6. Tydzień Kina Hiszpańskiego 2006

Festiwale, przeglądy, retrospektywy. Zapowiedzi. Wasze wrażenia.
Piotr Kobus
NH-Kreator

Na forum od:
7 gru 05, 10:21

Post 9 mar 06, 12:22

Zapraszam serdecznie na imprezę, za której program jestem współodpowiedzialny. Staraliśmy się zebrać najciekawsze filmy hiszpańskie mało znane w Polsce i premierowe.

6. TYDZIEŃ KINA HISZPAŃSKIEGO

23 marca – 9 kwietnia 2006r.

23.03 -30.03 Warszawa – kina Muranów i Rejs
27.03-02.04 Kraków – kino Pod Baranami
29.03-04.04 Wrocław – kino Warszawa
31.03 - 06.04 Łódź - kino Charlie
03.04.- 09.04 Poznań – kino Pałacowe

Podczas 6. Tygodnia kina hiszpańskiego zaprezentowane zostaną najciekawsze hiszpańskie filmy fabularne ostatnich lat. Wybraliśmy 11 tytułów, które pozwalają ocenić bogactwo gatunkowe i tematyczne nowego kina hiszpańskiego. Będzie można zobaczyć między innymi historyczne superprodukcje, poruszające kino społeczne, filmy spoglądające w trudną przeszłość kraju, bajkowe fantazje i inteligentne komedie. W Hiszpanii każdego roku pojawiają się nieznani dotychczas filmowcy, których filmy zdobywają najważniejsze trofea na światowych festiwalach. Ich osiągnięcia będzie można porównać z najnowszymi obrazami mistrzów, takich jak Fernando León de Aranoa, Alex de la Iglesia, Ventura Pons czy David Trueba.

Program 6. Tygodnia kina hiszpańskiego:

CARMEN reż. Vicente Aranda
7 DZIEWIC (7 VIRGENES) reż. Alberto Rodríguez
GARNITUR (EL TRAJE) reż. Alberto Rodríguez
GŁUPIA MIŁOŚĆ (AMOR IDIOTA) reż. Ventura Pons
KAMIENIE (PIEDRAS) reż. Ramón Salazar
KRUCHA (FRÁGIL) reż Juanma Bajo Ulloa
KSIĘŻNICZKI (PRINCESAS) reż. Fernando León de Aranoa
MRÓWKI W USTACH (HORMIGAS EN LA BOCA) reż. Mariano Barroso
TUŃCZYK I CZEKOLADA (ATUN Y CHOCOLATE) reż Pablo Carbonell
ZBRODNIA DOSKONAŁA (CRIMEN FERPECTO) reż. Álex de la Iglesia
ŻOŁNIERZE SPOD SALAMINY (SOLDADOS DE SALAMINA) reż. David Trueba

Pokażemy także dwa wybitne dokumenty pełnometrażowe:

CUDOWNE CANDEAL (EL MILAGRO DE CANDEAL) reż. Fernando Trueba – zdobywva nagrody Goya dla najlepszego dokumentu pełnometrażowego
DOM MOJEJ BABCI (LA CASA DE MI ABUELA) reż. Adán Aliaga – zdobywca głównej nagrody na najważniejszym festiwalu filmów dokumentalnych na świecie – IFDA w Amsterdamie

W ramach cyklu prezentującego klasyczne arcydzieła kina hiszpańskiego pokazany zostanie
KAT (EL VERDUGO) reż. Luis García Berlanga. Film otrzymał nagrodę FIPRESCI na MFF w Wenecji w roku 1963.

W zestawie filmów krótkometrażowych znajdą się:

El Purcuapá reż. Masha Gabriel
Dziesięć minut (Diez minutos) reż. Alberto Ruiz Rojo, Goya 2005 (najlepszy fabularny film krótkometrażowy)
Niewzruszony (Invulnerable) reż. Álvaro Pastor Gáspar
Zagadka Chłopca Krokieta (El enigma del Chico Croqueta) reż. Pablo Llorens, Goya 2005 (najlepszy animowany film krótkometrażowy)
Zawsze chciałem pracować w fabryce (Siempre quise trabajar en una fábrica) reż. Esteban Crespo García

Projekcjom najbliższej edycji Tygodnia kina hiszpańskiego po raz drugi towarzyszyć będzie Cine Fórum - cykl spotkań z wybitnymi znawcami kultury hiszpańskiej. Program Cine Forum zostanie ogłoszony 15 marca.

Więcej informacji na www.manana.pl/hiszpanie

Piotr Kobus
NH-Kreator

Na forum od:

Post 12 mar 06, 16:13

La vida secreta de las palabras (The Secret Life of Words) – największe filmowe wydarzenie roku w Hiszpanii pokazany zostanie na zamknięcie 6. Tygodnia kina hiszpańskiego.

W ostatniej chwili organizatorom udało się potwierdzić udział w imprezie anglojęzycznego filmu katalońskiej reżyserki Isabel Coixet. Obraz zdobył cztery tegoroczne nagrody Goya przyznawane przez Hiszpańską Akademię Filmową, w tym dla najlepszego filmu, za reżyserię i scenariusz. Film z udziałem Tima Robbinsa, Sarah Polley i Javiera Camary zdeklasował konkurencję także w głosowaniu hiszpańskich krytyków filmowych zdobywając nagrody w pięciu głównych kategoriach.

La vida secreta de las palabras (The Secret Life of Words) trafi na ekrany polskich kin w drugiej połowie roku. Dystrybutorem filmu jest Monolith Plus

Więcej informacji o filmie na www.manana.pl/hiszpanie oraz www.clubcultura.com/clubcine/clubcineas ... da_secreta

Projekcjom najbliższej edycji Tygodnia kina hiszpańskiego po raz drugi towarzyszyć będzie Cine Fórum - cykl spotkań z wybitnymi znawcami kultury hiszpańskiej. Program Cine Fórum zostanie ogłoszony 15 marca.

e.

Na forum od:
6 lut 05, 22:46

Post 17 mar 06, 12:29

Jak zwykle takie imprezy omijają Śląsk... a jest takie miłe kino w Katowicach (Światowid), w Gliwicach (Amok) i jeszcze kinka innych kin studyjnych...

peter

Na forum od:
23 sty 05, 23:21

Post 17 mar 06, 16:12

trójmiasto również znowu pominięte

okon

Na forum od:
31 sty 05, 22:00

Post 17 mar 06, 16:37

A czy koleżanka MK poleca coś szczególnie? Że odważę się zapytac.

MK

Na forum od:
26 gru 04, 10:41

Post 17 mar 06, 17:46

Okon, w nagrode za odwage:
La vida secreta de las palabras: to chyba najlepszy film ubieglego roku, moze nie arcydzielo, ale tez rok byl taki sobie. Sarah POlley jest b. dpobra i mój ulubiony Javier Cámara, final troche kuleje: jak dla mnie bylo o kilka slów za wiele.

CARMEN reż. Vicente Aranda - odpuscie to sobie, naprawde
7 DZIEWIC (7 VIRGENES) reż. Alberto Rodríguez - nie widzialam ale podobno niezle
GARNITUR (EL TRAJE) reż. Alberto Rodríguez - to chyba bylo o nielegalnym imigrancie, mozna obejrzec
GŁUPIA MIŁOŚĆ (AMOR IDIOTA) reż. Ventura Pons
KAMIENIE (PIEDRAS) reż. Ramón Salazar - kino spoleczne, slabiutke
KRUCHA (FRÁGIL) reż Juanma Bajo Ulloa - to chyba jakis thriller z C. Flockhart ??? MOjej kolezankce sie to b. podobalo, ja nie bylam (nie wiem, czy to wystarczajacy opis...)
KSIĘŻNICZKI (PRINCESAS) reż. Fernando León de Aranoa - jeden z lepszych rezyserów, chociaz to nie jest jego ajlepszy film (wole Poniedzialki w sloncu i Dzielnice),
MRÓWKI W USTACH (HORMIGAS EN LA BOCA) reż. Mariano Barroso - nie widzialam
TUŃCZYK I CZEKOLADA (ATUN Y CHOCOLATE) reż Pablo Carbonell - rezyser jest prezenterem i aktorem TV. Bywa to smieszne, ale czasami jest to humor z grubej beczki
ZBRODNIA DOSKONAŁA (CRIMEN FERPECTO) reż. Álex de la Iglesia - absurdalna komedia, mi sie podobala, tragiczny final rywalizacji sprzedawców w domach towarowych. Pierwsze pól godziny moze trcohe zniechecic, ale warto zobaczyc. La comunidad tego rezysera chyba byla kiedys pokazywana w tym cyklu
ŻOŁNIERZE SPOD SALAMINY (SOLDADOS DE SALAMINA) reż. David Trueba- to cos o wojnie domowej, widzialam w Tv,a le zasnelam w polowie, moze w drugiej polowie bylo lepiej

El Milagro del Candeal, czyli Cud w Candeal - to mnie zupelnie nie zachwycilo, moze dlatego, ze nie cierpie tego piosenkarza. Chyba kiedys cos pisalam o tym filmie. NIe ma to zupelnie rytmu, ot Carlinhos Brown snuje sie po miescie i robi "niespodziewane" wizyty innym muzykom po czym zaczynaja "spontanicznie" cos tam razem brzdakac na gitarze. Nie dla mnie.
MK

Piotr Kobus
NH-Kreator

Na forum od:

Post 19 mar 06, 19:18

Witam MK,

Które filmy hiszpańskie niepokazywane w Tygodniu byś polecała. Co dobrego twoim zdaniem przegapiliśmy?

MK

Na forum od:
26 gru 04, 10:41

Post 19 mar 06, 22:05

Chyba najlepsze filmu z uibieglego roku sa w porgramie festiwalu
jets tez sporo filmów z poprzednich sezonów
Pokazywaliscie kiedys Descongélate Dunii Ayaso? Calkiem inteligentna komedia w stylu Almodovara. Cachorro tez bylo calkiem do rzeczy, chociaz czasem zalatywalo sentymentalizmem.
José Luis Guerín jest chyba najlepszym dokumentalista, rzadko kreci filmy, ale to co zrobil jest warte obejrzenia (En construcción bylo kiedys w konkursie na NH, Innisfree jets chyba najlepsze)

Musialabym przyjrzec sie dokladnie co ostatnio hiszpanskiego widzialam, oprócz Volver oczywiscie...
MK

okon

Na forum od:
31 sty 05, 22:00

Post 19 mar 06, 22:09

Dziękuję MK za fatygę.
W planach miałem właśnie "La vida secreta de las palabras".
Pozdrawiam ciepło.

Piotr Kobus
NH-Kreator

Na forum od:

Post 21 mar 06, 17:51

MK

Nie widziałem niestety Desgongelate i Cachorro, ale spróbuję je znaleźć i może za rok...

Guerina bardzo lubię, chociaż kariery w nowohoryzontowym konkursie nie zrobił, ale to było dawno temu, wiele osób nie było przygotowanych na tego typu kino. Z tego co wiem w tegorocznym konkursie NH będzie El cielo gira Mercedes Alvarez, współpracowniczki Guerina. To świetny film o przemijaniu, ciekawe jak zostanie przyjęty.

Co do Cudownego Candeal, jestem pewien, że wielu widzów zachwyci. Z dokumentami muzycznymi sprawa jest prosta - jeżeli nie rusza cię muzyka, która jest tematem filmu, najczęściej film też się nie spodoba. Ale wystarczy nawet przyzwoity film o ważnej dla człowieka muzyce by stał się wydarzeniem. Trueba zrobił bardzo dobry film, choć jego tematem nie jest tylko muzyka, jak było w Calle 54. Tym razem pokazyje także świat z którego ona wyrasta.

Powrót do O innych festiwalach i przeglądach filmowych