23 wrz 07, 19:31
Zdecydowanym faworytem festiwalu był dla mnie film doroty kędzierzawskiej, z wielką rolą pani szaflarskiej, ciesze się, że przyznano jej nagrode na głowną rolę oraz zgotowano po projekcji 8 minutowe owacje na stojąco, warto dla takich chwil być w kinie.
Trudno mi skomentować ostateczny werdykt festiwalu bo nie widziałem filmu "sztuczki" - jedyny konkursowy, którego nie zobaczyłem. Obstawiałem do głównej roli film "wszystko będzie dobrze", "pora umierać". Nie jestem tak wielkim entuzjastą (jak większość festiwalowej) widowni filmu "rezerwat" - jest w tym filmie wiele infantylizmu i na tle dwóch pozostałych filmów a przede wszystkim filmu kędzierzawskiej wypada on blado.
W "rezerwacie" na uwagę na pewno zasługuje rewelacyjna sonia bohosiewicz - pozwolilem sobie po seansie wręczyć jej róże, bo naprawde w polskim filmie za często nie widuje się znakomitych kobiecych rol.
Analizując werdykt i to co zobaczyłem podkresle, że zgadzam się z nagrodą za scenariusz dla stuhra - jego film jednak został mówiać wprost porzadnie spieprzony, oczywiscie porusza niezwykle ciekawy temat, ale takiej dawki dziecinady juz dawno nie widzialem w polskim filmie, totalnie absurdalnych scen moża mnożyć w nieskonczonosc...
wyróżnić nalezy jeszcze najnowszy film bromskiego "u pana boga w ogródku" oraz całkiem ciekawy obraz "wino truskawkowe"
na zakonczenie polecam wam spojrzenie w strone filmów dyplomowych, podarowalem sobie kino niezalezne i skupilem sie na dyplomach - kawal dobrego kina wyszlo tym mlodym, ale naprawde dobrze zapowiadajacym sie filmowcom...oby nie wyszlo z nich tak plodne dziecie jakim jest matwiejczyk - szkoda, że nikt nie potrafi przemowic mu do rozumu i przekonac go, że nie ilosc ale jakosc sie liczy - jego film "na boso" otrzymuje nagrode w kategorii najlepiej niewykorzystana szansa na dobry film