Warszawski Festiwal Filmowy 2005

Festiwale, przeglądy, retrospektywy. Zapowiedzi. Wasze wrażenia.
bombajski_boy

Na forum od:
20 wrz 05, 12:48

Post 1 paź 05, 14:16

jestem bardzo ciekawy na jakie filmy, pokazywane w czasie tegorocznego wff, macie najwieksza ochote i najbardziej ich wyczekujecie? jesle chodzi o mnie to:

1. 'Factotum' Benta Hamera
2. 'Ukryte' Michaela Haneke
3. Dark Horse Dagura Kari

oczywiscie Wenders, Cox, Figgis...bardzo licze tez na 'Zapomniany kraj' Vimukthi Jayasundara

kubak

Na forum od:
8 gru 04, 10:49

Post 1 paź 05, 18:18

Te dwa pierwsze tytułu będą w kinach wkrótce, nie widzę sensu oglądania ich na Festiwalu. Podobnie oba Wendersy. Nie wiem jaki będzie los nowego filmu Coxa. Za eksperymentami Figgisa nie przepadam.

Ja polecam wszystkim turecki film, o którym było już mowa na tym forum, "Angel's fall". Widziałem go w Berlinie na festiwalu i zrobił na mnie ogromne wrażenie. Czekam też na nowy film Reygadasa (tego od "Japon").
Jeśli chodzi o pozostałe tytuły to mam wrażenie, że w tym roku repertuar jest wyjątkowo słaby.
A Wy coś polecacie?
10. Festiwal Filmowy Pięć Smaków / listopad 2016 / piecsmakow.pl

okon

Na forum od:
31 sty 05, 22:00

Post 1 paź 05, 23:16

Mam nieodparte wrażenie, że program z roku na rok jest coraz gorszy. Albo też wymagania większe... W zeszłym roku udało mi się obejrzeć zaledwie dwa dobre filmy (izraelski "Mon tresor" i przedpremierowo "Popatrz na mnie"), pozostałe (12 tytułów) to produkcje co najwyżej przeciętne.

Tym razem prawdopodobnie wybiorę się na "Śmierć pana Lazarescu" (zwycięzca Un Certain Regard w Cannes) Puiu, "Angel's Fall" (bo porównywany z Tsai Ming-Liangiem), "Sen nocy zimowej" Paskaljevica, "Bitwę w niebie" Reygadasa, "Miasto słońca" Sulika i paradokument "Pierwsi na Księżycu" Fedorchenki.

A może Pan Gutek mógłby coś polecić?

bombajski_boy

Na forum od:

Post 4 paź 05, 16:30

fakt, iz wybieram sie na 'Factotum' i 'Ukryte' juz w czasie festiwalu swiadczy tylko o niesamowitej mizerii tegoz przedsiewziecia...moze kino skandynawskie troche ratuje sytuacje

kubak

Na forum od:

Post 7 paź 05, 13:49

Właśnie wróciłem z projekcji "Bitwy w niebie" - nowego filmu Carlosa Reygadasa. Absolutnie idźcie na ten film! Jestem kompletnie zamurowany. Nie jest to może takie arcydzieło jak "Japon", ale kierunek wyznaczony przez debiut jest w tym filmie konsekwentnie kontunuowany, ku mojej uciesze. Dużo tu prawdziwych, przenikliwych obrazów, głęboko studiujących głównego bohatera, ale także jego najbliższe otoczenie i szeroko rozumiane położenie socjologiczne. Reżyser mądrze obraca środkami pozwalającymi silnie wejść w świat Marcosa - naturalistyczne, niekiedy dokumentalne zdjęcia, dobre, proste i swobodne dialogi, powolne tempo, zbliżenia twarzy i ciała. Duża dawka refleksji nad ludzką agresją, bezwzględnością i nieobliczalnością.
To taki film w sam raz do konkursu w Cieszynie. Miło coś takiego zobaczyć na tym generalnie słabym festiwalu.

nadrazil

Na forum od:
6 sie 05, 10:55

Post 10 paź 05, 21:57

Polecam "Krainę mrozu", fiński film. Mądrze i sprawnie zrealizowany. Konwencja ala "Na skróty" czy "21 gram". Nie chcę pisać o czym, żeby nie psuć odbioru. W każdym razie mocne kino.
"W istocie, robię kino nie tylko wtedy, kiedy robię zdjęcia. Robię filmy, gdy śpię, gdy jem śniadanie, gdy czytam, kiedy z wami rozmawiam." Jean-Luc Godard

bombajski_boy

Na forum od:

Post 11 paź 05, 14:22

dzisiaj widzialem 'Jablka Adama' i bardzo polecam...jest chyba grany jeszcze jutro...swietny humor, podany bardzo inteligentnie, chwilami obrazoburczy...sprawdzcie

z

Na forum od:
2 sie 05, 20:15

Post 11 paź 05, 15:02

mi sie bitwa w niebie tak sobie srednio podobala, pierwsi na ksiezycu byli calkiem fajni

kubak

Na forum od:

Post 14 paź 05, 16:57

Festiwal zbliża się do końca i... nędza... Może nieszczęśliwie wybrałem filmy, ale pomimo uważnej i gruntownej selekcji, jak na razie tylko 1 uznaję za bardzo dobry, jeden za dobry, jeden za niezły, pozostałe za słabe lub bardzo słabe. Do tej pory z 4 filmów wyszedłem (na 10 obejrzanych). O "Bitwie w niebie" już pisałem (to ten "bardzo dobry"). Drugim filmem, który zapamiętam jest austriacki "Śpioch". Miał on coś bardzo interesującego w atmosferze. Ekperymenty medyczne, inwigilacja naukowców przez wywiad okraszone opowieścią o dramacie miłosnego trójkąta. Cały czas odczuwałem rodzaj tajemnicy, magii, atmosferę bliską filmom sience-fiction. W tej tajemnicy było jakieś pochłaniające napięcie, tłumiona frustracja. Dużo niedopowiedzeń, wnikliwej analizy osobowości bohaterów - bohaterów niedoskonałych, słabych, szarpanych przez emocje ale ambitnych i inteligentnych.
Wczoraj niezłe wrażenie zrobił na mnie "Myśliwy" z Kazachstanu. Miał mnóstwo wad, ale i dość poetycką atmosferę, był pięnie sfotografowany i nie tak dosłowny i naiwny jak pozostałe filmy tego festiwalu.

Nie rozumiem zachwytów niektórych na filmem "Kekexeli - górski patrol" (na przykład tych: http://www.stopklatka.pl/wydarzenia/wyd ... p?wi=27996). Wyszedłem z tego filmu po 45 minutach. Jest to komercyjny, banalny film, owszem - bardzo sprawnie zrealizowy, opowiadający niepoważną historię o bohateskich obrońcach antylop. Stroje mają podone do tych z filmu "Matrix". Ich wódz mówi głosem Marlona Brando do umierającego chłopaka, którego postrzelił, nie będąc pewnym czy go ratować: "Zabiłeś kiedyś jakąś antylopę?". Jedyne co się dobrze oglądało to plenery. Masakra!

Nie obejrzę już "Krainy mrozu", a żałuję, bo tyle dobrego już o nim słyszałem.

kubak

Na forum od:

Post 15 paź 05, 13:38

No i jest arcydzieło!
Wczoraj obejrzałem genialny film z Cristi Puiu "Śmierć Pana Lazarescu". Film wygrał sekcję "Un Certain Regard" na ostatnim Cannes i pewnie nie przez przypadek koresponduje ze zwycięscą konkursu głównego - "Dzieckiem" braci Dardenne. Mają te filmy dość podobną formę, podobny sposób opowiania historii (no może "Lazarescu" jest bardziej "gadany") i przypuszczam, że twórcy podobnie myślą o kinie.

Film opowiada o kilku ostatnich godzinach życia alkoholika o wielkim nazwisku (jak to mówi jeden z lekarzy): Remus Dante Lazarescu. Odbywamy z bohaterem podróż po szpitalach Bukaresztu, która rozpoczyna się niewinnie, nawet zabawnie. Jednak znając tytuł filmu, czujemy, że historia nie zakończy się happy endem. Reżyser doskonale buduje napięcie. Prostymi środki tworzy atmosferę, która pochłonęła mnie bez reszty. Film porusza trudny temat kruchości życia, które często zależy od kaprysów lekarzy. Jest tu też prawda o ludzkiej głupocie i nieodpowiedzialności, o ludzkich instyktach i potrzebach, lęku i bezradności w obliczu umierającego człowieka.
Film kompletnie mnie powalił. Kiedy się skończył nie byłem w stanie ruszyć się z fotela.

Skandalem natomiast było polskie tłumaczenie filmu. Ścieżka dialogowa była bogata i nie wszystko zdążałem zrozumieć z wersji angielskiej. Najwyraźniej tłumaczenie powstało w "ciemno" bez oglądania filmu bo bohaterowie nieustannie zwracali się do siebie w przeciwnym rodzaju - kobiety o mężczynach mówiły "ona zrobiła", a o sobie "ja zrobiłem". Do tego napisy były niezsynchronizowane z filmem.
To nie pierwsza wpadka techniczna tego festiwalu. Regułą stają się projekcje filmów z DVD, nieskalibrowane projektory, które sprawiają, że obraz się trzesię (http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,60935,2959903.html). Kolega, z kupionym wcześniej biletem, poszedł na film którego kopia nie dojechała. Puszczono w zamian jakiś komercyjny gniot i NIE ZWRACANO PIENIĘDZY za bilety. Co za brak szacunku dla widzów!

MK

Na forum od:
26 gru 04, 10:41

Post 17 paź 05, 12:10

Kubak, La batalla en el cielo, czy jakos tak Reygadasa wlasnie wchodzi do kin w Hiszpanii, ale w malej ilosci kopii. jak dotrze do Granady to ci powiem. Krytyki sa rózne, ale fajerwreków nie ma. Zobaczymy.
Ostatnio nie zawiele bylam w kinie, teraz mzoe cos nadrobie. Dopiero co wrócilam z Wenecji...
MK

nadrazil

Na forum od:
6 sie 05, 10:55

Post 19 paź 05, 19:17

Czy ktoś widział "Faktotum" i "Ukryte"? Ciekaw jestem Waszych opinii...
"W istocie, robię kino nie tylko wtedy, kiedy robię zdjęcia. Robię filmy, gdy śpię, gdy jem śniadanie, gdy czytam, kiedy z wami rozmawiam." Jean-Luc Godard

kubak

Na forum od:

Post 19 paź 05, 22:12

Ja te tytuły zostawiłem sobie, wkrótce będą w kinach.

bombajski_boy

Na forum od:

Post 21 paź 05, 16:37

widzialem factotum i ogolne wrazenia raczej pozytywne...widac reke Hamera, dialogi dobre (bardzo dobre), moze poczatkowo oglada sie lepiej, bo pozniej jednak czlowiek odczuwa lekkie znuzenie (przynajmniej ja)...Dillon gra przekonujaco...cytaty z Bukowskiego swietne, ale jak dla mnie lepiej sprawdzaja sie w wersji czytanej...jakby to ujac? hmmm...mialem nadzieje, ze mnie powali, tak sie nie stalo, ale czasu i pieniedzy nie zaluje

saygon

Na forum od:
1 mar 05, 20:44

Post 22 lis 05, 18:05

Hawai, Oslo -rewelacja, pasowałoby klimatem do NH ktoś widział?

kubak

Na forum od:

Post 22 lis 05, 18:12

Widziałem. Jak dla mnie - okropne. Reżyser w tym filmie traktuje widza jakby był półinteligentem i tak dosłownie przedstawia fakty, tak wyraźnie wszystko tłumaczy i wyjaśnia, że brakuje jeszcze napisów u dołu ekranu z "przypisami". Nie miałem żadnej frajdy oglądając tą łamigłówkę, bo twórca podawał mi odpowiedzi wraz z zadanym pytaniem.

AK

Na forum od:
1 mar 05, 21:01

Post 25 lis 05, 22:50

"Ukryte" bardzo mi sie podobalo. Intrygujacy film, akcja jest wyrazista, ale niejednoznaczna. Nie narzuca jednej interpretacji.

Powrót do O innych festiwalach i przeglądach filmowych