4. FF Era Nowe Horyzonty

Archiwalne posty ze starego forum FF Nowe Horyzonty. Forum zamknięte.
ciekawska

Post 2 paź 04, 12:02

jeszcze jeden głos w sprawie "Oka" - niezbyt pieknego loga Festiwalu. Odwiedziłam wystawę MOMA w Berlinie..a tam co? deja vu..i już wiadomo skąd "twórca" wziął pomysł na oczko. Szczególnie zwróćcie uwagę na podobieństwo do trailera puszczanego przed filmami na Festiwalu. Wygląda to po prostu na zwykły plagiat. Dla ciekawych : http://bertc.com/magritte_13.h   tm lub zapraszam na MOMA. Panie Romanie głosuję za powrotem do logo z 2002 roku...

Ania i Karo :)

Post 3 paź 04, 9:50

Jesteśmy chyba jednymi z niewielu, ale nam tegoroczne logo podoboało się... i to nawet bardziej niż poprzednie. Było jakieś takie bardziej tajemnicze, klimatyczne. Plakat mamy na ścianie i jest fenomenalny.

A_n_i_a

Post 3 paź 04, 14:06

cóż... przykro się przyznać, ale moja ogromna sympatia do festiwalu nie jest w stanie zmienić faktu, że w/g mnie żaden z dotychczasowych znaków rozpoznawczych ENH nie był udany...

tolek

Post 3 paź 04, 20:52

A ja pozdrawiam Dorotkę, która ma dzisiaj nockę w hotelu i napewno myśli o mnie.Wszystkich forumowiczów przepraszam za prywatę na tym forum.

tolek

Post 3 paź 04, 20:53

A ja pozdrawiam Dorotkę, która ma dzisiaj nockę w hotelu i napewno myśli o mnie.Wszystkich forumowiczów przepraszam za prywatę na tym forum.

andy

Post 3 paź 04, 22:02

motyw oka pojawił się w kinematografii w początkach jej istnienia,tak więc juz ten fakt stanowi o braku oryginalności twórcy tegóż "dziełą". Może to i tajemnicze,moze i komus sie podoba,o gustach wszak się nie dyskutuje.Ale mnie to to za grosz nie przekonuje.

Dorota

Post 4 paź 04, 3:38

Masz rację kochany Tomeczku - myślę o Tobie i dziękuję za te bliźniacze pozdrowienia. Jak cudownie, że forum Nowych Horyzontów żyje. Jest co czytać na nocnych zmianach. Serdecznie pozdrawiam wszystkich forumowiczów.

Ania

Post 4 paź 04, 18:38

Ktoś to już chyba kiedyś powiedział, że już wszystko w kinie było ;)

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:
8 gru 04, 9:10

Post 4 paź 04, 21:15

Drodzy! Kilkanaście dni temu obiecałem, że postaram się odpowiedzieć na tym forum na Wasze pytania, wątpliwości i uwagi dotyczące tegorocznego festiwalu oraz jego przyszłości. Obiecałem też opowiedzieć o, moim zdaniem, najciekawszych filmach, które zobaczyłem na tegorocznym festiwalu w Wenecji. Jestem gotów to zrobić, ale doszedłem do wniosku, że porozumiewanie się z Wami poprzez zamieszczanie postów na tym forum nie jest jednak najlepszym pomysłem. Oczywiście nie mam na myśli krótkich odpowiedzi na bieżące pytania, czy uwagi, które piszecie tutaj. Trudno jedak w kilku zdaniach pisać o cieszyńskim festiwalu i planach z nim związanych. Relacja z Wenecji też nie może być krótka. PROBLEM JEST W TYM, ŻE NAPISANE PRZEZE MNIE DŁUŻSZE TEKSTY BĘDA OGLĄDANE TYLKO PRZEZ GARSTKĘ INTERNAUTÓW, KTÓRZY WEJDĄ NA TO FORUM W MOMENCIE KIEDY TE TEKSTY BĘDĄ "WISIAŁY" NA TEJ STRONIE. Będą "żyły" dopóki nie "wyprą" ich ze strony nowe posty. Może być też tak, że moje posty też będą wypierały się nawzajem. Dobrze wiecie, że rzadko wracacie do wcześniejszych postów i stron na tym forum. ŻAL MI TROCHE MOJEJ PRACY I PRZEDE WSZYSTKIM TEGO, ŻE MAŁA LICZBA ZAINTERESOWANYCH BĘDZIE MOGŁA ZAPOZNAĆ SIĘ Z TYMI TEKSTAMI (mam nadzieję, że choć trochę będą ciekawe). CHCĘ BARDZO Z WAMI ROZMAWIAĆ. CHCĘ TEŻ SłUCHAĆ WAS. Spotykam się jutro z Panem Adamem Bortnikiem, szefem portalu "Stopklatka", z którym przedyskutuję możliwości "rozmawiania" z Wami poprzez stronę internetową NOWYCH HORYZONTÓW i zamieszczania na niej moich tekstów. Zależy mi na tym, aby te teksty "wisiały" dłużej i aby były pogrupowane i dostępne według tematów ( np. 1)uwagi dotyczące programu przyszłorocznego festiwalu, 2)uwagi na temat organizacji tegorocznego festiwalu, 3)moje relacje z festiwali filmowych, 4)co ciekawego wchodzi w tym tygodniu do kin 5)plakat festiwalu i problem oka)...itp, itd. Wchodziłoby się na poszczególne tematy. Chciałbym także, abyście mieli możliwośc zamieszczania wypowiedzi, ale "pod" poszczególnymi tematami, a nie tak jak obecnie w kolejności wypowiedzi. Mam nadzieję, że Pan Adam szybko umożliwi nam taką wymianę myśli. Mam Wam bardzo dużo do powiedzenia. Za chwilę znowu będę gdzieś w świecie oglądał nowe filmy. Zaglądajcie na stronę festiwalu. Sądzę, że podzielacie moje watpliwości...Pozdrawiam Was serdecznie.

tolek

Post 4 paź 04, 22:00

Panie Romanie to jest świetny pomysł.Pozdrawiam.

MK

Na forum od:
26 gru 04, 10:41

Post 6 paź 04, 13:30

Witam, wreszcie znalazlam troche czasu i moge cos dopisac na forum. WFF mnie ominie niestety (polecam Noviembre i In this world). Jednak nie mozege narzekac, od niedzieli mam "Zle wychowanie" na DVD -w kinach graja odrestaurowana wersje Querelle, poza tym, w tym tygodniu wchodza do kin "Dzieniki motocyklowe", czekam tez na "Wiosna, Lato, jesIen, zima i wiosna" Kim Ki Duka, no i widzialam "Mar adentro", mam nadzieje, ze niedlugo bedzie pokazywany w Polsce.
pozdrawiam wszystkich

Gość

Post 6 paź 04, 20:34

dzienniki motocyklowe szczesliwie zawitaja do kraju nad wisla juz niedlugo .. MK, czy widzialas El milagro de Candeal? jak podobalo ci sie Mar Adentro?

Na poczekaniu

Post 6 paź 04, 21:18

A dokładnie kiedy można będzie zobaczyć "Dzienniki motocyklowe"? Czy dopiero w styczniu??? Pewnie w stolicy wcześniej niż w innych miastach :(

MK

Na forum od:

Post 7 paź 04, 12:43

Niestety, nie widzialam Milagro, a Mar adentro podobal mi sie bardzo, nie spodziewalam sie tego po tym rezyserze. Bardem jak zwykle wspanialy, ale chyba najwiekszym zaskoczeniem byla dla nie Belen Rueda (gra pania adwokat), bo jak dotad wystepowala tylko w programach tv i kiepskich serialach, szkoda, ze wczesniej jej ktos nie zauwazyl.

andy

Post 7 paź 04, 14:59

Panie Romanie,jest Pan taki pomysłowy:) panie /adamie,liczymy na Pana:))) widzialam wcozraj "wiosne,lato.."Kim Ki-duka...niewyobrazalnie piękny,cudowny,niezwykły. Z kazdego kadru wypływa wręcz magicznośc i nasycenie kolorem. Piękne zdjęcia, fantastyczna muzyka, rewelacyjny montaz. To pierwszy tak osobisty film, dojrzały. Arcydzieło!

Gość

Post 8 paź 04, 16:09

dzienniki wedlug planu na www.gutek od 12.11

korez

Na forum od:
24 sty 05, 18:40

Post 12 paź 04, 12:06

Kto mi pomoże w zdobyciu katalogu z pierwszej edycji festiwalu Nowe Horyzonty w Sanoku??? Jestem w stanie zapłacić nawet bardzo nierozsądną cenę... Błagam,pomocy dobrzy ludzie!

Ksawery

Post 13 paź 04, 12:45

Nie moge się doszukać dzienników na 12.11 :/ A co będzie z Uzakiem???Pozdrawiam

kattie

Post 13 paź 04, 15:39

otoz wlasnie. uzak, snake of june, millenium mambo..

kubak

Na forum od:
8 gru 04, 10:49

Post 13 paź 04, 15:50

Pewnie już wiecie, ale na wszelki wypadek przypominam: 31-ego w Kinie.Lab w W-wie odbędzie się pokaz filmu "Decasia" i spotkanie z Twórcą. Film w zeszłym roku w Cieszynie był najbardziej skrajnie ocenianym filmem. Polecam. http://csw.art.pl/kino_lab

sesese

Post 13 paź 04, 17:44

hmm e tam bardziej skrajnie był oceniany (przynajmniej tam gdzie mieszkalem)"Trouble every day", no ale z Kubakiem nie bede sie sprzeczał :p swoja droga gratuluje tych trzech literek przed nazwiskiem :)

kubak

Na forum od:

Post 13 paź 04, 23:09

Miałem na myśli wyniki Konkursu - pamiętam, że gdzieś był podany taki ranking (może w Stopklatce?). "Trouble every day" nie startował w konkursie.

sesese

Post 14 paź 04, 8:24

a to powinieneś był sprecyzować :)a co do konkursu to masz racje...

Fenol

Post 14 paź 04, 22:29

W KINIE z 9/04 jest bardzo ciekawy artykulik o relacji kina do rzeczywistości i w ogóle o tym, co (kto) daje nam takiego bacyla filmowego. Jest też tam bardzo interesująca (osobista) wypowiedź Pana Romana G. o tym jak to on zainteresował sie kinem. Naprawdę warto go przeczytać, szczególnie wypowiedź Pana Romana G. Tytuł artykułu: Entuzjaści. Rozmowy latem Tadeusz Sobolewski. A tu go znajdziecie: http://film.onet.pl/kino/7469,   1188787,1,kino.html
GRatuluj   e Kubakowi mgr, ja już go mam od kilku latek.
Do Pana Romana: Może Pan na "nowym forum", które jest tworzone, rozwinie ten temat, bo jest bardzo ciekawy. Np. dyskusja, kto i w jakich okolicznościach zaraził sie kinem, i w jakim stopniu odnosi go do rzeczywistości.

karolka

Post 15 paź 04, 0:53

Ok. Fenol, juz druknelam :-), chociaz jestem świeżo po Weselu... :))

MK

Na forum od:

Post 15 paź 04, 12:52

Ktos sie pytal ostatnio o Milagro del Candeal i wlasnie niedawno to zobaczylam, szczerze mówiac bardzo takie sobie, zupelnie bez rytmu, prawie bez pomyslu (no chyba, ze pomysl jest taki, ze Carlinhos Brown robi "spontaniczne" wizyty innym muzykom i potem razem cos tam brzdakaja). A potem poszlam na "dzienniki motocyklowe".. Niech zyje Gael García Bernal. NIe wiem gdzie mialo oczy jury na tegorocznym festiwalu w Cannes, ale musialy byc gdzies z tylu. Nie rozumiem czemu ten film zostal pominiety przy rozdaniu nagród. Zlwszcza, ze za rezyserie nagrodzono Gatlifa, krtóry od lat kreci ten sam film i w dodatku nie najlepiej mu to wychodzi. Mam nadzieje, ze niedlugo zobaczycie "Dzienniki", nie chce czegos przypadkiem wygadac, powiem tylko, ze motocykl nie ma hamulców.. Widzialam tez "Wiosna, lato,..", po "Wyspie" to jets bardzo przyjemne zaskoczenie.

Skyp

Post 15 paź 04, 21:36

Panie Romanie.. czy powtorzy sie jeszcze okazja aby zobaczyc jeszcze raz na duzym ekranie a tale of two sisters? Odbior filmu w Cieszynie byl bardzo dobry... nie daloby sie chocby dolaczyc tego filmu do cyklu nocne szalenstwo w trakcie nastepnej odslony festiwalu ;)? najlepiej z seansem po polnocy ;)
Bylbym bardzo wdzieczny(pewnie nie tlyko ja ;)) :)

Lars

Post 16 paź 04, 0:22

Nie zgadzam się z opinią mk a propos Gatlifa, którego filmy bardzo przypadły mi do gustu (chociaż nie powinno się o gustach i guścikach dyskutować...;-)).Gdzie widziałaś 'Dzienniki"?

kubak

Na forum od:

Post 16 paź 04, 2:22

Nie wiem jak mi to mogło umknąć: pojutrze (w niedzielę) w Kino.LAB o 11:00 jest "Szatańskie Tango"!

karolka

Post 16 paź 04, 12:42

Niestety jest tez WFF, na który są już bilety... :(

Ania

Post 17 paź 04, 9:27

Ja mam za słąbe nerwy na "Tale of two sisters" :)

MK

Na forum od:

Post 18 paź 04, 13:52

do Gatlifa nikt mnie nie przekona, na razie widzialam Swing, Gadjo Dilo (który strasznie mnie zdenerwowal), Exils i Vengo i za kazdym razemo byl identyczny film, teledysk z Cyganami w roli glównej i nic poza tym

A_n_i_a

Post 19 paź 04, 0:17

Mk, mówisz moimi słowami, grazie!!

WFF
Tyle było rozmów o "Or".................
A TO TAKA STRASZLIWA CHAŁA!!!!!!!
................

kubak

Na forum od:

Post 19 paź 04, 0:48

No właśnie, czas na pare słów podsumowania WFF. No właśnie, czas na pare słów podsumowania WFF. Mam wrażenie, że w tym roku było LEPIEJ. Tylko z trzech filmów wyszedłem, a widziałem kilka wybitnych dzieł (w kolejności alfabetycznej):
1. "Or" (tu się z Tobą A_n_i_u zdecydowanie nie zgodzę) - przejmujące, mocne kino, z mroczną, brudną, wręcz turpistyczną, niezwykle szczegółowo oddaną atmosferą. Długo we mnie pozostanie.
2. "The soul of men" - kapitalny dokument muzyczny Wendersa. Pomysłowy, bardzo osobisty film.
3. "Wszystkie przyszłe imprezy" - taka "Głowa do wycierania" po chińsku: powolna narracja, wysmakowane obrazy spustoszonego świata, poszukiwanie, wyobcowanie. Urzekające. Zaskakująco odważny film, jak na chińską produkcję.
4. "Tragedie Niny" - przyjemny, błyskotliwy i mądry film o poszukiwaniu miłości.
Było jeszcze kilka innych niezłych tytułów, ale te cztery gorąco wszystkim polecam! Nie widziałem niestety zwycięzcy konkursu ani plebiscytu publiczności, a także świetnego podobno niby-dokumentu "Incydent w Loch Ness" z Herzogiem. Umknął mi też "Listopad". A wam co zapadło w pamięci?

MK

Na forum od:

Post 21 paź 04, 11:58

Gratuluje tlumaczom, zastanawialam sie co to za film argentynski, "Paszport do raju", a to "Abrazo partido", czyli mniej wiecej przerwany uscisk, po polsku brzmi to troche dziwnie, ale tym dziwniej wyglada tytul nadany przez polskiego dystrybutora. Otóz ten tytulowy "raj", to POlska, jakby ktos nie wiedzial. Poza tym film jest calkiem dobry, sporo inteligentnego humoru (chyba najlepsza jest scena w konsulacie, kiedy glówny bohater opisuje sie swoja wiedza o kulturze polskiej)

Fluxus

Na forum od:
28 gru 04, 23:38

Post 21 paź 04, 14:16

Dwie nagrody Jury warszawskiego festiwalu powędrowały w dobre ręce. Zarówno irańskie "Moje miasto" jak i włoski "Prezent" pasowałyby do cieszyńskich pokazów. Pierwsza dziesiątka najlepiej docenianych filmów przez publiczność jest jednak strasznie przeciętna. Młodzieżowe, "coolowe" kino -to warszawka lubi. Uważam, że bardzo dobrze wypadło kino rosyjskie ("Koktebel i "Nasi"). A "Incydent w Loch Ness" to komedia roku! Nic mnie tak w kinie tak dawno nie rozbawiło. Inteligentnie, przewrotnie, na ledwie wyczuwalnej granicy pomiędzy fikcją a rzeczywistością. Ciekaw jestem czy ten film miałby powodzenie w normalnej dystrybucji.

okon

Na forum od:
31 sty 05, 22:00

Post 21 paź 04, 18:34

"Or"... w skrócie: bardzo dobre kino. nie wiem czy cokolwiek można temu obrazowi zarzucić. niektórzy wymienią powolną narrację, w tym przypadku jednak to atut, jeszcze bardziej zbliżający widza do tej nieciekawej rzeczywistości. prawdziwe i bolesne, a jednocześnie dalekie od szantażu emocjonalnego, który dominuje w "lilja 4-ever" moodyssona... tyle nieskladnej opinii. na usprawiedliwienie powiem, ze piszę jednym okiem. pozdrawiam wszystkim.

Marcello

Post 22 paź 04, 0:27

Jak to jest z tym Lilja 4-ever...Waham się czy pójść, bo ostatnio mam strasznego doła...Jesienna deprecha się zaczyna...

kubak

Na forum od:

Post 22 paź 04, 9:47

Mi się niepodobał. Jakiś taki naiwny i łopatologiczny. A szkoda bo bardzo lubię poprzednie filmy Moodysona. Nie polecam.

SQNboy

Post 22 paź 04, 11:46

Zapraszam na nową stronę poświęconą w całości filmom.Oficjalnym partnerem strony jest Kino Polska.
Trwa właśnie plebiscyt na najlepszy film 2004(i inne kategorie).Za udział w plebicycie można wygrać 1 z 2 filmów na DVD oraz plakat z filmu "Złe Wychowanie".
GORĄCO ZAPRASZAM!!!

tolek

Post 22 paź 04, 12:29

Ja na WFF widzialem 10 filmów.Niestety nie moglem zobaczyc "Or" i filmow konkursowych.Najbardziej podobal mi sie i poruszyl mnie "Na tym swiecie",ktory pokazuje zycie afganskich uchodzcow szukajacych lepszego jutra.Ciekawym filmem byl, rowniez "Glowa w mur" ze swietna muzyka.Ten film jest ostry jak brzytwa.Najbardziej jednak wynudzilem sie , wrecz zasypialem na"Zelary", ktory pokazuje zlo wojny,ale w sposob papkowo amerykanski.

SQNboy

Post 22 paź 04, 15:39

Poszukiwany recenzent na stronę www.filmnews.blog.onet.pl
Kon   takt:sqnboy@tlen.pl

SQNboy

Post 22 paź 04, 15:40

Poszukiwany recenzent na stronę www.filmnews.blog.onet.pl
Kon   takt:sqnboy@tlen.pl

A_n_i_a

Post 23 paź 04, 0:35

Or.....or.... Przez pierwsze pół godziny miałam wrażenie, że uczestniczę w czymś niesamowitym. Było pięknie, "mocno, mrocznie i brudno(vide:kubak...)...Szybko   straciłam jednak nadzieję... Nie mówię o wykonaniu, kolorach, kadrach- na tej płaszcyźnie wszystko bardziej niż poprawnie...Ale fabuła, rozwiazanie fabularne, stelaż filmu- czy istniało coś bardziej sztampowego, ogranego i przewidywalnego, niż sposób w jaki potoczyły się losy bohaterek?..... Naprawdę szkoda, żałość, szloch i zgrzytanie podrdzewiałej sztucznej szczęki. Budowanie filmu z klisz jest powielaniem najbeszczelniejszego ze wszystkich schematu. Pozostaję przy swojej poprzedniej opinii: marność nad marnościami i (bynajmniej nie wszystko na WFF) wszystko marność!!!

A_n_i_a

Post 23 paź 04, 0:37

Or.....or.... Przez pierwsze pół godziny miałam wrażenie, że uczestniczę w czymś niesamowitym. Było pięknie, "mocno, mrocznie i brudno(vide:kubak...)...Szybko   straciłam jednak nadzieję... Nie mówię o wykonaniu, kolorach, kadrach- na tej płaszcyźnie wszystko bardziej niż poprawnie...Ale fabuła, rozwiazanie fabularne, stelaż filmu- czy istniało coś bardziej sztampowego, ogranego i przewidywalnego, niż sposób w jaki potoczyły się losy bohaterek?..... Naprawdę szkoda, żałość, szloch i zgrzytanie podrdzewiałej sztucznej szczęki. Budowanie filmu z klisz jest powielaniem najbeszczelniejszego ze wszystkich schematu. Pozostaję przy swojej poprzedniej opinii: marność nad marnościami i (bynajmniej nie wszystko na WFF) wszystko marność!!!

A_n_i_a

Post 23 paź 04, 0:38

"Aaltra" moim faworytem:)

kubak

Na forum od:

Post 24 paź 04, 23:37

Czy istniało coś bardziej sztampowego? Owszem! Or mogła popełnić samobójstwo (patrz przytoczona "Lilia 4-ever") albo zakochać się i odmienić całkowicie swoje życie. A tu nie - dostaliśmy pozbawioną rewolucji historię, możnaby powiedzieć: jakże nie filmową. Nie znajduję w tym sztampy ani przewidywalności - ot na wskroś wiarygodna historia. Bez durnych fajerwerków. Może to Cię boli?

a.

Post 27 paź 04, 10:34

"dmuchawiec" i "świt" (widział ktoś?).bardzo dobre według mnie filmy,ale może nie mam najlepszego punktu odniesienia bo z 8 pozycji które udało mi się zobaczyć tak naprawde 4 były godne uwagi,niestety.

kubak

Na forum od:

Post 27 paź 04, 11:56

Widziałem wczoraj wreszcie "Pręgi". Co za rozczarowanie! Po co ta nachalna dosłowność? Po co ta łopatologia i patetyczna, stereotypowa pseudo-symbolika? Przecież to miał być film dla dorosłych, myślących ludzi, a ja miałem wrażenie, jakby reżyserka zakładała kompletny brak inteligencji i wrażliwości widza. Oglądając film myślałem sobie, że brakuje jeszcze napisów opisujących co się dzieje na ekranie. No i się doczekałem, w ostatniej scenie... Okropne. Dobry, ale zmarnowany scenariusz. Za to znakomity Frycz i Grochowska. W kreacji Żebrowskiego nie dostrzegłem żadnej "nowej twarzy". Szkoda. Dziwią mnie te wszystkie nagrody. O niebo lepsze jest przecież Wesele i Mój Nikifor.

esk

Post 28 paź 04, 17:08

4, 5 i 7 listopada maja odbyć się w Warszawie pokazy filmów Hitchcocka w ramach "festiwalu" jego filmów organizowanego przez wprost i cos tam jeszcze. Czy ktoś z was nie orientuje się przypadkiem gdzie można zasięgnąć szerszych informacji na ten temat? A może ktoś wie jak zdobyc wejściówki a wspomniane pokazy?

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Archiwum Forum ze Stopklatki - 2. 3. i 4. MFF Nowe Horyzonty 2002-2004