5x2 - F.Ozon

Co zobaczyłeś? Co polecasz? Co odradzasz? Dyskusje o filmach.
Sylvix

Na forum od:
5 lut 05, 19:39

Post 29 maja 05, 19:53

Czy któś z Was widział ten film?
Co sądzicie?
Dla mnie przygnębiająca bomba. Miałam obawy przez 5 min, że będzie to powtórka "Nieodwracalnych", ale okazało się że Ozon robić filmy potrafi po wpadce z "8 kobiet".

kubak

Na forum od:
8 gru 04, 10:49

Post 29 maja 05, 22:20

Tak, mi się też bardzo podobał. Dla mnie wielkim atutem tego filmu, jest to, co wielu uważa za mankament, czyli dużo otwartych, niedopowiedzianych wątków. Poszerza to widzowi możliwości zrozumienia bohaterów i motywów ich działania. Po seansie długo rozmawialiśmy z przyjaciółmi co się tak naprawdę stało się w Marion i Gillesie po ślubie. Czy przyczyn w tej tragicznej historii należy szukać już w tym, jak się poznali, jak rozpoczął się ich związek? Czy wszystko zaczęło się dopiero w nocy po weselu? Czy może u podłoża leży nie do końca jasna orientacja seksualna Gillesa?
10. Festiwal Filmowy Pięć Smaków / listopad 2016 / piecsmakow.pl

okon

Na forum od:
31 sty 05, 22:00

Post 29 maja 05, 23:10

niestety tę otwartość i wiarę Ozona w inteligencję odbiorcy większość widzów kwituje stanowczym, jakże lotnym stwierdzeniem: film o niczym.

podczas gdy właściwie można mówić i mówić...

Sylvix

Na forum od:
5 lut 05, 19:39

Post 30 maja 05, 9:49

okon napisał(a):niestety tę otwartość i wiarę Ozona w inteligencję odbiorcy większość widzów kwituje stanowczym, jakże lotnym stwierdzeniem: film o niczym.

podczas gdy właściwie można mówić i mówić...

Bardzo mnie cieszy fakt, że pozytywne zdanie o tym filmie wyrazili panowie, ponieważ myślałam ze wiekszość odbiorców tego obrazu to kobiety.
W kinie było 3 mężczyzn w tym para gejów. Kobiet nie liczyłam z oczywistych powodów :). Nie będe powielała waszych wypowiedzi, tyko się pod nimi podpisze.

psubrat

Na forum od:
30 cze 05, 15:47

Post 30 cze 05, 16:44

Sylvix napisał(a):...okazało się że Ozon robić filmy potrafi po wpadce z "8 kobiet".

A niby dlaczego 8 kobiet jest filmem kiepskim? Przeciez w konwencji popowej mydlanej opery z watkiem suspensu i glupiutkimi piosenkami sprawdza sie wysmienicie? Chyba, ze kolezanka spodziewala sie drastycznego thrillera... ;-) Wtedy prosze do pana Filipka Grandieux. ;)
"let's just imitate the real, until we find a better one..."

ruda maruda

Post 16 lip 05, 18:56

"Czy może u podłoża leży nie do końca jasna orientacja seksualna Gillesa?"

No i wlasnie np. w takich momentach niedopowiedzenia rzadza odbiorem filmu (dla mnie klasa!). Ogladajac scene w ktorej wyszedl motyw z impreski bylam przekonana, a pozniej upewnialam sie coraz bardziej, ze Gilles NIE zdradzil zony, tylko brnal w ta cala historie,by ja zranic i upokorzyc. Tlumaczyloby to takze fakt, ze to on poszedl spac do syna i byl caly obrazony. Ale to moze roznica miedzy meska i damska logika i percepcja swiata ;).

peter

Na forum od:
23 sty 05, 23:21

Post 16 lip 05, 22:14

no właśnie co z kobietami ośmioma ?? wg mnie to rewelacyjny film !!

a co do 5*2 - zaskoczył mnie ten film, nie sądziłem, że będe świadkiem takiej przemiany bohaterów, darzyłem sympatią na przemian - najpierw panią potem pana, ostatecznie wszyscy okazali się słabi i hmm generalnie bardzo podobni, każde popełniało te same błędy

gdy ja byłem w kinie to kobiety były w mniejszości :-) (na marginesie Sylvix - wyliczenie gejów mnie rozbawiło - jakaś nowa kategoria mężczyzn ??)

Powrót do O filmach na dużym i małym ekranie