Tendencje, czyli odyseja ;)

Filmy 13. TNH - wypowiedz się!
eliska

Na forum od:
24 cze 07, 7:52

Post 25 lip 13, 6:55

Nie, to nie jest na temat filmu Marka Cousinsa,
a właśnie o TENDENCJACH - otwieram temat, zanim sama napiszę, ale zwracam uwagę, by..zwrócić uwagę :)))) na to co jest modne, co wytycza kolejne nowe kierunki w kinie

Melomanka

Na forum od:
26 lip 10, 15:35

Post 29 lip 13, 0:20

Zołz hu went sru ze windoł... End zej sink zat zer is samsing... Czyli wyprana z emocji, wymęczona angielskojęzyczna narracja w filmach rosyjskich. Nie rozumiem, chcą tymi niszowymi filmami podbijać Hollywood czy o co chodzi... A rosyjski jest taki piękny!

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:
23 mar 06, 11:51

Post 29 lip 13, 6:58

jak już ktoś powiedział: seks i las

wks

Na forum od:
1 lut 09, 16:38

Post 29 lip 13, 20:06

aszeffel napisał(a):jak już ktoś powiedział: seks i las
zwłaszcza w wydaniu homoerotycznym

eliska

Na forum od:

Post 31 lip 13, 20:35

- zdjęcia -> zbliżenia na poziomie twarzy- prawie w każdym filmie

- rzeczywiście seks i las

- ojciec i syn ->/ Jak ojciec i syn. Ojciec i syn, Ojciec i syn w podróży, Taboor / choć tu pośrednio, bo syn robi film, który dedykuje pamięci ojca - musiał go fascynować w jakiś sposób /

- homoerotyczność - Życie Adeli, Nieznajomy nad jeziorem, W imię..., Goltzius and Pelikan Company, Płynące wieżowce

-surrealizm - Shirley - wizje rzeczywistości, Capsule, Peaches, Chore ptaki umierają, Taboor,

Grzes

Na forum od:
28 mar 09, 0:13

Post 31 lip 13, 21:05

Akcja tocząca się w świadomości głównego bohatera lub w świecie wirtualnym: Lwy, Krivina, Spokojni, Świat na drucie, Berberian Sound Studio;

Rzeczywistość imitująca sen/sen imitujący rzeczywistość: Fat Shaker, Noc,

Żywe trupy w filmach nie będących horrorami: Halley, Złocisz mrok ponury oraz (sądząc z uzasadnienia werdyktu jury (filmu nie widziałem)) Niebiańskie żony.
Ostatnio edytowano 1 sie 13, 10:06 przez Grzes, łącznie edytowano 1 raz

eliska

Na forum od:

Post 31 lip 13, 21:16

depresja - Halley, Taboor, Camille Claudel, Chore ptaki umierają

Grzes

Na forum od:
28 mar 09, 0:13

Post 31 lip 13, 21:18

Stylizacja na filmy z epoki, w której dzieje się akcja: Big Boy, Nie, Computer Chess.

m4ro

Na forum od:
27 lip 10, 0:33

Post 14 sie 13, 23:03

eliska napisał(a):zwracam uwagę, by..zwrócić uwagę :)))) na to co jest modne

To może nie jest modne ale...
ciekawe ilu z was zwraca uwagę na takie szczegóły jak ja.
Nie wiem czy zauważyliście jak często w filmach pojawia się... Hitler. Na zdjęciach archiwalnych. I to nie w filmach dokumentalnych czy wojennych tylko w fabularnych, w ogóle bez żadnego związku.
Spośród tylko tych, które widziałem w tym roku, Hitler pojawił się aż w trzech: Federico García Lorca Czarna Rozpacz, Pasieka no i Hitler, film z Niemiec. Chociaż w samym siedmiogodzinnym filmie o nim samym... prawie go nie było.
A w Elektro Moskva Lenin.
W filmach Makavejeva też się często przewijali, razem ze Mao i Stalinem.
No ale nic nie przebije filmografii Führera: http://www.imdb.com/name/nm0386944/
Myślę, że te 656 filmów to nawet nie jest połowa, w których "wystąpił".
Wszystko, co się wydarzyło, zostało sfilmowane. A jeśli zostało sfilmowane, znaczy, że to prawda.

Powrót do Każdy ma swoje kino