18.NH: retrospektywy i przeglądy!

Propozycje, zapowiedzi i przecieki filmowe. Sugestie organizacyjne.
Seblon
NH-Moderator

Na forum od:
16 lut 07, 14:33

Post 7 gru 17, 16:18

Retrospektywy i przeglądy 18. MFF Nowe Horyzonty:

→ NICOLAS ROEG
→ PEDRO COSTA
→ JOAO CÉSAR MONTEIRO
→ ILDIKÓ ENYEDI
→ IRAN : IRAN

http://bit.ly/2AD7y3S

(!!!) SPRZEDAŻ KARNETÓW rozpocznie się we wtorek, 12 grudnia, o godz. 12.00!
21. MFF Nowe Horyzonty 22 lipca - 1 sierpnia 2021

Grzes

Na forum od:
28 mar 09, 0:13

Post 8 gru 17, 11:19

Niby ładnie, ale troszkę rozczarowująco. Roeg i (przede wszystkim) Costa to świetni twórcy, tyle że widziałem prawie wszystkie ich filmy. Enyedi i Monteiro to zapewne ledwie kilka seansów. W sumie najciekawiej zapowiada się ta retrospektywa młodego kina irańskiego + kina irańskiej diaspory. Mam nawet jednego faworyta do tej sekcji, którego może przy tej okazji uda się obejrzeć - Ma dar behesht (Paradise) Siny Ataeian Deny - film, który bardzo mnie zaintrygował, bo, z jednej strony był ponoć nakręcony "po partyzancku" - jak Taxi Teheran Panahiego, a z drugiej, sądząc po trailerze, zdjęcia ma cudowne, zupełnie jak "partyzantki" zaprzeczenie.

Przy okazji: propozycja do Lost Lost Lost: którykolwiek z dwóch ostatnich filmów Yanga Henga: Lake August lub The Ghost in the Mountains - oba wyglądają na wzorcowe minimalistyczne slow cinema - w sam raz do tej sekcji. Oba też wydają się być kompletnie niedostępne (czy to legalnie, czy nielegalnie), co chyba zwiększa ich atrakcyjność.

Jarosz

Na forum od:
5 cze 07, 7:48

Post 11 gru 17, 10:12

W radiu zdradzono jeszcze jedną retrospektywę - jeszcze skromniejszą zapewne niż wszystkie wyżej wymienione, bo ta pani zrobiła ledwie trzy filmy (chyba że właśnie pracuje nad kolejnym - nie wiem). Zapewne przy okazji będzie też - zgodnie z tradycją - jurorką Konkursu Głównego.
Valeska Grisebach

Marcin Pieńkowski
NH-Kreator

Na forum od:
31 mar 11, 19:30

Post 11 gru 17, 17:24

Grzes napisał(a):Niby ładnie, ale troszkę rozczarowująco. Roeg i (przede wszystkim) Costa to świetni twórcy, tyle że widziałem prawie wszystkie ich filmy. Enyedi i Monteiro to zapewne ledwie kilka seansów. W sumie najciekawiej zapowiada się ta retrospektywa młodego kina irańskiego + kina irańskiej diaspory. Mam nawet jednego faworyta do tej sekcji, którego może przy tej okazji uda się obejrzeć - Ma dar behesht (Paradise) Siny Ataeian Deny - film, który bardzo mnie zaintrygował, bo, z jednej strony był ponoć nakręcony "po partyzancku" - jak Taxi Teheran Panahiego, a z drugiej, sądząc po trailerze, zdjęcia ma cudowne, zupełnie jak "partyzantki" zaprzeczenie.

Przy okazji: propozycja do Lost Lost Lost: którykolwiek z dwóch ostatnich filmów Yanga Henga: Lake August lub The Ghost in the Mountains - oba wyglądają na wzorcowe minimalistyczne slow cinema - w sam raz do tej sekcji. Oba też wydają się być kompletnie niedostępne (czy to legalnie, czy nielegalnie), co chyba zwiększa ich atrakcyjność.

Dzień dobry,
Monteiro to będzie minimum osiem pełnych metraży, a więc retrospektywa dość szeroka. Mam nadzieję, że będzie odkryciem na miarę Kelemena. Postaramy się, żeby retrospektywy Costy i Enyedi były pełne, wraz z krótkimi metrażami. Będzie jeszcze jedno dość znane nazwisko, ale o tym niebawem. Wiem, że część osób może znać dorobek Costy, ale to było jednak jedno z nazwisk, o których na tym forum mówiło się dość często:) Trudno uznać go za twórcę oczywistego, którego kino jest łatwo dostępne. Właśnie kończy kręcić nowy film. Mam nadzieję, że uda nam się go pokazać.
Niestety wciąż niewiele ruszyło się w przypadku Kiarostamiego - nie wszystkie filmy zostały zrekonstruowane cyfrowo. W sekcji irańskiej skoncentrujemy się na filmach nowych, z ostatnich kilku lat i zależy nam na wyjście poza kanon dobrze znanych nazwisk.
Pozdrawiam,
Marcin

damiansport1

Na forum od:
2 sty 18, 12:04

Post 2 sty 18, 12:16

Witam! W tym roku wybieram się po raz pierwszy do Wrocławia na NH. Karnet już kupiony :) Mam tylko nadzieje że utrata głównego sponsora nie wpłynie drastycznie na jakość programu. to na pewno moje największe zmartwienie.

Powrót do 18.NH - Gra wstępna