GRAND PRIX: "Lucyfer" (Lucifer, Belgia), reż. Gust Van den Berghe Wyróżnienie: "Epokowy projekt" (The Project of the Century, Argentyna, Kuba), reż. Carlos M. Quintela
Nagroda FIPRESCI: "Tysiąc i jedna noc" (Arabian Nights, Portugalia), reż. Miguel Gomes
NAGRODA GŁÓWNA: "Dwadzieścia osiem nocy i wiersz" (Twenty Eight Nights and a Poem, Liban), reż. Akram Zaatari Wyróżnienie: "Wataha" (The Wolfpack, USA), reż. Crystal Moselle
Mrozikos667 napisał(a):Fajnie byłoby zobaczyć pełne wyniki głosowania publiczności.
Popieram! A z innej beczki po opublikowaniu pełnej listy zwycięzców festiwalu widzę, że większość laureatów tegorocznego konkursu głównego mam dopiero przed sobą. "Lucyfera" i trylogię Miguela Gomesa "Tysiąc i jedna noc" odpuściłem ze względu na zapewnioną dystrybucje. Widziałem jedynie wyróżniony "Epokowy projekt" i laureata nagrody publiczności "Widzę, widzę". Trzeba przyznać, że SNH miało nosa kupując przed festiwalem do dystrybucji akurat te nagrodzone tytuły..
Ale napisy do filmu Lucyfer zostaną poprawione zanim film wejdzie do dystrybucji i na DVD, prawda? :) Bo przekroczył on limit błędów jaki może być w napisach do filmu ;>
Wszystko, co się wydarzyło, zostało sfilmowane. A jeśli zostało sfilmowane, znaczy, że to prawda.
Może to zadośćuczynienie nowym trendom - męskie końcówki dla kobiet i żeńskie dla mężczyzn Nawiasem mówiąc można było się czasem uśmiać np. jak pojawiały się "żaby" zamiast "żeby"
,,Czyj duch na podobieństwo owej skały
Mocno się oprze i wahać przestanie,
Kto namiętności wyzbył się na zawsze,
Ni gniewu nie zna ani nie zna lęku”