Przed 17. T-MNH

Przed 17.NH. Propozycje, zapowiedzi i przecieki filmowe. Sugestie organizacyjne.
Jarosz

Na forum od:
5 cze 07, 7:48

Post 16 lip 16, 14:26

W papierowym programie, który jest już do wzięcia w KNH, znalazła się zapowiedź przyszłorocznego festiwalu (nie merytoryczna wszakże - nie wiadomo jeszcze, co się znajdzie w programie). Otóż wyjątkowo odbędzie się on później niż zwykle, bo między 3 a 13 sierpnia 2017. Na pewno ma to jakieś uzasadnienie, pytanie tylko, jakie...

doktor pueblo

Na forum od:
21 lip 08, 14:29

Post 16 lip 16, 15:06

Pewnie World Games, które odbywają się od 20 do 30 lipca 2017. Najwyraźniej w salach KNH będą rozgrywane jakieś zawody. Tylko jakie? Jako ciekawostkę podam, że w salach Narodowego Forum Muzyki odbędzie się trójbój siłowy :) Nie, to nie żart: http://theworldgames2017.com/co-to-jest ... centralny/
I do not care to belong to a club that accepts people like me as members.

Jarosz

Na forum od:

Post 16 lip 16, 16:33

Fakt, to ma sens :D

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:
8 gru 04, 9:10

Post 16 lip 16, 18:32

Jarosz, doktor pueblo: potwierdzam, że 17. edycja naszego festiwalu odbędzie się w dniach 3 - 13 sierpnia 2017 roku. . Powodem przesunięcia są rzeczywiście World Games, które bedą we Wrocławiu od 20 do 30 lipca 2017. Jak słusznie zauważa doktor pueblo, w kinie Nowe Horyzonty będą rozgrywane różne zawody, w każdej sali inna dyscyplina, np. w sali 1 hokej na rolkach dla seniorów - drużyny mieszane (oczywiście fotele będą wymontowane), w sali 9 skoki w workach (po ziemniakch). Kinowe schody zostaną wykorzystane na zawody w sprincie na czas dla rowerzystów górskich. Na dachu natomiast zostanie zbudowny duży basen, w którym prezydenci miast z całego świata będą snorklingować i podziwiać Wrocław (kino ma szklane witryny). Przywrócimy huśtawki - tam będzie strefa relaksu dla zawodników.

Pozdrawiam serdecznie,

Roman Gutek

zeil

Na forum od:
16 lip 16, 19:16

Post 16 lip 16, 19:17

Osobiście bardzo się cieszę z przesunięcia. Wybieram się na World Games i już się zastanawiałem jak pogodzić obie imprezy. Jak by termin NH był taki jak zawsze to nie dość, że obejrzałbym dużo mniej filmów, to jeszcze nieźle bym się nabiegał z kina na zawody i z powrotem:) A tak 20 dni emocji we Wrocławiu pod rząd.

kovan

Na forum od:
19 wrz 10, 14:19

Post 16 lip 16, 22:35

Fatalnie, prawdopodobnie będzie kolizja terminów z Off Festivalem :/

Jarosz

Na forum od:

Post 17 lip 16, 11:59

Roman Gutek napisał(a):Jarosz, doktor pueblo: potwierdzam, że 17. edycja naszego festiwalu odbędzie się w dniach 3 - 13 sierpnia 2017 roku. . Powodem przesunięcia są rzeczywiście World Games, które bedą we Wrocławiu od 20 do 30 lipca 2017. Jak słusznie zauważa doktor pueblo, w kinie Nowe Horyzonty będą rozgrywane różne zawody, w każdej sali inna dyscyplina, np. w sali 1 hokej na rolkach dla seniorów - drużyny mieszane (oczywiście fotele będą wymontowane), w sali 9 skoki w workach (po ziemniakch). Kinowe schody zostaną wykorzystane na zawody w sprincie na czas dla rowerzystów górskich. Na dachu natomiast zostanie zbudowny duży basen, w którym prezydenci miast z całego świata będą snorklingować i podziwiać Wrocław (kino ma szklane witryny). Przywrócimy huśtawki - tam będzie strefa relaksu dla zawodników.

Pozdrawiam serdecznie,

Roman Gutek

Oj, to prawdopodobnie będzie lepsze niż sierpniowe Nowe Horyzonty :)
Zwłaszcza te skoki w workach (po ziemniakach) zapowiadają się szczególnie ekscytująco!

Pozdrawiam :D

m4ro

Na forum od:
27 lip 10, 0:33

Post 17 lip 16, 13:39

Roman Gutek napisał(a):w kinie Nowe Horyzonty będą rozgrywane różne zawody, w każdej sali inna dyscyplina, np. w sali 1 hokej na rolkach dla seniorów - drużyny mieszane (oczywiście fotele będą wymontowane), w sali 9 skoki w workach (po ziemniakch)

O_O
Nie wierzę w to co czytam!!!

Czy naprawdę w mieście jest tak mało miejsc do zawodów sportowych, że trzeba wymontowywać fotele z sali kinowej???
Czemu nie zrobią zawodów na sali sportowej?

A w ogóle to czemu World Games nie zrobili w sierpniu, skoro ENH jest od początku w tych samych dniach lipca?;)
Wszystko, co się wydarzyło, zostało sfilmowane. A jeśli zostało sfilmowane, znaczy, że to prawda.

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:

Post 17 lip 16, 15:07

m4ro: World Games to wielkie sportowe wydarzenie. Do Wrocławia przyjedzie kilka tysięcy sportowców, członków ekip technicznych i oficjeli. Na wszystkie dyscypliny nie wystarczy istniejących obietów sportowych, więc trzeba przystosowywać inne sale, np. NFM czy kino NH.

Na poczatku sierpnia 2017 rooku jest jakieś duże wydarzenie sportowe w Londynie i w zwiazku z tym World Games musiały być w ostatniej dekadzie lipca. Nie było sensu, żeby te dwa wydarzenia odbywały sie w tym samym czasie (zajęte hotele, loty, promocja w mieście....).

Pozdrawiam serdecznie,

Roman Gutek

tangerine

Na forum od:
13 lip 07, 5:38

Post 18 lip 16, 11:16

tak... świat niechybnie oszalał... sierpniowy termin jest dla mnie lepszy, ale czytam raz za razem to co powyżej zostało napisane i wciąż mi mało... ja śnię ? na stronie imprezy brak zakładki pt. "wtf ?" czy to pierwszy raz w historii zawody sportowe rozgrywane będą w kinie, filharmonii i operze ???

ps. w ramach eliminacji w dniach 22-24 lipca br. rozegrany zostanie we Wrocławiu na stadionie przy ul. Oporowskiej finał europejskiej Ligi Mistrzów w futbolu amerykańskim...

paNMieczyslaw

Na forum od:
10 cze 05, 8:48

Post 18 lip 16, 13:30

WOW, Nowe Horyzonty w sierpniu, to jak Boże Narodzenie w lutym, owsianka na kolację, albo piątek w niedzielę, czyli inaczej, ale też fajnie. Mam tylko nadzieję, że nikt nie przedziurawi ekranu oszczepem i dobrze wywietrzą wszystkie sale po tych zawodach.

mortiis2

Na forum od:
27 lis 05, 22:06

Post 19 lip 16, 15:41

Fatalna wiadomość. Po 12 latach jeżdżenia na NH w 2017 roku będę musiał odpuścić .

paNMieczyslaw

Na forum od:
10 cze 05, 8:48

Post 19 lip 16, 15:58

mortiis2 napisał(a):Fatalna wiadomość. Po 12 latach jeżdżenia na NH w 2017 roku będę musiał odpuścić .

Spoko, opowiem Ci :)

mordrax

Na forum od:
25 lis 12, 21:18

Post 20 lip 16, 16:35

m4ro napisał(a):
Roman Gutek napisał(a):w kinie Nowe Horyzonty będą rozgrywane różne zawody, w każdej sali inna dyscyplina, np. w sali 1 hokej na rolkach dla seniorów - drużyny mieszane (oczywiście fotele będą wymontowane), w sali 9 skoki w workach (po ziemniakch)

O_O
Nie wierzę w to co czytam!!!

Czy naprawdę w mieście jest tak mało miejsc do zawodów sportowych, że trzeba wymontowywać fotele z sali kinowej???
Czemu nie zrobią zawodów na sali sportowej?

A w ogóle to czemu World Games nie zrobili w sierpniu, skoro ENH jest od początku w tych samych dniach lipca?;)

To chyba żart, mam taką nadzieję przynajmniej.

Medb

Na forum od:
13 cze 05, 13:48

Post 23 lip 16, 18:45

O rany, panie Romanie, pan to ma posłuch! :)

Jako "lokals" dementuję doniesienia o zamienieniu kina NH w wielopoziomowy kompleks sportowy. Natomiast w NFM faktycznie odbędą się zawody trójboju siłowego :>
Medb:)

Jarosz

Na forum od:

Post 7 sie 16, 16:38

Uwaga, wieszczę :wink::

Głównym filmem otwarcia 17. T-MNH będzie zdobywca Złotej Palmy na MFF Cannes 2017 - Happy End Michaela Hanekego (tytuł, który Gutek Film już notabene ma w swoich zapowiedziach). Będzie to zarazem inauguracja pełnej retrospektywy reżysera, który przyjedzie również do Wrocławia na lekcję mistrzowską i cykl spotkań z publicznością.

Za rok się okaże, jaki ze mnie wróż :wink:

Jarosz

Na forum od:

Post 1 wrz 16, 13:55

Zmiany, zmiany - właśnie dostałem mailem komunikat, że "Z dniem 1 września [2016] obowiązki Dyrektora Artystycznego Międzynarodowego Festiwalu Filmowego T-Mobile Nowe Horyzonty przejął Marcin Pieńkowski. Joanna Łapińska zakończyła pracę w Stowarzyszeniu Nowe Horyzonty".

Gendo

Na forum od:
26 lip 09, 20:57

Post 1 wrz 16, 14:29

Dobra, bo nie mam pojęcia. To dobra czy zła wiadomość ?

Grzes

Na forum od:
28 mar 09, 0:13

Post 1 wrz 16, 16:51

Żeby odpowiedzieć na Twoje pytanie, musielibyśmy wiedzieć, kim jest ów Marcin Pieńkowski. Jeśli chodzi o mnie - nie mam pojęcia.

Mogę sobie co najwyżej podywagować na podstawie zestawów filmów z programów festiwali sprzed paru lat polecanych przez Pana Marcina:
http://www.nowehoryzonty.pl/aktualnoscm.do?id=3730,
http://www.nowehoryzonty.pl/aktualnoscm.do?id=3059.
To nie są w większości złe filmy, niektóre nawet bardzo dobre, ale raczej jakichkolwiek nowych horyzontów nie ma w tym za wiele, co trochę martwi. Ale jak będzie w rzeczywistości, to się dopiero okaże.

Marcin P

Post 2 wrz 16, 10:20

Dzień dobry,
zapewniam, że stężenie Nowych Horyzontów w Nowych Horyzontach będzie odpowiednie. Będę pojawiał się tu często, więc będzie okazja dyskutować na bieżąco o naszych wyborach, ewentualnych zmianach, propozycjach.
pozdrawiam,
Marcin Pieńkowski

Gendo

Na forum od:
26 lip 09, 20:57

Post 2 wrz 16, 12:19

To skoro tak, to moze jednak kilka słów na temat tego czego możemy się spodziewać za rok ?

Marcin P

Post 5 wrz 16, 9:12

Proszę jeszcze o chwilkę cierpliwości. Ale na pewno nie będziemy tego bardzo długo ukrywać, przynajmniej jeśli chodzi o retrospektywy i przeglądy.
Pozdrawiam,
Marcin

doktor pueblo

Na forum od:
21 lip 08, 14:29

Post 5 wrz 16, 14:07

To chyba najwyższy czas założyć konto na forum ;)
I do not care to belong to a club that accepts people like me as members.

Rocik

Post 5 wrz 16, 15:17

Mam pewien pomysł dla Pana Dyrektora. Od 2 lat po głowię mi chodzi myśl, że fajnie by zrobić pełną retrospektywę Lava Diaza. Codziennie wyświetlać po jednym filmie wielkiego mistrza :) To byłoby prawdziwe metafizyczne przeżycie :)

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:
23 mar 06, 11:51

Post 6 wrz 16, 6:49

Rocik, wyobraź sobie takie metafizyczne przeżycie na slow festiwalu, tylko jeden Diaz dziennie. :)

Rocik

Post 6 wrz 16, 8:23

Byłoby pięknie ❤

Jarosz

Na forum od:

Post 8 wrz 16, 11:45

No to już wiemy oficjalnie:

Transatlantyk podkupił dyrektora T-Mobile Nowe Horyzonty

Joanna Łapińska, dyrektor artystyczna T-Mobile Nowe Horyzonty przeniosła się do Łodzi. Będzie dyrektorem programowym PGNiG Transatlantyk Festival.

Druga łódzka edycja Festiwalu PGNiG Transatlantyk odbędzie się w Łodzi w dniach 14-21 lipca 2017 roku. Organizatorzy powiadomi o zmianie na stanowisku dyrektora programowego imprezy. Pracę dotychczasowych selekcjonerów flmowych, odpowiedzialnych za pozyskiwanie tytułów z najważniejszych światowych festiwali takich jak Sundance, Berlinale czy Cannes koordynować będzie Joanna Łapińska, która przez kilkanaście lat związana była z Międzynarodowym Festiwalem Filmowym T-Mobile Nowe Horyzonty.

Energia, świeżość i kreatywność

Joanna Łapińska, pracując przy Międzynarodowym Festiwalu Filmowym T-Mobile Nowe Horyzonty nie tylko tworzyła program imprezy, ale także rozwijała wydarzenia branżowe. Była pomysłodawcą i szefową Studia Nowe Horyzonty - warsztatów dla młodych osób z branży filmowej, organizowanych podczas festiwalu od 2010 roku. Zbudowała także projekt Polish Days - market kina polskiego skierowany do międzynarodowej branży filmowej, organizowany podczas festiwalu od 2012 roku.

- Transatlantyk przekonał mnie swoją energią, świeżością i kreatywnością. Nie mogę się już doczekać dzielenia się kinem, które kocham, z publicznością tego festiwalu - mówi Joanna Łapińska, nowa dyrektor programowa PGNiG Transatlantyk Festiwal.

Dumni z transferu

- Jesteśmy zachwyceni z tego transferu. Ufam, że zapowiada to kolejny skok w rozwoju naszego festiwalu - mówi Jan A.P. Kaczmarek, twórca i dyrektor Transatlantyk Festival w Łodzi.

Ksak
08.09.2016 10:02
[pisownia oryginalna, razem ze wszystkimi bykami]

http://lodz.wyborcza.pl/lodz/1,35153,20660918,transatlantyk-podkupil-dyrektora-t-mobile-nowe-horyzonty.html

psubrat

Na forum od:
30 cze 05, 15:47

Post 14 sty 17, 14:30

Halo, noclegi? Jeśli ktoś zastanawia się gdzie spać podczas NH 3 - 13 sierpnia br. to aktualnie bardzo konkurencyjną ofertę ma hotel Ibis Budget Stadion, niektóre z noclegów w pokoju z podwójnym łóżkiem są w cenie 39zł. Jedynym mankamentem jest odległość od centrum, ale dysponując taką różnicą w stosunku do typowych cen hotelowych można skorzystać z taksówki lub zrobić spacer po ostatnim seansie. Moja rezerwacja już potwierdzona. Howgh!
"let's just imitate the real, until we find a better one..."

Jarosz

Na forum od:

Post 15 sty 17, 16:49

Spacer do Ibis Budget Stadion po ostatnim seansie to oczywiście dobry pomysł, jeśli ma się ochotę iść jakieś półtorej godziny :P

m4ro

Na forum od:

Post 15 sty 17, 23:59

Może psubrat specjalnie o tym tu napisał, żeby nie wracać samemu? Bo jak wiemy, to półtorej godziny szybko mija jeśli idzie się z kimś i gada o filmach :)

No ale nie napisał, czy ta druga połowa podwójnego łóżka jest wolna ;]]]
Wszystko, co się wydarzyło, zostało sfilmowane. A jeśli zostało sfilmowane, znaczy, że to prawda.

wks

Na forum od:
1 lut 09, 16:38

Post 16 sty 17, 16:43

czy to jest bigamia?

Rocik

Post 22 sty 17, 14:27

Kiedy będzie można kupować akredytacje dziennikarskie? Bo karnety już można kupować, a o akredytacjach na razie cisza.

matzdan

Na forum od:
22 sty 17, 17:51

Post 22 sty 17, 17:55

To będzie moje pierwsze NH, dlatego (a także z braku większego urlopu na ten okres) na początek postanowiłem wybrać się na 3 pełne dni plus dzień otwarcia od 18:00.

Moje pytanie - jak konkretnie wygląda kwestia biletów? Czytałem, że mają być jakieś karnety 10+ - taki by mi odpowiadał idealnie. Ale rozumiem, że to nie jest typowy karnet, tylko raczej uprawnienie do zniżki przy zakupie biletów 10 lub więcej, tak? I z czymś takim zakup każdego biletu odbywałby się każdego dnia festiwalowego rano?

Boję się trochę tego chaosu kupowania biletów. Nawet rozważałem karnet dla świętego spokoju, ale jednak na 3 pełne dni to jednak przesada...

worren

Na forum od:
15 sty 11, 11:47

Post 22 sty 17, 19:47

matzdan: Skoro planujesz się wybrać tylko na trzy dni festiwalu to najlepszą opcją dla Ciebie będzie zakup biletów wielokrotnych 10+, czyli tzw. karnetu 10+. Z własnych doświadczeń wiem, że jeśli pośpieszysz się z zakupem biletów po uruchomieniu sprzedaży to dostaniesz bilety na wszystkie filmy, które Cię zainteresują. Sprzedaż biletów uruchamiana jest mniej więcej na 2 tygodnie przed startem festiwalu. Konkretnej daty nie znam, bo się jeszcze nie pojawiła na stronie. Bilety w przypadku 10+ kupujesz za jednym zamachem przed wyjazdem na festiwal, więc nie musisz codziennie rano wstawać, aby je zdobyć. W kasach pojawiasz się tylko raz, aby do zakupionych biletów odebrać imienny identyfikator i tyle. Mam nadzieję, że rozwiałem wszystkie wątpliwości.

matzdan

Na forum od:

Post 23 sty 17, 9:21

Tak, rozwiałeś - dzięki! Będę czuwał na ogłoszenia : )

krisia

Post 4 lut 17, 18:45

Czy będzie w tym roku możliwość zostania wolontariuszem? :)

m4ro

Na forum od:

Post 8 lut 17, 20:57

Tak. Jak co roku.

korez

Na forum od:
24 sty 05, 18:40

Post 6 kwi 17, 17:27

Najmocniej przepraszam jeżeli źle wybrałem wątek. Po prostu nie mam pojęcia gdzie mógłbym zadać to pytanie. Parę dni temu pojawił się w sprzedaży w nowohoryzontowym sklepie film "W PIONIE" Alaina Guiraudie. Film jest wydany w festiwalowej szacie graficznej z kolejnym numerem serii.
Czy to prawda, że w tym roku nie będzie wydany festiwalowy box tylko pojedynczo każdy z filmów osobno? Proszę o wiarygodną informację bo chciałbym uniknąć sytuacji że kupię pojedyncze filmy a potem się okaże, że jednak wydany zostanie box. Ma to dla mnie znaczenie natury kolekcjonerskiej.
Będę wdzięczny za odpowiedź.
Pozdrawiam wszystkich
korez

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:

Post 7 kwi 17, 17:24

korez: tak, w tym roku nie będzie wydany box z festiwalowymi filmami.

Pozdrawiam serdecznie,

Roman Gutek

korez

Na forum od:
24 sty 05, 18:40

Post 8 kwi 17, 5:26

Roman Gutek napisał(a):korez: tak, w tym roku nie będzie wydany box z festiwalowymi filmami.

Pozdrawiam serdecznie,

Roman Gutek

Dziękuję Panu za informację
Pozdrawiam
korez

matzdan

Na forum od:

Post 8 kwi 17, 11:43

12 kwietnia będzie sprzedaż biletów na Manifesto na festiwal.

Czy tak jest co roku? Czy teraz na kolejne filmy też będą bilety sprzedawane w innych dniach, czy to wyjątek? To dziwny sposób, bo trzeba kupować w ciemno trochę (nie wiedząc, czy w danym terminie nie będzie czegoś, co ostatecznie bardziej mnie zainteresuje).

Myślałem, że jednego dnia, jakoś na miesiąc przed festiwalem, ruszy sprzedaż biletów na wszystkie seanse.

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:

Post 9 kwi 17, 12:15

matzdan: to wyjątek. Co roku z potwierdzonych już filmów, wybieramy jeden - dwa wyjątkowe, naszym zdaniem, tytuły i dużo wcześniej rozpoczynamy sprzedaż biletów na pokazy tych filmów. Będą cztery pokazy Manifesto. Służy to ich promocji i zwiększa zainteresowanie festiwalem.
Od stycznia trwa sprzedaż karnetów, bilety będzie można kupować 19 lipca.

Pozdrawiam serdecznie,

Roman Gutek

DanJSavio

Na forum od:
13 kwi 17, 12:59

Post 13 kwi 17, 14:31

Czy jest jakiś powód dla którego kartonik zbiorczy nie zostanie w tym roku wydany?

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:

Post 17 kwi 17, 21:59

DanJSavio: nikłe zainteresowanie :(

Pozdrawiam serdecznie,

Roman Gutek

Powrót do 17.NH - Gra wstępna