8 filmów w programie Nowe Horyzonty Tournée!

Co zobaczyłeś? Co polecasz? Co odradzasz? Dyskusje o filmach.
Seblon
NH-Moderator

Na forum od:
16 lut 07, 14:33

Post 28 lis 11, 22:50

W styczniu 2012 ruszy kolejna edycja projektu Nowe Horyzonty Tournée, w ramach którego zaprezentowany zostanie imponujący zestaw ośmiu filmów z programu 11.MFF NH! Później każdy z tytułów wejdzie do regularnej dystrybucji, a następnie zostanie wydany na DVD!

Lista filmów:

:chaplin: Code Blue, reż. Urszula Antoniak
premiera 13 stycznia 2012

:chaplin: Nagroda, reż. Paula Markovitch
{{{11.MFF NH - Nagroda Publiczności}}}
premiera 27 stycznia 2012

:chaplin: Z daleka widok jest piękny, reż. Anna Sasnal, Wilhelm Sasnal
{{{11.MFF NH - Wrocławska Nagroda Filmowa w konkursie "Nowe Filmy Polskie"}}}
premiera 10 lutego 2012

:chaplin: Poza szatanem, reż. Bruno Dumont
premiera 24 lutego 2012

:chaplin: Pewnego razu w Anatolii reż. Nuri Bilge Ceylan
{{{64.MFF Cannes - Grand Prix}}}
premiera 9 marca 2012

:chaplin: Koń turyński, reż. Béla Tarr
{{{61.MFF Berlin - Srebrny Niedźwiedź}}}
{{{61.MFF Berlin - Nagroda FIPRESCI}}}
premiera 30 marca 2012

:chaplin: Arirang, reż. Kim Ki-duk
{{{11.MFF NH - najlepszy film w konkursie "Filmy o sztuce"}}}
premiera 13 kwietnia 2012

:chaplin: Grabarz, reż. Sándor Kardos
{{{11.MFF NH - specjalne wyróżnienie Jury}}}
{{{11.MFF NH - Nagroda FIPRESCI}}}
premiera 27 kwietnia 2012

Obrazek
kadr z filmu Grabarz (Gravedigger / A sírásó)
21. MFF Nowe Horyzonty 22 lipca - 1 sierpnia 2021

Tomek

Na forum od:
11 maja 10, 13:37

Post 29 lis 11, 7:21

Jestem pod wrażeniem tego zestawu. Wygląda duzo lepiej niz tegoroczny. Szkoda tylko ze nie mozna tych filmow kupowac pojedynczo :(

Mrozikos667

Na forum od:
3 sie 08, 11:11

Post 29 lis 11, 13:37

Zestaw jest tak dobry, że kupowanie pojedynczo traci sens :D
Każdy film musi mieć początek, środek i zakończenie. Choć niekoniecznie w tej kolejności. Jean-Luc Godard

ayya

Na forum od:
27 lip 09, 10:52

Post 29 lis 11, 17:42

jaka szkoda, że wszystko poza Sasnalami widziałam, ale zestaw mocarny

tangerine

Na forum od:
13 lip 07, 5:38

Post 29 lis 11, 21:44

Absolutną rewelacją jest obecność Pewnego razu w Anatolii w tym zestawie, chociaż nie widziałem na Nowych Horyzontach (niestety pech), ale to film nagrodzony Grand Prix w Cannes - wciąż najważniejszym festiwalu na świecie.

doktor pueblo

Na forum od:
21 lip 08, 14:29

Post 29 lis 11, 21:45

Mmm Grabarz na dvd w domowej kolekcji, nie uwierzę póki nie dotknę. A do tego jeszcze "Koń turyński" i "Pewnego razu w Anatolii" fiu fiu.

Ale regularna dystrybucja kinowa Grabarza to mimo wszystko będzie wydarzenie. We Wrocławiu pewnie poleci w Heliosie, więc może jacyś widzowie z popcornem się załapią ;)
I do not care to belong to a club that accepts people like me as members.

Thane

Na forum od:
14 lip 07, 9:51

Post 29 lis 11, 22:43

Zapłaciłbym podwójną cenę normalnego (znaczy nie ulgowego ;) ) biletu na film 3D żeby móc zobaczyć twarze popcornożerców i colosiorbców po pierwszych pięciu minutach Grabarza.
"When I'm alone I don't speak..." Tsai Ming-liang

Seblon
NH-Moderator

Na forum od:

Post 11 gru 11, 10:24

Na wszelki wypadek wkleję, gdyby ktoś jeszcze nie wiedział. Tak dla porządku:

Cykl Nowe Horyzonty Tournée odwiedzi następujące miasta:

6 - 12 stycznia 2012:
Warszawa, Kino Muranów
Kraków, Kino pod Baranami

13 - 19 stycznia 2012:
Toruń, Kino Centrum / Centrum Sztuki Współczesnej Znaki Czasu
Poznań, Kino Muza

20 - 26 stycznia 2012:
Katowice, Kino Światowid
Wrocław, Kino Helios

27 stycznia - 2 lutego 2012:
Częstochowa, Kino Iluzja
Gliwice, Kino Amok

3 - 9 lutego 2012:
Gdańsk, Kino Żak
Szczecin, Kino Pionier

10 - 16 lutego 2012:
Lublin, Kino Bajka
Łódź, Kino Charlie

17 - 23 lutego 2012:
Olsztyn, Kino Awangarda 2
Białystok, Kino Forum

24 lutego - 1 marca 2012:
Rzeszów, WDK
Kielce, WDK

2 - 8 marca 2012:
Tarnów, Kino Millenium
Konin, KDK Kino Centrum

9 - 15 marca 2012:
Nowy Sącz, Kino Sokół
Elbląg, Kino Światowid

16 - 22 marca 2012:
Gorzów Wielkopolski, Kino 60 krzeseł
Opole, MDK Kino Studio

http://www.nowehoryzonty.pl/artykul.do?id=1266

tangerine

Na forum od:

Post 11 gru 11, 11:52

Czy to znaczy, że daty z pierwszego posta są nieaktualne ?

Proponuję również darmowe bilety dla posiadaczy karnetów 11. NH :wink:

Seblon
NH-Moderator

Na forum od:

Post 11 gru 11, 12:42

tangerine napisał(a):Czy to znaczy, że daty z pierwszego posta są nieaktualne ?

tangerine: daty z 1. posta są aktualne. Najpierw cały zestaw 8. filmów ruszy w podróż po Polsce w ramach projektu Nowe Horyzonty Tournée, a potem wszystkie te filmy będą systematycznie wprowadzane do kin (i w pierwszym poście tego tematu podane są właśnie daty premier poszczególnych tytułów w kinach (w ramach dystrybucji)).
Tak samo było w przypadku zestawów filmów z 9.NH i 10.NH.

tangerine

Na forum od:

Post 11 sty 12, 17:34

Trochę mnie choroba wirusowa dopadła więć siędzę w domu i musiałem zrezygnować z jednego filmu, ale odrobiłem Pewnego razu w Anatolii - w końcu zabaczyłem jakiś film Bilge Celyana. Film jest faktycznie bardzo dobry. Stylistycznie gdzieś między Kiarostamim, a Farhadim... Jeszcze muszę odrobić Sasnalów...

vifon00

Na forum od:
23 sty 12, 13:41

Post 23 sty 12, 14:13

Czy bilety na NH turnee we wrocławskim Heliosie muszą być tak drogie? Liczyłem na jakiś karnet, myślałem, że obejrzę wszystkie osiem filmów, a tu nie tylko zero karnetów, ale ceny weekendowe, 22zł. Tak więc zamiast łyknąć wszystko, musiałem się zadowolić czterema. A słyszałem od pana w kasie, że w innych miastach karnety na całość były po 80zl... Coś tu nie gra.

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:
8 gru 04, 9:10

Post 23 sty 12, 14:43

vifon00: ceny biletów ustalają poszczególne kina i nie są one zależne od Stowarzyszenia Nowe Horyzonty - organizatora festiwalu i tournee. Przykro mi, że mogłeś zobaczyc tylko cztery tytuły. Mam nadzieję, że "Koń turyński" wynagrodził Ci te cenowe niedogodności. Czy widziałeś "Pewnego razu w Anatolii"?.

Pozdrawiam serdecznie,

Roman Gutek

vifon00

Na forum od:

Post 23 sty 12, 15:18

Roman Gutek napisał(a):vifon00: ceny biletów ustalają poszczególne kina i nie są one zależne od Stowarzyszenia Nowe Horyzonty - organizatora festiwalu i tournee. Przykro mi, że mogłeś zobaczyc tylko cztery tytuły. Mam nadzieję, że "Koń turyński" wynagrodził Ci te cenowe niedogodności. Czy widziałeś "Pewnego razu w Anatolii"?.

Pozdrawiam serdecznie,

Roman Gutek

Koń turyński wynagrodził mi wszystko. Wiem, że zostanie w mojej głowie na długie lata, szkoda, że największy współczesny reżyser zdecydował się zamilknąć. Na Anatolię idę dzisiaj - to mój drugi żelazny punkt programu:)

pozdrawiam

PS A swoją drogą szkoda Panie Romanie, że z DCFem się nie udało. Tyle lat czekaliśmy na kino studyjne z prawdziwego zdarzenia, a teraz, kiedy się w końcu doczekaliśmy nic się nie zmieniło i wciąż na ambitne filmy trzeba chodzić do Heliosa.

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:
8 gru 04, 9:10

Post 23 sty 12, 18:02

vifon00: ja też bardzo, bardzo żałuję, że nie ma nie w DCF-ie. Tym bardziej, że poświęcilem temu projektowi dużo czasu i energii oraz ułozylem moje pruwatne i zawodowe sprawy tak, aby zamieszkać we Wrocławiu. Dyrektor Białas nie zgodził się, abym miał niezalezność programową, ja natomiast zie zgodziłem się na kompromis i nie chcialem firmować swoim nazwiskiem tego przedsięwzięcia i godzić się na to, aby w programie DCF-u były pokazywane np. "Bitwa warszawska" czy "Wyjazd integracyjny". Dwadziescia lat programuję warszawski Muranów i mam doświadczenie w takim układaniu repertuaru, aby kino również przynosiło zyski. Za Muranów placę duży czynsz, ale nie idę na kompromisy programowe.
Wybór filmów z bieżącego repertuaru to jedna spraw. Drugą ważną aktywnością w moich założeniach było organizowanie w DCF-ie róznych przeglądów, festiwali, retrospektyw, pokazów specjalnych, programów edukacyjnych. Nie chodziło mi tylko o przenoszenie z Warszawy istniejących już festiwali i przeglądów, ale orgnizowanie we Wrocławiu zupełnie nowych, oryginalnych filmowych wydarzeń. Część z nich zrealizuję z pewnością w Warszawie oraz na Nowych Horyzontach.

Pozdrawiam serdecznie,

Roman Gutek

vifon00

Na forum od:

Post 24 sty 12, 0:18

Taka krótkowzroczność niektórych osób boli, szczególnie, że odbija się to na nas, kinomaniakach. Nie wątpię, że zrobiłby Pan z DCFu coś więcej niż tani multiplex, jakim się powoli staje. Pisałem już do nich w sprawie wyboru premier (sporo filmów od tych najmniejszych dystrybutorów w ogóle do nas nie dochodzi), ale odpowiedzi nie dostałem. Pewnych rzeczy się niestety nie przeskoczy.

A Pewnego razu w Anatolii zgodnie z oczekiwaniami genialny.

pozdrawiam

tangerine

Na forum od:

Post 27 lut 12, 16:22

Widziałem już w Muranowie plakat do Pewnego razu w Anatolii - bardzo mi się podobna... Najchętniej bym sobie zawiesił na domu...

Mrozikos667

Na forum od:
3 sie 08, 11:11

Post 27 lut 12, 17:41

To idź i poproś, może dadzą :) Powiedz, żeś stały klient i takie tam ;)
Każdy film musi mieć początek, środek i zakończenie. Choć niekoniecznie w tej kolejności. Jean-Luc Godard

Powrót do O filmach na dużym i małym ekranie