Jungle Love, reż. Sherad Anthony Sanchez

Dyskusje nt. wybranych przez organizatorów filmów z programu 13.T-MNH
doktor pueblo

Na forum od:
21 lip 08, 14:29

Post 11 cze 13, 16:27

No a ja bym odebrał je jako sztuczne, gdyby mówili "czystym" filipińskim.
I do not care to belong to a club that accepts people like me as members.

tangerine

Na forum od:
13 lip 07, 5:38

Post 11 cze 13, 20:55

doktor pueblo napisał(a):
Grzes napisał(a):Co nie zmienia tego, że film Gibsona jest raczej efektowną bajką z morałem niż czymkolwiek poważniejszym.

Z morałem, że biali przynieśli dzikusom kaganek oświaty i zakończyli ich barbarzyńskie rzezie. :)

W dokumencie o którym mówię pada właśnie podobna teza. Pradawni bogowie: Majowie 12. odc. 4 (The Lost Gods) 35 min, Serial dokumentalny, Irlandia 2000 piątek, 31 maja 21:30 | TVP Historia. http://www.teleman.pl/tv/Pradawni-Bogow ... 4-6-863269.

Nie sądzę żeby Gibson to wymyślał bez zapoznania się z jakimiś opracowaniami przynajmniej popularnonaukowymi.

psubrat

Na forum od:
30 cze 05, 15:47

Post 15 cze 13, 7:34

Szkoda, że spostrzeżenia na temat tego filmu utknęły na warstwie językowej...
"let's just imitate the real, until we find a better one..."

okon

Na forum od:
31 sty 05, 22:00

Post 24 cze 13, 23:23

Grzes napisał(a):@okon: Widzę, że zabierasz głos w tym wątku, ale nie wypowiadasz się co do meritum. Podzielasz opinię większości i uważasz, że nie masz nic istotnego do dodania, czy jeszcze nie oglądałeś? Tak z ciekawości pytam.

Dopiero dziś obejrzałem - niedługo coś napiszę.

Jarosz

Na forum od:
5 cze 07, 7:48

Post 27 cze 13, 15:27

Mam nadzieję, że katalog nie poszedł jeszcze do druku i będzie można coś w nim poprawić. Bo jak zobaczyłem tu - http://www.nowehoryzonty.pl/aktualnoscm.do?id=3002 - takie cuś: "szukający niewiadomo czego wieśniacy", to mi się scyzoryk otworzył w kieszeni. A kwiatek ten jest podpisany: Ewa Szabłowska, katalog 13. MFF TNH...

doktor pueblo

Na forum od:

Post 27 cze 13, 15:39

Nigdy nie zaufam już katalogowi ani opisom na NH :)

Rozumiem, że Organizatorom niezręcznie było przytaczać dominujące miażdżące opinie o filmie, ale można było chociaż link do dyskusji dać, żeby zainteresowani mogli sobie sprawdzić, że opinie o filmie nie są bynajmniej wyłącznie pozytywne...

Mrozikos667

Na forum od:
3 sie 08, 11:11

Post 27 cze 13, 15:46

Oj tam, Jaroszu, niewiadomo czego się czepiasz.
Każdy film musi mieć początek, środek i zakończenie. Choć niekoniecznie w tej kolejności. Jean-Luc Godard

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:
23 mar 06, 11:51

Post 27 cze 13, 15:58

Nasze dyskusje klubowe - moim zdaniem bardzo ciekawe, co zawsze podkreślam - są publicznie dostępne, trudno byłoby jednak na oficjalnej stronie festiwalu cytować czy linkować opinie miażdżące, szczególnie że rozmowa trwa i nie raz te opinie ulegają zmianie, a jeżeli nie - przynajmniej potrzebują kontekstu. Tego nie mogę robić, mam nadzieję, że to rozumiecie. Ludzie bardzo szybko uprzedzają się do negatywnie krytykowanych tytułów. Nie wszyscy będą brnąć przez długą dyskusję. Na tym etapie - będziemy zachęcać do obejrzenia filmu, który został wybrany przez selekcjonerów festiwalu do programu najważniejszej jego sekcji, potem do dyskusji i oceny na forum.

Co do katalogowych opisów, każdy autor bierze odpowiedzialność za swoje słowa, redaktor katalogu bierze odpowiedzialność za wybór autorów i za redakcję tekstów. Zawsze zachęcam do dyskusji na ten temat na forum.

doktor pueblo

Na forum od:

Post 27 cze 13, 16:40

Mrozikos667 napisał(a):Oj tam, Jaroszu, niewiadomo czego się czepiasz.

No właśnie, przecież "szukający niewiadomo czego" to bardzo adekwatny opis ;)

aszeffel napisał(a):Nasze dyskusje klubowe - moim zdaniem bardzo ciekawe, co zawsze podkreślam - są publicznie dostępne, trudno byłoby jednak na oficjalnej stronie festiwalu cytować czy linkować opinie miażdżące, szczególnie że rozmowa trwa i nie raz te opinie ulegają zmianie, a jeżeli nie - przynajmniej potrzebują kontekstu. Tego nie mogę robić, mam nadzieję, że to rozumiecie.

Ja oczywiście rozumiem, dlaczego tak jest, ale trudno, żeby mi się to podobało. Bo jeśli 7 osób jest na "nie", a jedna na "tak" i właśnie tę ostatnią się cytuje, to trudno nazwać to inaczej niż manipulacją.

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:

Post 27 cze 13, 17:23

mam wrażenie, że zaszło jakieś nieporozumienie - to nie jest miejsce, gdzie filmom przyznaje się gwiazdki, ten ma minus 7 gwiazdek i plus 1 gwiazdkę, więc w sumie ma minus sześć gwiazdek, a inny ma plus 4 gwiazdki i na koniec ustalimy sobie ranking, wybaczcie, to nie jest takie miejsce

może dlatego, że jestem bardzo sceptyczna względem takich złych ocen, także swoich, bo może brakuje mi pewnego rodzaju doświadczenia, żeby film do mnie dotarł, dlatego jednoznacznie złe oceny są dla mnie zawsze powodem do wątpliwości

doktor pueblo

Na forum od:

Post 27 cze 13, 17:33

Aha, czyli pozytywna opinia o "Jungle Love" nie została wybrana do publikacji, dlatego, że była pozytywna, tylko dlatego, że negatywne są niewiarygodne. Teraz już wszystko jasne ;)

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:

Post 27 cze 13, 17:39

użyłabym słowa subiektywne, tak samo jak subiektywna jest ocena pozytywna, ale lepiej chyba dać komuś szansę, niż jej nie dać

okon

Na forum od:
31 sty 05, 22:00

Post 29 cze 13, 15:27

Póki co to nie forumowicze układają program, lecz selekcjonerzy, którym film najwyraźniej się podobał - trudno więc, żeby zniechęcali do jego obejrzenia. Wydaje mi się też, że organizatorzy idą nam bardzo na rękę, udostępniając te filmy przed festiwalem - należałoby to docenić, nawet jeśli film się nie podobał, a nie dodatkowo oskarżać o manipulację. Sorry, to jest jakiś mentalny Onet.

sally

Na forum od:
23 gru 12, 16:08

Post 30 cze 13, 10:44

Długo i niecierpliwie czekałam na czas, gdy będę się mogła zaszyć w fotelu i obejrzeć wreszcie ten film. Z tym większą przykrością informuję że mam spory konflikt wewnętrzny w jego ocenie...
W pamięci pozostanie kilka wyrazistych i ładnych obrazów oraz dominujące poczucie niezrozumienia. Chwilami ten film mnie porywał i angażował, w przeważającej jednak części czułam się jak ktoś wyrzucony za burtę. Odbiór Grzesia bardzo mi się podoba- tyle, że nie mogę się pod tym podpisać. W każdym razie myślałam o nim ostatnio sporo i ciągle mnie trochę uwiera, intryguje. Z całą pewnością zasługuje na szansę.

tangerine napisał(a):może to trzeba oglądać na dużym ekranie ?

Co do tego jestem przekonana- żaden z prezentowanych dotychczas filmów nie stracił w mojej opinii tyle, ile straciło "Jungle love" oglądane na monitorze komputera, z malusieńką czcionką i wszystkimi niedogodnościami. Ten film jest stworzony do kin i tam prawdopodobnie jest w stanie zrobić dużo lepsze wrażenie. Wielokrotne głosy z początku dyskusji o tym jak bardzo męczący jest to film w odbiorze można moim zdaniem przynajmniej w połowie zrzucić na karb tej właśnie okoliczności.

doktor pueblo

Na forum od:

Post 30 cze 13, 11:22

okon napisał(a):Wydaje mi się też, że organizatorzy idą nam bardzo na rękę, udostępniając te filmy przed festiwalem - należałoby to docenić, nawet jeśli film się nie podobał, a nie dodatkowo oskarżać o manipulację. Sorry, to jest jakiś mentalny Onet.

Od tej pory będę chwalił wszystko. Dziękuję okon za wskazanie mi właściwej drogi. Bez Ciebie błądziłem w ciemnościach mentalnego mroku.

A może doceniając trud i dobrą wolę organizatorów wypowiedziałbyś się wreszcie o filmie, a nie o kwestiach trzeciorzędnych?

Grzes

Na forum od:
28 mar 09, 0:13

Post 30 cze 13, 11:37

Niestety ja też tego z "manipulacją" za bardzo nie rozumiem. Nie dlatego, że film mi się podobał, bo to samo (w trochę mniejszym stopniu, ale też) można by napisać np. o Sieniawce, która mi się nie podobała (jak większości), a na stronie pojawiły się jedyne dwie opinie pozytywne oraz neutralna opinia tangerina. Strona festiwalu służy do jego promocji - nie przedstawianiu wszystkich za i przeciw danym filmom na nim prezentowanym. Wszystkie pojawiające się tam teksty w mniejszym lub większym stopniu zachęcają do wybranych przez organizatorów filmów - niezależnie od tego, czy są to teksty nasze, czy zaczerpnięte z mediów, i co do wszystkich (tych z mediów również) można zastosować argument o manipulacji, tyle że to jest rodzaj manipulacji, do której każdy myślący człowiek powinien być przygotowany wchodząc na stronę organizatorów jakiejkolwiek imprezy (filmowej czy innej).

@okon: Też czekam na drugą pozytywną opinię o tym filmie (bo po metce na stronie festiwalowej z opisem filmu tekiej się spodziewam). Obiecałeś coś napisać w najbliższych dniach!

@sally: Co do tego oglądania na środku ekraniku komputera i sugestii, że film zyska na dużym ekranie - ja nie oglądałem go w kinie, ale też nie na środku ekranu monitora, tylko na 40-calowym telewizorze. Więc to może to mnie skłoniło do popatrzenia na film przychylniejszym okiem (tudzież do dostrzegania w nim świetnej warstwy obrazowo-dźwiękowej, a nie wszechobecnej amatorszczyzny, jak co niektórzy)?

doktor pueblo

Na forum od:

Post 30 cze 13, 12:00

Ależ ja się zgadzam. To jest manipulacja, którą w pełni rozumiem, przecież napisałem to wprost. Organizatorzy byliby nierozumni, gdyby we własnych materiałach krytykowali własne filmy. Oczywiste. Jeśli kogoś boli słowo "manipulacja", to niech podmieni je na "marketing", użyłem go w tym sensie. A jeśli kogoś uraziłem (tzn. Agnieszkę), to przepraszam.

Thane

Na forum od:
14 lip 07, 9:51

Post 8 lip 13, 11:42

Sporo po czasie, ale dorzucę swoje zdanie na temat filmu. Póki co nie czytałem Waszych opinii (zdaje się jednak, że film został przyjęty nie najlepiej), zrobię to niezwłocznie po skończeniu tego posta. Ad rem...

W początkowej fazie oglądania Jungle Love stwierdziłem, że może to być dla mnie trudny seans. Jednak już za jakiś czas, kiedy zdałem sobie sprawę, że główne role nie należą do bohaterów, a do dżungli, która ich otacza, panuje nad nimi, zaczęło to nabierać sensu. Jednym z elementów najbardziej dla mnie urzekających jest pewna "nieoczywistość" dżungli (podobnie jak np. u Weerasethakula), jej dyktat nad wszystkimi jej mieszkańcami. Reżyser był w stanie przemycić na ekran klimat takich miejsc, zostawiając przy tym miejsce na tajemniczość.

Głównym moim zarzutem jest jednak strukturalne bałaganiarstwo i zbędność wielu motywów/scen kompletnie burzących z trudem budowany nastrój i napięcie. Dla mnie to jeden z takich filmów, który mógł być doskonały przy większym wyczuciu reżysera.

Jeśli zaś chodzi o samą treść to tutaj jestem jak najbardziej pod wrażeniem pomysłu, opartego moim zdaniem o wierzenia Filipińczyków. Może dwa słowa na ten temat właśnie. Mieszkańcy niektórych regionów kraju wierzą w stworzenia zwane Aswangami. Aswang w różnych częściach Filipin przyjmuje różną formę (np. czarownicy rzucającej uroki czy wilkołaka). Stwory te porywają niemowlęta i ludzi. Historia zawarta w Jungle Love jest z kolei kompilacją strachu przez Aswangami oraz wierzeń o duszach zamieszkujących dżunglę. Dusze te pragną "brać w posiadanie" różne żyjące byty, czy to ludzi czy np. drzewa. Dla wyraźniejszego przykładu przypomnijcie sobie Nimfę Ratanaruanga, gdzie dusze zamieszkiwały drzewa (i podobnie jak w filmie Sancheza były rodzaju żeńskiego) i wabiły do lasu mężczyzn. To tyle jeśli chodzi niewielkie zarysowanie kontekstu.

Słuszna była również muzyka przydająca mocy władczość dżungli, bardzo klimatyczna. Za to piosenka, która przewija się kilkukrotnie - niesamowicie durna!

Przechodzę do Waszych opinii :).
Ostatnio edytowano 8 lip 13, 12:08 przez Thane, łącznie edytowano 1 raz
"When I'm alone I don't speak..." Tsai Ming-liang

Grzes

Na forum od:

Post 8 lip 13, 12:02

Dzięki, Sławku, za tę opinię. Wlałeś w moje serce wiele otuchy (szkoda że jeszcze okon nie chce trochę zrównoważyć tego zestawu)! Można wiedzieć, gdzie czytałeś o tych wierzeniach Filipińczyków, bo to (dla mnie przynajmniej) bardzo interesujące?

Thane

Na forum od:

Post 8 lip 13, 12:42

Ja za to jestem zdziwiony, że jakiś film chociaż w miarę podobał się nam wspólnie ;). Na pewno to zapamiętam. Niestety do tej pory czytałem o tym niewiele, jednak nie pamiętam dokładnie czy było to w Zarysie dziejów religii (red. Józef Keller), czy może w Barangay: Sixteenth-Century Philippine Culture and Society (William Henry Scott).

Grzes

Na forum od:

Post 8 lip 13, 14:12

Naprawdę zabawny jesteś. W tej edycji klubu już wcześniej był taki film (Noche), były też we wcześniejszych. Z tego, co pamiętam z opinii wymienianych na festiwalach, poza klubem takie przypadki też się zdarzały, i to wcale nierzadko. Nasze opinie zwykle nie są ani bardzo zbieżne, ani bardzo rozbieżne, raczej mieszanka wszelkich zestawień - podobnie mam z wieloma osobami na tym forum (także od bycia antyGrzesiem jesteś bardzo daleko, a są tutaj tacy, z którymi nie zgadzam się permanentnie (wks na przykład)).

Thane

Na forum od:

Post 8 lip 13, 16:24

Skoro tak mówisz Grzesiu to wierzę Ci na słowo :).

doktor pueblo

Na forum od:

Post 27 lip 13, 0:20

wks napisał(a):
okon napisał(a):
wks napisał(a): Drażniła mnie mieszanka tekstu oryginalnego dialektu miejscowego z tekstem niemal łamanym angielskim, zwłaszcza w początkowej części filmu z rozmowami protagonistów z głosem z offu (alter ego reżysera?).

Angielski jest na Filipinach językiem urzędowym i pojawia się niemal we wszystkich filipińskich filmach, więc to trochę dziwny argument.

1. Zrobienie tego filmu wyłącznie w miejscowym dialekcie filipińskiego nadałoby filmowi autentyczności. Trudno mi uwierzyć, że osoby będące pierwowzorem protagonistów rozmawiają ze sobą mieszanką niezbyt czystego filipińskiego z równie niezbyt czystym angielskim.
2. Przez 5 lat pobytu na Łużycach w miejscowości, gdzie niemieckie dzieci w szkole uczyły się języka polskiego ani razu nie usłyszałem tam tekstu "Eine Prosiątko po polu gelaufen dziub dziub machen".
3. W filmie Mela Gibsona "Apocalypto" protagoniści używają języka yucatec zamiast amerykańskiej wersji angielskiego.

No i w najnowszym filmie Diaza mieszkańcy miasta też mówili taką dziwaczną mieszanką, pół zdania po filipińsku, a pół po angielsku, tak tam widać jednak mają :)

Poprzednia strona

Powrót do 3. Klub Krytyków Forum NH