Nowy Ceylan na NH i w kinach!

Propozycje, zapowiedzi i przecieki filmowe. Sugestie organizacyjne.
Seblon
NH-Moderator

Na forum od:
16 lut 07, 14:33

Post 19 maja 18, 13:41

Marcin Pieńkowski - dyrektor artystyczny MFF Nowe Horyzonty - w ostatniej korespondencji z Cannes:

„THE WILD PEAR TREE Nuri Bilge Ceylana na zakończenie festiwalu. Trzygodzinny film-książka, w którym liczy się każde słowo, każdy najmniejszy gest, każdy najdelikatniejszy podmuch wiatru. I chociaż Złota Palma powędruje być może do któregoś z twórców azjatyckich (nie zawiedli Hirokazu Kore-eda z przejmującym „Shoplifters” oraz Lee Chang-dong ze wspaniałym „Burning”) lub reżyserki (przypominające najlepsze dzieła Tavianich i Pasoliniego przepiękny „Lazzaro Felice” Alice Rohrwacher oraz perfekcyjnie zrealizowane, chwytające za gardło „Capharnaum” Nadine Labaki), to najdłużej w mojej głowie zostanie film autora „Pewnego razu w Anatolii” i „Uzak”. Film o konflikcie pokoleń, niepokornej młodości, która ma wielkie pretensje i ambicje. O życiowych rozczarowaniach, które są tak naturalne, jak zmiany pór roku. Wszystko podane w filmie filozoficznym, powolnym, niełatwym, przepięknie sfotografowanym. Film będzie miał polską premierę podczas 18. MFF Nowe Horyzonty. Dystrybutorem filmu jest Stowarzyszenie Nowe Horyzonty."
21. MFF Nowe Horyzonty 22 lipca - 1 sierpnia 2021

damiansport1

Na forum od:
2 sty 18, 12:04

Post 19 maja 18, 14:57

Fantastyczna wiadomość! Po przeczytaniu wielu recenzji, nie mogę się doczekać tego filmu nawet fakt że trwa 3 godziny mnie nie zniechęci :P Szkoda że Jury nie doceni go (wg wiarygodnych źródeł nic nie wygra) no ale trudno. Gdyby został pokazany wcześniej pewnie miałby dużo większe szanse.

ayya

Na forum od:
27 lip 09, 10:52

Post 20 maja 18, 23:37

damiansport1 napisał(a):Gdyby został pokazany wcześniej pewnie miałby dużo większe szanse.

Nie miał żadnych szans. Nie było klimatu na nagradzanie tego typu kina, dlatego przepadł Zhang-ke, Lee Chang-Dong i Ceylan.

tangerine

Na forum od:
13 lip 07, 5:38

Post 21 maja 18, 8:12

Może znaczenie ma fakt, że Celyan był w Cannes nagradzany za poprzednie filmy poważnymi nagrodami. Ale dlaczego uważasz że nie było klimatu ? Co masz na myśli ?

Grzes

Na forum od:
28 mar 09, 0:13

Post 21 maja 18, 8:22

Ayya to może jakoś rozwinie, ale gołym okiem widać, że wszystkie nagrodzone filmy poza Pawlikowskim były jakoś tam zaangażowane społecznie/politycznie. W szczególności dwiema z najwyższych nagród (Grand Prix i Prix du Jury) obdarowano rzeczy (sądząc z recenzji) prezentujące uproszczony obraz świata, ale za to o silnej wymowie politycznej.

ayya

Na forum od:
27 lip 09, 10:52

Post 21 maja 18, 8:50

Tak jak Grześ napisał - liczyło się kino odnoszące się do jakichś konkretnych problemów tu i teraz. Ja np. byłam przekonana, że Labaki dostanie Złotą Palmę, a Rorhwacher za reżyserię. I chyba nie tylko ja. Nawet ta zaskakująca nagroda dla aktorki jest pokłosiem różnych polityczno/społecznych tematów. Kino uniwersalne, które nie krzyczało i nie odnosiło się tylko do prostych emocji, właściwie przepadło. Choć paradoksalnie ten Kore-eda to trochę wyłom, ale nawet po tej gali mam wrażenie, że laureat Złotej Palmy trochę ginie na tle jakichś deklaracji związanych z innymi nagrodzonymi filmami - peany na cześć Godarda, upajanie się tym, że nagradza się kobiety, temat Panahiego etc.

damiansport1

Na forum od:
2 sty 18, 12:04

Post 21 maja 18, 17:43

Powrót do 18.NH - Gra wstępna