Jego abnegacki tumiwisizm impregnuje go jednak na aksjomaty logiki wydajności i efektywności
Jak co roku czytając opisy mam zagwozdkę, czy to ja jestem tak ograniczona, czy też twórcy opisów za bardzo dają się ponieść wenie twórczej.
Grzes napisał(a):@Melomanka: O czym to?
Thierry jest jak zaginiony bohater filmu Wolny dzień Ferrisa Buellera Johna Hughesa, przypadkowo teleportowany do liceum po drugiej stronie Atlantyku. Krnąbrny zgrywus realizuje swój niewątpliwy potencjał w sztubackich próbach wysadzenia szkolnego profesora z rowerowego siodełka. Jego abnegacki tumiwisizm impregnuje go jednak na aksjomaty logiki wydajności i efektywności, pozwalając mu trwonić energię na rzeczy pozornie nieistotne. Azymut dla tych chaotycznych ruchów wyznacza dopiero delikatna Roselyne, która tembrem swojego głosu i przeszywającym świstem bata rozstawia po klatce drapieżne lwice. W tym osobliwym, inspirowanym biografią tresera dzikich kotów Thierry’ego Le Portiera, „portrecie artysty z czasów młodości” (przypadającej na burzliwe lata 80.) jak echo pobrzmiewają słowa Paula Éluarda: Najkrótszą drogą z jednego punktu do drugiego nie jest linia prosta, ale sen.
Melomanka napisał(a):Jego abnegacki tumiwisizm impregnuje go jednak na aksjomaty logiki wydajności i efektywności
red nacz napisał(a):Pisanie do "prostego człowieka" nie jest naszym celem.
red nacz napisał(a):W wyborze filmu - jeśli opis autora + nagrody zdobyte + nazwiska twórców Wam nie wystarczają - powinny pomóc materiały skrupulatnie dodawane do niemal każdego filmu - trailery itp. No i oczywiście własna inwencja - przegląd informacji zamieszczanych w sieci, choćby na IMDb czy stronach różnych czasopism (wywiady z twórcami itp.), przegląd stron oficjalnych filmów i stron festiwali, na których filmy były pokazywane.
red nacz napisał(a):Z tego, co się orientuję, a przeglądam to forum od trzech lat, z opisami właśnie Ty masz zawsze problem.
red nacz napisał(a):Być może za rok tak uda nam się przedstawić każdy film tak, żeby Tobie ułatwić zadanie.
Melomanka napisał(a):red nacz napisał(a):W wyborze filmu - jeśli opis autora + nagrody zdobyte + nazwiska twórców Wam nie wystarczają - powinny pomóc materiały skrupulatnie dodawane do niemal każdego filmu - trailery itp. No i oczywiście własna inwencja - przegląd informacji zamieszczanych w sieci, choćby na IMDb czy stronach różnych czasopism (wywiady z twórcami itp.), przegląd stron oficjalnych filmów i stron festiwali, na których filmy były pokazywane.
Oczywiście, można szukać samemu, teoretycznie. W praktyce filmów na festiwalu jest 352, więc do poszukiwania w Internecie informacji o każdym z nich trzeba by być cyborgiem - ile to godzin wpatrywania się w ekran komputera...
tangerine napisał(a):mnie się marzą małe książeczki do każdej sekcji (ewentualnie np. Konkurs NH i Konkurs Filmów o Sztuce razem itd.) zamiast jednej grubaśnej która z reklamami i podziękowaniami będzie ważyć pewnie 2 kg.
.eliska napisał(a):tangerine napisał(a):mnie się marzą małe książeczki do każdej sekcji (ewentualnie np. Konkurs NH i Konkurs Filmów o Sztuce razem itd.) zamiast jednej grubaśnej która z reklamami i podziękowaniami będzie ważyć pewnie 2 kg.
o to też fajny pomysł - bo poza zmianą formatu i zunifikowaniem grafiki okładki - nic się nie zmienia - a można by i formą i typografią i gatunkami papieru - się pobawić - mi się marzy, ale zaraz poważny głos rozsądku mówi niskim głosem - koszty, koszty, koszty
psubrat napisał(a):I trochę żartobliwie na koniec chciałbym, aby ten cały feedback zmieścił się w layoucie i byśmy nie wypadli na cornerze poza target.
Z uszanowaniem.
ayya napisał(a):Co do katalogu, to dziwię się, że ktoś w ogóle sugeruje się wyborem filmów po tych opisach, z których grubo ponad połowa absolutnie nic o tych filmach nie mówi, a bardziej jest właśnie taką okazją dla ich autorów na puszczenie wodzy fantazji i wykazanie się bujną kreatywnością, które zapewne nie przeszłyby w żadnym innym miejscu, gdzie pisze się o kinie.
Gendo napisał(a):Ależ narzekacie momentami;). (...) Przez kilka ostatnich lat czytam prawie wszystkie opisy i jakoś udaje mi się trafić na takie filmy na jakie chcę.