muchomorek napisał(a):Mi się marzy Raoul Ruiz. Robił takie świetne dziwadła.
6 stycznia 2006 roku pan Roman Gutek napisał(a): Raul Ruiz - to chilijski dramaturg i reżyser, zrealizował ponad osiemdziesiąt filmów, większość z nich powstała we Francji, gdzie mieszka od początku lat siedemdziesiątych (wyjechał z Chile po zamachu stanu w 1973 roku). Znam wiele jego filmów. W Ameryce Południowej zrealizował m.in.: "Trzy smutne tygrysy" i "Kolonię karną" wg Kafki. Te najbardziej interesujące powstały we Francji w latach siedemdziesiatych i osiemdzisiątych: "Hipoteza na temat skradzionego obrazu", "Trzy korony marynarza", "Wioska piratów", "Zycie jest snem" wg Calderona, "Trzy życia i jedna śmierć"...Zrealizował rownież ciekawy "Czas odnaleziony" wg M. Prousta - to ciekawa, ale jednak nie powalająca na kolana, filmowa adaptacja. Zresztą Ruiz swoje inspiracje czerpie z literatury (od klasycznej po Marqueza i Borgesa). W ubiegłym roku widziałem "Dias de campo" - pierwszy film Ruiza od 1973 roku zrealizowany w ojczyżnie. Teraz kończy film o austriackim malarzu Gustavie Klimcie - "Klimt" (Makovich w roli głownej). Jego filmy są niezwykłe od strony wizualnej, są bardzo barokowe. Często mają strukturę snu, labiryntu. Jednak są też czasami przeitelektualizowane. Oczywiście, że warto zrobić we Wrocławiu retrospektywę jego filmów. Myślałem już o tym, gdyż jego tworczość jest w Polsce prawie nieznama. Nie podejmuję się jednak zrobić wyboru jego filmów. Może ktoś z Was lub Waszych znajomych jest miłośnikiem Ruiza i pomoże nam wybrać filmy, gdyż nie ma sensu organizować pełnej retrospektywy. Nie wszystkie filmy są równie ciekawe. Czekam na Wasze maile...Pozdrawiam Was bardzo serdecznie. Roman Gutek
Może ktoś z Was lub Waszych znajomych jest miłośnikiem Ruiza i pomoże nam wybrać filmy, gdyż nie ma sensu organizować pełnej retrospektywy. Nie wszystkie filmy są równie ciekawe.
Querelle napisał(a):Pedro Costa
Eugene Green
Claire Denis
Chantal Akerman
Robert Bresson
wks napisał(a):W roku 2019 przypada 85 rocznica smierci, a w 2020 - 115 rocznica urodzin Jeana Vigo.