11 cze 03, 18:10
Moi Drodzy !!! ( ale mi się powiedziało).
Z uwagą czytamy razem z Joasią Łapińską każdą Waszą opinię. Dziękujemy serdecznie za wszystkie uwagi. Przygotowując cieszyński festiwal, myślimy przede wszystkim o Was i robimy wszystko, aby było Wam jak najwygodniej. W tym roku przybędzie nam / Wam kolejne miejsce do pokazów - kino Central w Czeskim Cieszynie (400 miejsc)- ZABIERZCIE PASZPORTY-, więc powinno być luźniej. Niektóre filmy będą miały powtórne pokazy.
Poniżej znajdziecie moją wypowiedź na ubiegłorocznym forum, która, mam nadzieję, wyjaśni różne Wasze wątpliwości. Lista tytułów tegorocznego festiwalu jest już praktycznie zamknięta i za kilka dni Stopklatka poda listę tytułow konkursowych. A później resztę filmów. Pamiętajcie, proszę, że akredytację możecie nabyć tylko do 22 czrwca.
Pozdrawiamy Was serdecznie.
Joanna Łapińska, Roman Gutek
Jeszcze raz dziękuję za Wasze opinie i uwagi, szczególnie te krytyczne. Teraz kilka uwag: 1.Festiwal organizuję z potrzeby dzielenia się z Wami filmami, które mnie i Jakubowi Duszyńskiemu są bliskie i mają małe szanse aby trafić do kin. Nie chcemy, żebyście byli o te filmy ubożsi. Nie zrezygnuję z subiektywnego wyboru filmów. Festiwal musi mieć wyrazisty charakter ( to dobrze,ze macie skrajne opinie o pokazywanych filmach ). 2.Musicie wiedzieć, że festiwal jest prywatnym przedsięwzięciem i całe ryzyko finansowe ponoszone jest przez firmę GUTEK FILM ( oczywiście jest to okazja do promocji repertuaru firmy i jej samej). Musicie wiedzieć, że wpływy ze sprzedaży akredytacj i biletów pokrywają koszty festiwalu w 30%, 25% kosztów pokrywają pieniądze od sponsorów i dotacje. W tym roku brakującą kwotę wyłożyła moja firma. To ma dla mnie ogromny sens. Będziemy współfinansować festiwal w przyszłości. 3.Dla osób z karnetami/akredytacjami ( było ich 630, plus ok. 200 dziennikarzy, gości, organizatorów...)zarezerwowali śmy odpowiednio : 400 miejsc w teatrze ( do sprzedania 150 biletów ), 300 miejsc w kinie Akademickim ( 150 biletów do sprzedania ), 150 miejsc w kinie Piast ( 90 biletów do sprzedania )oraz 75 miejsc w Domu Narodowym. Nie sprzedawaliśmy nigdy więcej biletów niż wyznaczone limity. Bardzo trudno jest przewidzieć, które pokazy zgromadzą najwięcej widzów. Przykro mi, że nie mogliście czasami zobaczyć niektórych tytułów. 4. Jestem przekonany, że nie znajdę lepszego miejsca na organizację festwalu. Mam świadomość słabych stron Cieszyna i organizacji festiwalu i chciałem przeprosić Was za różne niedociągnięcia. Władze miasta, powiatu, wlaściciele hoteli, restauracji, sklepów, gospodarze obiektów festiwalowych wierzą teraz w sens pomocy festiwalowi. Już teraz wszyscy myślimy na usprawnieniem festiwalu. Zrobimy wszystko, aby było Wam lepiej i łatwiej.Myślimy także o polepszeniu warunków w jakich oglądacie filmy.To wymaga jednak dużych pieniędzy.5.Rozważam zmniejszenie liczby tytułów i seansów dziennie ( do czterech ) oraz zasad głosowania ( wybór najlepszego filmu dopiero na koniec festiwalu ). Będzie więcej innych zdarzeń artystycznych. Musicie jednak wiedzieć, że na to potrzeba również pieniędzy i że filmy są najważniejsze. To tyle moich skromnych uwag do Waszych uwag.Dziękuję, że byliście w tym roku w Cieszynie. Zapraszan w przyszłym ( 17-27 lipca 2003 ). Piszcie jakie filmy chcecie zobaczyć ? Kogo usłyszeć ? Co zmienić? Piszcie o Waszych pomyslach .
Dziękuję. Pozdrawiam Wszystkich kinomaniaków.