Gdynia 2007

Festiwale, przeglądy, retrospektywy. Zapowiedzi. Wasze wrażenia.
aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:
23 mar 06, 11:51

Post 18 wrz 07, 10:33

Gdynia niezmiennie jak co roku ma nieciekawy plakat festiwalowy i ciekawy program tzw. imprez towarzyszących. Dzisiaj festiwalowiczów i Gdynian bardzo zachęcam do obejrzenia "Aleksandry" Sokurowa (Silver Screen g. 19), jednego z najlepszych moim zdaniem filmów nowohoryzontowych, pokazanych we Wrocławiu. To projekcja z cyklu "dni rosyjskie", oprócz tego na festiwalu mamy "dni skandynawskie" i "festiwale europejskie" (dzisiaj "Kythera" Petera Meszarosa, też z tegorocznego Wrocławia).

pozdrawiam z deszczowego dzisiaj 3m

strona festiwalu polskich filmów fabularnych w Gdyni
http://www.fpff.pl/

ps. zmiany w programie Rosjan, Aleksandra w SS w piątek o g. 14 s. 7

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:
23 mar 06, 11:51

Post 21 wrz 07, 19:02

nowy film Doroty Kędzierzawskiej "Pora umierać" - warto!

peter

Na forum od:
23 sty 05, 23:21

Post 23 wrz 07, 19:31

Zdecydowanym faworytem festiwalu był dla mnie film doroty kędzierzawskiej, z wielką rolą pani szaflarskiej, ciesze się, że przyznano jej nagrode na głowną rolę oraz zgotowano po projekcji 8 minutowe owacje na stojąco, warto dla takich chwil być w kinie.

Trudno mi skomentować ostateczny werdykt festiwalu bo nie widziałem filmu "sztuczki" - jedyny konkursowy, którego nie zobaczyłem. Obstawiałem do głównej roli film "wszystko będzie dobrze", "pora umierać". Nie jestem tak wielkim entuzjastą (jak większość festiwalowej) widowni filmu "rezerwat" - jest w tym filmie wiele infantylizmu i na tle dwóch pozostałych filmów a przede wszystkim filmu kędzierzawskiej wypada on blado.

W "rezerwacie" na uwagę na pewno zasługuje rewelacyjna sonia bohosiewicz - pozwolilem sobie po seansie wręczyć jej róże, bo naprawde w polskim filmie za często nie widuje się znakomitych kobiecych rol.

Analizując werdykt i to co zobaczyłem podkresle, że zgadzam się z nagrodą za scenariusz dla stuhra - jego film jednak został mówiać wprost porzadnie spieprzony, oczywiscie porusza niezwykle ciekawy temat, ale takiej dawki dziecinady juz dawno nie widzialem w polskim filmie, totalnie absurdalnych scen moża mnożyć w nieskonczonosc...

wyróżnić nalezy jeszcze najnowszy film bromskiego "u pana boga w ogródku" oraz całkiem ciekawy obraz "wino truskawkowe"

na zakonczenie polecam wam spojrzenie w strone filmów dyplomowych, podarowalem sobie kino niezalezne i skupilem sie na dyplomach - kawal dobrego kina wyszlo tym mlodym, ale naprawde dobrze zapowiadajacym sie filmowcom...oby nie wyszlo z nich tak plodne dziecie jakim jest matwiejczyk - szkoda, że nikt nie potrafi przemowic mu do rozumu i przekonac go, że nie ilosc ale jakosc sie liczy - jego film "na boso" otrzymuje nagrode w kategorii najlepiej niewykorzystana szansa na dobry film

eMWu

Na forum od:
25 paź 05, 23:33

Post 27 wrz 07, 18:47

peter napisał(a):oby nie wyszlo z nich tak plodne dziecie jakim jest matwiejczyk - szkoda, że nikt nie potrafi przemowic mu do rozumu i przekonac go, że nie ilosc ale jakosc sie liczy - jego film "na boso" otrzymuje nagrode w kategorii najlepiej niewykorzystana szansa na dobry film

Peter, wiesz że Matwiejczyków jest dwóch? Jeżeli ma się tego świadomość to ilość filmów podpisywanych tym nazwiskiem troche mniej szokuje :P

peter

Na forum od:
23 sty 05, 23:21

Post 28 wrz 07, 23:30

doskonale zdaje sobie z tego sprawę, ale nie ulega wątpliwości, że piotr zdobył większe uznanie i jego twórczość dominuje, jeżeli nie na każdym festiwalu to na pewno w Gdyni, w tym roku pokazał dwa filmy - jeden w panoramie co jest równo znaczne z tym, że film nie nadawał się do konkursu a drugie dzieło bezpośrednio w konkursie, ale tu pojawia się zarzut - film mnie bardzo zawiódł i dziwne, że w tym konkursie się znalazł bo jest pełen uchybień i odstawał zdecydowanie od reszty konkursowej

Powrót do O innych festiwalach i przeglądach filmowych