Nowe kino tureckie Kino Muranów 10-13 września 2007

Festiwale, przeglądy, retrospektywy. Zapowiedzi. Wasze wrażenia.
okon

Na forum od:
31 sty 05, 22:00

Post 28 sie 07, 16:43

http://www.muranow.gutekfilm.pl/wydarze ... a9ee2a785d

Czyli przede wszystkim "Kasaba" i "Chmury w maju" Ceylana. Szkoda że całości nie uzupełni poetycki "Upadek anioła" Semiha Kaplanoglu, twórcy wrocławskiego "Jajka".

Filip II

Na forum od:
17 cze 06, 19:59

Post 28 sie 07, 17:32

Czy bilety tak jak w ubiegłym roku trzeba wcześniej rezerwować ?

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:
23 mar 06, 11:51

Post 28 sie 07, 18:44

chciałabym przyjechać z 3m i obejrzeć Turków, jesienią planuję mały wyjazd do Stambułu, to byłby miły wstęp

na stronie kina informacja, że wcześniejszych rezerwacji nie będzie (także jak sądzę telefonicznych), trzeba odebrać bezpłatny bilet w kasie kina, od 1 września do wyczerpania zapasów

może ktoś zechce odebrać dla mnie bilet?

pozdrawiam
agnieszka szeffel

judka

Na forum od:
10 cze 07, 19:37

Post 30 sie 07, 11:30

a na jakie chcesz seanse?

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:

Post 30 sie 07, 20:40

od wtorku do czwartku

judka

Na forum od:

Post 31 sie 07, 8:40

ok, zobaczę co da się zrobić, bo chcę iść ze znajomymi i przez to chcę odebrać dużo biletów i nie wiem czy mi tyle dadzą...

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:

Post 31 sie 07, 15:39

dzięki

daj znać, jak ci poszło :)

okon

Na forum od:
31 sty 05, 22:00

Post 2 wrz 07, 19:08

Moje dociekliwe oko dostrzegło, że wejściówek jest wciąż sporo. Można odbierać kilka na jeden seans.

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:

Post 3 wrz 07, 13:11

mam już bilety, do zobaczenia w Turcji

judka

Na forum od:

Post 3 wrz 07, 19:08

och, odebrałam Ci te bilety własnie dziś :)

czyli już nie potrzebujesz? jeśli nie to poszukam chętnych w gronie znajomych :)

tak, bilety jeszcze są, ale jedna osoba może odebrac maksymalnie 2 bilety na jeden seans :/ jako, że byłam z kumpelą udało nam się odebrać po 4 na kazdy z 8 seansów, a potem jeszcze poprosiłyśmy takie miłe Panie, które właśnie weszły do Muranowa dowiedzieć się co u nich się gra w najbliższym czasie, poprosiłam, żeby nam odebrały jeszcze po 2 bilety. Kobietki wypytały nas trochę, odebrały nam bilety i sobie przy okazji :)

Seblon
NH-Moderator

Na forum od:
16 lut 07, 14:33

Post 3 wrz 07, 20:58

Proszę Państwa, przypominam o możliwości wysyłania prywatnych wiadomości do zarejestrowanych użytkowników forum. Pozdrawiam serdecznie.
21. MFF Nowe Horyzonty 22 lipca - 1 sierpnia 2021

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:

Post 4 wrz 07, 18:50

tak, przepraszam za zamieszanie, już korzystamy z możliwości :)

ladyviolet

Na forum od:
15 lip 07, 21:59

Post 10 wrz 07, 21:50

a ja na świeżo po Głową w mur/ otóż jestem pełna wrażeń/ trochę zachwytu trochę zadziwienia/ świetni aktorzy/ cudowna fabuła/ bardzo piękne sceny erotyczne i nie tylko
"Musi być ktoś, kogo nie znam, ale kto zawładnął mną, moim życiem, śmiercią, tą kartką."

judka

Na forum od:

Post 11 wrz 07, 11:46

o tak. bardzo mi się podobało. historia była taka pogmatwana..., jak ludzkie życie.

byłam też na życie jest muzyką, ale choć lubię muzykę turecką, było mi ciężko wytrzymać na tym filmie. jakoś mi nie przypasował. ale może to za sprawą tego, że miałam gorączkę i źle się czułam.

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:

Post 12 wrz 07, 9:07

judko: "muzyka turecka", co trafnie Akin tu wykłada, to jest ho, ho i jeszcze więcej, stąd ta różnorodność, być może drażniąca (zdrowiej)

ja się cały czas zastanawiam nad fenomenem Akina, bo te jego fabuly są w gruncie rzeczy banalne, ale mają energię, dosyć goracą, silnych bohaterów, ciekawe twarze, zastanawiam się tylko, dlaczego Akin nie zrobił tureckiego "Solino", "Solino" włoskie nazbyt mi chyba przypomina "Cinema Paradiso"

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:

Post 13 wrz 07, 8:30

paniom i panom z obsługi kina Muranów przypominamy, że "Klimaty" Ceylana są filmem przeznaczonym raczej dla widzów dorosłych, a żywiołowy dwu-, trzylatek na widowni może zamienić projekcję w groteskę, i tak też się stało, szkoda, zero klimatu...

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:

Post 14 wrz 07, 21:32

i nikt nie chce pogadać o Turkach? dla mnie "Uzak" szczególnie w kontekście wcześniejszych filmów Ceylana jest arcydziełem, no i bezwzględnie trzeba go oglądać w kinie, mojego drugiego, albo następnego psa nazwę Nuri :)

kubak

Na forum od:
8 gru 04, 10:49

Post 15 wrz 07, 1:57

Także dla mnie "Uzak" to arcydzieło. Chyba w ogóle jeden z moich ulubionych filmów, chociaż nie mogę go zbyt często oglądać, bo długo po nim dochodzę do siebie.

Przypomniałem sobie teraz jeszcze "Chmury w maju", które podobały mi się tym razem jeszcze bardziej niż 2 czy 3 lata temu w Cieszynie. Są mniej hermetyczne od "Uzaka" i może trochę "płytsze". Niezwykła jest ta niejednoznaczność bohaterów - każdy ma swoje grzechy, ale reżyser ich nie ocenia, nie wartościuje, nie karze, a wręcz ukazuje ich jako sympatycznych, niedoskonałych ludzi, dość egocentrycznych, którzy często zupełnie się nie rozumieją i rozmijają, ale mimo wszystko potrafią wspólnie działać i jest między nimi jakieś nieracjonalne porozumienie i zgoda na siebie.

Natomiast "Kasabę" doceniam, ale mam kłopot z tym filmem. Doceniam za autorski kierunek i ciekawą atmosferę. Nie pochłonęła mnie ona jednak tak bardzo jak w następnych filmach Ceylana.
10. Festiwal Filmowy Pięć Smaków / listopad 2016 / piecsmakow.pl

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:

Post 15 wrz 07, 20:02

Dziś “Uzak” wydaje mi się jednak mniej hermetyczny, niż kiedyś. To było moje drugie i dopiero pełne podejście. Istnieje rodzaj kina autorskiego, który chyba można śmiało zaliczyć do kina gatunków. Tak. Gatunek Moretti. Gatunek Wong Kar-wai. Gatunek Ceylan. Rozpoznawalne, charakterystyczne światy zapełniają ci sami aktorzy, grający te same postaci, uwikłane w podobne wątki. “Chmury w maju” są prequelem “Kasaby”, “Uzak” sequelem “Chmur...”, “Klimaty” - “Uzaka”... Gdyby te filmy oglądać chronologicznie, albo blisko siebie, jak my ostatnio, wszystko -a na pewno wiele- stałoby się jasne, jaśniejsze, czy cokolwiek mogłoby nas zdziwić? Chyba życie po prostu, jeżeli jeszcze się dziwimy. Może “Kasaba” sprawia kłopot, bo jest pierwsza w kolejności, na drodze jeszcze nie rozpoznanej? :)

To jednak nie takie proste. Kiedy myślę o istocie tureckości, której szukam w tych filmach, bo szukam, to oczywiście znajduję stereotypową biegunowość i u Akina – wcale nie bardziej radykalną, może bardziej ruchliwą, dynamiczną i u Ceylana – o wiele bardziej dotkliwą, bo cichą, uwewnętrznioną. Podział na dwa przeciwstawne, walczące ze sobą światy z ich wartościami. Czy jednak nie są to tylko pozory, albo symptomy czegoś bardziej skomplikowanego?

Bohaterowie Akina po przejściu swoich katharsis znajdą się przecież w punkcie wyjścia, nieco pokorniejsi. Głównych bohaterów Ceylana, granych przez Topraka i Özdemira, w ogóle nie potrafię od siebie oddzielić, myślę o nich jak o jednej osobie, utożsamiam się z oboma naraz. Może tureckie jest właśnie to rozdarcie, nie samo podzielenie i odsunięcie, ale silne pragnienie wspólnoty i niechęć do niej, przy jednoczesnym dojmującym poczuciu braku. Czy tylko tureckie? Zgadzam się z Tobą, Kubo, nie biegunowość, raczej ambiwalencja światów, bohaterów. Nieracjonalne porozumienie w rozminięciu, może.

podobało mi się

judka

Na forum od:

Post 26 wrz 07, 10:36

o matko. a dla mnie "uzak" to jakaś filmowa porażka! podobnie zresztą "klimaty" i musze przyznać, że dziecko biegające pod ekranem była najciekawszą rzeczą w tym filmie. obawiam się jednak, ze to nie zasługa reżysera.

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:

Post 28 wrz 07, 7:45

Judko, jestem ciekawa, dlaczego nie podoba Ci się Ceylan, podasz jakieś argumenty?

Powrót do O innych festiwalach i przeglądach filmowych