Venezia 2005

Festiwale, przeglądy, retrospektywy. Zapowiedzi. Wasze wrażenia.
MK

Na forum od:
26 gru 04, 10:41

Post 14 sie 05, 15:34

W programie festiwalu kilka ciekawych pozycji, zwlaszcza w konkursie
nowy Chereau, Matthew Barney i Herzog... ktoś się wybiera? ;-)
Ja chcialam, ale będę mogła dopiero po 10 IX, czyli już po sprawie :-(
MK

Querelle

Na forum od:
24 gru 04, 4:26

Post 15 sie 05, 13:50

Ponadto, będzie też nowy film Phillipe'a Garrela ("Powiew miłości", "Dzika niewinność"), co mnie niezwykle bardzo cieszy. Na nowego Herzoga i Chereau też czekam z niecierpliwością (Herzog w sekcji "Horizons")
Poza konkursem nowy Takashi Miike.

W filmie Barneya (również w "Horizons") wystapi... Bjork!

http://www.labiennale.org/en/cinema/exhibition/program/

peter

Na forum od:
23 sty 05, 23:21

Post 7 wrz 05, 17:11

herzog został skrytykowany za nowe niby science fiction - jak pisze sobolewski w wyborczej

za to rewelcyjnie przyjęty został zanussi - już nie mogę się doczekać go w gdyni

MK

Na forum od:

Post 8 wrz 05, 12:15

no to zobaczymy, opowiesz jak bylo. Myslalam, ze nowy film Herzoga to dokument
MK

peter

Na forum od:

Post 8 wrz 05, 19:08

MK napisał(a):no to zobaczymy, opowiesz jak bylo. Myslalam, ze nowy film Herzoga to dokument

no ja też coś takiego słyszałem, ale mimo wszystko chłodno przyjęty...ty jesteś bliżej wenecji to wybadaj sytuację :-)

MK

Na forum od:

Post 9 wrz 05, 12:45

Nawet bede w Wenecji, tylko, ze juz po sprawie (pewnie pod koniec miesiaca, bo teraz mam straszna biurokratyczna robote), moze mnie zastap, a ja pojade do Gdyni na festiwal?
MK

Querelle

Na forum od:
24 gru 04, 4:26

Post 10 wrz 05, 20:50

No i wszystko jasne. Złotego Lwa przyznano "Brokeback mountain" Tajwańczyka Anga Lee. Film zapowiada się interesująco: "opowieść o trwającym 20 lat homoseksualnym romansie dwóch kowbojów z Teksasu".
Srebrnego Niedźwiedzia otrzymał Phillipe Garrel za swój najnowszy obraz "Les amants reguliers". Bardzo lubie jego "Dziką niewinność" i "Powiew nocy". Mam nadzieję, że za rok jego film będzie można zobaczyć w Cieszynie.
Konkurs "Horizons" zwyciężył film "East of Paradise" w reżyserii Lecha Kowalskiego.

"Persona non grata" Krzysztofa Zanussiego bez nagród. Widziałem dzis ten film i mam bardzo mieszane odczucia (ze zdecydowaną większością tych negatywnych). Pomysł z Ambasadą Polski w Urugwaju jest dla mnie niezrozumiały. Czemu służy taki geograficzny wybór? Tematy wolności, zanikania wartości etycznych, działalności podziemia sprzed dwudziestu lat można było poruszyc bez takich egzotycznych wstawek.
Ostatnia scena filmu jest jego najlepszym momentem. Bardzo mnie wzruszyła, jednak to za mało, by pozytywnie ocenić całość.

LISTA NAGRODZONYCH:

ZŁOTY LEW
"Brokeback Mountain", reż. Ang Lee

NAGRODA JURY
"Mary", reż. Abel Ferrara

SREBRNY LEW DLA REŻYSERA
Philippe Garrel za "Les Amants reguliers"

NAGRODA DLA FILMU DOKUMENTALNEGO
"Pervye na lune", reż. Aleksey Fedortchenko

NAGRODA FIPRESCI
"Good Night, and Good Luck", reż. George Clooney

PUCHAR VOLPI DLA NAJLEPSZEGO AKTORA
David Strathairn za rolę w "Good Night, and Good Luck", reż. George Clooney

PUCHAR VOLPI DLA NAJLEPSZEJ AKTORKI
Giovanna Mezzogiorno za rolę w "La bestia nel cuore", reż. Cristina Comencini

OSELLA ZA SCENARIUSZ
George Clooney i Grant Heslov za "Good Night, and Good Luck"

OSELLA ZA WKŁAD ARTYSTYCZNY
William Lubtchansky za zdjęcia do filmu "Les Amants reguliers", reż. Philippe Garrel

NAGRODA IM. MARCELLO MASTROIANIEGO DLA MŁODEGO AKTORA
Menothy Cesar za rolę w "Vers le sud", reż. Laurent Cantet

LEW PRZYSZŁOŚCI - NAGRODA IM. LUIGI DE LAURENTIISA ZA DEBIUT
"13", reż. Gela Babluani

NAGRODA UIP DLA NAJLEPSZEGO EUROPEJSKIEGO FILMU KRÓTKOMETRAŻOWEGO
"Butterflies", reż. Max Jacoby

SREBRNY LEW CITROEN CORTO CORTISSIMO
"Xiaozhan", reż. Lin Chien-ping

WYRÓŻNIENIE CORTO CORTISSIMO
"Layla Afel", reż. reż. Leon Prudovsky

SPECJALNY LEW ZA CAŁOKSZTAŁT TWÓRCZOŚCI
Isabelle Huppert
Ostatnio edytowano 11 wrz 05, 12:45 przez Querelle, łącznie edytowano 2 razy

ave_Adore

Na forum od:
21 lut 05, 14:29

Post 10 wrz 05, 23:58

Querelle napisał(a):"Persona non grata" Krzysztofa Zanussiego bez nagród. Widziałem dzis ten film i mam bardzo mieszane odczucia (ze zdecydowaną większością tych negatywnych).

Nie wiem czy ten film jest dobry, straciłam ostrosc sadów, a to tylko dlatego, ze lubie bardzo Pana Zanussiego, ot sympatia budowana na jego felietonach w Polityce (prosze nie doszukiwac sie ironii). A takze przez sentyment do kina tego rezysera w ogole.. Pamietam ogladany, po raz pierwszy film: "Barwy ochronne"..oh!

okon

Na forum od:
31 sty 05, 22:00

Post 11 wrz 05, 0:09

Zatem szanowne jury postanowiło nagrodzić nazwisko znane i cenione. Na "Brokeback Mountain" zwróciłem uwagę już wcześniej, ale mój niepokój wzbudził zwiastun,

http://movies.yahoo.com/feature/brokebackmountain.html

który zapowiada coś rzewnego i schematycznego. Miejmy nadzieję, że to zwykłe uproszczenia na potrzeby amerykańskiej dystrybucji.

Tymczasem czekam na nowego Chereau. Gęstego i ponurego, zdaje się:

http://www.arte-tv.com/fr/965586.html

Oraz Canteta (bo Rampling zawsze doskonała, zwłaszcza w "Pod piaskiem" niejakiego pana Ozona), Germana (bo "Ostatni pociąg" to bardzo dobre, niesłusznie niedocenione w Cieszynie) i Garrela. Zwiastuny można znaleźć na stronie arte.

peter

Na forum od:

Post 15 wrz 05, 23:07

właśnie obejrzałem nowego zanussiego, jestem zachwycony, cieszę się, że po dość nieudanym "suplemencie" reżyser powrócił do formy

dwie płaszczyny wg mnie w jakich należy rozważać ten obraz - pierwsza stricte polityczna - służba dyplomatyczna pełna niejasnych dla przeciętnego obywatela zagrywek - rewelacyjnie zostały przez zanussiego ukazane pewne mechanizmy polityki zagranicznej państwa x, bo tak naprawdę nie tyczy się to tylko polski, reżyser co okazuje się wielkim atutem filmu pozwolił widzom zerknąć w zamknięte rewiry służby publicznej

druga płaszczyzna to walka o ideały, głęboko zakorzenione przekonania i wizerunek swojego jak i młodszego pokolenia (tu chociażby konsul i "tancerki" z klubu nocnego), zresztą sromotnie walka ta została przegrana przez idealistę stawiającego sobie zbyt wysoko poprzeczkę...po pierwsze w ujęciu czysto poliycznym - przejżystość prowadzenia polityki, po drugie kwestie moralne dotyczące życie w ogóle

kwestia umieszczenia akcji w urugwaju, na placówce itd. jest wg mnie zagraniem czysto technicznym, zanussiemu posłużyło to za doskonałe tło do rozegrania takich a nie innym sytuacji, sam reżyser na zakończonym przed momentem spotkaniu to potwierdził, a co ciekawe wszystkie wątki znajdują źródło w autentycznych zdarzeniach (jednak nic więcej się nie dowiedziałem bo reżyser jak powiedział musiał by sypać nazwiskami :-) )
Ostatnio edytowano 17 wrz 05, 12:42 przez peter, łącznie edytowano 1 raz

MK

Na forum od:

Post 16 wrz 05, 13:10

Hmmm, tobie sie podoba, Kerelowi nie, wiec bede musiala sama kiedys to zobaczyc (jak bede miala okazje, bo w tej chwili to nie bardzo)
MK

kubak

Na forum od:
8 gru 04, 10:49

Post 16 wrz 05, 13:38

Mi się też podobał. Było kilka zgrzytów, ale generalnie wspominam seans bardzo pozytywnie.
10. Festiwal Filmowy Pięć Smaków / listopad 2016 / piecsmakow.pl

Yellowe

Na forum od:
18 mar 05, 17:24

Post 17 wrz 05, 20:08

Jeszcze nie widzialem "Persona non grata", ale mam duze nadzieje zwiazane z tym filmem. Glownie dlatego, ze powoli zaczynam trawic jego filmy. Pamietam, jak w Kazimierzu podczas emisji jego etiudy szkolnej polowa sali wyszla z kina. Trzeba umiec zrobic 20 minutowy film, w ktorym sa dwie sceny...
Coraz wiecej sie dzieje w jego filmach, filozoficznych polemikach z paranojami wspolczesnej Polski.
Jestem w stanie wybaczyc mielizny, ktore sa juz znakiem rozpoznawczym Zanussiego. Jesli ktos uwaza to za niedociagniecie, to znaczy, ze pomylil seanse.
Co do felietonow w "Polityce" - bardzo dobrze sie czyta, ale ma sie nijak do filmow. Tak jak nijak do realiow zycia maja sie reklamowek politycznych. sorry Gosiu

Pozdrawiam
Yellowe

ave_Adore

Na forum od:
21 lut 05, 14:29

Post 17 wrz 05, 20:58

Yellowe napisał(a):Co do felietonow w "Polityce" - bardzo dobrze sie czyta, ale ma sie nijak do filmow. Tak jak nijak do realiow zycia maja sie reklamowek politycznych. sorry Gosiu

Za co Ty mnie przepraszasz?
Napisalam, zeby nie doszukiwac sie ironii w zdaniu dotyczacym jego felietonów, ktore dla niektórych sa zwyczajnie nudne.

Wczoraj poszlam jeszcze raz do kina, zaproszono mnie. I zupełnie inaczej sie go ogladało, zwrociłam na wiele rzeczy uwage i kilka momentów inaczej odebrałam, co nie zmienia faktu, ze mam mieszane uczucia..
Ah! Andrzej Chyra jest cudowny <rozmazonym wzrokiem wodzi po suficie>

Powrót do O innych festiwalach i przeglądach filmowych