Ińskie Lato Filmowe 2007

Festiwale, przeglądy, retrospektywy. Zapowiedzi. Wasze wrażenia.
kubak

Na forum od:
8 gru 04, 10:49

Post 2 sie 07, 21:40

Czy ktoś z Was wybiera się do Ińska pooglądać Olmiego i Jakubisko?

Okazało się, że mam wolne miejsca w samochodzie i nawet jedną szynę na dachu na rower. Wyjeżdżam jutro (piątek) koło 11 - 12. Jakby co, piszcie: jakub@arteria.art.pl lub dzwońcie - 0-606-147-129
10. Festiwal Filmowy Pięć Smaków / listopad 2016 / piecsmakow.pl

roman

Na forum od:
25 lut 06, 8:43

Post 22 sie 07, 18:05

No i jakie wrażenia.Też byłem.Czy nie oglądałeś przypadkiem "Siedmiu niewidzialnych" w pierwszym rzędzie w kinie Morena?Bardzo nowohoryzontowy film.

kubak

Na forum od:
8 gru 04, 10:49

Post 23 sie 07, 13:19

Tak to byłem ja! Niesamowity film! Widziałem jakiś czas temu poprzedni film Bartasa - Wolność (Freedom), równie niezwykły, jeszcze bardziej minimalistyczny. Bardzo byłem ciekawy tego nowego obrazu, przegapiłem go na Warszawskim F.F. w zeszłym roku. Świat filmów Bartasa wciąga bez reszty, po czym długo dochodzę do siebie. Świat ten jest straszny, dekadencki, ale jest w nim jakaś pociągająca tajemnica.

Szczerze mówiąc byłem zaskoczony, że ten obraz wygrał, bo publiczność Festiwalu nie kojarzyła mi się nowohoryzontowo. Męczyły komórki na seansach, głośne komentarze, spóźnianie się na seanse i inne tego typu zachowania, od których festiwal we Wrocławiu już się uwolnił. Tu jednak przyjeżdża spora grupa ludzi, którzy na co dzień do kina raczej nie chodzą, albo przyzwyczajeni są do atmosfery kinoplexów i nie traktują kina z szacunkiem. Pod tym względem festiwal w Ińsku trochę mnie rozczarował. Ale generalnie jestem z niego zadowolony, bo kameralność miejsca daje niesamowite możliwości spokojnego przyswaja sztuki. No i to piękne jezioro, lasy i pyszne sielawy. Tu naprawdę można odpocząć.

Na pewno atutem był też dobry program festiwalu. Obejrzałem kilka nieznanych mi wcześniej dzieł Ermanno Olmiego, które mnie co prawda nie zaskoczyły, ale na pewno poruszyły i zainteresowały.
Przyjemnie też było nadrobić kilka zaległości w filmów Zanussiego. Wkurza mnie trochę moralizatorstwo tego reżysera, ale ponadczasowej mądrości jego filmów nie można zaprzeczyć.

A Tobie Roman jak się podobało?
10. Festiwal Filmowy Pięć Smaków / listopad 2016 / piecsmakow.pl

roman

Na forum od:
25 lut 06, 8:43

Post 24 sie 07, 20:32

Było to moje drugie spotkanie z kinem Bartasa.Poprzednio 10 lat temu na Camerimage w Toruniu widziałem "The House", film niezwykle ciężki w odbiorze,pozbawiony praktycznie dialogów.Nie jestem entuzjastą tego kina, także ostatni jego film mnie nie zachwycił.Moja Złota Rybka przypadłaby filmowi "12.08 na wschód od Bukaresztu"-wciągający niczym dobry kryminał.W sumie było w czym wybierać.
Moim zdaniem Ińskie Lato Filmowe to raczej towarzyskie spotkanie starych znajomych, dla których repertuar filmowy jest sprawą drugorzędną.Typowej publiczności festiwalowej jest tu raczej niewiele.Była to moja druga(ostatni raz 3 lata temu) wizyta w Ińsku, mam nadzieję, że nie ostatnia.

Powrót do O innych festiwalach i przeglądach filmowych