Samotność w sieci

Co zobaczyłeś? Co polecasz? Co odradzasz? Dyskusje o filmach.
okon

Na forum od:
31 sty 05, 22:00

Post 15 wrz 06, 16:26

dzieło!

wsparty spuścizną mistrza zatorskiego reżyser witold adamek przypieczętował powstanie nowej konwencji w polskiej kinematografii, tudzież - szerzej - kulturze. tę niezwykle świeżą formę artystycznej ekspresji określiłbym roboczo mianem pauperroman (w domyśle: fur pauper), świadomie odwołując się do niemieckiej terminologii i długiej tradycji bildungs- i heimatroman. adamek nie tylko zrywa z codzienną krzątaniną, którą od lat karmią polskiego widza ponuracy krauze czy gliński, ale przede wszystkim niczym dawni mistrzowie odchodzi od traktowania kina jako zwierciadła rzeczywistości i sztuki mimetycznej. uzasadniona staję się zatem konkluzja, że twórczość ta dyskretnie prezentująca zbiorowe fantazmaty oraz mniej lub bardziej świadome pragnienia przeciętnego człowieka ma wiele cech wspólnych z klasycznymi filmami felliniego czy bunuela. co więcej, w przeciwieństwie do wyżej wymienionych artystów i ich dzieł jest nader aktualna iprzystępna. rzesze nadwerężonych rzeczywistością widzów będą tłoczyć się w salach kinowych, aby snuć błogie marzenia o panelach podłogowych najwyższej jakości, masturbacji w kafejce internetowej czy porcelanowych zębach na wysoki połysk. żadna wólka węglowa czy mięsny na szmulkach, a randez vous pod wieżą eiffle'a.
ostatecznie "samotność w siecie" zyskuje jeden z najistotniejszych atrybutów, którym może pochwalić się kino, tj. moc terapeutyczną, wręcz oczyszczającą niczym greckie tragedie. przyznajmy, udaje się to niezwykle rzadko.

ps. konto w mbanku już mam.
Ostatnio edytowano 16 wrz 06, 17:21 przez okon, łącznie edytowano 2 razy

paszczakos

Na forum od:
24 lis 05, 15:59

Post 15 wrz 06, 21:19

Fellini, Bunuel?
Nie zapędzałbym się aż tak bardzo, zwłaszcza, że ten film jest porównywany do Nigdy w Życiu czy też innych megapolskich produkcji.

Ale w sumie zobaczę, wtedy się wypowiem. Jedyne, co chcę podkreślić, to żeby uważać z porównaniami. Bo Kino już porównało Almodóvara do Bergmana i z mojej strony straciło w ten sposób sporo uznania.
Nigdy nie czujesz się samotny, gdy masz ze sobą Smith&Wesson .45

kubak

Na forum od:
8 gru 04, 10:49

Post 15 wrz 06, 21:55

Okon, uwielbiam Twoje prowokacyjne posty!
10. Festiwal Filmowy Pięć Smaków / listopad 2016 / piecsmakow.pl

Jacenty

Post 16 wrz 06, 9:28

Okon, ale się ubawilem :)))))

eMWu

Na forum od:
25 paź 05, 23:33

Post 16 wrz 06, 14:09

:D:D:D

Mam nadzieję że drugi post to też prowokacja...

paszczakos

Na forum od:
24 lis 05, 15:59

Post 16 wrz 06, 14:25

eee, dałem się nabrać?? :D :D :D

A coś mi mówiło, że to jakieś lewe jest :D
Nigdy nie czujesz się samotny, gdy masz ze sobą Smith&Wesson .45

peter

Na forum od:
23 sty 05, 23:21

Post 16 wrz 06, 17:43

paszczakos napisał(a):Fellini, Bunuel?
Nie zapędzałbym się aż tak bardzo, zwłaszcza, że ten film jest porównywany do Nigdy w Życiu czy też innych megapolskich produkcji.

z tymi produkcjami samotność nie ma nic wspólnego, powstał film dość ciężki, dla większości publiki, która wybierze się pod wpływem wszech ogarniającej reklamy ten film będzie nie do przejścia, wielki plus tego filmu to piękne zdjęcia i muzyka, pierwsza część filmu dłuży się i scenariusz troche kuleje, ale jak to mówią liczy się to jak się kończy a nie zaczyna...no druga połowa wypada o niebo lepiej

filip

Na forum od:
18 sty 06, 21:17

Post 6 paź 06, 16:36

Chciałbym zwrócić uwagę na niesamowity epizod Pawła Kukiza. Scena spowiedzi ksiedza Andrzeja odcisneła niezatarte pietno na mojej psychice.

Powrót do O filmach na dużym i małym ekranie