Retrospektywy i przeglądy 18. MFF Nowe Horyzonty:
→ NICOLAS ROEG
→ PEDRO COSTA
→ JOAO CÉSAR MONTEIRO
→ ILDIKÓ ENYEDI
→ IRAN : IRAN
http://bit.ly/2AD7y3S
(!!!) SPRZEDAŻ KARNETÓW rozpocznie się we wtorek, 12 grudnia, o godz. 12.00!
Grzes napisał(a):Niby ładnie, ale troszkę rozczarowująco. Roeg i (przede wszystkim) Costa to świetni twórcy, tyle że widziałem prawie wszystkie ich filmy. Enyedi i Monteiro to zapewne ledwie kilka seansów. W sumie najciekawiej zapowiada się ta retrospektywa młodego kina irańskiego + kina irańskiej diaspory. Mam nawet jednego faworyta do tej sekcji, którego może przy tej okazji uda się obejrzeć - Ma dar behesht (Paradise) Siny Ataeian Deny - film, który bardzo mnie zaintrygował, bo, z jednej strony był ponoć nakręcony "po partyzancku" - jak Taxi Teheran Panahiego, a z drugiej, sądząc po trailerze, zdjęcia ma cudowne, zupełnie jak "partyzantki" zaprzeczenie.
Przy okazji: propozycja do Lost Lost Lost: którykolwiek z dwóch ostatnich filmów Yanga Henga: Lake August lub The Ghost in the Mountains - oba wyglądają na wzorcowe minimalistyczne slow cinema - w sam raz do tej sekcji. Oba też wydają się być kompletnie niedostępne (czy to legalnie, czy nielegalnie), co chyba zwiększa ich atrakcyjność.