Berlinale 2005

Festiwale, przeglądy, retrospektywy. Zapowiedzi. Wasze wrażenia.
kubak

Na forum od:
8 gru 04, 10:49

Post 10 lut 05, 21:43

Ktoś się wybiera do Berlina na Festiwal? Ja zdecydowałem się pojechać w przyszły weekend, tylko na dwa dni co prawda, ale na dłużej nie mogę (praca :-( ). Kupiłem kilka biletów przez internet, ale nie wszystko jest dla mnie jasne (organizacyjnie). Dlatego pomyślałem, że ktoś tam już był i wie, albo wybiera się i się już dowiedział i będzie w stanie mi pomóc, he?
10. Festiwal Filmowy Pięć Smaków / listopad 2016 / piecsmakow.pl

karolka

Na forum od:
31 sty 05, 14:02

Post 11 lut 05, 15:04

Ja byl sie chetnie wybrala, ale nie moge nawet na krocej (kasa :-( ). Jak wrocisz, napisz cos.

kubak

Na forum od:

Post 11 lut 05, 22:34

Napiszę, napiszę. Tak naprawdę to zależy mi najbardziej na nowym Sokurowie i to główny powód, dla którego tam jadę... Seans w niedzielę (przyszłą) o 21:00... Dziś kupiłem bilety na pociąg, nocleg też załatwiony. Już mnie ściska w żołądku...

kg
NH-Kreator

Na forum od:
31 sty 05, 11:28

Post 12 lut 05, 23:42

Pozdrów niebo nad Berlinem
7. Międzynarodowy Festiwal Filmowy
ERA NOWE HORYZONTY
Wrocław, 19-29 lipca 2007

Querelle

Na forum od:
24 gru 04, 4:26

Post 20 lut 05, 23:43

Kubak, jak było w Berlinie? Jakie wrażenia po Sokurowie?

karolka

Na forum od:

Post 21 lut 05, 0:40

No właśnie, Kubak, my tu cały czas czekamy na relacje!! :)

kubak

Na forum od:

Post 21 lut 05, 23:34

Już, już... Dopiero wróciłem... A więc tak: nowy Sokurow oczywiście wspaniały! Jest na pewno mniej hermetyczny od "Ojca i syna" i chyba najłatwiejszy w odbiorze z całej z trylogii psychologii władzy, choć bynajmniej nie jest to zarzut. Widziałem go wczoraj i kilka scen cały czas za mną chodzi. Nie będę zdradzał Wam szczegółów, bo z pewnością Pan Roman ściągnie film do Cieszyna. Powiem tylko, że Sokurow zdecydował się chyba po raz pierwszy na efekty specjalne przy scenie bombardowania i efekt jest porażający!
Co do samego festiwalu: spędziłem na nim tylko dwa dni więc nie mogę o całości wiele powiedzieć. Oczywiście nie dało się nie zauważyć ogromnego rozmachu z jakim festiwal został przygotowany. Organizacja na najwyższym poziomie, repertuar równie znakomity. Najbardziej zachwyciła mnie publiczność! Marzę o takiej ciszy oraz atmosferze szacunku dla Twórcy i innych widzów w Cieszynie. Wspaniale było obejrzeć niezwykłe tureckie dzieło "Angle's Fall" (reż. Semih Kaplanoglu) w absolutnej, niczym niezakłóconej koncentracji, co w Cieszynie obawiam się, że byłoby niemożliwe (przynajmniej w ostatnim roku).
KG: niebo nad Berlinem pozdrowiene, bezpośrednio, osobiście z najwyższej wieży na Alexander Platz.
Kończę, dziś więcej nie dam rady...

kubak

Na forum od:

Post 22 lut 05, 13:59

Uzupełnienie: nie wspomniałem, że nowy film Sokurowa, "Słońce", opowiada o kilku dniach schyłku władzy cesarza Hirohito. Jest to ostatnia część trylogii po "Cielcu" i "Molochu". W filmie grają japońscy aktorzy i mówią po japońsku a spora część filmu jest też po angielsku, co jest interesujące biorąc pod uwagę fakt, że Sokurow ogromną wagę przypisuje brzmieniu słów, a japońskiego raczej nie zna. Hirohito gra Issei Ogata, na polskich ekranach znany z roli ojca w "I raz, i dwa".
Festiwal w Berlinie ma jedną ważną wadę: jest to droga impreza jak na polską kieszeń, choć podobno na niemiecką także. Pojedyncze bilety kosztują od 7 do 11 Euro. Nie pamiętam ile kosztuje karnet.

kubak

Na forum od:

Post 23 lut 05, 10:30

Poprawka: dziś w ScreenDaily.com podano, że Sokurow chce nakręcić jeszcze jedną część cyklu "Man of Power". Tym razem ma to być swobodna adaptacja Fausta.

MK

Na forum od:
26 gru 04, 10:41

Post 23 lut 05, 13:56

Fajnie ci Kubak, widziales cos jeszcze, czy tylko Sokurowa? (Nie wiem czemu, ale mam przeczucie, ze zostales w sali po seansie i wyrzucila cie pani sprzataczka, bo juz trzeba bylo zamykac ;-))))
Ciesze sie, ze japonscy aktorzy mówia po japonsku, zwlaszcza w filmie o japonskim cesarzu ;-)))))
MK

karolka

Na forum od:

Post 23 lut 05, 18:03

wyrzucila cie pani sprzataczka, bo juz trzeba bylo zamykac ;-))))

W dodatku po niemiecku, wiec to musialo byc traumatyczne przezycie :P

kubak

Na forum od:

Post 23 lut 05, 18:59

MK napisał(a):Ciesze sie, ze japonscy aktorzy mówia po japonsku, zwlaszcza w filmie o japonskim cesarzu ;-)))))

Ta, rzeczywiście, poetą to ja nie jestem ;-)...

Widziałem tylko kilka filmów - decyzję o wycieczce do Berlina podjąłem bardzo późno i nie udało mi się zdobyć biletów na najciekawsze pokazy w sobotę i niedzielę (poza "Słońcem" oczywiście). Jak już wspomniałem zachwycił mnie turecki "Angel's Fall" i chyba ten obraz warto tu wymienić. Ma ten film coś w nastroju z "Uzak" Ceylana, choć bardziej boli. Świetne aktorstwo, proste ale poetyckie obrazy, powolna narracja pozwalająca na głęboką empatię.

Querelle

Na forum od:
24 gru 04, 4:26

Post 23 lut 05, 19:13

Kubak, fajnie miałeś.
Z konkursowych filmów: najbardziej jestem ciekaw, co nowego spłodził Techine, a przede wszystkim Tsai Ming-Liang. A z pozakonkursowych, przede wszystkim "Tickets". Olmi, Kiarostami, Loach.... Świetne zestawienie.

MK

Na forum od:
26 gru 04, 10:41

Post 23 lut 05, 22:14

Querelle: Tsai Ming Liang podobno genialny, a Ticket podobno nie, wiadomosci z drugiej reki, ale za to godnej zaufania.
Wlasnie wracam z 5*2, anatomia malzenstwa opowiedziana od tylu (i nie zrozumcie mnie zle)
MK

kubak

Na forum od:

Post 23 lut 05, 22:29

Nie widziałem jeszcze żadnego z tych filmów niestety, a też jestem ich ciekawy. MK, 5*2 już w kwietniu też będziemy mieli w Polsce :-P

johnny

Post 20 mar 05, 1:33

witam,

wlasnie sprawdzilem, ze najnowszy film shunji iwai "hana & alice" byl pokazywany w tym roku w berlinie, czy ktos z was, badz pan gutek, obejrzal to dzielo? osobiscie uwazam iwai za jedna z najwazniejszych postacii 'mlodego' kina japonskiego, i troche szkoda, ze np. wczesniejsze 'all about lili chou-chou', 'picnic' czy 'april story' zostaly w polsce pominiete..., a stali bywalcy cieszyna zapewne pamietaja 'love letter'...

;-)

pozdrawiam

johnny

kubak

Na forum od:

Post 20 mar 05, 16:49

'Love letter' pamiętam z Cieszyna, ale mnie nie zachwycił. Takie to jakieś nieprawdziwe romansidło było, choć w sympatycznej estetyce. 'Hana & Alice' nie widziałem.

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:
8 gru 04, 9:10

Post 20 mar 05, 21:05

"All About Lili Chou-chou" bardzo mi się podobał. Filmu "Hana & Alice" nie ogladałem w Berlinie. Był pokazywany w Kinderfilmfest/14plus, czyli w cyklu dla młodzieży. Mam chyba w biurze kasetę z tym filmem. Zobaczę i podzielę się opinią. Pozdrawiam. Roman Gutek

psubrat

Na forum od:
30 cze 05, 15:47

Post 30 cze 05, 17:13

johnny napisał(a):...a stali bywalcy cieszyna zapewne pamietaja 'love letter'...

oczywiscie, ze pamietaja... zwlaszcza scene jazdy dzieciakow na rowerze z zalozona torba po zakupach oraz smutnego wolania imienia zmarlego kochanka Fuji w strone gory (chyba nie-przypadkowa zbieznosc imienia bohatera i nazwy gory). mniam.
"let's just imitate the real, until we find a better one..."

Powrót do O innych festiwalach i przeglądach filmowych