25 wrz 06, 20:43
Program jest lepszy niz w latach poprzednich. Zwykle wybierałem 5 filmów i wyczerpywało się zainteresowanie propozycjami pana Laudyna. Brakuje niestety retrospektyw, które są jednym z ciekawszych elementów Nowych Horyzontów.
Po zapoznaniu się wstępnie wybrałem:
- "Szalonych" Svankmajera,
- "Klimaty" Nuri Bilge Ceylana,
- "Krew" Amata Escalante, którego rzekomo wiele łączy ze znanym bywalcom Cieszyna Carlosem Reygadasem ("Japón"). Co więcej, meksykański debiutant był zastępcą Carlosa przy tworzeniu "Bitwy w niebie".
- "Maximo Oliveros rozkwita", czyli homoseksualne dojrzewanie na rubieżach świata. Zapewne niezbyt odkrywczo, ale skromnie i egzotycznie.
- "Red Road" Arnold (autorka nagrodzonego w Krakowie "Wasp")
- świetna "Śmierć pana Lazarescu" Puiu z ostatniego festiwalu zachęciła mnie do dwóch innych rumuńskich filmów: "12:08 na wschód od Bukaresztu" (Złota Kamera w Cannes) i "Tak spędziłem koniec świata". Oba zmagają się z reżimem pana Ceausescu, o którym tak wspaniale opowiada niejaka Herta Muller.
- "Grbavica", czyli kolejne wojenne reminiscencje z Jugosławii.
- niemiecka "Tęsknota", "Wolna wola" i "Requiem" Schmida (wcześniej, porządne "Światła"); ostrożnie, bo nie jest to moja ulubiona kinematografia, ale o wszystkich trzech można było usłyszeć wiele dobrego.
- "Luksusowy samochód" (Nagroda w canneńskim Un Certain Regard),
- akademickich sztuczek Boego ciąg dalszy w "Allegro",
- węgierskie "Świeże powietrze". Bo Fliegauf, bo Janisch, bo Tarr.
I tyle. Połowa zawiedzie, połowy nie zobaczę. Się wykosztuję i trzeba będzie sprzedać meblościankę:)
Poza tym nie doczekałem się "Taxidermy" Palfiego i "Three Times" Hsiao-hsiena.
Ktoś coś poleci? Może Pan Roman?
Ostatnio edytowano 28 wrz 06, 19:31 przez
okon, łącznie edytowano 1 raz