Laureat Nagrody FIPRESCI 11.NH już w kinach!

Co zobaczyłeś? Co polecasz? Co odradzasz? Dyskusje o filmach.
Seblon
NH-Moderator

Na forum od:
16 lut 07, 14:33

Post 28 kwi 12, 6:59

GRABARZ (Gravedigger / A sírásó) Sándora Kardosa - laureata specjalnego wyróżnienia Jury oraz Nagrody FIPRESCI 11.MFF Nowe Horyzonty - jest już w kinach!

:arrow: o filmie

:arrow: GRABARZ Sándora Kardosa od 27 kwietnia w polskich kinach

:arrow: Polscy krytycy o GRABARZU Sándora Kardosa

:arrow: GRABARZ działa jak balsam i koi duszę

(...) W GRABARZU twórca skutecznie uwalnia się ze sztywnych ram dzisiejszego języka filmowego. W pewnym sensie cofa się do prehistorii kina, by móc na nowo dokonać pewnych wyborów w miejsce tych, które - raz podjęte - w zasadzie nigdy później nie były kwestionowane. Jakby ignorując wynalazek braci Lumiere, utrwalił na taśmie materiał, którego projekcja przypomina raczej pokaz wyjątkowego rodzaju ruchomej diaporamy, fotoplastykonu czy latarni magicznej. Forma "Grabarza" jest zaskakująca do tego stopnia, że niektórzy krytycy wahają się czy w ogóle mamy do czynienia z filmem i sugerują, że galeria sztuki byłaby dla tej prezentacji bardziej odpowiednią przestrzenią niż sala kinowa. Osobiście bronić chcę Grabarza jako filmu, jednak niezależnie od klasyfikacji pozostaje na pewno dziełem wyjątkowym.
(Krzysztof Witalewski, KINO, nr 4/2012)
Załączniki
Grabarz plakat.jpg
21. MFF Nowe Horyzonty 22 lipca - 1 sierpnia 2021

eMWu

Na forum od:
25 paź 05, 23:33

Post 4 maja 12, 20:56

Czy film bedzie jeszcze do zobaczenia w Muranowie? Podobnie jak w przypadku konia turynskiego po okolo 2 tyg. od premiery dosc ciezko zobaczyc ten film w stolicy. W sumie chcialem spytac o dostepnosc grabarza, konia i ariranga w Warszawie w najblizszym czasie (po przyszlym tygodniu) bo tylko te tytuly mi zostaly z tournee.

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:
23 mar 06, 11:51

Post 7 maja 12, 9:05

niestety w Muranowie już nie, w KinoLabie

Powrót do O filmach na dużym i małym ekranie