Rozrywka

Filmy 6. AFF - wypowiedz się!
aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:
23 mar 06, 11:51

Post 22 paź 15, 20:16

Tak, jak się spodziewałam, nowy Alverson zrobił mi dzień - znowu jest świetny, choć w porównaniu do Komedii dojrzalszy, także formalnie, nie tak prowokacyjny, choć nie mniej ostry. Podobała mi się jego konsekwencja w powolnym budowaniu absurdalnej atmosfery. Żadnych skoków na trampolinie i tracenia gruntu pod nogami, żadnego gwałtownego wbijania widzów w fotel, a jednak po zakończeniu projekcji jakoś dziwnie brakuje tchu. Neil Hamburger wydaje się postacią jakby stworzoną specjalnie dla Alversona - zachwycającą i przerażającą, budzącą odrazę i tęsknotę jednocześnie. Podobnie jak bohater Komedii. Wyjątkowo podoba mi się też wykorzystanie w tym filmie przestrzeni, minimalizm kadrów, złowroga symetria. Niezdecydowanym bardzo, bardzo polecam.

sally

Na forum od:
23 gru 12, 16:08

Post 22 paź 15, 23:20

Przyłączę się do tych pochwał- "Rozrywka" i "Krisha" to najlepsze filmy, jakie do tej pory na festiwalu zobaczyłam.

doktor pueblo

Na forum od:
21 lip 08, 14:29

Post 23 paź 15, 8:17

A ja jestem nieco zawiedziony. Komedia była świeża, natomiast Rozrywka bierze na tapetę najbardziej oklepany temat w popkulturze, czyli zgorzkniałego komika. Stereotyp, iż żartownisie są tak naprawdę osobami depresyjnymi i prywatnie ponurymi, jest do tego stopnia utrwalony, że po śmierci Robina Williamsa nikt nie był zaskoczony (no tak, komik, wiadomo, natura depresyjna).

Jasne, film jest o czymś więcej, jasne, jest dobrze i konsekwentnie zrealizowany itd., ale dla mnie niestety jest zwyczajnie zbyt przewidywalny.
I do not care to belong to a club that accepts people like me as members.

Powrót do Moje własne Idaho