Zmiany - wszystko, co powinniście wiedzieć o karnetach

Przestrzeń miasta - przestrzeń festiwalu. Bilety, karnety i inne sprawy.
poughkeepsie

Na forum od:
31 lip 08, 9:26

Post 19 mar 10, 16:36

no to ja powtarzam moje pytanie czy rezerwacji będzie można dokonywać wyłącznie na "obiektowych" komputerach czy w ogóle via internet, bo nie ma o tym nic w regulaminie. Domyślam się, że pewnie tylko w obiektach festiwalowych?

tangerine

Na forum od:
13 lip 07, 5:38

Post 19 mar 10, 16:41

Niestety się skasował mój tekst, ale postuluję przesunięcie momentu startu rezerwacji albo na północ, albo co najmniej na 7 rano ponieważ chcę zdążyć na film o 10, wieć chciałbym nie stac w kolejkach komputerowych, a przecież będą tłumy i pewnie każdy uczestnik co najmniej 15 minut zajmie komputer.

Właśnie pytanie podstawowe czy system będzie dostępny przez Internet ?
Ostatnio edytowano 19 mar 10, 16:46 przez tangerine, łącznie edytowano 2 razy

kasiad
NH-Kreator

Na forum od:
4 mar 09, 9:42

Post 19 mar 10, 16:43

Nie, rezerwacji będzie można dokonać na każdym komputerze, również prywatnym. Te w obiektach mają być dodatkowymi komputerami dzięki którym nikt nie będzie musiał "biegać z laptopem". Są po to by ułatwić całą sprawę z rezerwacją, gdziekolwiek się jest.
Ostatnio edytowano 19 mar 10, 16:49 przez kasiad, łącznie edytowano 1 raz

kasiad
NH-Kreator

Na forum od:

Post 19 mar 10, 16:45

System będzie dostępny przez internet.

kasiad
NH-Kreator

Na forum od:

Post 19 mar 10, 16:58

Rezerwacja nie może być przesunięta na północ, czy chociażby na godzinę 7 rano z tego względu, że karnetowicze, którzy nie przyjeżdżają na festiwal z laptopami czy też nie mają dostępu do internetu muszą mieć taką samą możliwość zrobienia rezerwacji co wszyscy. Wszystkie obiekty są otwierane o 9.00 dlatego również i rezerwacja rusza o tej godzinie. Ale nie przeszkadza to w pójściu na film o 10 rano ponieważ rezerwacja zaczyna się od godziny 9.00 ale w dniu poprzedzającym wydarzenie. W skrócie - jak ktoś będzie chciał pójść na film 22 lipca o godz 10-tej, to rezerwację będzie mógł zrobić już 21 lipca od godz 9.00

kitek

Post 19 mar 10, 17:44

a co z dystrybucją biletów i ich systemem rezerwacji,?

eliska

Na forum od:
24 cze 07, 7:52

Post 19 mar 10, 18:12

ok,jeszcze nie wszystko zrozumiałam wiec się nie emocjonuję,ale ...mam pytanie -jak sobie poradzą osoby -festiwalowicze ,którzy kompletnie nie internetują -mam tu na mysli osoby /co roku takie widzimy ''urodzeni wczesniej'',ze tak to nazwę..np słynna para ..czyli inaczej jesli nie korzysta ktos z internetu ,to idzie na filmy,na które sie dostanie ? czy ma szanse się dostac bez rezerwacji--chyba tak ? bo moze ktos odrezerwuje ..pytam nie ,zeby komplikowac ,tylko z ciekawosci jak będzie funkcjonował system gdy z internetem sie nie jest za pan brat ,bo trzeba załozyć taką ewentualnosc...

co do komplikacji ,czy nie ,nowosci czy nie --to przyjmuję ten festiwal -z miłosci - :) z dobrodziejstwem inwentarza czyli kocham za dobre ,wybaczam ewentualne błędy ...chyba sie powtarzam ;)

tangerine

Na forum od:

Post 19 mar 10, 18:13

Przepraszam bardzo, ale nie ma najmniejszego znaczenia czy rezerwacja dotyczy filmów z dnia poprzedzającego czy bieżącego - tak czy owak, przychodzę na film o 10:00 i wiem, że nie mam rezerwacji na dzień jutrzejszy i jak pójdę na film to w tym czasie inni zarezerwują cała pulę.

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:
23 mar 06, 11:51

Post 19 mar 10, 18:20

wiecie co się stanie? stworzymy nową warstwę mapy mentalnej Wrocławia, nasza festiwalowa warstwa to będzie warstwa kafejkowa, na stronie festiwalu powinna pojawić się mapka ze wszystkimi kafejkami internetowymi w centrum, wtedy każdy wątpiący w system punktów w obiektach, po drodze do kina wpadałby do kafejki, dla kafejek to raj, więc może po okazaniu karnetu powinny proponować super zniżkę, ba! może okazałoby się, że kafejki internetowe wyrastają we Wrocławiu jak grzyby po deszczu

Strator
NH-Kreator, Admin

Na forum od:
29 gru 04, 18:36

Post 19 mar 10, 18:29

kitek: system dystrybucji biletów się nie zmieni, zostanie rozbudowany tylko punkt samodzielnego wybierania biletów przez stronę internetową (w Mediatece na górze) i opcja "płacenia przy odbiorze".

tangerine: jeśli będziesz miał upatrzone typy na kolejny dzień złożenie rezerwacji zajmie Ci nie więcej niż 5 minut. Myślisz, że nie zdążysz przed porannym seansem?

Dziękujemy za Wasze uwagi. Rezerwacje robimy po raz pierwszy, przeanalizowaliśmy temat chyba na wszystkie możliwe sposoby, ale nie wykluczamy, że na skutek Waszych sugestii coś jeszcze zmienimy/ulepszymy.

poughkeepsie

Na forum od:

Post 19 mar 10, 19:48

no to ja jeszcze napiszę, że system karania mi się bardzo nie podoba. To nie szkółka, karnety nie kosztują 5zł i uważam, że obcięcie aż 5 wejść to kara zbyt dolegliwa za nie anulowanie rezerwacji. Uważam, że trochę nie tędy droga, żeby karać uczestników festiwalu za cokolwiek, tak w ogóle.
Może system powinien wyglądać tak, że każdy kto ma rezerwację powinien "odbić się" na bramce nie później niż kwadrans przed rozpoczęciem seansu w przeciwnym razie rezerwacja ulegałaby automatycznemu anulowaniu. Karą byłoby to, że nie można by już wejść na żaden film na daną godzinę.
Zobaczymy jak to wszystko wyjdzie w praktyce, bo może rzeczywiście robienie rezerwacji będzie zajmowało 5 minut, a może nie. Na pewno będą osoby, które dopiero przed komputerem będą decydować na co iść na następny dzień.
A swoją drogą niezła hekatomba będzie w piątek rano jak się wszyscy zjadą :)

Strator
NH-Kreator, Admin

Na forum od:

Post 19 mar 10, 20:19

poughkeepsie, widzisz, w systemie rezerwacji absolutnie kluczowe jest odpowiedzialne zachowanie karnetowiczów. Gdybyśmy nie wprowadzili ujemnych punktów za nieodwołanie rezerwacji wszyscy rezerwowaliby miejsca na 5 seansów każdego dnia, a na salach byłoby wiele pustych miejsc lub ustawiałyby się długie kolejki osób, które liczyłyby na zwolnienie się miejsc w ostatniej chwili. A przecież właśnie tych kolejek chcemy uniknąć. Pamiętasz z festiwalu, że większość seansów jest wypełniona po brzegi - musimy więc tak bardzo jak tylko się da zadbać o to, by miejsc zarezerwowanych a niezajętych było jak najmniej. Chcielibyśmy aby uczestnicy rezerwując miejsca robili to świadomie i odpowiedzialnie i żeby w krew wszystkim weszło odwołanie rezerwacji jeśli z filmu jednak rezygnują.
Uwaga! Myślimy nad tym, żeby rezerwację można było odwołać także smsem. SMS prawdopodobnie będzie kosztował 1 zł. Co myślicie o tym pomyśle?

wks

Na forum od:
1 lut 09, 16:38

Post 19 mar 10, 20:44

Strator napisał(a): Gdybyśmy nie wprowadzili ujemnych punktów za nieodwołanie rezerwacji wszyscy rezerwowaliby miejsca na 5 seansów każdego dnia, a na salach byłoby wiele pustych miejsc lub ustawiałyby się długie kolejki osób, które liczyłyby na zwolnienie się miejsc w ostatniej chwili. A przecież właśnie tych kolejek chcemy uniknąć. Pamiętasz z festiwalu, że większość seansów jest wypełniona po brzegi - musimy więc tak bardzo jak tylko się da zadbać o to, by miejsc zarezerwowanych a niezajętych było jak najmniej.

Z moich obserwacji festiwalowych wynika, że największe problemy z miejscami są wtedy, gdy niektóre osoby wewnątrz sali trzymają uparcie miejsca dla kolegów, którzy wcale nie czekają w kolejce na zewnątrz (argumenty o wyjściu do toalety są dla mnie absurdalne - przerwy są wystarczająco długie, a leczenie na festiwalu biegunki czy zaburzeń zwieraczy powinno odbywać się zamiast na sali projekcyjnej tylko w punkcie medycznym). Problem ten na niektórych salach bywa czasami skutecznie rozwiązywany przez woluntariuszy, niestety nie zawsze i nie wszędzie.
Proponowany system rezerwacji zmniejszy obowiązki woluntariuszy kosztem skomplikowania życia karnetowiczom. Ale gdyby wszystko było proste, byłoby nudne.

chinaski

Na forum od:
24 sie 06, 7:06

Post 19 mar 10, 20:46

Mam nadzieję, że temu systemowi będą podlegać WSZYSCY. Nie tylko Ci, którzy zapłacą za karnety.

poughkeepsie

Na forum od:

Post 19 mar 10, 21:13

złotówka?A dlaczego nie cena smsa?Biorąc pod uwagę, że sponsorem jest sieć telefonów komórkowych to dość wygórowana cena. Ale sam pomysł bardzo dobry.
Ciągle podtrzymuję zdanie, że potrącenie pięciu wejściówek to przesada. Obyście nie strzelili sobie w stopę tymi wszystkimi zmianami i obostrzeniami.

kasiad
NH-Kreator

Na forum od:

Post 19 mar 10, 21:23

Oczywiście, temu systemowi podlegają wszyscy bez wyjątku.
A co do pytania, jak mają sobie radzić nieinternetowi uczestnicy - zamierzamy zwiększyć liczbę wolontariuszy. Będą oni opiekować się stanowiskami do rezerwacji i udzielać pomocy każdemu, kto jej będzie potrzebował.

katesz

Na forum od:
19 mar 10, 21:35

Post 19 mar 10, 22:13

Pomysł z przymusową rejstracja uwazam za fatalny. Owszem, jesli komus zalezy na konkretnym filmie to moze sobie zrobic rezerwacje, ale uwazam, że powinna byc mozliwośc wejscia z karnetem na seans w ostatniej chwili, bez rezerwacji, jeśli są wolne miejsca na sali. Bo okaze sie, że na sali jest pusto, a ludzie nie wejdą, bo nie zrobili rezerwacji 15 minut wczesnij! W koncu po to jest karnet, zeby dawał pewna niezalezność i gwarantował wejście na WSZYSTKIE seanse, w zależnosci od wolnych miejsc. Wyobrażam to sobie tak : powinna byc możliwośc zrobienia rezerwacji u obsługi sali razem z rejestracja wejścia. To znaczy podchodzimy do sali, seans zaraz sie zacznie, w srodku jest jeszcze duzo wolnych miejsc - podajemy karnet i pan/pani robiac "pik" automatycznie robi rezerwacje i rejestruje wejscie. Taki system pozwoliłby na podjecie decyzji w ostatniej chwili.
Druga sprawa to dostępnośc do punktów rezerwacji. Jakoś mam przeczucie, że kolejki spod sal przeniosa sie właśnie tam. Szczególnie rano moze być problem, bo kazdy będzie chciał zrobic sobie rezerwacje na następny dzień jak najwczesniej. No i tu od razu pada pytanie - dlaczego rezrwacje mozna robic od 9 a nie od 8? Gdyby mozna było od ósmej, to zrobiłabym je spokojnie z domu, ale o 9 to ja juz będe w drodze do kina i będę skazana na ogólniedostępne punkty, gdzie na pewno będą tłumy. Panie Romanie, prosze o odrobine litosci i przesuniecie tej godziny początku rezerwacji na 8 lub nawet 7 rano! To rozwiąże problem kolejek przy stanowiskach.

Grzes

Na forum od:
28 mar 09, 0:13

Post 19 mar 10, 22:31

Strator napisał(a):tangerine: jeśli będziesz miał upatrzone typy na kolejny dzień złożenie rezerwacji zajmie Ci nie więcej niż 5 minut. Myślisz, że nie zdążysz przed porannym seansem?

Rezerwacja seansów przez jedną osobę może zająć 5 minut, ale to oznacza, że już 6-osobowa kolejka zajmie pół godziny (chyba, że to 5-minutowe oszacowanie jest bardzo z grubsza i w rzeczywistości zajmować to będzie pół minuty). Nie wiem, ile terminali musiałoby być w Heliosie, żeby obsłużyć wszystkich (większość) karnetowiczów przed rozpoczęciem 1 seansu (co najmniej kilkadziesiąt?), nie mówiąc o tym, ile ich by musiało być, żeby nie musieli w tym celu zjawiać się w Heliosie o 9 rano.

katesz napisał(a):No i tu od razu pada pytanie - dlaczego rezrwacje mozna robic od 9 a nie od 8? Gdyby mozna było od ósmej, to zrobiłabym je spokojnie z domu, ale o 9 to ja juz będe w drodze do kina i będę skazana na ogólniedostępne punkty, gdzie na pewno będą tłumy.

To już było wyjaśnione powyżej (kwestia równości szans dla wszystkich uczestników festiwalu, też tych bez dostępu do sieci). Co nie zmienia tego, że ja będę miał ten sam problem (zapewne on będzie dotyczył przede wszystkim większości wrocławian, którzy (w odróżnieniu od gości) nie mieszkają w trakcie festiwalu w pobliżu kin, w których on się odbywa i dojazd zajmuje im sporo czasu).
Ostatnio edytowano 20 mar 10, 9:52 przez Grzes, łącznie edytowano 1 raz

tangerine

Na forum od:

Post 19 mar 10, 23:10

No i mamy problem z PIERWSZYM DNIEM festiwalu, bo jak się odpowiednio wcześniej nie pojawię we Wrocławiu to nastepny dzień mam kiepski. Czy nie możnaby rezerwować jednak na TYDZIEŃ PRZED rozpoczęciem festiwalu na wszystkie filmy, nie tylko na filmy następnego dnia ? Ale się porobiło, emocje się zapowiadają ogromne.

mic2306

Post 19 mar 10, 23:18

chciałbym uczestniczyć w tegorocznym festiwalu, zarazem byłby to mój pierwszy festiwal filmowy i czytając dzisiaj zasady rezerwacji karnetu i rezerwacji miejsc na sali jestem spokojny, że jako nowicjusz na festiwalu, będę w stanie pójść na większość interesujących mnie filmów, moim zdaniem świetny pomysł! a i dobrze że do lipca kupię laptop, bo z rana będzie trzeba siedzieć w Heliosie na podłodze i rezerwować miejsca na dzień następny:)
ale to też może być miłe, a rozmowy sądzę i tak będą w kolejkach na seanse:):) takie już uroki festiwali nie tylko filmowych

mic2306

Post 19 mar 10, 23:33

a jeszcze jedno pytanie, o której godzinie 25 marca rozpocznie się rezerwacja?

chinaski

Na forum od:

Post 20 mar 10, 7:36

No właśnie, ja postuluję żeby to nie było w samo południe, tylko o bardziej przystępnej porze dostępu dla osób, które jednak pracują. Bo jak tak straszycie, że mało karnetów, to nie chciałbym przyjść na bazę o 20 i po włączeniu maszyny dowiedzieć się, że wyprzedane.
Proponuję rozpoczęcie sprzedaży na godzinę 0.01:-).
I jeszcze jedno - można regulamin sprzedaży biletów? Muszę rozważyć w związku z zaistniałą sytuacją i tę - droższą, jednak mniej nerwową (jeśli z biletami będzie tak, jak do tej pory)opcję. Z góry dziękuję Szanowni Organizatorzy, Pomysłodawcy, Rewolucjoniści i w ogóle;-).

wks

Na forum od:
1 lut 09, 16:38

Post 20 mar 10, 7:53

Może nasze emocje są niepotrzebne. Niestety, będziemy mogli ocenić to dopiero po fakcie. Dla podgrzania lub ochłodzenia emocji proponuję, aby organizatorzy dorzucili informację, kiedy w zeszłym roku skończyła się sprzedaż karnetów i ilu było chętnych do kupna karnetów po tym terminie.

eliska

Na forum od:

Post 20 mar 10, 8:24

ok,no to przeczytałam uważnie dzis ,wczoraj wieczorem przed snem ;) tez sobie to ''analizowałam'',teraz tez zamisat rzęsy malowac ja na forum ;)
i na spokojnie takie mam wnioski

-zakadam,ze Organizatorzy wiedzą co robią ,mają najlepsze intencje ,przedyskutowali to wszerz i wzdłuż,do tego wyciągną uwagi te warte uwagi :) z ninejszej dyskusji i wniosią ewentualne poprawki

-zakładam ,ze kolejek az tak duzych moze nie byc ,bo jednak częsc osób ma laptopy /ja narazie nie mam ,/ ,,Wrocławianie w domach -i to czesciow odciązy

-zakładam ,ze w pierwszysch dniach dwoch ,będzie cięzko ,bo będziemy się uczyć,ale potem juz bedzie luz

-trzeba pamiętać ,ze rezerwowac mozna dzien wczesniej
-trzeba lepiej sie zorientowac -na co chcę pójsc
-jest szansa ,ze odpadnie stres
-napewno odpadnie trochę tzw spontanu na rzecz samodyscypliny i nietrafionych wyborów,ale te zawsze jakies zaliczamy

-podoba mi się ewentualnosc odwolania smsem ,ale uwazam za zupełnie nieuzasadnione zarabianie operatora na tym ,bo trzeba pamietac ,ze celem takiego smsa ,jest większa mobilnosci informacji

Grzes

Na forum od:

Post 20 mar 10, 9:44

eliska napisał(a):-zakładam ,ze kolejek az tak duzych moze nie byc ,bo jednak częsc osób ma laptopy /ja narazie nie mam ,/ ,,Wrocławianie w domach -i to czesciow odciązy

Tego raczej założyć nie można, bo laptopów na festiwal większość (z posiadających takowe) raczej ze sobą nie ciągnie, a w przypadku miejscowych sytuacja przedstawia się jak opisane wyżej - w domach jesteśmy (w trakcie festiwalu) tylko rano i wieczorem, rano niczego nie zarezerwujemy, bo rezerwacja zaczyna się zbyt późno, wieczorem też nie, bo nie będzie już czego rezerwować. W związku z tym Wrocław rezerwować będzie w Heliosie (zresztą wrocławianie nie stanowią aż takiej dużej części uczestników festiwalu - w zeszłym roku była chyba mowa o 1/6 karnetowiczów). A tak poza tym to działanie tego systemu będzie zależeć przede wszystkim od liczby sprzedanych karnetów - jeśli będzie dostatecznie mała, to odpadnie problem, że rezerwować trzeba o 9 rano, żeby wejść na to, na co się chce (oczywiście mała liczba karnetów też niesie ze sobą ryzyko...)

A tak poza tym, to ja widzę jeszcze jedno ryzyko - jeśli o tej 9 rano (czy między 9 a 10) wszyscy się rzucą rezerwować miejsca na seanse, to system może się zwyczajnie "zatkać", odmawiając dostępu połowie zainteresowanych. Być może to jest zupełnie czarny scenariusz i nie ma żadnego uzasadnienia, żeby czegoś takiego się spodziewać (nie wiem, jakiego rzędu będą liczby osób próbujących korzystać jednocześnie z tego systemu, być może nie takie duże, nawet w sytuacji, gdy pojawi się wiele osób z laptopami). W każdym razie sygnalizuję problem.

krzychh

Post 20 mar 10, 9:56

smutno:( karanie festiwalowiczów? a jak sie spoznie choc minute to po pierwsze nie wejde a po drugie strace 5 miejsc...a wiadomo ze sa korki badz sytuacje nieprzewidywalne wtedy sms niezbedny ale za 1 zl...razy 50 filmow(teoretycznie) to juz duzo...a do tego glosowanie publicznosci na filmy...eh...(ale w sumie odwolac mozna do 15 minut, potem wiem ze juz na pewno strace miejsca, a jak utkne gdzies chwile przed filmem...).
nie rozumiem tez czemu wolne miejsca ida na pole biletow a nie dla karnetowiczow...
uwazam równiez ze rezerwacja powinna byc NIE internetowa a powiedzmy na ekranie przed sala. wiadomo w jakiej sali sa filmy i powinna byc mozliwosc np dotykowej rezerwacji na film- moze np przez wolontariusza?? wtedy kazdy przy sali by widzial ile jest miejsc itp a wiazalo by sie to tylko z 5 ekranami przy wejsciu- tyle ile filmow w jednej sali jednego dnia
tez wazna byla dla mnie wolnosc wyboru i oderwanie sie od codziennego zaplanowanego zycia, to byl najwiekszy plus tego festiwalu!
nie rozumiem tez godziny rezerwacji...nie mozna tego zrobic o polnocy - po ostatnim seansie?? dla mnie godzina 9 jest smiesza, a jak chce zaczac dzien o 11 to juz nie bedzie miejsc...i czy 45 minu na rezerwacje dla 100% festiwaliczow na pewno wystarczy??
nie mowie ze porazka, mowie ze mi smutno:(
ps. jako student mam na codzien kontakt z rezerwacja przez internet i wiem ze serwery tego nie wytrzymuja i zawsze jest niewypal

eliska

Na forum od:

Post 20 mar 10, 14:32

Chinaski ja sie na żadną pólnoc startowo karnetową nie zgadzam,bo jak mam czuwac o zasypiam juz o 22 .;)

aha ,bo jeszcze tak sie zastanawiam,ze- tez nie podoba mi się karanie,ale z drugiej strony ,jakiej metody uzyc ,zeby ludzie czuli odpowiedzialność ?

chinaski

Na forum od:

Post 20 mar 10, 15:37

Mnie już jest wszystko jedno, niech robią co chcą.Właśnie otworzyłem pierwszego od 31 dni Piasta. "Wrocławskiego na full":-)

eliska

Na forum od:

Post 20 mar 10, 17:59

no dobra ale ten Piast to za kare czy w nagrode ? ;),no bo chyba nie z rezygnacji

tutisturum

Na forum od:
10 mar 10, 4:57

Post 20 mar 10, 20:24

--->"# (...)UWAGA! Wejście na pokaz filmowy nastąpi wyłącznie po dokonaniu wcześniejszej rezerwacji miejsca."
Zmieniłabym ten punkt. Co roku jest się w stanie ocenić, na który film będą, a na który nie będzie kolejek. Przynajmniej w tym momencie zostalaby zachowana swoboda z lat poprzednich i decyzja na ostatnią chwilę.

---> Kara za spóźnienie jest surowa, dlatego pomysł z sms'em jest dobry, ale nie w cenie pt. 1zł.

---> System rezerwacji nie eliminuje kolejek. Eliminacja jest możliwa tylko przy wprowadzeniu miejsc numerowanych, co mam nadzieję, nigdy na NH się nie stanie.

---> Ludzie spóźniają się co roku. Oczywiście obowiązywał całkowity, uzasadniony zakaz wpuszczania widzów po rozpoczęciu seansu, ale to "15 minut" jest ogromnym ciosem wymierzonym w stronę karnetowiczów.

Pomysł jest straszny. Jestem zawiedziona :(

tangerine

Na forum od:

Post 21 mar 10, 0:00

Koniecznie trzeba dać więcej czasu na rezerwację, postuluję na przykład wieczór, żeby po seansach zaplanować filmy, albo na 7 rano, żebym mogł z hotelu zarezerwować filmy.

A ponadto, co jeśli zapomnę hasła, nie jakoś tego wszystkiego nie jestem sobie wstanie wyobrazić.

etam

Post 21 mar 10, 2:54

taki pomysł zabija ducha nowych horyzontów -> płacę 300zł za karnet i nie mogę spontanicznie podjąć decyzji na jaki chcę iść film? pomijam już fakt jak działają systemy przy tak wielkim natężeniu ludzi - bo to wiedzą chyba wszyscy.
Ja na kolejki nie narzekałem - zazwyczaj dostawałem się na wybrany film - jeddyne co mnie drażniło to stanie w nich tyle co inni a nagle przed Tobą osoba wpuszcza 20osób, które albo sobie dłużej pospały albo nie chciało im się męczyć w kolejce - to faktycznie minus......ale kolejki były mimo wszystko symbolem enh - pokazywały jak wielkie jest zainteresowanie, można było pogadać z ludźmi, wymienić opinie i UWAGA - pod wpływem chwili zmienić decyzję żeby jednak iść na film w sali obok - a teraz mam latać i się wyrejestrowywać z jednego seansu - bez gwarancji że dostanę się na ten drugi??? albo że przekroczę magiczną barierę 15min? rozumiem, że jak ktoś się gorzej poczuje na 14min przed seansem i się jednak na niego nie wybierze to już automatycznie ma 5seansów w plecy? może by tak wprowadzić możliwość pokazania po takim zdarzeniu zwolnienia od lekarza bądź usprawiedliwienia od rodziców?
Rozumiem że każdy dzień muszę planować z wyprzedzeniem:
-o której i czy wogóle zjem obiad
-w której przerwie mogę iść do łazienki
-oczywiście zaspanie na seans jest niemożliwe
-muszę założyć od razu czy film będzie dobry czy nie - bo jeśli jest i potem będzie spotkanie z reżyserem na którym chce być to moge nie zdazyc na inny seans badz sie z niego wyrejestrowac - a jak mi sie nie spodoba - to już mój problem...

nie chce dalej mi się wypisywać przykładów ale generalnie jedyną spontanicznością zdaje się teraz będzie nie pójście na jakiś film z jakichś powodów i tracenie przy tym 5seansów - super - szkoda że to tylko 300zł w plecy. Proponuję jeszcze podnieść cenę smsów które wysyłamy głosując na film a na tablicy "hajdparkowej" prowadzić ranking tych złych synów/córek narodu, które najczęściej rezygnują z seansów i tracą swoje prawa do dalszych projekcji - może tak jak w "co mi zrobisz jak mnie złapiesz" - tych klientów nie obsługujemy:D

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:

Post 21 mar 10, 8:35

Kochani, przykro mi, jeżeli wydam się Wam zimną belferką i włożę wszystkie Wasze żale do jednego worka, ale moim zdaniem festiwal przez lata całe przede wszystkim uczył nas świadomych wyborów i odpowiedzialności za nie, rzucał nas na głęboką wodę. Nie było mowy o brykaniu, trzeba było maksymalnie się skupić, wcześniej się przygotować, śledzić wieści z innych festiwali, czytać, słuchać, kombinować. Festiwal to gra.

Organizatorzy wpuszczają nas do tego ciemnego lasu – i radź sobie sam, naucz się walczyć z przeciwnościami losu, hartuj się, siostro, bracie! Mam wrażenie, że przesadzacie z tą spontanicznością. Nie sądzę, żeby akurat spontaniczność była esencją nowych horyzontów. Nie kolejki są symbolem ENH tylko nowohoryzontowe kino w połączeniu z przestrzenią sztuki w ogóle, którą się wokół niego na festiwalu buduje. Dobrze byłoby mieć czas, by to zauważyć i wchłonąć.

Festiwal to nie wakacje, to jest harówa i fizyczna i psychiczna, ale dzięki niej, dzięki temu fermentowi, filmom, rozmowom, myślom chce się potem więcej w życiu. Więc weźcie się w garść i wyjątkowo dobrze zaplanujcie tegoroczny festiwal. Nie stójcie z założonymi rękami, nie stękajcie, nikt Wam nie poda szczęścia na tacy. Zorganizujcie się. Reagujcie. Tak, żeby wszystko przebiegało bez większych problemów.

eliska

Na forum od:

Post 21 mar 10, 9:29

:)) no ,no Aszeffel to caly worek rękawic do podjęcia ;) ...gratuluję odwagi

..i dobrze :)

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:

Post 21 mar 10, 9:45

El, przyznaję, że jedyną rzeczą, którą bym się zaniepokoiła, gdybym nie miała laptopa przyklejonego do ręki, to kwestia dostępności stanowisk komputerowych, ale to też da się rozwiązać - kafejki internetowe, komputery w hostelach, hotelach, dobrzy ludzie, których wokół nas pełno - rodzina, przyjaciele w domu z komputerem, którym każdego dnia rano możemy wysłać smsem zestaw filmów do rezerwacji, jestem pewna, że istnieją jeszcze inne możliwości, o których nie pomyślałam

chinaski

Na forum od:

Post 21 mar 10, 10:42

Ale po co to wszystko? Skoro "Organizatorzy wpuszczają nas do tego ciemnego lasu - i radź sobie sam(...)" - to ok, tak było do tej pory i nikt kto traktuje festiwal poważnie nie miał o to pretensji. Radziliśmy sobie. Jednak teraz postanowiono nam "pomóc" w tym radzeniu sobie - już nie samemu. Nikt tu nie stęka, droga aszeffel, tylko po prostu w tym kraju żyją jeszcze ludzie, którzy cenią sobie Wolność. Nie znaczy to, że są nieodpowiedzialni lub wielbią chaos. Chcą mieć po prostu możliwość WYBORU. A to, że nie nie jest on obłożony na Ich ukochanym zdarzeniu w roku obowiązkami i karami, cenią sobie w tym wszystkim najbardziej. Przepraszam, cenili.
Twoje pouczenia byłyby przydatne dla kogoś, kto po raz pierwszy zamierza uczestniczyć w festiwalu i zakładasz, że będzie jak te wygnane dzieci z obrazu Chaima Soutine - ale nie dla Nas. Czy eliska, psubrat, Querelle, Cze67 i wielu innych znakomitych Uczestników enh(przepraszam, że nie wymieniam wszystkich, których poznałem)nie śledzą przez cały rok wieści z innych festiwali, nie żyją Kinem, nie czekają na lipiec przez pozostałe niepotrzebne w roku miesiące? Siebie nie wymieniam, bo po co?
Tak więc uważam że to co się stało, to zawężenie przestrzeni Wolności, co gorsza niczym nieuzasadnione. Do tej pory bowiem jak przegrałem, to z własną słabością, głodem itp. Teraz mogę przegrać z systemem, który się zatka. Na tamte rzeczy miałem i mam wpływ (jak każdy), na to drugie - nie. Sama piszesz, że "jedyną rzeczą, którą byś się zaniepokoiła(..)to kwestia rezerwacji przez internet".
A jak już wprowadzać zmiany, to dlaczego nie rozmawiano z Nami o tym?Stawianie przed faktem dokonanym do eleganckich nie należy.
Mimo wszystko jakoś pewnie TO przetrwamy (z naciskiem na przetrwanie). W tym kraju od 200 lat jest jakiś ruch oporu, który potrafi się zorganizować. Bo ta dyskusja jest na to dowodem, aszeffel.Cyt.:"Nie stójcie z założonymi rękami, nie stękajcie, nikt Wam nie poda szczęścia na tacy. Zorganizujcie się. Reagujcie.(...)". Nikt z Nas nie oczekuje szczęścia na tacy. Sami jesteśmy dla siebie Szczęściem. Ja przynajmniej tak uważam, biorąc pod uwagę to, co dał mi Festiwal Nowe Horyzonty. Wierzę, że nie jestem w tym osamotniony.

I jeszcze jedno. Nie jesteś "zimną belferką". One nie piją portera;-).

etam

Post 21 mar 10, 11:47

aszeffel jeżeli dla Ciebie festiwal to harówa psychiczna i fizyczna to po co się tam wybierasz? Szkoda życia na stres:) Nowe horyzonty były zawsze możliwością WYBORU i to ogromnego, który mogłaś podjąc w każdej chwili - nie patrząc co minuta na zegarek czy zdążysz na następny seans czy nie. Nie wiem kiedy chcesz prowadzić te rozmowy o filmach skoro cały czas jesteś pod presją czasu.

ja wybieram się co roku na ten festiwal żeby oglądać filmy, rozkoszować się atmosferą, poznawać nowych ludzi i podziwiać uroki wrocławia - a nie żeby spędzić pół pobytu przed komputerem - w dodatku z jeszcze mniejszą gwarancją że dostane się na wybrane filmy.

bo co z tego że tak świetnie zaplanujesz sobie festiwal jak okaże się że ktoś Cię ubiegł i to wielokrotnie? Możesz tutaj pisać że narzekam itd ale wcześniej nie ograniczało Cię nic oprócz samej siebie jak słusznie zauważył chinaski. Teraz będzie inaczej. Pewnie już niewiele zmieni się w tej kwestii ale nie rozumiem skąd tak radykalne zmiany - jakoś nie widziałem w zeszłym roku żadnej afery z tymi kolejkami na filmy. A jeżeli powodem podjęcia takiej decyzji jest to, że na niektórych festiwalach też organizacja się tak odbywa to cóż....nie wszystko co zagraniczne oznacza lepsze.

krzychh

Post 21 mar 10, 11:56

uwazam ze organizatorzy tym posunieciem latwo roziwaza problem ilosci karnetow, poprostu duzo osob z nich zrezygnuje -wsrod moich znajomych ktorzy jeszcze wczoraj szukali noclego podjeta zostala decyzja, ze w sytuacji nowego regulaminuz WOGOLE nie jada...o to chodzilo organizatorom??

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:

Post 21 mar 10, 12:08

chinaski, wiesz, mnie ta dyskusja momentami przypomina niestety takie dziecięce tupanie - organizatorzy stwierdzili, że nie są już w stanie dłużej utrzymywać istniejącego systemu, że objęcie go kontrolą jest z ich punktu widzenia konieczne, nie mam powodu im nie wierzyć, staram się to rozumieć, sami czujemy, że festiwal puchnie i puchnie, jeżeli zdecydowali się na taki krok, to wierzę, że to jest wybór przemyślany i świadomy

cudownie, że jako karnetowicze mieliśmy tę swobodę na festiwalu, ale nic nie trwa wiecznie, nadal mamy wybór, sami wybieramy filmy, nikt za nas tego nie robi, miejmy nadzieję, że system będzie działał bez zastrzeżeń

a wolność, cóż.... istnieje tylko w samotności

Grzes

Na forum od:

Post 21 mar 10, 12:22

aszeffel widzi większość karnetowiczów jako podobnych sobie zapewne, i raczej niesłusznie. O ile na tym forum zapewne wśród stałych jego bywalców przeważają tacy, którzy do festiwalu się przygotowują, co najmniej sporo planują, dla których spontaniczność cechą tego festiwalu nie jest, to nie wątpię, że większość uczestników o filmach, które się tutaj pojawiają, słyszy pierwszy raz na festiwalu (tak przynajmniej wnioskuję z podsłuchiwanych rozmów w kolejkach i na sali kinowej). Dla nich proponowane zmiany będą rzeczywiście bardzo przykre. Wiele osób też ma życie na codzień tak bardzo poukładane, że nie chce mieć tak samo poukładanego festiwalu (a przynajmniej nie chce go odczuwać jako takiego). Ja ich jak najbardziej rozumiem, choć sam program festiwalu mam poukładany co roku bardzo dokładnie (właśnie włącznie z tym, kiedy i gdzie zjeść obiad, o czym ktoś z przekąsem wspomniał powyżej) jeszcze przed festiwalem, w trakcie zmieniam już niewiele. Tyle że ja nie mam pracy planowanej w najdrobniejszych szczegółach godzina po godzinie (dla mnie takie szczegółowe planowanie jak na festiwalu jest raczej nietypowe). Mam wrażenie, że różnica zdań między zdecydowanymi wrogami nowego systemu a osobami neutralnymi głównie z tym się wiąże.

tangerine

Na forum od:

Post 21 mar 10, 12:49

aszeffel --> Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby można było rezerwować wszystkie filmy przed festwialem jeśli już taka idea odpowiada organizatorom. Swego czasu tak rezerwoałem bilety kiedy nie byłem karnetowiczem, nie rozumiem dlaczego teraz się robi jakieś niepoważne wyścigi do stanowisk komputerowych ?

W tamtym roku przychodziłem do hotelu około godz. 22 i wtedy sie zastanawiałem jak jutro rozegrać dzień. Dlatego dla mnie byłoby wygodniejsze rezerwowanie owierane o 22 niż o 9 rano. Na pewno mnie już wtedy nie będzie w pokoju hotelowym. Załóżmy że będę o 9 w Heliosie, pytanie czy zdążę na seans 10:00 rano jeśli będzie tłum. Być może lepszym rozwiązaniem byłiby postawienie wolontariuszy w kasie żeby oni rezerwowali seanse, bo jak człowiek siądzie do komputera, to zawsze się część będzie takich, że będzie myślał, konsultowal się ze znajomymi (telefonicznie), szukał zapomnianego hasła itp. itd. i to BĘDZIE TRWAŁO.

Mówicie, że rezerwacie są na innych zagranicznych festiwalach - na jakich ? i podajcie linka do regulaminów, od kiedy tam można rezerwować bilety, jeśli też tak mają, że start jest na godzinę przed pierwszym seansem to oddaję honor. Tylko nie mówcie że to chodzi o dzień poprzedzający seans bo to nie ma znaczenie, ten argument już obaliłem.
Ostatnio edytowano 21 mar 10, 12:52 przez tangerine, łącznie edytowano 1 raz

tutisturum

Na forum od:
10 mar 10, 4:57

Post 21 mar 10, 12:51

Mnie najbardziej przeraża powtórka z rozrywki przygód studentów UW z USOS'em.

tangerine napisał(a):W tamtym roku przychodziłem do hotelu około godz. 22 i wtedy sie zastanawiałem jak jutro rozegrać dzień.

Ale zauważ, że ostatni seans zaczyna się o 22.15 bodajże. A przecież są jeszcze koncerty w Arsenale...

Grzes

Na forum od:

Post 21 mar 10, 13:07

tangerine napisał(a):Załóżmy że będę o 9 w Heliosie, pytanie czy zdążę na seans 10:00 rano jeśli będzie tłum.

Mnie też to przeraża. Mam taką wizję - przychodzę rano o 9 (powiedzmy) do Heliosa, jest tłum ludzi. Załóżmy, że nie zdążę dopchać się do rezerwacji przed zaczęciem 1. seansu. Wtedy mam do (wątpliwego) wyboru:
a) Wyjść z kolejki i iść na seans. Wtedy prawdopodobnie nie uda mi się zarezerwować miejsc na następny dzień na filmy, na które chcę iść.
b) Nie wyjść z kolejki i nie pójść na 1. seans. Wtedy karnie strace cały dzień, bo nie przyszedłem na seans, na który miałem zarezerwowane miejsce.

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:
8 gru 04, 9:10

Post 21 mar 10, 13:11

Drodzy Państwo: nie rozumiem tej histerycznej reakcji. Pamiętajcie, że posiadacze karnetów nie są jedynymi uczestnikami festiwalu. Na festiwal przyjeżdza coraz więcej twórców filmowych, dziennikarzy i krytyków filmowych oraz ludzi z branży i innych gości. Musieliśmy uporządkować sposób wchodzenia na filmy. Teraz każy będzie wcześniej wiedział, czy wejdzie na zaplanowany przez siebie seans, czy nie. Nie będzie dowiadywał się o tym w ostatniej chwili, jak to było wcześniej. Sprzedamy jeszcze mniej karnetów niż w roku ubiegłym i w związku z tym nie bedzie problemu z dostaniem się na wybrany przez siebie seans. Karnetów sprzedamy mniej niż tysiąc, a dysponujemy ponad trzema tysiącami miejsc we wszystkich obiektach. Każdy z filmów będzie miał dwa lub trzy seanse. W tym samym czasie będzie kilkanaście seansów. Liczba widzów się rozłoży między seanse.
W obiektach będzie kilkadziesiąt stanowisk z komputerami, będzie można także rezerwować miejsca z wlasnych komputerów.

Nie ograniczamy także Waszej wolnośći: miejsce należy zarezerwować z jednodniowym wyprzedzeniem. Sadzę, że na większość seansów będzie można dokonać rezerwacji w dniu seansu wybranego filmu.
Jeśli nie będzie wymogu zgłoszenia rezygnacji z zarezerwowanego seansu, to będzie wiele wolnych miejsc w salach.

Pozdrawiam serdecznie,

Roman Gutek
dyrektor festiwalu

tangerine

Na forum od:

Post 21 mar 10, 13:18

Widzę jedno usprawnienie, któr chciałbym podpowiedzieć organizatorom. Nie wiem ile będzie stanowisk np. w Heliosie, ale dobrze by było gdyby spora część z nich przezaczona była wyłącznie dla karnetowiczów. W ten sposób czułbym się uspokojony i doceniony jako stały uczestnik. I nie powinno być tych stanowisk jedno czy dwa, ale (tutaj niestety nie wiem ile karnetów będzie sprzedawanych) założmy 1/3.

gość

Post 21 mar 10, 14:33

tangerine - wiadomo, że w tej sytuacji ze stanowisk będą korzystać głównie karnetowicze, których jest , co oczywiste, najwięcej, po co takie dodatkowe segregacje i ograniczanie dostępu do stanowisk innym użytkownikom festiwalu? Taki mało sympatyczny i niepotrzebny formalizm jako przejaw nadgorliwości

krzychh

Post 21 mar 10, 16:37

chcialbym sie dowiedziedz, czy wraz ze mneijszeniem ilosci karnetow zmneijszy sie ilosc miejsc w salach przeznaczony dla osob z karnetami?? Jezeli organizatorzy zagwarantuja, ze na kazda godzine suma miejsc dla karnetowiczow nie bedzie mneijsza od ich ilosci, to ten system moze zadzialac. Najgorsza sytuacja bedzie wtedy gdy o dajen godzinie wszystkie seanse beda mialy wszytkie miejsca zarezerwowane i jako karnetowicz bede musial obejsc sie smakiem , a nie ogladac filmy.
Ciekawi mnei tez, jak zadziala system, jak beda miejsca na sali bo nie wszytkie meijsca byly zarezerwowane, bilety akurat sie niewyprzedadza, to czy wtedy wolontariusze ODMOWIA wejscia na sale...to by bylo przykre. Z gory dziekuje za odpowiedz

Strator
NH-Kreator, Admin

Na forum od:

Post 21 mar 10, 16:53

Drodzy, kilka ważnych informacji:

1. Będzie mobilna wersja systemu rezerwacji na komórkę - jeśli korzystacie z telefonów komórkowych, które mają dostęp do internetu i proste przeglądarki będziecie mogli rezerwować miejsca korzystając z telefonu. W Mediatece będzie bezpłatne Wifi, staramy się by w Heliosie także było.

2. Jestem pewien, że większość z Was (choć na pewno nie wszyscy) zabiera swój laptop do Wrocławia. Rezerwować będzie można z każdego komputera z dostępem do internetu.

3. Będą tzw. kolejki last-minute - tzn. jeśli ktoś nie zdecyduje się na rezerwację żadnego filmu i będzie chciał wejść na seans w ostatniej chwili (nawet tuż przed godziną rozpoczęcia seansu) to o ile będą miejsca na sali - na pewno wejdzie. Wkrótce opiszemy dokładnie jak będą działały kolejki last minute.

4. Naszym zdaniem system rezerwacji z dnia na dzień jest lepszy niż rezerwowanie na całość festiwalu, dlatego, że w przypadku Nowych Horyzontów zdecydowana większość widzów dopiero w czasie festiwalu orientuje się które sekcje i które filmy ich interesują - pokazujemy przecież na ogół filmy mniej znane, niszowe, nowych twórców i trudno jest z takim programem zaplanować sobie rzetelnie cały festiwal. Wiem, że najwięksi kinomaniacy to potrafią, ale Ci znowu na ogół nie są zainteresowani filmami najpopularniejszymi i jestem pewien, że nie będą mieli problemu z zarezerwowaniem miejsca na swoje filmy, nawet jeśli zabiorą się za to wieczorem. Pozostali rezerwowaliby miejsca "w ciemno" a potem masowo zmienialiby zdanie, odwoływaliby rezerwacje i próbowali rezerwować inne filmy - wtedy dopiero zrobiłby się bałagan. Poza tym to właśnie odebrałoby nowohoryzontowego, spontanicznego ducha.

5. Wierzę, że nowohoryzontowy widz to widz otwarty. Dlatego proszę - zaufajcie nam i otwórzcie się na tą zmianę. Pomóżcie ją nam udoskonalić konstruktywnymi sugestiami. Ten system współtworzą zwykli widzowie, którzy sami aktywnie uczestniczą w festiwalu. Tangerine - tak, będzie specjalna wydzielona grupa komputerów tylko dla karnetowiczów. Wasze sugestie sprawiły że rozważamy dwa pomysły - wcześniejsze otwieranie Mediateki i uruchamianie systemu rezerwacji (np. o 8:30 rano) oraz wgranie większej liczby punktów - np. 55 - wówczas każdy karnetowicz raz będzie mógł nie pójść na zarezerwowany seans de facto bez konsekwencji.

Strator
NH-Kreator, Admin

Na forum od:

Post 21 mar 10, 17:14

krzychh napisał(a):chcialbym sie dowiedziedz, czy wraz ze mneijszeniem ilosci karnetow zmneijszy sie ilosc miejsc w salach przeznaczony dla osob z karnetami?? Jezeli organizatorzy zagwarantuja, ze na kazda godzine suma miejsc dla karnetowiczow nie bedzie mneijsza od ich ilosci, to ten system moze zadzialac.

Oczywiście, że tak właśnie będzie, na tym opiera się cała idea!
Chcemy przy pomocy systemu komputerowego rozdysponować te miejsca pomiędzy karnetowiczów, a pozostałe sprzedać biletowiczom.

puc

Post 21 mar 10, 17:54

---> strator

"Wiem, że najwięksi kinomaniacy to potrafią, ale Ci znowu na ogół nie są zainteresowani filmami najpopularniejszym" : akurat podczas enh można się z taką zasadą kompletnie nie zgodzić

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do 10. - Czas, który pozostał