5. Ars Independent Katowice

Festiwale, przeglądy, retrospektywy. Zapowiedzi. Wasze wrażenia.
worren

Na forum od:
15 sty 11, 11:47

Post 20 sie 15, 16:06

Tytułem prywaty chciałbym was zainteresować 5. edycją festiwalu Ars Independent. W programie tegorocznej edycji trzy konkursy: Czarny Koń, Czarny Koń Animacji i Czarny Koń Gier Wideo. W tym roku przewodniczącym jury konkursu Czarny Koń będzie Łukasz Barczyk i w trakcie festiwalu pokażemy dwa jego filmy, w tym m.in. "Hiszpankę". Większość filmów jest już ogłoszona na stronie. Pełny program wraz z siatką projekcji pojawi się 25 sierpnia.

Konkurs zdominowały w tym roku produkcje południowoamerykańskie. W konkursie Czarny Koń pokażemy, tym razem premierowo 6 filmów:

"Barbarzyńcy", reż. Ivan Ikić, Serbia {Karlovy Vary}
"Przemoc", reż. Jorge Forero, Kolumbia {Berlinale}
"Wybrzeże", reż. Filipe Matzembacher, Marcio Reolon, Brazylia {Berlinale}
"Uśpione zwierzę", Brazylia (prawdopodobnie europejska premiera)
"Melbourne", reż. Nima Javidi, Iran {Wenecja}
"Zanim zabraknie mi tchu", reż. Emine Emel Balci, Turcja {Berlinale}

W sekcji Głośniej m.in. "Sume", "B-Movie" z tegorocznego Berlinale. Poza konkursem pokażemy m.in. "Limbo" Anna Sofie Hartmann znane z festiwalu w San Sebastian, "Proste życie" Marco Ferrari (USA) oraz "Mustang" i "Z natury" (Europa Cinemas Label - Berlinale). W ramach przeglądów jurorskich filmy Barczyka, Amelie van Elmbt, Pawła Dębskiego oraz "Kuki powraca" Sveraka. Scenograf i dyrektor artystyczny tego filmu Jakub Dvorsky będzie jurorem Czarnego Konia Gier Wideo.

Karnety w promocyjnej cenie 50 zł są dostępne jeszcze do 24 sierpnia w sprzedaży. Potem ceny idą nieznacznie w górę (60 i 70 zł). W cenie karnetu m.in. katalog + worek z hipsterskim koniem.
Szczegóły na: http://arsindependent.pl/

roman

Na forum od:
25 lut 06, 8:43

Post 23 sie 15, 15:13

Brakuje mi retrospektywy reżyserskiej, przykładowo w poprzednich latach Nina Menkes, Bruce LaBruce.

psubrat

Na forum od:
30 cze 05, 15:47

Post 29 sie 15, 18:44

Retrospektywy dotychczas były jurorskie, w tym roku są właśnie filmy Barczyka.
"let's just imitate the real, until we find a better one..."

Powrót do O innych festiwalach i przeglądach filmowych