Jak zrobić Peaches
Sprawdziłam, w którym roku nakręcone. 2012 ! A ja myślałam, że w latach 80 tych.
Kostiumy i scenografia świetne, jednak w poetyce, jak napisałam, lat 80 tych, co z kolei mówi o cofnięciu się, lub zatrzymaniu, co ja odczytuję na niekorzyść.
Na filmwebie recenzent chwali wszerz i wzdłuż, za żonglowanie gatunkami. Tak, przyjmuję konwencję, energię i odwagę, choć, ktoś, kto siedzi w temacie mocno, nie musi być szczególnie odważnym, tym bardziej w obecnych czasach.
Jedna wielka groteska - może to jest sposób na oswojenie "byka " czyt. seksualności w wydaniu obscenicznym. Może to jest sposób na oswojenie z transeksualnością, choć uważam, że o wiele lepiej to robi film Turning. Ale dlaczego mam się oswajać z wulgarnością w wydaniu grafomańskim ? Grafomańskim, bo takie są teksty. Tak, zdaję sobie sprawę, że trudno o męskim przyrodzeniu, czytaj Wacku wg. piosenki śpiewać literacko. Mnie nie przekonuje Sandy Kane, striptizerka z zapałkami - choć pasuje do konwencji, to jednak nic nie ma do zaoferowania. Więcej zrozumienia mam dla pięknego - pięknej Danni Daniels.
Może, gdyby film Jak zrobić Peaches był osadzony w czasach współczesnych inaczej bym go odebrała. A tak, dla mnie jest powtórką z lat 80 tych, nawet nie przepracowaną jako inspiracja, a jako odbicie zwierciadlane.
Jednak na koniec - sama Peaches jest absolutnie energetyczna współcześnie i za to jej chwała i liczę, że jeszcze powie coś na miarę obecnych czasów.