jest kolosalny skok jakościowy względem tego, co pokazano na festiwalu dwa lata temu. Tamtego się nie dało oglądać - wyglądało jak zdarta taśma VHS. Teraz przynajmniej zobaczyłem, że to świetny film, co mi jakoś uciekło w wakacje 2010 :)

Mrozikos667

Na forum od:
3 sie 08, 11:11

Post 28 cze 12, 22:00

Czyli jednak warto się wybrać ;)
Każdy film musi mieć początek, środek i zakończenie. Choć niekoniecznie w tej kolejności. Jean-Luc Godard

Grzes

Na forum od:
28 mar 09, 0:13

Post 5 lip 12, 21:42

Wg Stopklatki do zapowiedzi GF na najbliższy czas dołączył film Searching for Sugar Man Malika Bendjelloula (premiera przewidziana na 25.01.2013)

Poza tym dwie zapowiedzi filmów z konkursów festiwali w Berlinie i Cannes, obu dystrybuowanych przez Best Film:
Kochanek królowej (En Kongelig Affaere) Nikolaja Arcela (21.09.2012)
Whisky dla aniołów (The Angel's Share) Kena Loacha (18.01.2013)

x

Post 6 lip 12, 8:03

W zapowiedziach Gutek Film są też "Wielkie nadzieje", film reżysera "Księcia Persji" i "Uśmiechu Mony Lisy"...

ayya

Na forum od:
27 lip 09, 10:52

Post 6 lip 12, 9:57

Grzes napisał(a):Whisky dla aniołów (The Angel's Share) Kena Loacha (18.01.2013)

Szkoda, że tak tłumaczą tytuł. Procent dla anioła, które wymyślił Bartosz Żurawiecki jakoś bardziej mi tu pasuje.

Querelle

Na forum od:
24 gru 04, 4:26

Post 10 lip 12, 13:14

Dwa bardzo dobre filmy pod koniec sierpnia w polskich kinach!

- Akacje Pablo Giorgelliego prezentowane w ubiegłym roku na FŚak+. Złota Kamera Cannes 2011. Premiera 24 sierpnia.

http://manana.pl/text.php?id=26994&lang=pl

- Żniwa Benjamina Cantu. Premiera również 24 sierpnia.

http://www.tongariro.pl/zniwa

Grzes

Na forum od:

Post 10 lip 12, 16:27

Tak, o Akacjach już pisałem parę tygodni temu. A jeśli chodzi o Żniwa, to taka ciekawostka - na 24.08 zaplanowana jest też ich premiera na dvd :).

Grzes

Na forum od:

Post 11 lip 12, 21:10

Kolejna zapowiedź:
Na zawsze Laurence Dolana ma ustaloną datę polskiej premiery dystrybucyjnej na 9.11.2012 (dystrybutor: Spectator)

Grzes

Na forum od:

Post 12 lip 12, 19:45

Querelle napisał(a):Akacje Pablo Giorgelliego prezentowane w ubiegłym roku na FŚak+. Złota Kamera Cannes 2011. Premiera 24 sierpnia.

A premiera telewizyjna 3 tygodnie wcześniej, 2 sierpnia w ramach Kino mówi na AK+.

Grzes

Na forum od:

Post 17 lip 12, 22:44

Jak podaje Stopklatka, mamy kolejną interesującą premierę zaplanowaną na 24 sierpnia:
Portret o zmierzchu Angeliny Nikonowej (tym razem dystrybutorem jest Art House).

Jarosz

Na forum od:

Post 18 lip 12, 9:45

Małe zmiany u Against Gravity: Headshot Ratanaruanga przesunął się na 2 listopada, za to 19 listopada doszedł ostatni Winterbottom, Triszna. Pragnienie miłości, czyli Tess po hindusku. Hurra! :D

http://www.againstgravity.pl/triszna-pragnienie-milosci/

Melomanka

Na forum od:
26 lip 10, 15:35

Post 24 lip 12, 0:12

Może to nie do końca odpowiedni temat, bo poniższe propozycje nie mają jeszcze zapowiedzianej polskiej premiery, ale nie będę tworzyć osobnego dla filmów wyświetlanych w samolotach ;-)

Podróżującym do Ameryki Południowej siecią LAN polecam peruwiański film Las Malas Intenciones http://www.youtube.com/watch?v=UzHkI0V6i9E oraz chilijskie Violeta se fue a los Cielos http://www.youtube.com/watch?v=na4T1Z9STO0 i La vida de los peces http://www.cinemagia.ro/trailer/la-vida ... eces-5755/ Tych chilijskich nie uważam za wybitne dzieła sztuki filmowej, zakończenie La vida de los peces jest od samego początku oczywiste, a muzyka momentami przypominała mi japońskie Pożegnania, w których reżyser jakby chciał nam patetycznymi utworami podpowiedzieć, że jak ktoś umiera, a ktoś go opłakuje, to generalnie jest smutno. Z drugiej strony tutaj ta muzyka pasowała mi do tego Chile, które widziałam i słyszałam przez minione dwa tygodnie. Myślę jednak, że filmy te dają okazję przybliżenia europejskim widzom Chile. Dobrze, że chociaż reżyserzy mogą się trochę do tego przyczynić, bo samym Chilijczykom chyba niezbyt na tym zależy, wystawę obrazów pokazanej w filmie Violeta se fue a los Cielos Violety Parry oglądałam w muzeum, w którym zwiedzający o europejskim wyglądzie płacili za bilet 2,5 razy więcej niż miejscowi, a wszystkie podpisy były wyłącznie po hiszpańsku :roll: Film o artystce jest chyba dobrze rozreklamowany, był jedynym, który wybierały otaczające mnie kobiety poza amerykańskimi komediami romantycznymi ;-)

Lan mnie pozytywnie zaskoczył, wprawdzie sprzęt multimedialny mają dużo gorszej jakości niż w Lufthansie, przewijanie ani zatrzymywanie nie działa i długich napisów tłumaczących szybko mówiących aktorów nie da się w całości przeczytać, ale za to mają cały katalog filmów południowoamerykańskich z niedawnych festiwali, podczas gdy Lufthansa może się pochwalić jedynie Barbarą. Nie żebym chciała zaszpanować wożeniem się w chmurach Lufthansą, po awarii na niemieckim lotnisku, siedzeniu tam dobę i spaniu w nocy na łóżku polowym w hallu głównym takie mi znaleziono połączenie zastępcze ;-)

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:
23 mar 06, 11:51

Post 24 lip 12, 7:17

a byłaś w Valparaiso?

Melomanka

Na forum od:
26 lip 10, 15:35

Post 24 lip 12, 21:16

Przez większą część czasu mieszkałam w Santiago, na jeden weekend pojechaliśmy na zachód, bazę wypadową mieliśmy w Qilpue i stamtąd jechaliśmy jednego dnia do Valparaiso, a drugiego do Viña del Mar. Valparaiso mnie zachwyciło, robiłam mnóstwo zdjęć, niestety było pochmurno i z mojego taniego aparatu większość tych fotografii wyszła szara i w ogóle nieoddająca ładnych widoczków, jak zwykle dobrze utrwaliłam tylko brud i bałagan :-) Viña del Mar zrobiła (zrobiło?) na mnie o wiele mniejsze wrażenie, ot, taka turystyczna miejscowość z wodą, plażą i luksusowymi hotelami, do tego zrobiło się gorąco, słońce prażyło i marzyłam tylko o cieniu - dlatego właśnie wybrałam się do Chile w czasie tamtejszej zimy :-)

Raz graliśmy w karty i jedliśmy przy tym nachosy, w pewnym momencie nikt się nie odzywał i słychać było tylko strasznie głośne "chrup, chrup, chrup", a ja powiedziałam "i właśnie dlatego w kinach studyjnych się nie je". Ależ się zrobiła z tego ożywiona dyskusja! Strona chilijska nie rozumiała w ogóle pojęcia "kino bez popcornu" a polska wciąż powtarzała "Ale po co tak się umartwiać? Przecież do kina idzie się dla przyjemności!" Tak więc w samolocie powrotnym poczytałam sobie za wielki sukces, że namówiłam siostrę do oglądania wyżej wymienionych filmów. Choć tak naprawdę decydującym argumentem było to, że łatwiej zrozumieć filmy hiszpańskojęzyczne z angielskimi napisami niż oryginalne dialogi po angielsku. W Violecie podobały jej się tylko piosenki, Las Malas Intenciones ledwo zmęczyła i wyłączyła natychmiast napisy końcowe nie słuchając towarzyszącej im muzyki i przegapiając wplecioną w nie ostatnią scenę. La vida de los peces już odpuściła, a ten akurat film okazał się najkrótszy i najbardziej przystępny :P

Jarosz

Na forum od:

Post 5 sie 12, 13:49

Triszna. Pragnienie miłości Winterbottoma, czyli Tess po hindusku, przyspieszyła o miesiąc - obecna data polskiej premiery to 19 października 2012.

http://www.againstgravity.pl/triszna-pragnienie-milosci/

Jarosz

Na forum od:

Post 5 sie 12, 14:02

Pora też na uaktualnienie kalendarza najbliższych zapowiedzi dystrybucyjnych firmy Gutek Film. Od ostatniego razu doszło do listy kilka tytułów - Populaire z konkretną datą i kilka tytułów bez takowej (Przelotni kochankowie, Only Lovers Left Alive, Only God Forgives i Nymphomaniac):

Siostra twojej siostry Lynn Shelton: 31 sierpnia 2012,
W drodze Waltera Sallesa: 14 września 2012,
Bestie z południowych krain Benha Zeitlina: 12 października 2012,
Miłość Michaela Hanekego: 2 listopada 2012,
Czarny koń Todda Solondza: 23 listopada 2012,
All You Need is Love Susanne Bier: styczeń 2013.
Searching for Sugar Man Malika Bendjelloula: 25 stycznia 2013,
Populaire Regisa Roinsarda: 15 lutego 2013,
Wielkie nadzieje Mike'a Newella: 8 marca 2013.

No i zapowiedzi bez konkretnego terminu premiery:
Przelotni kochankowie Pedra Almodóvara: 2013,
Only Lovers Left Alive Jima Jarmuscha, 2013,
Only God Forgives Nicolasa Windinga Refna, 2013,
Nymphomaniac Larsa von Triera, 2013.

Grzes

Na forum od:

Post 6 sie 12, 17:06

A 5.10 SNH wprowadza do kin film Marina Abramović: Artystka obecna.

Jarosz

Na forum od:

Post 8 sie 12, 20:51

Niespodziewane uzupełnienie powyższej listy gutkowych premier - 4 stycznia 2013 Nieobliczalni (De l'autre côté du périph) Davida Charhona z Omarem Sy w roli głównej :)
Dwa tygodnie po światowej premierze!

Jarosz

Na forum od:

Post 11 sie 12, 14:38

Zapowiedź Solopanu na prawdopodobnie jesień 2012: Take This Waltz w reżyserii Sarah Polley. Premierowo będzie na Transatlantyku w Poznaniu.

Jarosz

Na forum od:

Post 11 sie 12, 15:40

I jeszcze jedno uzupełnienie kalendarza najbliższych zapowiedzi dystrybucyjnych firmy Gutek Film: Cztery słońca w reżyserii Bohdana Slamy wchodzą na polskie ekrany 25 stycznia 2013. Wspomniany wyżej film Regisa Roinsarda Populaire otrzymał zaś polski tytuł - Wspaniała.

wks

Na forum od:
1 lut 09, 16:38

Post 11 sie 12, 20:20

Jarosz napisał(a): Take This Waltz w reżyserii Sarah Polley. Premierowo będzie na Transatlantyku w Poznaniu.

"Take This Waltz" był prezentowany na tegorocznej edycji OffPlusCamera.

Jarosz

Na forum od:

Post 12 sie 12, 12:24

To przeoczyłem :)

Jarosz

Na forum od:

Post 20 sie 12, 12:22

Zajrzałem wczoraj do Poznania na kawałek Transatlantyku - miałem czas tylko na dwa filmy, a z tych, które wówczas były do wyboru, zdecydowałem się na kanadyjskiego Pana Lazhara oraz włoski Cezar musi umrzeć. Żadnego jeszcze nie ma oficjalnie w zapowiedziach, ale Pan Lazhar ma już wklejone na kopii (cyfrowej, lecz znakomitej jakości) polskie napisy, a seans się zaczyna od "Vivarto prezentuje", do Cezar musi umrzeć się zaś przyznała Aurora Films. Tu jeszcze nie ma polskich napisów, ale na doświetlanych polskich, obok nazwiska tłumacza, był też podany dystrybutor. Myślę więc, że i inne transatlantykowe hity z dużą dawką prawdopodobieństwa znajdą się w naszych kinach.

okon

Na forum od:
31 sty 05, 22:00

Post 20 sie 12, 17:20

Jarosz napisał(a):Zajrzałem wczoraj do Poznania na kawałek Transatlantyku - miałem czas tylko na dwa filmy, a z tych, które wówczas były do wyboru, zdecydowałem się na kanadyjskiego Pana Lazhara oraz włoski Cezar musi umrzeć. Żadnego jeszcze nie ma oficjalnie w zapowiedziach, ale Pan Lazhar ma już wklejone na kopii (cyfrowej, lecz znakomitej jakości) polskie napisy, a seans się zaczyna od "Vivarto prezentuje", do Cezar musi umrzeć się zaś przyznała Aurora Films. Tu jeszcze nie ma polskich napisów, ale na doświetlanych polskich, obok nazwiska tłumacza, był też podany dystrybutor. Myślę więc, że i inne transatlantykowe hity z dużą dawką prawdopodobieństwa znajdą się w naszych kinach.

To prawda. Z tego, co wiem, Aurora, Art House i Vivarto mają łącznie około 30 (!) filmów na festiwalu. Dlatego odpuściłem sobie wyprawę.

ayya

Na forum od:

Post 20 sie 12, 23:14

Powiem tylko, że najbardziej powinniśmy się cieszyć, że Vivarto wprowadzi "Diaz - Don't Clean Up This Blood" - chyba to będzie mój najlepszy film Transatlantyku, niesamowita rzecz, pozostawia bez słów.

okon

Na forum od:
31 sty 05, 22:00

Post 21 sie 12, 7:56

ayya napisał(a):Powiem tylko, że najbardziej powinniśmy się cieszyć, że Vivarto wprowadzi "Diaz - Don't Clean Up This Blood" - chyba to będzie mój najlepszy film Transatlantyku, niesamowita rzecz, pozostawia bez słów.

A widziałaś "Tabu"?

Jarosz

Na forum od:

Post 21 sie 12, 10:14

ayya napisał(a):Powiem tylko, że najbardziej powinniśmy się cieszyć, że Vivarto wprowadzi "Diaz - Don't Clean Up This Blood" - chyba to będzie mój najlepszy film Transatlantyku, niesamowita rzecz, pozostawia bez słów.

Opis filmu mi się bardzo podoba - zapowiada się coś w moim ulubionym stylu, czyli ostre kino polityczne.

ayya

Na forum od:

Post 21 sie 12, 15:50

Okon: widziałam Tabu, ale trochę się zawiodłam. Fakt, że film jest czarno-biały nie czyni go jeszcze "hołdem dla kina lat 20." na co bardzo liczyłam. Ale w sumie śliczna historia miłosna i w tej drugiej, retrospektywnej części tak fajnie, klimatycznie opowiedziana.

Jarosz

Na forum od:

Post 24 sie 12, 12:51

Take This Waltz w reżyserii Sarah Polley - polska premiera 5 października 2012. Dystrybucja: Solopan.

Grzes

Na forum od:

Post 24 sie 12, 13:15

Barbara, reż. Christian Petzold w kinach od 16.11.2012, dystrybucja Aurora Films,
Raj: wiara, reż. Ulrich Seidl w kinach od 23.11.2012, dystrybucja Against Gravity.

Jarosz

Na forum od:

Post 30 sie 12, 12:30

Od jutra w DCF-ie według zapowiedzi Nie ma tego złego Mikkela Muncha-Falsa, anonsowane jako premiera. Pewnie zapomnieli, że w lipcu już to grali, a teraz tylko wznawiają :wink:

Mac

Na forum od:
4 wrz 12, 20:44

Post 5 wrz 12, 20:58

"Dziedzictwo Bourne'a"
Różnica między filmem amerykańskim a europejskim jest taka, że w amerykańskim aktorka biega z tyłkiem opalonym, w europejskim -z bladym

Jarosz

Na forum od:

Post 10 wrz 12, 20:01

Premiera Whisky dla aniołów Kena Loacha gwałtownie przyspieszyła i teraz jest zapowiadana na 19 października 2012. Opóźnił się za to Chińczyk na wynos Sebastiana Borenszteina - obecnie zamiast września mamy 26 października 2012.

Grzes

Na forum od:

Post 10 wrz 12, 20:30

Jarosz napisał(a):Premiera Whisky dla aniołów Kena Loacha gwałtownie przyspieszyła i teraz jest zapowiadana na 19 października 2012.

Nie bardzo mnie to cieszy. Loach to jeden z moich ulubionych reżyserów i każdy, nawet całkiem błahy, jego film to dla mnie pozycja obowiązkowa. A tutaj premiera zaplanowana na okres kiedy i tak prawie nie będę wychodził z kina z powodu różnych festiwali (a przecież czasem jeszcze trzeba pójść do pracy ;)) i na oglądanie jeszcze filmów w dystrybucji nie będzie czasu. Nieładnie.

Jarosz

Na forum od:

Post 12 wrz 12, 15:24

Małe zmiany w zapowiedziach Gutek Film - znikł z nich (chwilowo?) Searching for Sugar Man Malika Bendjelloula, All You Need is Love Susanne Bier zmienił tytuł na Love is All You Need i ma datę premiery 8 lutego 2013, Wspaniała Regisa Roinsarda przesunęła się natomiast na 1 marca 2013.

Tomek

Na forum od:
11 maja 10, 13:37

Post 14 wrz 12, 11:01

"Holy Motors" w listopadzie w kinach:

http://www.stopklatka.pl/wydarzenia/wyd ... p?wi=90735

Czy to oznacza koniec NH Tourne ? Jesli tak, to czy filmy beda w ogole wydawane na DVD ?

Jarosz

Na forum od:

Post 14 wrz 12, 12:05

Bynajmniej, tournee filmów z tegorocznego festiwalu ruszy nie w styczniu 2013, ale już w październiku 2012, tak więc traktowałbym kinową premierę najnowszego Caraxa jako coś najnormalniejszego w świecie - przecież gdy tournee startowało w terminach styczniowych, to równocześnie wtedy w pewnych odstępach na ekranach się pojawiały kolejne tytuły z zestawów. Tak ma być i tym razem :)

Tomek

Na forum od:
11 maja 10, 13:37

Post 14 wrz 12, 12:13

No to wszystk jasne, umknelo mi gdzies info o wczesniejszym starcie tournee :)

nicker

Na forum od:
5 sie 11, 1:24

Post 16 wrz 12, 15:06

to kiedy jakieś szczegóły tournee?

Grzes

Na forum od:

Post 20 wrz 12, 16:14

Wg strony SKSiL To tylko wiatr Bence'a Fliegaufa (Srebrny Niedźwiedź na tegorocznym festiwalu filmowym w Berlinie) w kinach od 30 listopada. Jak już wczesniej pisał Pan Roman, dystrybutorem jest Aurora Films.

Jarosz

Na forum od:

Post 20 wrz 12, 22:46

Co do 4. tournee NH, szkoda, że w programie nie znalazł się zwycięzca konkursu filmów o sztuce. Czy nie miał zagwarantowanej dystrybucji?

mortiis2

Na forum od:
27 lis 05, 22:06

Post 22 wrz 12, 17:35

Szybkie pytanie - co sądzicie o filmie "Wiedźma wojny"? Warto się wybrać? Film był pokazywany na NH, ale przeszedł jakoś bez echa.

Jarosz

Na forum od:

Post 22 wrz 12, 19:52

Niespodziewane (choć też i spodziewane, jeśli się pamięta, co pan Roman mówił o tegorocznej Wenecji) uzupełnienie tegorocznych planów dystrybucyjnych firmy Gutek Film: 16 listopada 2012 polska premiera Mistrza Paula Thomasa Andersona. Znaczy się z dużym prawdopodobieństwem uświetni 3.AFF :wink:

tup

Post 22 wrz 12, 20:06

mortiis2, z tego co wiem ten film miał różne opinie, raczej negatywne, ale się nie widziało i się nie ocenia

Jarosz

Na forum od:

Post 22 wrz 12, 20:20

Diaz - Don't Clean Up This Blood Daniele Vicariego, polski tytuł Diaz, premiera w Polsce planowana na 23 listopada 2012. Informacja o tym nie pochodzi jednak ze strony dystrybutora, której aktualizowanie zakończyło się w czerwcu br. Żenada.

Z innych tytułów transatlantykowych ma swoją datę też Kurczak ze śliwkami Vincenta Paronnauda i Marjane Satrapi, którego Aurora zamierza wprowadzić na polskie ekrany 28 grudnia 2012.

Jarosz

Na forum od:

Post 22 wrz 12, 20:22

Grzes napisał(a):Raj: wiara, reż. Ulrich Seidl w kinach od 23.11.2012, dystrybucja Against Gravity.

A to zleciało aż na marzec 2013...

Grzes

Na forum od:

Post 22 wrz 12, 20:53

Jarosz napisał(a):Informacja o tym nie pochodzi jednak ze strony dystrybutora, której aktualizowanie zakończyło się w czerwcu br.

A skąd?

Jarosz

Na forum od:

Post 22 wrz 12, 21:00

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do O filmach na dużym i małym ekranie