Prośba o podpowiedź w kwestii filmu wokół narkotyków

Co zobaczyłeś? Co polecasz? Co odradzasz? Dyskusje o filmach.
eliska

Na forum od:
24 cze 07, 7:52

Post 23 sty 14, 11:51

Otóż chciałabym w ramach cyklu, który prowadzę w Zakopanem / Kino, którego szukasz / pokazać film o w/w tematyce. Chcę to połączyć z prelekcją terapeuty od uzależnień.
Stąd prośba o podpowiedzi tytułów, wartych pokazania, co najważniejsze - nie zachęcających do narkotyków, nie uczących metod, ani technologii - wymiar edukacyjny jest tu ważny. Film chcę pokazać młodzieży i rodzicom. Film wybiorę jeden, ale propozycje zamieszczę na profilu fb cyklu. Bardzo proszę też o poważne i odpowiedzialne podejście do prośby. :)

ps. O requiem dla snu już słyszałam.

https://www.facebook.com/KinoKtoregoSzukasz

jawoju

Na forum od:
31 lip 11, 18:12

Post 23 sty 14, 16:16

Nie wiem czy ten http://www.filmweb.pl/Trainspotting film jest poważny dla ludzi którym chcesz go pokazać ,ale dla mnie Trainspotting to kino o narkotykach i powinien być mocny .Poza tym taka sugestia jak potrzebujesz filmu edukacyjnego ,a nie fabuły to może takie instytucje jak Monar ci pomogą .

eliska

Na forum od:

Post 23 sty 14, 16:41

dzięki, też za sugestię

nie nie,nie chcę filmu poglądowego

zaraz poczytam o tym, który podałeś

Franciszek

Na forum od:
30 lip 13, 20:01

Post 23 sty 14, 19:15

A klasyk Schatzberga "The Panic in the Needle Park"? Chociaż jeśli to do młodzieży, to może okazać się zbyt słaby...

Natomiast dawno temu widziałem "Less Than Zero" i, przyznaję, nie za wiele już pamiętam. Ale wrażenie pozostało do dziś. Tylko tu chyba może być ciężko z dostępnością.

(A tak mniej poważnie to zawsze można pokazać "Reefer Madness" - obojętnie z którego roku :P)
I killed my father, I ate human flesh and I quiver with joy!

skalpel

Na forum od:
19 lip 07, 18:28

Post 23 sty 14, 21:44

eliska

Na forum od:

Post 23 sty 14, 22:03

a ktoś może widział polski film " Że życie ma sens " ? ciekawa jestem opinii

Mrozikos667

Na forum od:
3 sie 08, 11:11

Post 24 sty 14, 1:36

"Że życie ma sens" widziałem właśnie jako młodzież i myślę, że do młodego umysłu może ten film dotrzeć jak uderzenie młotkiem w łeb. Pokazuje dużo beznadziei, nie ma w nim jednoznacznej przestrogi, ale z tego, co pamiętam, los bohaterów mówi sam za siebie. Mocna rzecz, ale zrobiona całkowicie offowo, więc stylistycznie może wymęczyć widzów niechętnych do wychodzenia z bezpiecznej niszy "normalnych" filmów.
Każdy film musi mieć początek, środek i zakończenie. Choć niekoniecznie w tej kolejności. Jean-Luc Godard

eliska

Na forum od:

Post 24 sty 14, 9:46

Dziękuję Mrozik. Dziękuję też Pozostałym. Zapoznaję się z Waszymi propozycjami. Film ma być puszczony dopiero w kwietniu, więc jakby jeszcze jakieś pomysły to chętnie.
Bardziej bym chciała, zeby to był film wspólczesny, to raz, dwa przystający do naszej polskiej rzeczywistości, więc amerykańskie gangi raczej jakby mniej...Dzieci z Dworca Zoo, nie wiem czy nie zbyt archaiczny. Terapeuta mówi, ze dużo się zmieniło w tym temacie.

eliska

Na forum od:

Post 25 sty 14, 13:00

Skorzystam, też z podpowiedzi Jawoju i zadzwonię do Monaru, może oni też mają jakieś sugestie.

doktor pueblo

Na forum od:
21 lip 08, 14:29

Post 25 sty 14, 15:56

Z filmów o narkotykach przychodzi mi do głowy "Pod Mocnym Aniołem". To o najpopularniejszym i jednym z najsilniej uzależniających narkotyków.
I do not care to belong to a club that accepts people like me as members.

eliska

Na forum od:

Post 25 sty 14, 16:10

:))))))))))))))))))))))
no dobra, masz rację :)))

tangerine

Na forum od:
13 lip 07, 5:38

Post 26 sty 14, 22:07

eliska napisał(a):Dzieci z Dworca Zoo, nie wiem czy nie zbyt archaiczny. Terapeuta mówi, ze dużo się zmieniło w tym temacie.

Hm... Berlin AD 1981 jest już tak odległy ? A Szekspir i Balzac - czy oni już nie trafiają do młodzieży ? Przy taki nastawieniu terapeuty to zostaje tylko wstawić kamerę do Monaru i podpiąć do Internetu...

eliska

Na forum od:

Post 26 sty 14, 23:21

Tangerine, bardzo dużo się zmieniło i rodzaje narkotyków i innych uzależniaczy, ich działanie, również młodzież jest teraz inna, dlatego 1981, to niemal epoka wstecz ;)

ps. a czy ktoś widział na aff film Narkomani ?

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:
23 mar 06, 11:51

Post 27 sty 14, 8:34

ja widziałam Narkomanów i przychylę się do posta tangerina, El, trochę nie rozumiem tego pomysłu, nie o to przecież chodzi, jakie konkretnie używki powodują uzależnienie - współczesne, czy te sprzed 20 czy 30 lat, chodzi o problem i sposób, w jaki kino do niego podchodzi, jak go konsumuje. Zastanów się jeszcze, po co właściwie chcesz pokazać ten film.

eliska

Na forum od:

Post 27 sty 14, 9:24

Oczywiście wiem po co i dlaczego chcę pokazać film, inaczej nie zawracałabym Wam głowy, ale jest styczeń, film chcę pokazać w kwietniu, więc do marca mam czas na kształtowanie pomysłu. Na myślenie nad kierunkiem, formułą i akcentami itp. Pytanie do Was jest jedną z dróg, którą sobie to układam. Także odpowiedź na pytanie: klasyk, czy współczesny film będzie miał lepsze przełożenie ?

doktor pueblo

Na forum od:

Post 27 sty 14, 10:15

A w jakim wieku będzie młodzież, której zamierzasz film pokazać? Bo jeśli jest to młodzież nieco starsza, to obawiam się, że może wiedzieć na ten temat więcej od Ciebie, a wieczorek edukacyjny potraktuje jak wieczorek kabaretowy.

eliska

Na forum od:

Post 27 sty 14, 10:50

Wierz mi ze Wiem duzo

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:

Post 27 sty 14, 11:25

to mnie przyszła do głowy "Morfina" Bałabanowa, dla mnie wstrząsająca, mimo że akcja toczy się w XIX wieku :)

ps. ale to nie dla dzieci

doktor pueblo

Na forum od:

Post 27 sty 14, 11:57

Pytanie tylko, czy jest sens robić pogadankę o narkotykach, których ta młodzież w życiu nie powącha (jak właśnie morfina, zbyt droga dla nich kokaina, czy relatywnie mało popularna heroina). Chyba większym zagrożeniem jest metamfetamina, dopalacze, czy po prostu klej :/

Jarosz

Na forum od:
5 cze 07, 7:48

Post 27 sty 14, 12:11

aszeffel napisał(a):to mnie przyszła do głowy "Morfina" Bałabanowa, dla mnie wstrząsająca, mimo że akcja toczy się w XIX wieku :)

Ejże, jaki XIX wiek :shock:
Przecież u Bałabanowa się bolszewicy z czasów porewolucyjnych (październikowych) szlajają :P

eliska

Na forum od:

Post 27 sty 14, 12:30

doktor pueblo napisał(a):Pytanie tylko, czy jest sens robić pogadankę o narkotykach, których ta młodzież w życiu nie powącha (jak właśnie morfina, zbyt droga dla nich kokaina, czy relatywnie mało popularna heroina). Chyba większym zagrożeniem jest metamfetamina, dopalacze, czy po prostu klej :/

Dr Pueblo dokładnie !!! o tym mówię

a poza tym
w jednym z pomysłów na formułę, mam Chore ptaki umierają łatwo :), ale ten film trzymam na inną okazję

doktor pueblo

Na forum od:

Post 27 sty 14, 12:38

Jeśli chodzi o klej, to jest taki wstrząsający polski dokument Lidii Dudy pt. "Czuję się bezradna wobec świata, w którym żyją moi bohaterowie" (2002). Później p. Lidia wróciła do bohaterów w "Braciach" (2007). Dydaktycznie to jest bardzo mocne.

eliska

Na forum od:

Post 27 sty 14, 12:42

sprawdzę, dzięki :)

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:

Post 27 sty 14, 14:23

a faktycznie :)

Jarosz napisał(a):
aszeffel napisał(a):to mnie przyszła do głowy "Morfina" Bałabanowa, dla mnie wstrząsająca, mimo że akcja toczy się w XIX wieku :)

Ejże, jaki XIX wiek :shock:
Przecież u Bałabanowa się bolszewicy z czasów porewolucyjnych (październikowych) szlajają :P

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:

Post 27 sty 14, 14:25

ale to jest film nie tyle o morfinie, ile o upadku, upadek aktualny bez względu na wiek

doktor pueblo napisał(a):Pytanie tylko, czy jest sens robić pogadankę o narkotykach, których ta młodzież w życiu nie powącha (jak właśnie morfina, zbyt droga dla nich kokaina, czy relatywnie mało popularna heroina). Chyba większym zagrożeniem jest metamfetamina, dopalacze, czy po prostu klej :/

Grzes

Na forum od:
28 mar 09, 0:13

Post 27 sty 14, 15:03

Ale przecież nie chodzi o to, czy dany film dobry, wstrząsający, itp. Tak naprawdę przed wyborem filmów musisz sobie zadać dwa pytania (odpowiedzi na nie determinują wszystko): po co to robisz i dla kogo.

Czy zależy ci na tym, żeby film był dobry, czy żeby wstrząsnął widzami (twoimi widzami - nie Agnieszką, Sławkiem albo mną)? Te dwie rzeczy niekoniecznie idą w parze, wiele też zależy od widzów. Jakich widzów się spodziewasz:
1. W jakim wieku?
2. Z jakimi doświadczeniami filmowymi (jeśli młodych i znających tylko/głównie mainstreamowe amerykańskie kino, to tacy Narkomani są do niczego - to film zgrzebnie realistyczny i świadomie nieefektowny, a im potrzeba czegoś, co przywali im młotkiem po głowie, Morfina też ich pewnie raczej zanudzi)?
3. Czy potrafiących postawić znak równości między różnymi używkami/narkotykami (większość ludzi tego nie potrafi - film o alkoholu (vide Pod Mocnym Aniołem) dla nich będzie czym innym, o (innych) narkotykach czym innym, a o substancjach, których nie znają (Morfina) albo w formie, z którą się nie zetknęli (bo oni np. pigułki biorą - a się nie kłują) jeszcze czym innym)?
To nad tym musisz się zastanowić, a dopiero potem dobierać pod tym kątem filmy - tak przynajmniej mi się wydaje.

eliska

Na forum od:

Post 27 sty 14, 19:40

Grześ, ależ jak od postawienia sobie takich pytań, zaczęłam, przed napisaniem pytania w tym wątku

Agnieszko - upadek, myślenie w kategorii upadku / wiadomo na symboliczne dno / to jest ostatnia rzecz, a przynajmniej ani pierwsza , ani kolejna o ktorej się myśli w tym temacie i ani rodzic, ani młody nie myśli w tej kategorii

eliska

Na forum od:

Post 27 sty 14, 20:13

pytanie o filmy zadałam, nie precyzując do końca, gdyż : raz - zawsze moze się okazać, ze ktoś widział coś na co ja nie wpadłam, dwa - gdy przygotowuję się do filmu zostawiam pewne granice otwarte zawsze moze się okazac, ze albo pójdzie w ciekawszym kierunku niz wpadlam na początku, albo muszę zrezygnować, bo coś tam. Jeśli określam coś definicyjnie to nie daję szansy czemuś nowemu.

sally

Na forum od:
23 gru 12, 16:08

Post 27 sty 14, 20:47

eliska napisał(a):w jednym z pomysłów na formułę, mam Chore ptaki umierają łatwo :), ale ten film trzymam na inną okazję

Szkoda, ponieważ to film umożliwiający podjęcie tematu z perspektywy interesującej młodzież- tak mi się przynajmniej wydaje. Mam na myśli chęć przeżycia przygody, odkrycia mitycznego raju, inicjacji, doświadczenia czegoś wyjątkowego. Myślę, że takie podjęcie tematu byłoby angażujące i ciekawe, wykraczałoby poza straszenie i epatowanie skrajnymi obrazami uzależnienia.

eliska

Na forum od:

Post 27 sty 14, 21:08

Własnie - kusi mnie taka wizja :) / choc chcialam ten film na mający się reaktywowac fest. film o sztuce

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:

Post 27 sty 14, 22:20

El, to nie była propozycja odpowiednia dla Twojego zadania, tak sobie rzuciłam, ten film dla mnie jest najciekawszy z wymienionych, ale to w ogóle nie było zobowiązujące. Mnie w gruncie rzeczy nie obchodzi ani rzeczywistość, ani młodzież mnie nie obchodzi, a upadek jak najbardziej. :)

eliska napisał(a):
Agnieszko - upadek, myślenie w kategorii upadku / wiadomo na symboliczne dno / to jest ostatnia rzecz, a przynajmniej ani pierwsza , ani kolejna o ktorej się myśli w tym temacie i ani rodzic, ani młody nie myśli w tej kategorii

eliska

Na forum od:

Post 16 lut 14, 13:28

Ponieważ zajmowałam Wasz czas, więc należy się Wam informacja.

Ostatnie 2 - 3 tyg. b. intensywnie myślałam nad projekcją filmu. Doszłam do wniosku, że nie chcę z pomysłu rezygnować, ale... nie jestem gotowa na niego w chwili obecnej.
- jest sporo filmów, ale, do żadnego nie jestem przekonana w 100 %, a film jest ważny, bo to od jego nośności i podjęcia tematu, zależy trudność, lub łatwość przekazu - sposób dotarcia do widzów.

ponadto z powodu osobistych doświadczeń / krewny w rodzinie / - b. emocjonalnie podchodzę, co utrudnia mi pracę nad tematem.

dziękuję Wszystkim za pomoc.

psubrat

Na forum od:
30 cze 05, 15:47

Post 20 lut 14, 13:58

El, Narkomani z AFF = Panic in the needle park.
Ja bym się jeszcze skłaniał do pokazania "Human traffic" jako złudnego obrazu nałogu, narkotyki jako perspektywa wiecznej zabawy i luźnego stylu życia. ;-D
"let's just imitate the real, until we find a better one..."

eliska

Na forum od:

Post 12 wrz 14, 19:34

Ponieważ Was angażowałam pytając o rady, to tu tylko gwoli informacji pt. jak się sprawa potoczyła dalej. Za tydzień pokażę film / doradził mi pan z Monaru /. No i będzie też terapeuta, który da prelekcję / nie z Monaru, a z Arki Noego - b. dobry/
Załączniki
PLAKAT.jpg

Powrót do O filmach na dużym i małym ekranie