Planete Doc Review 2006

Festiwale, przeglądy, retrospektywy. Zapowiedzi. Wasze wrażenia.
kubak

Na forum od:
8 gru 04, 10:49

Post 15 maja 06, 13:29

Ktoś z Was chodzi w tym roku na dokumenty w Warszawie? Widziałem już pare perełek: nowy film Barneya ("Drawing restraint 9"), niezwykły dokument o numerologicznej kulturze Neapolu "Liczby i marzenia" i miażdżący obraz pracy dla przetrwania "Śmierć człowieka pracy" z muzyką Zorna. Jeśli nie widzieliście tych tytułów a wybieracie się do Kinoteki - polecam je gorąco. Co prawda "Śmierć" wejdzie podobno do kin na jesieni, ale pewnie nie we wszystkich miastach.
10. Festiwal Filmowy Pięć Smaków / listopad 2016 / piecsmakow.pl

kubak

Na forum od:

Post 15 maja 06, 13:33

Acha, miłośnicy poczucia humoru Wernera Herzoga z jego fabularyzowanych dokumentów (które sam twórca określa jako science fiction fantasy) na pewno nie będą zawiedzeni jego "Odległą błekitną planetą".

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:
8 gru 04, 9:10

Post 15 maja 06, 19:21

"Drawing Restraint 9" i dokument o powstawaniu tego filmu będą rownież pokazane we Wrocławiu. "Smierć człowieka pracy" podobnie. Pozdrawiam serdecznie. Roman Gutek

Fluxus

Na forum od:
28 gru 04, 23:38

Post 16 maja 06, 14:11

Ja dorzuciłbym do tych wszystkich perełek o których wspomniał Kubak „Smak Ziemi” i „Wielkiego Buddę”. Przy tym drugim bardzo się wzruszyłem. Przepiękny film opowiadający m.in. o przenikaniu i wzajemnym wartościowaniu się kultur. Tak jakby wbrew całej tej debilnej telewizyjnej propagandzie, którą serwują nam serwisy informacyjne.

A końcówka „Drawing Restraint 9” to potęga !!!

RANNT

Post 16 maja 06, 21:21

byłem właśnie w niedzielę na "Trzy serca - postmodernistyczna rodzina", revelacyjna rzecz. Nienachalnie zrobiona, żadnych przesłań w stylu 'upadku rodziny' czy 'dziwactwa'. Rzetelnie przedstawione osiem lat życia razem trójkąta (dwóch gejów + kobieta), małżeństwo, dzieci, rodzina. Ostatecznie rodzina się rozpada, ale bardzo podobał mi się brak moralizowania wokól tego, raczej pokazanie co się między nimi dzieje. Bardzo mi się podobał, polecam gorąco. Przy okazji, choć to dokument, akcję ma jak w dobrym kinie :)

kubak

Na forum od:

Post 16 maja 06, 22:04

"Wielki Budda" powalił mnie. Wspaniałe kino! Polecam szczególnie miłośnikom kontemplacyjnych filmów Petera Metlera (prezentowanych na ENH), który w tym obrazie jest narratorem.

eliska

Na forum od:
24 cze 07, 7:52

Post 15 lip 07, 9:27

Ja w tym roku/2007/czekam na dokumenty :) . Rok temu olbrzymie wrażenie zrobił na mnie Rytm to jest to . Tak duze wrażenie ,ze zrobiłam wiele ,żeby ten film sprowadzić do swojego miasta ,ale się udało . Potem pojechalam jeszcze do Katowic jesienią 2006 ,bo tam był przegląd filmów Planet DR . Zobaczyłam wtedy Trz pokoje melancholii,których mi się nie udało zobaczyć we Wrocławiu ..bardzo bolesny film , Przeznaczone do burdelu i The Murderball,który też sciągnęłam do swojego miasta

Seblon
NH-Moderator

Na forum od:
16 lut 07, 14:33

Post 15 lip 07, 10:03

eliska: tegoroczna edycja Planete Doc Review już się odbyła (w maju, między 11. a 20.). Sporo dokumentów znajdzie Pani w tym roku na festiwalu ENH w sekcji "dokumenty/eseje". Pozdrawiam serdecznie.
21. MFF Nowe Horyzonty 22 lipca - 1 sierpnia 2021

eliska

Na forum od:
24 cze 07, 7:52

Post 15 lip 07, 10:06

ja wiem..nie udało mi się wtedy pojechac ..dlatego czekam !!!! na ''Wrocław'' ,na który liczyłam :))) program 7 enh powiedział mi ze się nie zawiodłam :)))

chinaski

Na forum od:
24 sie 06, 7:06

Post 15 lip 07, 10:16

Też czekam,zwłaszcza na zwycięski Film tegorocznej edycji PDR!
Pozdrawiam na 103 godziny i 46 minut PRZED.

Powrót do O innych festiwalach i przeglądach filmowych