Program 15.TNH dostępny!

Filmy 15. MFF TNH - wypowiedz się!
Franciszek

Na forum od:
30 lip 13, 20:01

Post 17 lip 15, 15:18

Polecam serdecznie Maddina i współczuję braku Germana oraz Greenawaya - miałem to szczęście widzieć je w Berlinie i wszystkie trzy należą według mnie do grona najlepszych filmów ubiegłorocznego festiwalu.

Ale moment, czy fakt zakupienia praw do dystrybucji Gomesa, bo taniej niż prawo do pokazywania na festiwalu, jest równoznaczne z tym, że Gomes będzie pokazywany w kinach? To w sumie dość ważna dla mnie kwestia, jako że w tym roku na festiwalu mnie nie będzie, a gdyby się okazało, że Gomesa jednak nie będzie później w obiegu, to chętnie bym przyjechał do Wrocławia film obejrzeć :O
I killed my father, I ate human flesh and I quiver with joy!

bienio

Na forum od:
27 lis 13, 23:34

Post 17 lip 15, 20:15

wks napisał(a):Tradycyjne pytanie: Kiedy będzie dostępna papierowa wersja programu?
(w tym roku z zadaniem tego pytania czekałem do piątku przed festiwalem - w poprzednich latach papierowa wersja programu pojawiała się w KNH na tydzień przed festiwalem, a jeszcze wcześniej jako dodatek do Gazety Wyborczej w przedostatni lub ostatni piątek przed festiwalem - w tym roku w piątek przed festiwalem program w wersji drukowanej jest jeszcze niedostępny)

Dzisiaj po 18 widziałem już program w wersji papierowej w KNH

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:
8 gru 04, 9:10

Post 18 lip 15, 14:07

wks: papierowa wersja programu festiwalu powinna być od wczoraj dostępna w kinie Nowe Horyzonty we Wrocławiu. Od poniedziałku będzie rownież w kinie Muranów w Warszawie.
(napisałem tę wiadomość, nie widząc powyższej :) ).

Pozdrawiam seredcznie,

Roman Gutek

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:

Post 18 lip 15, 14:18

okon, franciszek: Tysiąc i jedna noc Gomesa będzie pokazywana w kinach. Stowarzyszenie Nowe Horyzonty nigdy nie posiadało praw do filmu Mekong Hotel Apichatponga (film był pokazywany na naszym festiwaly w 2012 roku). Skąd informacja o prawach?

Pozdrawiam seredcznie,

Roman Gutek

okon

Na forum od:
31 sty 05, 22:00

Post 18 lip 15, 14:26

Panie Romanie,

W programie z 2012 roku była informacja, że SNH jest dystrybutorem Mekong Hotel. Proszę spojrzeć tutaj:

http://12mff.nowehoryzonty.pl/film.do?i ... 3d0#stopka

W takim razie będę czekał na seanse kinowe Gomesa i pójdę na Diaza. :)
Ostatnio edytowano 18 lip 15, 14:39 przez okon, łącznie edytowano 1 raz

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:

Post 18 lip 15, 14:37

okon: dziękuję, to była błędna informacja. Do tej pory SNH wprowadziło na ekrany wszystkie filmy, do których kupiło prawa.

Pozdrawiam seredcznie,

Roman Gutek

krysiron

Na forum od:
18 lip 15, 16:28

Post 18 lip 15, 16:36

Witam wszystkich,

to będzie mój 4. raz na NH, w tym 3. na karnecie. Pewnie część z Was kojarzy mnie choćby z widzenia. Ale dopiero teraz zdecydowałem się założyć konto, bo zawsze odkładałem to na czas festiwalu, a wtedy już jakoś czasu nie było.

Mam pytanie: czy można prosić o ujawnienie gości jacy będą na festiwalu i w których dniach będą? To by umożliwiło korektę programu jeszcze przed festiwalem. Są filmy, które odpuszczam z oczekiwaniem na dystrybucję, ale jeśli okaże się, że będą po nich spotkania z reżyserem, to prawdopodobnie jednak pójdę na festiwalu, np. Syn Szawła.

Pozdrawiam

Franciszek

Na forum od:

Post 18 lip 15, 18:19

Roman Gutek napisał(a):okon, franciszek: Tysiąc i jedna noc Gomesa będzie pokazywana w kinach.

Nie żeby mi to specjalnie sprawiało radość, ale cieszy mnie ta informacja - znaczy, że nie muszę jechać na festiwal w tym roku (choć serce boli, że te straszne przeszkody finansowe tego nie umożliwiają). Już widzę te tłumy w kinach :P

tangerine

Na forum od:
13 lip 07, 5:38

Post 18 lip 15, 23:44

Roman Gutek napisał(a):okon, franciszek: Tysiąc i jedna noc Gomesa będzie pokazywana w kinach.

Panie Romanie

Czy oglądanie wybranej części trylogii Gomesa ma sens ? Czy to jest jeden narracyjnie film podzielony na trzy części czy coś na kształt trylogii Kieślowskiego (Niebieski-Biały-Czerwony) gdzie każdy film można traktować jako osobne dzieło ?

tangerine

Na forum od:

Post 18 lip 15, 23:47

Franciszek napisał(a):straszne przeszkody finansowe tego nie umożliwiają

W Berlinie taniej chyba nie było. Na Nowych Horyzontach z karnetem cena za pojedynczy seans wychodzi od 9 zł (40 filmów) do nawet 7 zł (50 filmów) :)

Franciszek

Na forum od:

Post 19 lip 15, 0:10

tangerine napisał(a):
Franciszek napisał(a):straszne przeszkody finansowe tego nie umożliwiają

W Berlinie taniej chyba nie było. Na Nowych Horyzontach z karnetem cena za pojedynczy seans wychodzi od 9 zł (40 filmów) do nawet 7 zł (50 filmów) :)

Ogólnie karnet w Berlinie dla studentów jest tańszy niż karnet na Nowe Horyzonty + w Berlinie miałem miejsce do spania bez dodatkowych opłat. Poza tym: nie można mieć wszystkiego :P

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:

Post 19 lip 15, 13:03

krysiron napisał(a):Mam pytanie: czy można prosić o ujawnienie gości jacy będą na festiwalu i w których dniach będą? To by umożliwiło korektę programu jeszcze przed festiwalem. Są filmy, które odpuszczam z oczekiwaniem na dystrybucję, ale jeśli okaże się, że będą po nich spotkania z reżyserem, to prawdopodobnie jednak pójdę na festiwalu, np. Syn Szawła.

Witaj na naszym forum krysiron :). Bardzo chcielibyśmy umieścić nazwiska gości i terminy ich pobytu na festiwalu, ale to nie jest teraz jeszcze możliwe. Wielu z nich po prostu zmienia daty. Np. Abel Ferrara zminił termin chyba z pięć razy. Z reżyserem Syna Szawła rozmawiamy od Cannes i do dzisiaj nie wiemy, czy przyjedzie do Wrocławia. Informacje o spotkaniach będą na stronie internetowej festiwalu oraz codziennie w gazecie Na Horyzoncie.

Pozdrawiam serdecznie,

Roman Gutek
Ostatnio edytowano 19 lip 15, 13:10 przez Roman Gutek, łącznie edytowano 2 razy

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:

Post 19 lip 15, 13:08

tangerine napisał(a):

Panie Romanie

Czy oglądanie wybranej części trylogii Gomesa ma sens ? Czy to jest jeden narracyjnie film podzielony na trzy części czy coś na kształt trylogii Kieślowskiego (Niebieski-Biały-Czerwony) gdzie każdy film można traktować jako osobne dzieło ?

Oczywiście lepiej oglądać całość, ale to nie jest jeden film podzielony narracyjnie na trzy części. Ma więc sens oglądanie wybranej części trylogii Gomesa.

Pozdrawiam seredcznie,

Roman Gutek

krysiron

Na forum od:
18 lip 15, 16:28

Post 19 lip 15, 18:27

Dziękuję Panie Romanie za miłe słowa :)
A trylogia Gomesa bierze udział u konkursie jako całość, czy może wygrać np. tylko druga część?

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:

Post 19 lip 15, 22:05

krysiron napisał(a):A trylogia Gomesa bierze udział u konkursie jako całość, czy może wygrać np. tylko druga część?

całość.

Pozdrawiam seredcznie,

Roman Gutek

Franciszek

Na forum od:

Post 19 lip 15, 22:20

A to przy głosowaniu nie wyjdzie trochę niesprawiedliwie, że każdy będzie mógł na Gomesa oddać trzy głosy?

eliska

Na forum od:
24 cze 07, 7:52

Post 22 lip 15, 12:38

No, to chyba sluszna uwaga Franciszka.

doktor pueblo

Na forum od:
21 lip 08, 14:29

Post 22 lip 15, 13:39

Franciszek napisał(a):A to przy głosowaniu nie wyjdzie trochę niesprawiedliwie, że każdy będzie mógł na Gomesa oddać trzy głosy?

Nie wygrywa film, na który oddano najwięcej głosów, tylko ten o najwyższej średniej ocen, więc aż tak oczywistego przełożenia na wyniki to nie ma. Ewentualnie może wystąpić efekt obciążenia próby - osoby, którym nie spodoba się część 1., nie pójdą na 2. i 3., nie oddadzą więc głosu i tym samym wpłyną na wzrost średniej. Ale nie sądzę, żeby miało to aż tak duży wpływ na wyniki.
I do not care to belong to a club that accepts people like me as members.

tangerine

Na forum od:

Post 22 lip 15, 22:51

okon napisał(a):
Morze

O jaki film chodzi ?

Grzes

Na forum od:
28 mar 09, 0:13

Post 22 lip 15, 22:56

Morze Domingi Sotomayor Castillo (Panorama). O jaki inny miałoby chodzić?

tangerine

Na forum od:

Post 22 lip 15, 23:01

Franciszek napisał(a):A to przy głosowaniu nie wyjdzie trochę niesprawiedliwie, że każdy będzie mógł na Gomesa oddać trzy głosy?

skoro to nie jest jeden film tylko trylogia to czemu nie...

m4ro

Na forum od:
27 lip 10, 0:33

Post 26 lip 15, 0:10

W programie jest błąd: film Marie na pamięć trwa 74 minuty, a nie 95.
To taka informacja, żeby kogoś nie zdziwiło że film się nagle kończy i nie ma napisów, bo taśma się urwała ;-)
Wszystko, co się wydarzyło, zostało sfilmowane. A jeśli zostało sfilmowane, znaczy, że to prawda.

KOO

Post 1 sie 15, 20:35

Czy - jak program sugeruje - rzeczywiście będą jutro wyświetlane wszystkie 3 części Tysiąca i jednej nocy?

Seblon
NH-Moderator

Na forum od:
16 lut 07, 14:33

Post 1 sie 15, 22:59

Tak.
21. MFF Nowe Horyzonty 22 lipca - 1 sierpnia 2021

Mrozikos667

Na forum od:
3 sie 08, 11:11

Post 2 sie 15, 0:19

Przewiduję rzesze chętnych :D
Każdy film musi mieć początek, środek i zakończenie. Choć niekoniecznie w tej kolejności. Jean-Luc Godard

ayya

Na forum od:
27 lip 09, 10:52

Post 2 sie 15, 11:02

Poszłabym drugi raz, ale nie ma chętnych na osobę towarzysza-niedoli:P

Jarosz

Na forum od:
5 cze 07, 7:48

Post 18 sie 15, 15:02

Roman Gutek napisał(a):Eisenstein in Guanajuato Greenawaya - staralismy sie o ten film od Berlina, wyglądało, że mamy ten tytuł, ale w 10 dni temu agent sprzedazy poinformował nas, że prawa zostały sprzedane do Polski. Nie podano nam jednak nazy dystrybutora. Było juz zbuyt późno na sprawdzanie...

Mamy winnego :)
Do dystrybucji Eisensteina w Guanajuato przyznała się właśnie Bomba Film. Terminu premiery na razie nie ujawnili, ale grany jest już zwiastun (przed seansem Ze mną nie zginiesz), co by oznaczało, że nie będzie to np. za rok.

tangerine

Na forum od:

Post 18 sie 15, 23:50

Eisenstein in Guanajuato Greenawaya miał premierę na Festiwalu Dwa Brzegi, więc może ktoś widział i zda krótkie sprawozdanie...

worren

Na forum od:
15 sty 11, 11:47

Post 19 sie 15, 22:17

W radiowej Trójce mówili w ostatnią niedzielę w relacji z Letniej Akademii Filmowej, że "Eisenstein w Guanajuato" wejdzie do kin w styczniu 2016, czyli prawie rok po światowej premierze.. Nową propozycje Greenawaya widziałem już w Berlinie. Film jest dość dobry, z pewnością lepszy od "Goltziusa". Powinien dostać na Berlinale chociaż Teddy Award, a przeszedł prawie niezauważony w poszczególnych werdyktach. To dość odważna propozycja, nawet jak na Greenawaya, ale opowiedziana z humorem, choć na sali kinowej w Berlinale Palast czuło się też zażenowanie i zniesmaczenie. Film z pewnością podzieli widzów. Niemniej chętnie zobaczę go jeszcze raz.

Poprzednia strona

Powrót do Każdy ma swoje kino