Podsumowanie konkursu Nowe Horyzonty

Filmy 10. ENH - wypowiedz się!
waszkas

Na forum od:
15 lip 10, 17:13

Post 29 lip 10, 21:31

Myślę, że tegoroczny konkurs prezentował wyrównany i dość wysoki poziom. Niestety, żaden film nie zachwycił. Rok temu mimo wielu słabych filmów, pojawiło się kilka rewelacyjnych. Postanowiłem nagrodzić dwa filmy ocenami 1 i 6. Nie wiem czy na to zasługują, ale... :)

Lista filmów wraz z ocenami:

Refreny powracają jak rewolucję w piosence: 1
Kuszenie świętego Tonu: 3
Wydalony: 3
Putty Hill: 3
Pomiedzy dwoma światami: 4
Mama: 4
Amer: 4
Wśród drzew: 4
Paszcza wilka: 5
Shit year: 5
Trash humpers: 5
Le quattro volte: 5
Podróżuję bo muszę, wracam bo cię kocham: 6

Nie wiem co zrobić z filmem Zwyczajna historia. Był to mój faworyt, ale czegoś takiego się nie spodziewałem :)
"Jest duża różnica między robieniem czegoś dobrze a robieniem czegoś naprawdę twórczo"

_che_

Na forum od:
28 lip 07, 18:14

Post 29 lip 10, 21:36

Refreny powracają jak rewolucję w piosence: --
Kuszenie świętego Tonu: 4
Wydalony: 4
Putty Hill: --
Pomiedzy dwoma światami: 3
Mama: --
Amer: 3
Wśród drzew: 2
Paszcza wilka: 4
Shit year: --
Trash humpers: 3
Le quattro volte: --
Podróżuję bo muszę, wracam bo cię kocham: 4
Zwyczajna historia : 5

MK

Na forum od:
26 gru 04, 10:41

Post 29 lip 10, 21:39

Pomiedzy dwoma światami: 4,5
Kuszenie świętego Tonu: 4,5
Le quattro volte: 4,5
Wydalony: 2
Trash humpers: 4,5
Mama: 2
Amer: 6
Wśród drzew: 1
Shit year: 5,5
Refreny powtarzaja sie(..) - 1

jutro zobacze pozostale 2 filmy. po raz pierwszy udalo mi sie zobaczyc wszystkie filmy z glównego konkursu;)
MK

_che_

Na forum od:
28 lip 07, 18:14

Post 29 lip 10, 21:44

Ja na całym konkursie byłem ostatnio 3 lata temu. Co roku jednak staram się większość zobaczyć.

waszkas

Na forum od:

Post 29 lip 10, 22:36

5 punktów dla zwyczajnej historii
"Jest duża różnica między robieniem czegoś dobrze a robieniem czegoś naprawdę twórczo"

tangerine

Na forum od:
13 lip 07, 5:38

Post 30 lip 10, 13:51

waszkas napisał(a):
Nie wiem co zrobić z filmem Zwyczajna historia. Był to mój faworyt, ale czegoś takiego się nie spodziewałem :)

Ale co z nim, zwyczajny film, o co wam wszystkim chodzi, próbują wszyscy doszukać się jakiś ukrytych znaczeń, tymczasem jest to normalny, dosłowny film o spotkaniu ludzi gdzieś w głębokim interiorze.

tangerine

Na forum od:

Post 30 lip 10, 14:15

Pomiędzy dwoma światami ....... 3,75
Paszcza wilka ....... 1,50 (wyszedłem)
Putty Hill ...... 3,25
Podróżuję bo zmuszę, wracam bo cię kocham ........ 4,25
Le Quatro Volte .... 3,25
Shit Year ..... 5,25
Zwyczajna historia ..... 4,25

Innych nie oglądałem ( i nie żałuję)...

michuk

Na forum od:
30 lip 06, 0:25

Post 30 lip 10, 20:45

Ominąłem w tym roku kilka filmów konkursowych, ale żałuję tylko Amer i Zwyczajnej historii. Oto moja klasyfikacja:

Kuszenie świętego Tonu: 6
Trash humpers: 5
Wydalony: 4
Shit year: 4
Le quattro volte: 4
Podróżuję bo muszę, wracam bo cię kocham: 3
Wśród drzew: 3
Putty Hill: 2

Ale nie obraziłbym się jakby wygrał dowolny z filmów ocenionych na 5-6. Chyba najbardziej nowohoryzontowym werdyktem byłaby Paszcza wilka lub Trash Humpers. Ale obawiam się że może wygrać fabularnie bardziej tradycyjny (w sensie: jest fabuła), ale oryginalny wizualnie Shit year.
Ostatnio edytowano 10 sie 10, 23:18 przez michuk, łącznie edytowano 1 raz

MK

Na forum od:

Post 30 lip 10, 21:15

uzupelniam liste
Pomiedzy dwoma światami: 4,5
Kuszenie świętego Tonu: 4,5
Le quattro volte: 4,5
Trash humpers: 4,5
Amer: 6
Shit year: 5,5
Refreny powtarzaja sie(..) - 1
Podrózuje, bo (...) 2
Zwyczajna Historia 4
MK

gortopik

Na forum od:
20 cze 10, 9:49

Post 30 lip 10, 23:18

Amer: 4
Wśród drzew: 1,5
Shit year: 5

mało. ale zawsze
Ostatnio edytowano 30 lip 10, 23:28 przez gortopik, łącznie edytowano 1 raz

Mrozikos667

Na forum od:
3 sie 08, 11:11

Post 30 lip 10, 23:23

Trash Humpers: 2
Kuszenie świętego Tonu: 3-
Podróżuję, bo muszę...: 3
Paszcza wilka: 3
Wydalony: 4-
Shit Year: 4
Pomiędzy dwoma światami: 5-
Amer: 5
Zwyczajna historia: 6-
Ostatnio edytowano 30 lip 10, 23:25 przez Mrozikos667, łącznie edytowano 1 raz

KRZYCHH

Post 30 lip 10, 23:23

a mi sie zupełnie odmiennie najbardziej podobaly:
"wśród drzew", "putty hill" i tak jak reszcie "shit year".
dodam, że widzialem jeszcze kuszenie, amer, zwykla historie ( dla mnie bardzo! słaby...)

AK

Na forum od:
1 mar 05, 21:01

Post 31 lip 10, 1:34

Nie będę wydziwiał z ułamkami, pewnie mógłbym jakieś wymyślić, ale jako że oceny i tak nieco ewoluują z czasem to podam zaokrąglenia:

(od góry)
Kuszenie świętego Tonu: 5
Shit Year: 4
Zwyczajna historia: 4 (?)
Trash humpers: 3
Amer: 3
Podróżuję, bo muszę...: 2

Reszty nie widziałem, z czego żałuję tylko "Pomiędzy dwoma światami"

miecznik

Na forum od:
10 mar 08, 13:41

Post 31 lip 10, 13:30

Le quattro volte: 6
Kuszenie świętego Tõnu: 3
Putty Hill: 2
Paszcza wilka: 1

Moja średnia konkursowa: 2,8

Patrząc na dobór tytułów, wydaje mi się, że ten konkurs jest robiony na siłę; że koniecznie muszą się znaleźć filmy nowatorskie, które wprowadzają nowy powiew świeżości w kinie. A tak w rzeczywistości niektórzy twórcy gonią za własnym ogonem, uprawiają "sztukę dla sztuki", tzw. grafomaństwo artystyczne. Czasem wygląda to tak, że reżyser mówi: "To ustawię kamerę tu. Poustawiam jakąś scenografię, parę osób przejdzie mi przed obiektywem i może coś z tego wyjdzie. I może ktoś uzna to za wielką sztukę - The Big Art"
A z tego "The Big Art" często wychodzi "The Big Shit". Widzowie czują się zagubieni i nie wiedzą co powiedzieć. Nikt nie ma czystej wrażliwości dziecka z baśni Andersena, aby krzyknąć, że "Król jest nagi!".

Aż łezka się w oku kręci, że w konkursie były zwykłe filmy do oglądania takie jak "Słońce" Sokurowa, "Garpastum" Germana, "Stroiciel trzęsień ziemi" braci Quay czy "Niewidzialni" Jousse'a.

zen

Post 31 lip 10, 22:22

najważniejsze z jakim filmem kontaktujemy,czy on zostaje w naszej pamieci,otworzył cos w nas,czy to jest konkurs nagrody nie ma znaczenia ,czas weryfikuje,,,,,/rashomon/sobowtor/fitzcaraldo/cobra verde/spirala /constans/austreria/dolina issy/ to zostaje

Podlas

Post 31 lip 10, 23:36

dla mnie konkurs w tym roku bardzo dobry, często zaskakujący, nieoczywisty. amer, tonu, pomiędzy i zwyczajna to świetne filmy. wolę filmy słabe i zajebiste w konkursie od samych 'dobrych'.

zen

Post 1 sie 10, 10:04

czarno biały /PIES ANDALUZYJSKI/ z 1928 ciągle działa na wyobraznie,tajemnica sztuki,poezja obrazu.....jakie obrazy z /konkursu/zostaną do następnego festiwalu?

Seblon
NH-Moderator

Na forum od:
16 lut 07, 14:33

Post 1 sie 10, 11:30

Część postów wydzieliłem do nowego tematu:
:arrow: Czy zależy nam na nowohoryzontowości filmów? >>>
21. MFF Nowe Horyzonty 22 lipca - 1 sierpnia 2021

Querelle

Na forum od:
24 gru 04, 4:26

Post 1 sie 10, 11:52

Pomiędzy dwoma światami: 4,5
Kuszenie świętego Tonu: 4
Le quatro volte: 4,5
Wydalony: 5,5
Trash Humpers: 3,5
Putty Hill: ---
Mama: 5
Amer: 2,5
Wśród drzew: 5
Shit Year: 3
Refreny powracają jak rewolucje w piosence: 1
Podróżuje, bo muszę, wracam, bo cię kocham: 3
Zwyczajna historia: 4,5
Ostatnio edytowano 4 sie 10, 23:42 przez Querelle, łącznie edytowano 1 raz

tangerine

Na forum od:

Post 1 sie 10, 21:29

miecznik napisał(a):wydaje mi się, że ten konkurs jest robiony na siłę; że koniecznie muszą się znaleźć filmy nowatorskie, które wprowadzają nowy powiew świeżości w kinie .

lepsze to niż filmy telewizyjne z sekcji panoramy ja bym się ucieszył gdyby konkurs został rozszerzony do np. 20 filmów, tylko że znów wygrał Głód w tym roku czyli faworyt

Seblon
NH-Moderator

Na forum od:
16 lut 07, 14:33

Post 2 sie 10, 17:35

Dla porządku odnotujmy:

:idea: Grand Prix Jury:
Zwyczajna historia, reż. Anocha Suwichakornpong (Tajlandia 2009)

:idea: Nagroda Międzynarodowej Federacji Krytyków Filmowych FIPRESCI:
Mama, reż. Nikolay Renard, Yelena Renard (Rosja 2010)
(strona oficjalna FIPRESCI >>>)

:idea: Nagroda publiczności:
Le Quattro Volte, reż. Michelangelo Frammartino (Włochy, Niemcy, Szwajcaria 2010)
21. MFF Nowe Horyzonty 22 lipca - 1 sierpnia 2021

doktor pueblo

Na forum od:
21 lip 08, 14:29

Post 2 sie 10, 20:49

tangerine napisał(a):lepsze to niż filmy telewizyjne z sekcji panoramy

Nie wiem, co rozumiesz przez "filmy telewizyjne", ale faktem jest, że największy gniot jaki kiedykolwiek widziałem na tym festiwalu to film "PVC-1". I był to film konkursowy. To dla mnie najbardziej wyrazisty przykład jak bardzo można się zagubić, szukając na siłę "nowych horyzontów" (przypomnę, że nowohoryzontowe było w nim to, że był nakręcony jednym ujęciem kamery, poza tym była to całkowita szmira w stylu telewizyjnych programów detektywistycznych, z "rekonstrukcją miejsca zbrodni"). To ja już wolę "telewizyjną panoramę".
I do not care to belong to a club that accepts people like me as members.

tangerine

Na forum od:

Post 4 sie 10, 15:44

Też uważam, że puste eksperymenty nie mają sensu, nie oglądałem więc PVC-1, tym niemniej z drugiej strony mamy filmy jałowe estetycznie i emocjonalne takie jak Wtorek po świętach, idealny do pasma teatru telewizji. Ja akurat za teatrem telewizji nie przepadam.

Laura

Post 7 sie 10, 10:03

nie rozumiem dlaczego w krórkich filmach nie przyznano wyróżnień ? W każdej kategorii fabuła, dokument, animacja oprócz nagrody głównej miały zostać przyznane wyróźnienia.czyżby funduszów brakło ?

julcia

Na forum od:
21 maja 10, 19:16

Post 7 sie 10, 12:42

ja nie rozumiem, dlaczego Polacy dostają 5000 zł, a zagraniczni tylko 1000 euro?

robi

Post 7 sie 10, 20:11

dziwne bardzo, że nie zostały przyznane nagrody, które w regulaminie festiwalu miały być przyznane.Na miejscu twórców nie czuł bym się z tym najlepiej.

MK

Na forum od:

Post 7 sie 10, 22:23

moze nie bylo kogo wyrózniac?
MK

Laura

Post 10 sie 10, 9:19

hehehe tak się składa, że to publiczność głosuje, więc filmy są w kolejności według oddanych głosów . I miejsce nagroda główna, drugie wyróżnienie.

Thane

Na forum od:
14 lip 07, 9:51

Post 11 sie 10, 15:45

Moja lista wygląda tak:

Pomiędzy dwoma światami - 5
Wśród drzew - 1
Paszcza wilka - 3
Mama - 3
Putty Hill - 4
Amer - 3
Podróżuję, bo muszę, wracam bo cię kocham - 3
Kuszenie świętego Tonu - 4
Wydalony - 2
Zwyczajna historia - 6

Zdecydowanie zasłużone zwycięstwo, żałuję, że "Pomiędzy dwoma światami" gdzieś wszystkim przemknęło.
"When I'm alone I don't speak..." Tsai Ming-liang

Querelle

Na forum od:
24 gru 04, 4:26

Post 14 sie 10, 21:14

doktor pueblo napisał(a):"PVC-1". I był to film konkursowy.

tangerine napisał(a):nie oglądałem PVC-1

Pewnie Was zaskoczę: Epelpol wydało "PVC-1" na dvd. Polski tytuł - "Żywa bomba" :)

waszkas

Na forum od:

Post 14 sie 10, 21:52

Aż tak zły ten PVC-1?

Mrozikos667

Na forum od:

Post 15 sie 10, 21:02

Tak. Tzn. nie jest to największa szmira, jaką kiedykolwiek widziałem, ale faktem jest, że w widowiskowy sposób zmarnowano świetny pomysł.

Thane

Na forum od:

Post 20 sie 10, 7:25

Chciałem przypomnieć, że niektórzy czekają na liczbowe (procentowe?) wyniki konkursu, jak to dobrym zwyczajem ma miejsce co roku. Sprawa martwi mnie o tyle, że znów "udało mi się wygrać" bilet na 10 seansów, co pozwala mi dość mocno wierzyć że frekwencja w głosowaniu kolejny raz była niska...

waszkas

Na forum od:

Post 20 sie 10, 8:07

A do mnie nie zadzwonili. To już chyba nie mam szans na wygraną.

Thane

Na forum od:

Post 20 sie 10, 8:13

Jak się zadeklarujesz, że kupisz karnet na kolejną edycję to może zadzwonią ;). Wtedy wygrasz całkiem bezużyteczną nagrodę :D.

waszkas

Na forum od:

Post 20 sie 10, 9:45

Ale zawsze to nagroda :)

Jarosz

Na forum od:
5 cze 07, 7:48

Post 20 sie 10, 11:26

Thane napisał(a):Jak się zadeklarujesz, że kupisz karnet na kolejną edycję to może zadzwonią ;). Wtedy wygrasz całkiem bezużyteczną nagrodę :D.

Aaaaaaa - to dlatego do mnie zadzwonili ;-)

Thane

Na forum od:

Post 20 sie 10, 11:28

Świetne :D. Wielokrotne bilety otrzymują sami karnetowicze :D. Tak trzymać a pieniądze będą się zgadzały ;).

Jarosz

Na forum od:

Post 20 sie 10, 11:33

Thane napisał(a):Chciałem przypomnieć, że niektórzy czekają na liczbowe (procentowe?) wyniki konkursu, jak to dobrym zwyczajem ma miejsce co roku.

Dorzucę jeszcze moje trzy grosze - można było głosować także w konkursie Nowe Kino Polskie (kody były w programie), tymczasem przy ogłaszaniu nagrody publiczności ta sekcja konkursowa została pominięta. Był tylko werdykt międzynarodowego jury. Może już czas na podanie PEŁNEGO podsumowania głosowania widzów?

Jarosz

Na forum od:

Post 20 sie 10, 11:39

No i moje podsumowanie konkursu - w tym roku bardzo skromne:

Amer - 6
Zwyczajna historia - 5
Shit Year - 5

[głęboka przepaść]

Wydalony - 1

Mrozikos667

Na forum od:

Post 20 sie 10, 16:52

No właśnie, kiedy wreszcie zobaczymy pełne wyniki głosowania publiczności? Wszystkie sekcje i rozkład głosów?
Każdy film musi mieć początek, środek i zakończenie. Choć niekoniecznie w tej kolejności. Jean-Luc Godard

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:
23 mar 06, 11:51

Post 20 sie 10, 21:53

urlopy, kochani, urlopy, proszę, ale PR na urlopie

Dark Angel

Na forum od:
8 sie 05, 20:42

Post 21 sie 10, 10:38

Z góry przepraszam, że piszę nie na temat, ale też wygrałam w tym roku bilety i chciałam zapytać czy może je wykorzystać inna osoba? Niestety Pani, która zadzwoniła do mnie z tą "radosną" nowiną NIC nie wiedziała.

A żeby nie było zupełnie nie na temat, to muszę przyznać, że niestety w tym roku zobaczyłam wyjątkowo mało filmów konkursowych, bo tylko dwa, a mianowicie:

Kuszenie świętego Tonu - 3
Wydalony - 5+

Niestety na festiwalu jest sporo ciekawych filmów, który są poza festiwalem ciężko lub trudno dostępne, a coraz częściej dochodzę do wniosku, że te lepsze filmy z konkursu i tak będą później gdzieś dostępne. Może nie jest to zbyt "nowohoryzontowe" podejście, ale każdy ma swój "sposób" na spędzenie festiwalu.

Jarosz, w programie kody były podane, ale już na ulotkach na temat głosowania konkursu Nowe Filmy Polskie nie było, więc śmiem twierdzić, że mógł to być błąd.

Thane

Na forum od:

Post 21 sie 10, 11:01

Dark Angel napisał(a):Z góry przepraszam, że piszę nie na temat, ale też wygrałam w tym roku bilety i chciałam zapytać czy może je wykorzystać inna osoba? Niestety Pani, która zadzwoniła do mnie z tą "radosną" nowiną NIC nie wiedziała.

Nie może wykorzystać ich inna osoba. Tuż przed tegorocznym festiwalem zostało mi to dobitnie wyłożone :). Sprawa jest prosta: jeśli kupujesz karnet na kolejną edycję ta nagroda zupełnie Ci się nie przyda.

Dark Angel

Na forum od:

Post 21 sie 10, 11:25

Thane napisał(a):
Dark Angel napisał(a):Z góry przepraszam, że piszę nie na temat, ale też wygrałam w tym roku bilety i chciałam zapytać czy może je wykorzystać inna osoba? Niestety Pani, która zadzwoniła do mnie z tą "radosną" nowiną NIC nie wiedziała.

Nie może wykorzystać ich inna osoba. Tuż przed tegorocznym festiwalem zostało mi to dobitnie wyłożone :). Sprawa jest prosta: jeśli kupujesz karnet na kolejną edycję ta nagroda zupełnie Ci się nie przyda.

Dlatego wygrywają ją tylko karnetowicze, cwani są, nie ma co. Ewentualnie można je wykorzystać na jakieś super-oblegane seanse, na które miejsca kończą się w 30 sekund ;) A można jeszcze w ogóle wygrać karnety?

Thane

Na forum od:

Post 21 sie 10, 11:41

Dark Angel napisał(a):Dlatego wygrywają ją tylko karnetowicze, cwani są, nie ma co. Ewentualnie można je wykorzystać na jakieś super-oblegane seanse, na które miejsca kończą się w 30 sekund ;) A można jeszcze w ogóle wygrać karnety?

Z tego co pamiętam jeszcze dwa lata temu były do wygrania 3 karnety, rok temu już nie dam głowy.

Jarosz

Na forum od:

Post 21 sie 10, 15:03

Dark Angel napisał(a):Jarosz, w programie kody były podane, ale już na ulotkach na temat głosowania konkursu Nowe Filmy Polskie nie było, więc śmiem twierdzić, że mógł to być błąd.

Na ulotkach rzeczywiście nie było, ale pierwszy SMS, jaki wysłałem, był właśnie na konkurs nowych filmów polskich i dostałem ewidentne potwierdzenie zwrotne, że głos został zarejestrowany. A jako że potwierdzenie z tytułem, na który się głosowało, i nazwiskiem reżysera przychodziło tylko na pierwszy wysłany SMS, to nie może być mowy o pomyłce czy błędzie :-D

Dark Angel

Na forum od:

Post 21 sie 10, 15:52

Wiesz, ja chyba też wysyłałam SMS oceniający polski film z tego co pamiętam... Dziwnie, dziwne ;)

psubrat

Na forum od:
30 cze 05, 15:47

Post 21 sie 10, 22:09

Mój konkurs (obejrzałem połowę):
1. Zwyczajna historia - 6, nawet nie za (wg MK) tanią symbolikę: supernowa = życie = niemowlę, ale za zabawę chronologią, poukrywane smaczki oraz finałową scenę.
2. Amer - 5 po prostu za stylizację, owszem, druga połowa filmu się sypie i wieje nudą, ale jeśli ktoś oglądał Argento to przyzna, że film ma swój urok. Bardzo zmysłowe kino.
3. Le quattro volte - 4, jak dla mnie niestety trochę powtórka z rozrywki, przy czym reżyser poszedł tu bardziej w stronę inscenizacji, aniżeli dokumentacji, a szkoda. Koppel moim niedoścignionym mistrzem (w tym: od rozdawania autografów napaleńcom :-D).
4. Pomiędzy dwoma światami - 4, nie do końca pojąłem, ale zetknięcie z innym światem bardzo udane.
5. Mama - 4, ten film dojrzewa po obejrzeniu... może ktoś powie po co przed filmem pojawia się informacja o tym, że to film na faktach, oraz jak się ma pakowanie walizki syna, a następnie komunikat radiowy o katastrofie lotniczej?
6. Trash humpers - 3, trochę zawód w porównaniu ze wcześniejszymi filmami Korine, ładna konwencja i forma śmietnikowej kasety, ale treści wystarcza tu na kwadrans, a nie na pełen metraż. O ile w "Amer" mi to nie przeszkadza, to tu kolejny kontener do zaliczenia jest już nudny.
7. Wydalony - 3, byłoby więcej gdyby bohaterowie krzyczeli do siebie choćby tak jak w "Kosmosie", a nie próbowali gestami rekompensować sztywno przyjętą konwencję braku dialogów. Poza tym ładne zdjęcia, ale nic nowego w stosunku do "Lasu", raczej jakaś jego wariacja. Moim zdaniem to "Paweł"
powinien być w konkursie.
Nie obejrzałem z premedytacją: "Wśród drzew", "Refreny powracają..." i "Putty hill". Żałuję, że nie skusiłem się na "Shit year" i "Podróżuje bo muszę...". "Kuszenie Tonu" pewnie się gdzieś znajdzie, a "Paszcza wilka" pewnie trafi do kin.
"let's just imitate the real, until we find a better one..."

tangerine

Na forum od:

Post 21 sie 10, 22:15

psubrat napisał(a): "Paszcza wilka" pewnie trafi do kin.

Chyba w rzeczywistości alternatywnej. To jeden z najbardziej bezkompromisowych filmów tegorocznego konkursu.

Następna strona

Powrót do 10. - Każdy ma swoje kino