Pakiet DVD z filmami 11.MFF NH w sprzedaży od 28 V

Co zobaczyłeś? Co polecasz? Co odradzasz? Dyskusje o filmach.
Tomek

Na forum od:
11 maja 10, 13:37

Post 22 maja 12, 8:39

No i na stronie sklepu Nowe Horyzonty pojawił się box z filmami z tegorocznego tournee. Cena 135 zł + przesyłka a wiec wyzsza o 15 zł niz rok temu ale tez i zestaw jest powiększony o 1 film - mozna wiec przyjac ze zachowano dotychczasowy poziom ceny. Ja juz zamowilem, niestety przeraza mnie informacja, ze wysylka "do 10 dni roboczych". Jak sie tyle czekało to mozna jeszcze poczekac ale gdy sie juz myslalo o weekendowym seansie "Pewnego razu w Anatolii" a teraz trzeba jeszcze poczekac to az mnie w sercu scisnęło ;-)))

Ciekawi mnie nadal co bedzie z "Attenberg". Gutek Film zwykle wypuszcza na DVD wszystko co dystrybuował w kinie. Niestety to slowo "zwykle" oznacza, ze pewien procent filmow odpuszcza na rynek DVD. Szkoda ze trafia to na filmy wyjątkowe, tak bylo z "Import Export" , "Ciche światło" "Trzy Małpy" a teraz z "Attenberg". Film Seidla mam nagrany z Canal+ ale jednak to nie to samo co jakość oryginalnego DVD z okładką. Prosze GF o poprawe w tym zakresie.

Thane

Na forum od:
14 lip 07, 9:51

Post 22 maja 12, 15:11

We wcześniejszych zapowiedziach jakoś mi umknęło, że Attenberg nie znajdzie się w pakiecie. Nie żebym jakoś specjalnie za tym filmem tęsknił, ale z pewnością zwycięzca najważniejszej nagrody będzie miał okazję ukazać się na DVD (tak przynajmniej obiecano ;) ).
"When I'm alone I don't speak..." Tsai Ming-liang

doktor pueblo

Na forum od:
21 lip 08, 14:29

Post 22 maja 12, 15:47

Tomek napisał(a):No i na stronie sklepu Nowe Horyzonty pojawił się box z filmami z tegorocznego tournee. [...] Ja juz zamowilem, niestety przeraza mnie informacja, ze wysylka "do 10 dni roboczych".

Jak Ty to zrobiłeś?! Jak ja wchodzę na stronę sklepu, to wyświetla mi się informacja, że produkt jest niedostępny (ikonka z koszykiem jest nieaktywna), a sprzedaż od 28 maja. Trzeba jakieś tajne kody wpisać? ;)
I do not care to belong to a club that accepts people like me as members.

Jarosz

Na forum od:
5 cze 07, 7:48

Post 22 maja 12, 19:36

Prawdopodobnie Tomek miał szczęście trafić na lukę w systemie - moment wrzucania produktu na stronę, kiedy nie był on tymczasowo "niedostępny" :)

Tomek

Na forum od:

Post 23 maja 12, 5:39

Na to niestety wyglada. Jako ze na tym forum pisano ze pakiet bedzie dostepny w polowie maja a mi strasznie na tym wydaniu zalezy, to zagladalem od polowy maja niemal codziennie. W poniedzialek ku mojej radosci widze ze jest dostepny nie mialem pojecia ze cos bedzie jeszcze zmienione. Zamowilem, wplacilem a pozniej sie dowiedzialem ze do 10 dni roboczych i jeszcze liczone od 28 maja. No to zrobilem fajną przedplate - na miesiac :( Ktoś powie, ze po prostu mialem pecha wchodzac w momencie luki w systemie ale ja nie lubie miec pecha.

Thane: Tylko ze to juz najwyzsza pora by "Attenberg" pojawił sie na DVD wiec obawiam sie ze z pomyslu sie jednak wycofano (inaczej pojawiłby sie w pakiecie). Nie wchodzac w detale czy film był dobry czy nie, to z automatu zwyciezca NH powinien trafic do jak najszerszej dystrybucji a nie tylko tournee w wybranych kinach.

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:
23 mar 06, 11:51

Post 23 maja 12, 7:37

tak, rzeczywiście Tomek trafił na małe zamieszanie z pakietem, ale jeżeli chodzi o realizację, to te 10 dni realizacji wynikało chyba właśnie z faktu, że oficjalna sprzedaż rozpoczyna się 28 maja (dowiem się jeszcze), a wszystkich kolejnych kupujących zapraszamy 28 maja do sklepu

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:

Post 23 maja 12, 10:31

Tomku, potwierdzam, 10 dni roboczych od daty złożenia zamówienia

Thane

Na forum od:

Post 23 maja 12, 19:01

Tomku, jeśli tak jak mówisz, pomysł został zarzucony, to jest to co najmniej dziwne, biorąc pod uwagę, że wcześniej nie było problemów z wydaniem wszystkie co zwyciężyło.

ayya

Na forum od:
27 lip 09, 10:52

Post 28 maja 12, 9:57

A będzie możliwość kupienia osobno płyt z konkretnymi filmami? Bo interesują mnie 3-4 tytuły z tego boxu.

Grzes

Na forum od:
28 mar 09, 0:13

Post 28 maja 12, 10:20

Ja zwykle mam ten problem z nowohoryzontowymi boxami :).

Tomek

Na forum od:

Post 28 maja 12, 10:29

A o które filmy Wam chodzi ?

ayya

Na forum od:

Post 28 maja 12, 10:43

Ja chcę Nagrodę, Tarra i Code Blue.

Jarosz

Na forum od:
5 cze 07, 7:48

Post 28 maja 12, 10:47

Spoko, przecież zawsze po jakimś czasie (ok. roku) te boksy są rozpakowywane, a filmy sprzedawane na sztuki po 20 zł - tak będzie na pewno i z tegorocznymi :wink:

Tomek

Na forum od:

Post 28 maja 12, 10:55

Moge od razu po zakupie odsprzedac "Grabarza" i "Arirgang" a po obejrzeniu "Z daleka widok jest piekny". Co do innych filmow to dopiero pozniej decyduje o sprzedazy. Z pierwszego boxu Głod" i "Tlen" (reszte sprzedalem od razu) a z zeszłego roku zatrzymalem sobie tylko "Zwyczajną historie" ale przewiduje ze tegoroczny pakiet bedzie dla mnie o niebo lepszy.

P.S. Wreszcie uporałem się z logowaniem na forum :)))
Ostatnio edytowano 28 maja 12, 10:56 przez Tomek, łącznie edytowano 1 raz

Grzes

Na forum od:

Post 28 maja 12, 10:56

Ja z tego nowego tylko Dumonta (Ceylana i Tarra chcę na BR - w UK na pewno wyjdą (Anatolia już w lipcu)). Jarku - co prawda, to prawda (i ja jak najbardziej mogę poczekać do tego czasu - w końcu wszystkie te filmy już widziałem, niektóre po kilka razy).

Tomek

Na forum od:

Post 30 maja 12, 19:14

No i dostalem upragniony zestaw. Bardzo sie ciesze, fajnie ze ktos w Polsce takie filmy wydaje i naprawde jestem wdzieczny NH za mozliwosci obejrzenia takich filmow ale zarazem zastanawiam sie dlaczego u nas nie przywiazuje sie wagi do takich rzeczy jak jakosc wydania ? Filmy trwajace 150 minut powinny byc bezdyskusyjnie wydawane na krazkach dwuwarstwowych w odpowiedniej rozdzielczosci. Grzes, zamawiaj "Pewnego razu w Anatolii" zagranica, to przynajmniej obejrzysz w odpowiedniej jakosci. No i wada "gutkowych" DVD czyli dzwiek 2.0 zamiast 5.1. Moze dla niektorych to mało ważne bo maja małe tv bez kina domowego ale te filmy maja byc na lata. Za 10 lat kazdy zdazy sobie wymienic tv na 40-50" gdzie wady kiepskich wydan widac jak na tacy. Dzwiek 2.0 tez bedzie wtedy irytował (szczegolnie kwestia centralnego głosnika)

psubrat

Na forum od:
30 cze 05, 15:47

Post 1 cze 12, 22:15

Obejrzałem z pakietu Code blue... Albo mnie wydania bluray rozbestwiły, albo to wydanie to dziesiąta kopia pietnastej kopii... Robi się smutno...
"let's just imitate the real, until we find a better one..."

Tomek

Na forum od:

Post 2 cze 12, 14:07

To nie kwestia bluray ale braku szacunku dla odbiorcy. Czesto ogladam filmy w C+ i AK w HD jednoczesnie ogladajac tez od czasu do czasu cos na DVD. I mimo przyzwyczajenia sie czasem do HD potrafie z pelna satysfakcja zaakceptowac wiele wydan w standardowej rozdzielczosci. Tak bylo np. z filmem "Lourdes", ktory mial moim zdaniem optymalna jakosc SD. Jak sie chce poprawnie wydac to sie tak wydaje a jak ktos chce byle jak, to tworzy pakiet NH. Wczoraj ogladalem "Nagrodę" i mam takie same odczucia jak Ty.

Ale moze juz nie bede narzekał bo za rok nie bedzie zadnego wydania. Caly czas narzekalem na wydania Vivarto i od tego roku poki co nie wydali anie jednego filmu na DVD. Żyjemy w takim chyba kraju, ze albo kopia VHS albo obejdzmy sie smakiem.

eMWu

Na forum od:
25 paź 05, 23:33

Post 3 cze 12, 11:26

Tomek napisał(a):Moge od razu po zakupie odsprzedac "Grabarza" i "Arirgang"

Tomek chetnie odkupie te 2 filmy. Moge dac po 20 zl za sztuke. Jestes moze z Warszawy? Ulatwiloby to kwestie logistyczne transakcji ;-)

Poza tym jestem zainteresowany Koniem Turyńskim. Jeśli ktoś chce odsprzedac to zapraszam do kontaktu :-)

Tomek

Na forum od:

Post 3 cze 12, 17:11

Decyzje co do "Konia Turynskiego" podejme dopiero po nastepnym weekendzie (wczesniej nie dam rady filmu obejrzec, ze wzgledu na jego długosc i koniecznosc skupienia musze byc wypoczety wiec tydzien odpada). Te 2 filmy moge Ci zarezerwowac i wysle za tydzien albo te 2 i "Konia Turynskiego" albo tylko te 2. Jestem z okolic Kedzierzyn-Koźla wiec pozostaje tylko poczta i przelew :)

eMWu

Na forum od:
25 paź 05, 23:33

Post 3 cze 12, 17:32

Ok. To poczekajmy na decyzje w sprawie Konia Turynskiego. Oczywiscie prosze o rezerwacje tych 2 filmow. Szczegoly organizacyjne proponuje dopiac na priv :-)

Tomek

Na forum od:

Post 7 cze 12, 11:44

Czy chce ktoś kupić "Nagrodę" ?

ayya

Na forum od:

Post 7 cze 12, 16:08

ja chcę Nagrodę

Thane

Na forum od:

Post 12 cze 12, 12:29

Chciałbym się upewnić: czy ten box będzie bez przeszkód dostępny w sklepie festiwalowym podczas najbliższej edycji?

Tomek

Na forum od:

Post 12 cze 12, 20:47

Mam aktualnie do sprzedanie "Nagrode" oraz "Code Blue". Zainteresowanych prosze o kontakt. Kto pierwszy ten lepszy :)

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:

Post 13 cze 12, 7:15

Thane, będzie dostępny

Thane

Na forum od:

Post 13 cze 12, 7:17

Dzięki Agnieszko :).

worren

Na forum od:
15 sty 11, 11:47

Post 13 cze 12, 15:14

Thane napisał(a):Tomku, jeśli tak jak mówisz, pomysł został zarzucony, to jest to co najmniej dziwne, biorąc pod uwagę, że wcześniej nie było problemów z wydaniem wszystkiego co zwyciężyło.

Zdaje się, że nie jest tak do końca, bo nie wydano na DVD "Deszczu Dzieci" Vincenta Warda - zwycięzce 8. edycji festiwalu. Akurat niefortunnie nie udało mi się go zobaczyć podczas festiwalu (zaspałem na ostatni seans na 10 rano), a potem okazało się, że wygrał cały konkurs. Liczyłem, że nadrobię to w kinach bądź na DVD, ale premiery się nie doczekałem, a tournee wtedy się jeszcze nie organizowało..

Thane

Na forum od:

Post 13 cze 12, 15:20

worren napisał(a):
Thane napisał(a):Tomku, jeśli tak jak mówisz, pomysł został zarzucony, to jest to co najmniej dziwne, biorąc pod uwagę, że wcześniej nie było problemów z wydaniem wszystkiego co zwyciężyło.

Zdaje się, że nie jest tak do końca, bo nie wydano na DVD "Deszczu Dzieci" Vincenta Warda - zwycięzce 8. edycji festiwalu. Akurat niefortunnie nie udało mi się go zobaczyć podczas festiwalu (zaspałem na ostatni seans na 10 rano), a potem okazało się, że wygrał cały konkurs. Liczyłem, że nadrobię to w kinach bądź na DVD, ale premiery się nie doczekałem, a tournee wtedy się jeszcze nie organizowało..

W tym czasie pomysł wydawania zwycięskich tytułów na DVD także nie został jeszcze wcielony w życie.

worren

Na forum od:

Post 13 cze 12, 15:40

Ale chociaż zwycięskie tytuły trafiały do dystrybucji kinowej jak, choćby: "Tarnation", "Święta Rodzina" i czterogodzinne "Potosi". "Deszcz Dzieci" niefortunnie nie doczekał się swojej premiery kinowej..

Thane

Na forum od:

Post 13 cze 12, 16:17

worren napisał(a):Ale chociaż zwycięskie tytuły trafiały do dystrybucji kinowej jak, choćby: "Tarnation", "Święta Rodzina" i czterogodzinne "Potosi". "Deszcz Dzieci" niefortunnie nie doczekał się swojej premiery kinowej..

To prawda, dwa pierwsze są nawet na DVD. Ja, podobnie jak Ty, miałem pecha i także nie widziałem zwycięskiego filmu Warda.

Tomek

Na forum od:

Post 14 cze 12, 12:28

"Nagroda" sprzedana, został jeszcze "Code Blue"

Jak do tej pory moim najlepszym filmem z tego pakietu jest "Koń turyński". Mimo wielu pochwał, nie spodziewałem się ze ten film zrobi na mnie takie wrażenie. To dla mnie pierwsze spotkanie z tym reżyserem i mam ochote sięgnać po jego inne filmy. Wspaniale, niespotykane kino. A na weekend planuje seans "Pewnego razu w Anatolii".

Tomek

Na forum od:

Post 23 cze 12, 10:26

Do sprzedania został mi jeszcze "Poza szatanem" i "Z daleka widok jest piekny". Jest ktos zainteresowany ?

Grzes

Na forum od:

Post 23 cze 12, 19:04

A to "Poza szatanem" to też jednowarstwówka o kiepskiej jakości?

Tomek

Na forum od:

Post 24 cze 12, 8:36

Niestety o zadnym filmie z pakietu nie mozna powiedziec by był dobrej jakosci. Mam nadzieje ze za rok osoby odpowiedzialne za wydawanie filmow na DVD pojda po rozum do głowy ...

Wczoraj przezylem autentyczny zachwyt filmem "Pewnego razu ...". Skandalem moge nazwac nie przyznanie temu filmowi Zlotej Palmy a o samym filmie bede myslal jeszcze dlugo. Rownoczesnie zazdroszcze zagrabnicznym kinomanom, ze moga w niektorych krajach nabyc wersje blu-ray. Gdyby w Polsce wydano ten film takze w jakosci HD lub przynajmniej porzadnym SD to szybko bym ten film wymienił. Wydawanie go w slabej jakosci to jak wypuszczenie na rynek ksiazki na szarym, zniszczonym papierze.

Grzes

Na forum od:

Post 24 cze 12, 10:01

A to ja poczekam, co się z tego Dumonta za granicą urodzi.

Grzes

Na forum od:

Post 10 lip 12, 11:01

Taki offtop - na stopklatce jest artykuł
http://www.stopklatka.pl/wydarzenia/wyd ... strona=dvd
nt. tego, że blu-ray nie zdobył sobie (w UK) popularności większej niż dvd, bo większość ludzi nie dostrzega różnicy w jakości, a za to dostrzega różnicę w cenie. Zadziwiające, bo różnica w jakości SD i HD jest zwykle kolosalna, tym bardziej zadziwiające, biorąc pod uwagę, że badania przeprowadzono w UK, gdzie różnica w cenie DVD i BR jest na ogół niewielka. Do tego stopnia zainteresowanie DVD wydaje się większe niż to BR, że w tej chwili na Amazonie BR "Anatolii" jest tańszy od DVD (wyraźnie duża różnica, jeśli chodzi o popyt - kiedy pojawiły się w przedsprzedaży, DVD było po 8BP, a BR po 12)! I my się dziwimy, że w Polsce nikt się nie przejmuje jakością filmów na DVD, skoro tam, gdzie się przejmują producenci, klienci wydają się mieć to gdzieś.

psubrat

Na forum od:
30 cze 05, 15:47

Post 10 lip 12, 21:55

To nie do końca tak chyba, zwłaszcza, że np. w komisach brytyjskich znikają już półki dvd i coraz więcej pojawia się półek z bluray'ami.
"let's just imitate the real, until we find a better one..."

worren

Na forum od:

Post 26 sie 12, 18:53

Wiadomo już może kiedy pakiet zostanie rozpakowany i będzie można kupować oddzielnie poszczególne tytuły? Akurat chciałbym zakupić do domowej kolekcji "Konia Turyńskiego", "Poza Szatanem" oraz "Pewnego razu w Anatolii" (niefortunnie ominąłem podczas dystrybucji kinowej). Wdzięczny byłbym za informacje, jeśli jest ona już ustalona.

Powrót do O filmach na dużym i małym ekranie