Serce miłości

Filmy 17.NH - wypowiedz się!
d4b0

Na forum od:
30 lip 06, 23:12

Post 8 sie 17, 15:14

Wpisywanie tego filmu w art house i konkurs Nowe Horyzonty jest mocno na wyrost. Rozumienianie tak wyrazistego artysty jak Bąkowski na drobne i groteskowe próby przekladania języka sztuki współczesnej na kino środka w wersji dzien dobry TVN nie wróżą dobrze żadnej ze stron. Wielka szkoda , bo połowa materiału na film była wybitna . Druga okazała się pusta jak świat z instagfama.

ma-sz

Na forum od:
2 lip 12, 23:27

Post 12 sie 17, 0:39

Mam pozytywne zdanie o tym filmie i zaskakuje mnie tak nieprzychylna opinia. Czy mógłbyś rozwinąć swoje zarzuty, np. na czym polega według Ciebie "rozmienianie tak wyrazistego artysty jak Bąkowski na drobne"? Sami bohaterowie byli mocno zaangażowani w produkcję filmu, napisana została przez nich znaczna część dialogów, a Bąkowski czuwał nad właściwą reprezentacją na ekranie. swojej sztuki. Nie chciałbym się wywyższać, ale nie miałem okazji oglądać "Dzień dobry TVN", w jaki sposób "Serce miłości" miałoby czerpać z jego jezyka?

Jak na razie mogę się z Tobą zgodzić - i to tylko częściowo - z wątpliwościami co do "nowohoryzontowości" filmu Rodundy. Częściowo, ponieważ (jak często podkreśla nowy dyrektor artystyczny festiwalu) konkurs wyraźnie się zmienia i wyznacznikiem selekcji nie jest już slow cinema. Sam kocham ten nurt, ale muszę zgodzić się z tym, że powstaje coraz mniej takich filmów, są też one coraz bardziej skonwencjonalizowane. Konkurs musi szukać nowości również w innych obszarach. Czy takim przykładem jest "Serce miłości"? Być może nie, ale dla mnie jest w nim sporo świeżości. Wymienię choćby głębokie zrozumienie twórczości artystów sztuki współczesnej, działających m.in. na polu nowych mediów (w kontrze do dominującego w kinie lekceważącego i prześmiewczego stosunku do galerii sztuki) i przełożenie jej na język filmu.

GHJK IKM

Na forum od:
25 lip 17, 23:52

Post 12 sie 17, 23:57

Tak na marginesie , nie wierzę że istnieje obywatel który nie widział DDTVN , program jest od 2005 roku.
Filmu oczywiście nie widziałem , ale zachwyca mnie to że zrobił go krytyk filmowy i stwierdzam że miło jest kiedy spełnia się ten mit "krytyk - niespełniony reżyser " . Więc czekam na filmy Raczka , Oleszczyka , Walkiewicza i Tatarskiej :)
"You just put your lips together and blow... "

Mikis

Na forum od:
16 lip 17, 1:45

Post 13 sie 17, 12:27

Ha!, nie widziałem DDTVN; nie mam telewizora, a nie zdarzyło się żebym przygodnie u kogoś rano oglądał telewizję.

ma-sz

Na forum od:
2 lip 12, 23:27

Post 13 sie 17, 17:42

Chciałbym przeprosić, zupełnie niepotrzebnie napisałem o tym "Dzień dobry TVN", to nie ma żadnego znaczenia czy ktoś oglądał lub nie ten program. Fajnie byłoby, gdyby ktoś napisał jeszcze coś o filmie.

Powrót do 17.NH - Każdy ma swoje kino