Wydaje mi się, że bez względu na to, jakie filmy pokazywane są na największych, międzynarodowych festiwalach, ENH zawsze pozostanie autorskie, w sensie realizowane wg wizji Romana Gutka i nic by się nie zmieniło, gdyby Panorama Kina Światowego była nieco bardziej mainstreamową sekcją. Tzn. żeby były na niej pokazywane nowe filmy znanych twórców i głośnych, nowych nazwisk sezonu, bo naprawdę nie wiem, po co w tym roku były pokazywane Zły Porucznik (stare i miesiąc po festiwalu premiera w kinach), Tetro (stare, słabe i będzie w kinach), Biała Przestrzeń (film sprzed 10 lat!), Redacted (jest dostępne na dvd). Żaden z tych filmów to nie kaliber przedpremierowego pokazu Haneke czy Almodovara z zeszłego roku.
 Wydaje mi się, że bez względu na to, jakie filmy pokazywane są na największych, międzynarodowych festiwalach, ENH zawsze pozostanie autorskie, w sensie realizowane wg wizji Romana Gutka i nic by się nie zmieniło, gdyby Panorama Kina Światowego była nieco bardziej mainstreamową sekcją. Tzn. żeby były na niej pokazywane nowe filmy znanych twórców i głośnych, nowych nazwisk sezonu, bo naprawdę nie wiem, po co w tym roku były pokazywane Zły Porucznik (stare i miesiąc po festiwalu premiera w kinach), Tetro (stare, słabe i będzie w kinach), Biała Przestrzeń (film sprzed 10 lat!), Redacted (jest dostępne na dvd). Żaden z tych filmów to nie kaliber przedpremierowego pokazu Haneke czy Almodovara z zeszłego roku. 
ayya napisał(a):W sezonie 2009/2010 było kilka premier filmów ciekawych twórców, których zapewne nigdy nie zobaczymy w polskich kinach typu /.../ Cornelio Porumboiu

elfavorro napisał(a):Twórców czy filmów nie zobaczymy? Bo np. Corneliu Porumboiu był w kinach, a dokładniej jego "A fost sau n-a fost?" ("12:08 na wschód od Bukaresztu").

waszkas napisał(a):Attenberg
http://www.youtube.com/watch?v=fp_gBYDcoTk
Wygląda bardzo ciekawie, trochę jak genialne Kynodontas

aszeffel napisał(a):ja bym chciała nowego Tarra - A Torinói ló
Mrozikos667 napisał(a):Podpisuję się rękami i nogami pod postem aszeffel.
chinaski napisał(a):Wchodzę w TO.

Grzes napisał(a):To cieszy. Szkoda, że nikt się nie zdecydował na wprowadzenie do kin Kła.

Querelle napisał(a):aszeffel napisał(a):ja bym chciała nowego Tarra - A Torinói lóMrozikos667 napisał(a):Podpisuję się rękami i nogami pod postem aszeffel.chinaski napisał(a):Wchodzę w TO.
Na Tarra to choćby i na bosaka, i klęczeć na grochu!

aszeffel napisał(a):czy chodzi o tego Kła?
NOMINOWANY DO OSCARA "KIEŁ"
LATEM NA POLSKICH EKRANACH!
Jeden z najbardziej kontrowersyjnych filmów ubiegłych lat - "KIEŁ" ("Dogtooth") w reżyserii greckiego twórcy Giorgosa (Yorgosa) Lanthimosa, został nominowany do Oscara w kategorii "najlepszy film nieanglojęzyczny".
To kolejne prestiżowe wyróżnienie dla tego filmu. "KIEŁ" otrzymał m.in. Nagrodę Un Certain Regard na MFF w Cannes w 2009 roku.
"KIEŁ" wejdzie na polskie ekrany latem tego roku.
(Against Gravity)

aszeffel napisał(a):mam nadzieję, że zobaczymy na enh Finisterrae
http://www.youtube.com/watch?v=RKzBTsWE0LQ

Roman Gutek napisał(a):okon: potwierdzam UTOPIANS: konkurs główny. To jeden z ciekawszych filmów tegorocznego Berlinale. Pokazywany był w sekcji Forum Młodego Kina.
Pozdrawiam serdecznie,
Roman Gutek

Grzes napisał(a):Bardzo przeceniasz znaczenie internetowego piractwa jeśli chodzi o ambitne kino (to znaczenie jest dużo większe jeśli chodzi o seriale telewizyjne, filmowy mainstream, czy anime). .

Rozumiem, że przy tak niszowych projektach trudniej o zwrot inwestycji, ale fakt faktem, że nie widziałem jeszcze pakietu, w którym cena za film byłaby wyższa.
 Rozumiem, że przy tak niszowych projektach trudniej o zwrot inwestycji, ale fakt faktem, że nie widziałem jeszcze pakietu, w którym cena za film byłaby wyższa.