Najlepsze filmy 10. MFF NH w kinach!

Co zobaczyłeś? Co polecasz? Co odradzasz? Dyskusje o filmach.
waszkas

Na forum od:
15 lip 10, 17:13

Post 19 lis 10, 12:49

http://www.stopklatka.pl/wydarzenia/wyd ... p?wi=71480

Hadewijch
Francja 2009 / 105 min.
reżyseria: Bruno Dumont
Premiera filmu: 7 stycznia 2011

Wkraczając w pustkę / Enter the Void
Francja, Niemcy, Włochy 2009 / 154 min.
reżyseria: Gaspar Noé
Premiera filmu: 21 stycznia 2011

Le quattro volte
Włochy, Niemcy, Szwajcaria 2010 / 88 min.
reżyseria: Michelangelo Frammartino
Premiera filmu: 18 lutego 2011

Zwyczajna historia / Mundane History / Jao Nok Krajok
Tajlandia 2009 / 82 min.
reżyseria: Anocha Suwichakornpong
Premiera filmu: 11 marca 2011

I tak nie zależy nam na muzyce / We Don't Care about Music Anyway
Francja 2009 / 80 min.
reżyseria: Cédric Dupire, Gaspard Kuentz
Premiera filmu: 1 kwietnia 2011

Łagodny potwór - projekt Frankenstein / Tender Son - The Frankenstein Project / Szelid Termetes - A Frenkenstein Terv
Węgry, Niemcy, Austria 2010 / 105 min.
reżyseria: Kornél Mundruczó
Premiera filmu: 29 kwietnia 2011

"Siódmy z festiwalowych tytułów jest w trakcie negocjacji, potwierdzimy go w przeciągu tygodnia." Oby chodziło o Cafe noire :)

Dopisane przez moderatora forum (19 XI 2010, godz. 20:25):

Mama
Rosja 2010 / 71 min.
reżyseria: Yelena Renard, Nikolay Renard
Premiera filmu: 13 maja 2011

:arrow: ERA NOWE HORYZONTY Tournée 2011 >>>
"Jest duża różnica między robieniem czegoś dobrze a robieniem czegoś naprawdę twórczo"

Grzes

Na forum od:
28 mar 09, 0:13

Post 19 lis 10, 13:02

Powinno chodzić o Mamę, bo to ona, jako czwarty z nagrodzonych filmów, miała mieć zapewnioną dystrybucję w Polsce. A jeśli nie o Mamę, to obstawiam, że i tak o coś z konkursu.

waszkas

Na forum od:
15 lip 10, 17:13

Post 19 lis 10, 13:05

Myślę, że chodzi o Kuszenie św. Tonu
"Jest duża różnica między robieniem czegoś dobrze a robieniem czegoś naprawdę twórczo"

Grzes

Na forum od:
28 mar 09, 0:13

Post 19 lis 10, 13:12

A ja, że o "Kuszenie św. Tonu" albo "Shit Year" (oczywiście jeśli nie jest to "Mama").

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:
8 gru 04, 9:10

Post 19 lis 10, 15:19

Siódmym tytułem jest rosyjska "Mama". Właśnie przed chwilą zakończyliśmy negocjacje.

Pozdrawiam serdecznie,

Roman Gutek

Seblon
NH-Moderator

Na forum od:
16 lut 07, 14:33

Post 19 lis 10, 20:17

Mama
Rosja 2010 / 71 min.
reżyseria: Yelena Renard, Nikolay Renard
Premiera filmu: 13 maja 2011

:arrow: ERA NOWE HORYZONTY Tournée 2011 >>>
21. MFF Nowe Horyzonty 22 lipca - 1 sierpnia 2021

chinaski

Na forum od:
24 sie 06, 7:06

Post 20 lis 10, 0:35

A więc nie będzie "Shit Year".. Jednak i tak nadal brawo dla Ellen Barkin!

doktor pueblo

Na forum od:
21 lip 08, 14:29

Post 19 sty 11, 9:14

Mam pytanie. A czy zapadła już decyzja, czy najlepsze filmy z ENH10 wyjdą, jak rok wcześniej, w boxie dvd (jeśli była już gdzieś na ten temat informacja, to przepraszam, ale mi umknęła)? Jest to dla mnie kluczowe o tyle, że z listy powyżej nie widziałem jakiejś połowy i albo chciałem kupić box, albo nadrobić braki w czasie Tournee. Szczerze powiedziawszy wolałbym box, bo we Wrocławiu filmy wyświetlane są w sali NOTu, która ze względu na fatalny dźwięk, fatalny obraz i fatalne fotele nie jest wymarzonym miejscem do oglądania filmów. No ale jeśli box-u nie będzie, to pójdę i przecierpię...
I do not care to belong to a club that accepts people like me as members.

Seblon
NH-Moderator

Na forum od:
16 lut 07, 14:33

Post 19 sty 11, 9:48

doktor pueblo: tak, będą wydane na DVD. Od czerwca 2011r. pakiet siedmiu filmów DVD będzie można kupić na stronie http://www.enh.pl.
21. MFF Nowe Horyzonty 22 lipca - 1 sierpnia 2021

doktor pueblo

Na forum od:
21 lip 08, 14:29

Post 19 sty 11, 14:52

Świetnie! Dziękuję bardzo za szybką odpowiedź.
I do not care to belong to a club that accepts people like me as members.

Jarosz

Na forum od:
5 cze 07, 7:48

Post 27 sty 11, 22:48

Oglądałem dzisiaj w ramach tournee Łagodnego syna - projekt Frankenstein i coś dziwnego było z kopią. Do wyboru było: ostry obraz albo ostre napisy (polskie, bo te z czołówki/tyłówki były rozmazane). Operator walczył czas jakiś, żeby uzyskać jakiś kompromis, ale skapitulował, stawiając na ostre napisy, i w efekcie obraz był rozmyty. Właściwie tylko na dużych, detalicznych zbliżeniach coś było widać. Brrrrrrrrrrrrrr

hekuba

Na forum od:
9 sty 11, 22:21

Post 28 sty 11, 11:39

Jarosz, niestety coraz wiecej kopii ma tak wadliwie zrobione napisy (albo ja coraz bardziej zwracam na to uwage). operator nic z tym nie moze zrobic, jedynie wyposrodkowac, co uwazam na rozsadniejsze rozwiazanie. inna 'przypadlosc' jesli chodzi o napisy to czesto 'skaczacy' tekst. obraz leci w miare rowno (na tyle, na ile to mozliwe z 35) a napisy sobie skacza. albo co rolke sa na innej wysokosci i lataj poprawiaj bo tu ucina tam w polowie ekranu wisza ;)
mimo wszystko tasma ma jednak klimat.. :)

Jarosz

Na forum od:

Post 28 sty 11, 23:15

Hekubo - ja też wyznaję zasadę, że jeśli film w kinie, to koniecznie z celuloidu. Poza nielicznymi przypadkami (typu Jezus Chrystus zbawiciel, który w ogóle nie ma kopii 35 mm) tak właśnie się powinno dziać. Dlatego irytują mnie praktyki pomniejszych dystrybutorów, którzy filmową kopię robią jedną lub dwie, ale film wypuszczają na całą Polskę, reszcie kin wysyłając nośniki cyfrowe, z reguły niedobrej jakości, choć uczciwie trzeba przyznać, że z biegiem czasu ta jakość się podnosi. Na szczęście Gutek Film tak nie robi.

Ale nie o tym - pożeram na ekranie większość premier, które wchodzą do polskich kin, i muszę stwierdzić, że naprawdę rzadko się zdarza takie rozsynchronizowanie ostrości, jak było w przypadku filmu Mundrucza. Niemniej od czasu wczorajszego postu przyszła mi do głowy inna hipoteza - a jeśli kopia była w porządku, tylko operator na przykład użył nie takiego obiektywu, jak trzeba? Napiszcie, jak było w innych miastach. Jeżeli dobrze, to znaczy, że wina leży po stronie kina Warszawa - sali NOT ;-)

Tomek

Na forum od:
11 maja 10, 13:37

Post 31 sty 11, 11:08

Seblon napisał(a):doktor pueblo: tak, będą wydane na DVD. Od czerwca 2011r. pakiet siedmiu filmów DVD będzie można kupić na stronie http://www.enh.pl.

Czy wiadomo juz jaka bedzie cena pakietu i pojedynczych filmow ?

Chcialbym sie tez zapytac, pewnie najlepiej Pana Romana Gutka, czy sa planowane w tym roku nowe kolekcje/pakiety DVD. Proponowalbym by wzorem Hartleya wydac box z filmami Dumonta. Jego retrospektywa bedzie wszak na tegorocznym ENH a do tego jego filmy nie byly wydane na DVD. Oczywiscie mozna sciagnac ale z zasady tego nie robie.

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:
23 mar 06, 11:51

Post 31 sty 11, 12:48

Tomku, piękny pomysł z Dumontem, ale zawsze pierwszy w kolejce jest TARR

hekuba

Na forum od:
9 sty 11, 22:21

Post 31 sty 11, 19:42

Jarosz, jestem niemal na 100% pewna, ze to nie wina obiektywu. Moze nie mam az tak duzego doswiadczenia operatorskiego, ale nie widze sposobu, by taka sytuacja miala miejsce :)
Co do cyfry - fakt, nie ma porównania do 35mm. Ale do czasu niestety.. widuję niestety zbyt często taśmy porysowane na tyle, że naprawdę przeszkadza to w odbiorze. A porysować taką taśmę jest stanowczo zbyt łatwo.

p.s.
dodam tylko patrzac po innych watkach, ze myslac o cyfrze mowie o projektorach cyfrowych, nie zadnych rzutnikach, betach itp tylko o sprzecie do kopii DCP

Jarosz

Na forum od:

Post 1 lut 11, 10:33

A to inaczej niż ja - w kinie Warszawa - sali NOT nie ma projektora cyfrowego z prawdziwego zdarzenia, tylko rzutnik, do którego podłączony jest odtwarzacz DVD i Blu-rayów.

Ale Mundruczo był na celuloidzie. Skoro uważasz, że to nie obiektyw, pozostaje wada kopii ;-)

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:

Post 7 lut 11, 14:13

autorzy plakatów tournee 2011:

HADEWIJCH - Robert Czerniawski

WKRACZAJĄC W PUSTKĘ - Mirosław Adamczyk

LE QUATTRO VOLTE - Wojciech Siudmak
http://www.siudmak.com/

ZWYCZAJNA HISTORIA - Andrzej Klimowski
http://www.poster.com.pl/pl/klimowski.htm
http://www.culture.pl/pl/culture/artyku ... ki_andrzej

I TAK NIE ZALEŻY NAM NA MUZYCE - Rosław Szaybo
http://www.culture.pl/pl/culture/artyku ... ybo_roslaw

ŁAGODNY POTWÓR - Leszek Wiśniewski
http://www.wisniewski-art.com/

MAMA -Tomasz Bogusławski
http://autograf.asp.gda.pl/info.php?id=79
Załączniki
hadewijch.jpg
wkraczając w pustkę.jpg
le quattro volte.jpg
zwyczajna historia.jpg
i tak nie zależy nam na muzyce.jpg
agodny potwór.jpg
mama.jpg

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:

Post 7 lut 11, 15:03

macie jakiś pomysł na interpretację plakatu Le Quattro Volte Wojciecha Siudmaka?

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:

Post 14 lut 11, 10:01

trzeba chyba wysłać pytanie do biura tłumaczeń sztuki

ps. mam też wątpliwość, którą rozwiewa reżyser, ale ja i tak ją mam, czy bohaterami Le Quattro Volte są: pasterz, koza, drzewo i kawałek węgla, czy też: pasterz, pies, koza, drzewo (które zmienia się w węgiel)??

Jarosz

Na forum od:

Post 14 lut 11, 10:38

Jak dla mnie wersja nr 2.

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:

Post 14 lut 11, 10:41

dla mnie też

tangerine

Na forum od:
13 lip 07, 5:38

Post 14 lut 11, 11:28

aszeffel napisał(a):macie jakiś pomysł na interpretację plakatu Le Quattro Volte Wojciecha Siudmaka?

Myśle, że świetnie puentuje treść filmu jednak siła plakatu polega tym, że wyraża obrazem coś co słowami trudno opisać. Chyba po raz pierwszy patrząc na plakat z tej serii mam wrażanie, że wiem o który film chodzi; punkt styku międy wymową filmu a metaforą plakatu jest czytelny (część plalkatów nie posługuje się metaforą).

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:

Post 14 lut 11, 11:59

tang., oczywiście podejrzewam, że chodzi o metaforę, dla mnie to jest chyba za daleki dystans między filmem a plakatem, wpływ na ten dystans ma odbiór filmu i nazwanie jego głównej idei, jeżeli dla mnie najważniejsze jest w filmie to, że robi krok w stronę równowagi pomiędzy tym co ludzkie i nie-ludzkie, a na plakacie widzę głównie człowieka... no to nie rozumiem, dlaczego

(ale może patrzę zbyt po powierzchni i na film i na plakat)

może uda Ci się jednak znaleźć słowa, żeby opowiedzieć o swojej interpretacji

Tomek

Na forum od:
11 maja 10, 13:37

Post 11 kwi 11, 17:46

Minelo juz troche czasu wiec byc moze organizatorzy ENH znaja szczegoly wydania pakietu DVD. Jaka bedzie cena i od kiedy bedzie dostepny ?

mj
NH-Kreator

Na forum od:
1 sie 06, 18:23

Post 12 kwi 11, 14:43

Tomek,
termin nie jest jeszcze na 100% potwierdzony,
ale przewidujemy, że na przełomie maja i czerwca dvd z filmami z 10. edycji festiwalu będą już do kupienia na naszej stronie, cena za film powinna być porównywalna do pierwszej edycji, przed końcem kwietnia powinniśmy znać już potwierdzone szczegóły

pozdrawiam!
mj

Powrót do O filmach na dużym i małym ekranie