bumerang czyli katalog

Przestrzeń miasta - przestrzeń festiwalu. Bilety, karnety i inne sprawy.
chinaski

Na forum od:
24 sie 06, 7:06

Post 6 gru 09, 20:38

Ten plakat do "Oczyszczonych" dużo lepszy niż polski.
A whisky Rob Roy znam - opakowanie piękniejsze niż smak:-).

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:
23 mar 06, 11:51

Post 9 gru 09, 16:17

do naszej kolekcji

HIPOPOTAM STUDIO
http://www.hipopotamstudio.pl/

projektuje głównie książki dla dzieci, ale nie tylko

moje ulubione to Hyaku go – sto słów – obrazkowy przewodnik po japońskich znakach i Alicja w krainie czarów :)

Jarosz

Na forum od:
5 cze 07, 7:48

Post 11 gru 09, 14:19

Może nie ma to zbyt ścisłego związku z tematem głównym, ale przeglądałem właśnie broszurkę z zapowiedziami Das Rheinisches Landestheater Neuss na sezon teatralny 2010/2011 i moją uwagę zwróciło to, jak pomysłowo grafik (graficy?) ilustrował kolejne planowane przedstawienia, w dodatku wszystko podporządkowując tematowi głównemu sezonu, a mianowicie "kämpfen!".

A jako że podczas przyszłorocznego festiwalu baczniejszą uwagę zwrócimy na Turcję, polecam przede wszystkim obrazek towarzyszący inscenizacji Głową w mur Akina, w PDF-ie na stronie 23:

http://www.rlt-neuss.de/media/pdf/spielzeitmappe2010,11.pdf

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:

Post 11 gru 09, 15:01

bardzo fajne

"kämpfen!" walczyć, zmagać się

apsarka

Post 18 sty 10, 17:12

karnet jako opaska niczym z open'era - super pomysł. nie da się jej zdjąć chyba ze niszcząc więc foto uczestników można sobie podarować a i wygodniejsze i ładniejsze i w ogóle [dla tych co nie używali: to naprawdę nie przeszkadza przy myciu i naprawdę nie można zgubić :)]

katalog: tez go tacham przez cały festiwal przy sobie więc większego bym nie chciała ale wielkie TAK fajnemu designowi. ale wolałabym kolor ;)

koszulki: od lat brzydkie, od lat nie dla kobiet, biorę rozmiar dla taty zeby się ucieszył ze córka o nim pamięta. /chłopak tez nie chce ich nosic ;)/

torby: ach jak mi się marzą torby z którymi możnaby się lansowac na ulicach ;) proponuje wycofać się z produkcji koszulek, a oszczędności zainwestować w torby zapierające cech w piersiach ;)

tangerine

Na forum od:
13 lip 07, 5:38

Post 18 sty 10, 19:51

apsarka napisał(a):proponuje wycofać się z produkcji koszulek, a oszczędności zainwestować w torby zapierające cech w piersiach ;)

To bardzo konstruktywna propozycja !!!

eliska

Na forum od:
24 cze 07, 7:52

Post 18 sty 10, 20:35

tak,tak mi też się podoba ten pomysł

wks

Na forum od:
1 lut 09, 16:38

Post 19 sty 10, 19:09

Ostatnio widziałem w klubie fitness dziewczynę ćwiczącą w koszulce enh sprzed dwóch lat

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:

Post 15 lut 10, 11:19

wszystkim zainteresowanym dobrym dizajnem polecam w warszawskim Muzeum Sztuki Nowoczesnej:

Nowe Piętro. Młoda architektura, grafika i wzornictwo.
spotkanie drugie: 17 lutego (środa), godz. 18.00
goście: jojko+nawrocki, Studio Temperówka, LaPolka

Nowe Piętro to organizowany przez miesięcznik Architektura-Murator i Muzeum Sztuki Nowoczesnej cykl comiesięcznych spotkań z młodymi architektami, grafikami i designerami.
Podczas każdego spotkania , przedstawiciele trzech dyscyplin związanych z projektowaniem prezentują i dyskutują swoje prace. Zestawienie odmiennych postaw ma pokazać różne sposoby myślenia o kształtowaniu przestrzeni w dużej i małej skali.

http://www.artmuseum.pl/news.php?id=Now ... ka_LaPolka

a'propos Temperówki - zrobiła świetną graficzną oprawę wizerunkową Biura Gdańsk i Metropolia Europejska Stolica Kultury 2016 kandydat, jestem pod wrażeniem, bo widziałam poprzednie proponowane loga w kształcie łódeczek i słoneczek, a tu mamy po prostu współczesny mocny dizajn, świetnie współgrający z hasłem i strategią biura, a także z robotniczym, portowym charakterem miasta, które zbyt często kojarzone jest li tylko ze średniowiecznym skansenem, czapki z głów

oglądajcie w -->portfolio -->Gdańsk 2016
http://www.temperowka.pl/

ella

Post 23 mar 10, 14:49

Postanowiłam się włączyć w dyskusję, bo kwestia koszulek i toreb jest mimo wszystko istotna. Właśnie w czasie przeprowadzki wyrzuciłam torby z kilku ostatnich edycji, bo pokrywały się kurzem w szafie - nie ma z nimi co zrobić, nawet na torby na laptopa się niespecjalnie nadają... Tyle festiwalowych pieniędzy wyrzuconych w błoto, a przecież można stworzyć coś, co będzie żywą reklamą festiwalu przez cały rok.

Dobrze by było, gdyby zaprosić do współpracy młodych projektantów, którzy stworzyli by coś, czym będzie się można chwalić. Ale nawet proste rozwiązania mogą być naprawdę udane (przykładem - torby Berlinale, często widzę osoby chodzące z nimi w Krakowie czy Warszawie, nie jest to żadna super wyrafinowana forma, a nadają się do codziennego użytku, wyglądają super: http://www.stylemag-online.net/wp-conte ... 043244.jpg. Uniwersalna forma, prosta kolorystyka - i super.)

Podobnie koszulki - w zasadzie przez wszystkie lata festiwalu zdarzyła się jedna genialna, taka z twarzą, to był zdaje się kadr z Tarnation? Znam takich, którzy ją noszą do dziś, bardzo dobrej jakości była i ten wzór - świetny. Oczywiście faceci, bo dziewczynom te koszulki służą rzeczywiście co najwyżej do spania - i tu też nie widzę marketingowej logiki, po co finansować setkom osób piżamy, skoro można by zrobić po prostu dwie wersje koszulek? I przy zakupie karnetu od razu zamawiać rozmiar, co ograniczyło by niepotrzebne koszty.

Smycze są dla mnie złem koniecznym, przyczepiam sobie do torebki czy do paska w spodniach, ale nie wyobrażam sobie bardziej wygodnego i uniwersalnego rozwiązania. Im cieńsze tym lepiej.

Estetyczna oprawa festiwalu jest naprawdę ważna, szkoda, że się ją zaniedbuje przy tak fantastycznym przedsięwzięciu jakim jest ENH.

eliska

Na forum od:

Post 23 mar 10, 16:43

to był kadr z Oh, Man .inaczej oh ,uomo -przejmujący dokument z czasów 1919-1921 wg katalogu

poughkeepsie

Na forum od:
31 lip 08, 9:26

Post 25 mar 10, 10:42

smycze precz, koszulki mogłyby być fajniejsze. Torba i katalog (konieczniejsze lżejszy - nie każdy targa laptopa ze sobą) obowiązkowo w wersji eko. To mit, że papier eko jest nietrwały, odpowiedniej jakości jest jak normalny. Torba w zeszłym roku była tragiczna, rozwaliła się jeszcze podczas festiwalu.

Basik90

Na forum od:
23 kwi 08, 5:32

Post 25 mar 10, 23:31

poughkeepsie napisał(a):smycze precz

ella napisał(a):Smycze są dla mnie złem koniecznym, przyczepiam sobie do torebki czy do paska w spodniach, ale nie wyobrażam sobie bardziej wygodnego i uniwersalnego rozwiązania. Im cieńsze tym lepiej.

Lepszym i wygodniejszym rozwiązaniem byłyby opaski na ręke. Ale skoro kupując karnet trzeba było wgrać zdjęcie,to nici z tego ;( Za rok spróbuje zrobić lepszą kampanię na ten temat xD
Don't BUT me! I hate people who BUT me!

http://www.whereisbasia.blogspot.com - Zapraszam, jeśli masz ochotę poczytać o tym jak mi się żyje na drugim końcu świata.

eliska

Na forum od:

Post 26 mar 10, 8:28

[ Za rok spróbuje zrobić lepszą kampanię na ten temat xD ]
to chyba takie opaski widziałam u uczestnikow programu you can dance

to jest fajne podejście :)

anusia

Na forum od:
26 mar 10, 12:35

Post 26 mar 10, 12:51

katalog dostaje się w pakiecie z karnetem, czy tez trzeba go kupić oddzielnie, jeśli tak to za ile??

Thane

Na forum od:
14 lip 07, 9:51

Post 26 mar 10, 13:34

Jeśli masz karnet, masz zniżkę na katalog. To chyba kwestia 20 paru zł.
"When I'm alone I don't speak..." Tsai Ming-liang

Mrozikos667

Na forum od:
3 sie 08, 11:11

Post 26 mar 10, 14:48

W zeszłym roku było to dokładnie 20 zł, a bez karnetu 30.
Każdy film musi mieć początek, środek i zakończenie. Choć niekoniecznie w tej kolejności. Jean-Luc Godard

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:

Post 13 kwi 10, 7:14

wracając do dizajnu:

P_GR jak nerki dla organizmu

http://www.karakter.pl/

http://pgrdizajn.pl/

pierwsza książka o polskim dizajnie graficznym
Załączniki
pgr_1.jpg
pgr_2.jpg
pgr_3.jpg
pgr_4.jpg

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:

Post 8 maja 10, 13:08

a'propos gadżetów festiwalowych - trwa właśnie miesiąc fotografii w Krakowie, jego organizatorzy wpadli na świetny pomysł:

"Z banerów, które w zeszłym roku stanowiły wystawy, lub oznaczenia do poruszania się po mieście - uszyliśmy modne torby (tzw. banerówki, które od lat, choćby w wykonaniu firmy Freitag, podbijają serca Berlińczyków). Zrecyclingowane plastikowe powierzchnie fantastycznie wyglądają zarówno w torbach messengerkach, jak i torbach do ręki - wykonanych z banera siatkowego. Do tego wszystkiego rączka - uchwyt w soczystej czerwieni, będącej kolorem Miesiąca Fotografii i ... można z taką iść na wernisaż!!!"

http://www.photomonth.com/index.php/pl/ ... nosci.html

Torby co prawda kosztują 50 i 28 zł, ale moim zdaniem są ekstra.
Załączniki
BanerowkiIMG_0627.JPG

Jarosz

Na forum od:

Post 8 maja 10, 14:01

To nie jest pomysł krakowskich organizatorów - takie torby ze starych banerów można było dostać choćby w Teatrze Polskim we Wrocławiu parę lat temu (2007 bodajże?), a we Współczesnym jesienią 2009 przy okazji festiwalu Dialog-Wrocław :-)
Nawet mam jedną ;-)

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:

Post 8 maja 10, 17:51

niezależnie od źródła pomysł jest wart naśladowania

ja bardzo lubię torby z banerów, mam już nie pierwszą HO::LO
teraz shopię
http://ho-lo.pl/holo.php5?model=9

nawet wrocławskie WRO ma swoją torbę biennalową
Załączniki
WRO.jpg

eliska

Na forum od:

Post 8 maja 10, 18:04

Aszeffel ma torbę bannerową -sama widzialam :)...a ja mam bannery ale nie potrafię takich toreb jak Ho-lo zrobić :))

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:

Post 8 maja 10, 20:24

El, może powinnaś zgłosić się do nich na praktykę, studio w Koszalinie

eliska

Na forum od:

Post 8 maja 10, 20:28

a wiesz,ze to nie głupi pomysł ...z ciekawości zadzwonie do nich..kiedys wymieniałam parę maili ,bo oni mieli cos wspolnego z jakimis kreatywnymi akcjami i wydali mi sie sympatyczni :)

Jarosz

Na forum od:

Post 9 maja 10, 12:28

Aszeffel - jeśli chcesz, mogę Ci dać przy najbliższej okazji tę torbę, którą mam. I tak wisi sobie nieużywana w szafie :-D

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:

Post 9 maja 10, 13:18

pewnie że chcę, przypomnę Ci na pewno

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:

Post 8 cze 10, 12:45

pochwalę Krakowski Festiwal Filmowy za zwykłą, fajną, pojemną, płócienną torbę (jak za cieszyńskich czasów) z logiem kina Polska z jednej strony i czarno-białą twarzą Cybulskiego z drugiej, a w środku m.in. mała butelka wina musującego, którym wznosiliśmy toast z okazji 50-lecia festiwalu :) przyjemne

eliska

Na forum od:

Post 8 cze 10, 13:00

a zdjęcie?

peter

Na forum od:
23 sty 05, 23:21

Post 16 cze 10, 22:26

aszeffel napisał(a):pochwalę Krakowski Festiwal Filmowy za zwykłą, fajną, pojemną, płócienną torbę (jak za cieszyńskich czasów) z logiem kina Polska z jednej strony i czarno-białą twarzą Cybulskiego z drugiej, a w środku m.in. mała butelka wina musującego, którym wznosiliśmy toast z okazji 50-lecia festiwalu :) przyjemne

identyczna torba również na FPFF w gdyni, tylko z innym wkładem

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:

Post 17 cze 10, 5:43

lepszy wróbel w garści...

pil

Post 29 cze 10, 14:53

jeszcze co do koszulek - to kroje rzeczywiście nieszczęśliwe, ale bodaj na ENH6 - te z "oko-widzem" na różowym tle, były imo ok - węższy krój, do dzisiaj w niej chodzę - ta z edycji następnej rzeczywiście pełni funkcje pidżamy ;-)

karnety w formie smyczy mi osobiście pasują bardziej, niż opaski - zdecydowanie wole mieć coś zdejmowalnego przez tyle dni - na festiwalach muzycznych zwykle już na 3 dzień miałem dość opaski :P smycz można odpiąć przecież, a karnet włożyć do portfela - wyjęcie go max 5-6 razy dziennie nie jest chyba jakimś specjalnym problemem..

z gadżetów - fajnie byłoby mieć specjalny wachlarz zamiast gazety w upalne dni ;-)

eliska

Na forum od:

Post 29 cze 10, 15:30

z gadżetow to bym lubiła pióro :)

zeteenoen

Na forum od:
2 lip 06, 21:10

Post 4 lip 10, 12:34

czy katalog można kupić przed rozpoczęciem festiwalu, np. w muranowie?
mieszkam w nowym budownictwie, chcę się zakochać kolorowo

Jarosz

Na forum od:

Post 9 sie 10, 20:46

Ekipie katalogu 2010 dziękuję serdecznie za uświadomienie mi, że Ł w alfabecie leży gdzieś między T a V (kolejność opisów filmów Panoramy: Treść, Łagodny potwór - projekt Frankenstein, Valhalla Rising).

Dodatkowe ciepłe myśli wysyłam w kierunku autora notki o Mondo cane - otóż niech Pan sobie wyobrazi, panie Stanisławie, że ten film NIE DOSTAŁ Złotej Palmy w Cannes, co mu Pan imputuje (ani nawet choćby Grand Prix). Był tylko jednym z konkursowych filmów ubiegających się o te nagrody; bezskutecznie zresztą, bo wygrało Ślubowanie Anselma Duartego. Podobnie nominacja do Oscara była nie tyle za muzykę, co za piosenkę More. Takie kwiatki wiszą jednak też na stronie festiwalu.

Poprzednia strona

Powrót do 10. - Czas, który pozostał