Anomalia

Filmy 13. TNH - wypowiedz się!
Melomanka

Na forum od:
26 lip 10, 15:35

Post 25 lip 13, 3:01

Nareszcie! Czwarty seans minionego dnia, siedemnasty na całym festiwalu i dopiero to był film, który mnie całkowicie pochłonął.

W napisach końcowych nie znalazłam informacji o tym, jakoby żadne zwierzę nie ucierpiało podczas kręcenia. Albo napisano coś podobnego po francusku, albo ekipa raczyła się Frankiem sauté...

hermanstopek

Na forum od:
29 lip 12, 1:31

Post 25 lip 13, 7:51

Melomanka napisał(a):
W napisach końcowych nie znalazłam informacji o tym, jakoby żadne zwierzę nie ucierpiało podczas kręcenia.

Zapomnieli również przeprosić Matkę Ziemię za trucie Jej szkodliwymi gazami spalonej przyczepy campingowej :(

Tablis

Na forum od:
26 lip 12, 0:23

Post 25 lip 13, 19:51

Rewelacyjny! Sama estetyka wystarczyłaby mi do lubienia tego filmu. Malarski surrealizm, mhmm. Sama opowieść jest już mi w dużej mierze znana - "Droga" McCarthy'ego to bardzo podobna koncepcja, trochę zaczerpnięto też z "Kultu" - ale zupełnie inaczej postawione akcenty wystarczą, aby nie czuł się odtwórczy.

Powiedzmy więc, że nie rewolucjonizuje tematu, ale wykonanie, wykonanie!

vifon00

Na forum od:
23 sty 12, 13:41

Post 26 lip 13, 8:05

Realizm magiczny ożeniony z przypowieścią biblijną i wyjątkowo ponurym kinem apokaliptycznym. Brosens i Woodworth już w Khadak i Altiplano przyzwyczaili do swojego charakterystycznego stylu, intensywnej atmosfery, hipnotycznej muzyki, magii, elementów etno i gęstej (czasami tylko odrobinę zbyt nachalnej symboliki), jednak po raz pierwszy historię osadzili na swoim podwórku w anonimowej, belgijskiej wsi. Wszystkie elementy ich wcześniejszych filmów są tutaj obecne, jednak pozbawiona słońca, wyprana z kolorów Anomalia jest ich najbardziej przejmującym i udanym dziełem. Piękne zdjęcia, gęsty, mroczny nastrój i przekonująca sceneria. Rewelacja.

Jarosz

Na forum od:
5 cze 07, 7:48

Post 3 sie 13, 17:03

Filmu jeszcze nie widziałem, ale muszę wrzucić kamyczek do ogródka dystrybutora, bo w KNH wyłożono już ulotki Anomalii. Otóż według nich film Brosensa i Woodworth został nagrodzony w Wenecji i Valladolid, co akurat jest prawdą, oraz... brał udział w konkursie T-Mobile Nowe Horyzonty. Czy ja miałem przywidzenia, widząc go w programie sekcji Panorama? :wink:

eliska

Na forum od:
24 cze 07, 7:52

Post 14 mar 14, 22:18

dziś byl na tvp kultura - czekałam na okazję i wreszcie i warto bylo - rewelacja !

tangerine

Na forum od:
13 lip 07, 5:38

Post 15 mar 14, 18:43

paradoksalnie ja myślę, że oglądany w telewizji ten film dużo traci; zdjęcia kręcone w dalszych planach i narracja wymagająca skupienia sprawdzają się lepiej w kinie... w ogóle uważam, że kino artystyczne inaczej się odbiera na dużym ekranie... chyba że ktoś ma naprawdę drogi sprzęt w domu...

eliska

Na forum od:
24 cze 07, 7:52

Post 16 mar 14, 0:02

masz rację Tang, nie mam drogiego sprzętu :), zwykły telewizor, wzięłam poprawkę na to, że traciłam :)

Powrót do Każdy ma swoje kino