REZERWACJE MIEJSC DO KARNETÓW

Bilety, karnety, akredytacje.

Czy jesteś za tym aby posiadacze karnetów dokonywali rezerwacji miejsc

tak
36
39%
nie
57
61%

Liczba głosów : 93

kg
NH-Kreator

Na forum od:
31 sty 05, 11:28

Post 22 lis 05, 0:36

Mamy prośbę o wzięcie udziału w ankiecie.
Zastanawiamy się nad wprowadzeniem pewnej nowości podczas szóstej edycji. Od dawna myśleliśmy o tym aby osoby z karnetami również rezerwowały miejsca na seansach.

Cel to oczywiście uniknięcie sytuacji oczekiwania i braku miejsc na seansie.
Dotychczas rezerwowaliśmy na seansach pewną pulę odpowiadającą ilości posiadaczy karnetów. Pula ta była rozłożona na dwa seanse /teraz byc może trzy/. Na pozostałe miejsca sprzedawaliśmy bilety. Jeżeli jednak na jeden seans przyszłoby więcej osób z karnetami niż jest miejsc z puli /a na drugi oczywiście wtedy mniej/ to nie moglibyśmy im zagwarantować miejsc. W przypadku samodzielnej rezerwacji - miejsca byłyby zagwarantowane.

- Rezerwacja odbywałaby się on-line na stronach www
- w centrum i innych obiektach festiwalowych byłyby dodatkowe dostępne w tym celu komputery z dostępem do sieci
- nie mozna by było rezerwować miejsc na różne seanse o tej samej godzinie w ten sam dzień.
- rezerwacje - dwa warianty:
1. po uprzednim zarezerwowaniu na www wejściówki byłyby odbierane w kasach i specjalnych samoobsługowych stanowiskach z drukarkami
2. po uprzednim zarezerwowaniu na www wejściówki byłyby zakodowane w karnecie i kontrolowane za pomocą czytników przy wejściu na seans

Zapraszam wszystkich do dyskusji na ten temat. Chętnie zapoznamy się z każdym pomysłem. Proszę również o wypełnienie ankiety
Ostatnio edytowano 21 sty 06, 1:50 przez kg, łącznie edytowano 2 razy
7. Międzynarodowy Festiwal Filmowy
ERA NOWE HORYZONTY
Wrocław, 19-29 lipca 2007

eMWu

Na forum od:
25 paź 05, 23:33

Post 22 lis 05, 13:45

Uważam że rezerwacje na filmy to dobry pomysł. Oczywiście z zastrzeżeniem że jak już się zarezerwuje miejsce na seansie to, tak jak pan Krzysztof napisał, nie będzie można zaklepać sobie miejsca na inny film w tym samym czasie. Zastanawiam się czy warto uniemożliwić wycofanie rezerwacji (nawet jeszcze przed festiwalem) i zrobienie nowej na inny film. Z jednej strony zapobiegnie to lekkomyślnym, hurtowym bookowaniu 50 seansów od razu, a z drugiej strony ograniczy swobodę karnetowiczów. Co o tym sądzicie? Aha no i rozumiem że jeśli rezerwacji będzie mniej niż przeznaczona pula dla karnetów to bedzie można wejść bez rezerwacji.

QRDL

Na forum od:
25 paź 05, 0:05

Post 22 lis 05, 14:06

Mówię "tak" i wybieram drugie rozwiązanie technologiczne. Obowiązek spełniony

eMWu

Na forum od:

Post 22 lis 05, 14:07

Ja też za drugim jestem.

saygon

Na forum od:
1 mar 05, 20:44

Post 22 lis 05, 14:10

a ja jestem przciw z kilku powodów.
1. karnet daal pewna elastycznośc ktos powiedział ze film na ktory chce isc teraz jest slaby ale za to ten np Fassbindera jest extra, wiec szedlem na Fassbindera i faktycznie był extra:)
2. takie ustalanie na sztywno jest kłopotliwe jak sie np nie zna odleglosci miedzy kinami. niech film trwa 170 minut(albo cos koło tego co nie jest żadkościa na ENH) to juz z niego nie dobiegne choćbym bardzo chcial do kina oddalonego o 20 minut drogi(np z akademiskiego do divadlo, czy wogole z divadla gdziekolwiek) a i przeprowadzka do wrocławia to jeszcze bardziej utrudni bo wrocław wiekszy i odległosci wieksze.
3. bezie sytuacja ze jak nie zarezerwujem wejsciowek szybko(tzn kilka piewszych dni) to juz ich nie dorwiemy i zaostana tylko te niechciane...
4. jesli doda sie jescze mozliwosc przerezerwowywania wejsciowek to bedzie taki spory ruch w sieci(zakladam ze calosc stoi na jednej zcentralizowanej bazie danyvh ktora ma obslugiwac calosc) i z tego co obserwowalem to ostatnio juz byly z tym problemy...
5. i podejmowanie decyzji na co chce isc tuz po kupieniu karnetow jest rowna przeszukaniem sieci o kazdym filmie, a czesto o wielu nie ma zadnego sensownego slowa i dokonaj teraz decyzji. ogolnie pomysl mi sie nie podoba.

Elatus

Na forum od:
12 sie 05, 8:33

Post 22 lis 05, 14:10

Rezerwacje to dobry pomysł. I kodowanie na karnetach. Ale czy to nie będzie znaczyło, że jeśli zmienię zdanie, to mnie nie wpuszczą? Bo może nie być gwarancji miejsca, byleby wpuścili...
Andankakka konda kaarii
Randaka randaka randaka!!!
Achuvellam thonda kaari
Randakka randakka!!!

kg
NH-Kreator

Na forum od:

Post 22 lis 05, 14:27

eMWu napisał(a):Uważam że rezerwacje na filmy to dobry pomysł. Oczywiście z zastrzeżeniem że jak już się zarezerwuje miejsce na seansie to, tak jak pan Krzysztof napisał, nie będzie można zaklepać sobie miejsca na inny film w tym samym czasie. Zastanawiam się czy warto uniemożliwić wycofanie rezerwacji (nawet jeszcze przed festiwalem) i zrobienie nowej na inny film. Z jednej strony zapobiegnie to lekkomyślnym, hurtowym bookowaniu 50 seansów od razu, a z drugiej strony ograniczy swobodę karnetowiczów. Co o tym sądzicie? Aha no i rozumiem że jeśli rezerwacji będzie mniej niż przeznaczona pula dla karnetów to bedzie można wejść bez rezerwacji.

Myślę, że moglibyśmy zrobić tak żeby rezerwacje można było zmieniać oczywiście z jakimś deadline'm żeby nie robić tego w ostatniej chwili.
Jeżeli byłyby wolne miejsca no to oczywiście, że posiadacze karnetów mogliby wejść bez rezerwacji ale wtedy zawsze pozostaje ryzyko braku miejsc
ERA NOWE HORYZONTY

kg
NH-Kreator

Na forum od:

Post 22 lis 05, 14:45

saygon napisał(a):a ja jestem przciw z kilku powodów.
1. karnet daal pewna elastycznośc ktos powiedział ze film na ktory chce isc teraz jest slaby ale za to ten np Fassbindera jest extra, wiec szedlem na Fassbindera i faktycznie był extra:)
to zależy, w którym momencie podejmujesz decyzję. Jeżeli np tuż przed wejściem na seans to rzeczywiście rezerwacja nie ma sensu

2. takie ustalanie na sztywno jest kłopotliwe jak sie np nie zna odleglosci miedzy kinami. niech film trwa 170 minut(albo cos koło tego co nie jest żadkościa na ENH) to juz z niego nie dobiegne choćbym bardzo chcial do kina oddalonego o 20 minut drogi(np z akademiskiego do divadlo, czy wogole z divadla gdziekolwiek) a i przeprowadzka do wrocławia to jeszcze bardziej utrudni bo wrocław wiekszy i odległosci wieksze.
Odległości między obiektami nie będą duże

3. bezie sytuacja ze jak nie zarezerwujem wejsciowek szybko(tzn kilka piewszych dni) to juz ich nie dorwiemy i zaostana tylko te niechciane...
to prawda - to jest umiejętność dokonywania wyboru. Wiedząc jednak o większym zainteresowaniu niektórymi seansami odpowiednio wcześniej możemy zastanawiać się nad zmniejszeniem puli biletów a byc może nawet nad ustawieniem w wyjątkowym wypadku jakiegoś dodatkowego ekstra ncnego seansu

4. jesli doda sie jescze mozliwosc przerezerwowywania wejsciowek to bedzie taki spory ruch w sieci(zakladam ze calosc stoi na jednej zcentralizowanej bazie danyvh ktora ma obslugiwac calosc) i z tego co obserwowalem to ostatnio juz byly z tym problemy...

całość będzie umieszczona no odpowiednio dużym serwerze z szerokim łączem

5. i podejmowanie decyzji na co chce isc tuz po kupieniu karnetow jest rowna przeszukaniem sieci o kazdym filmie, a czesto o wielu nie ma zadnego sensownego slowa i dokonaj teraz decyzji. ogolnie pomysl mi sie nie podoba.
Będziemy starali się o tym informować na www w gazecie festiwalowej, w katalogu. Do tego służy też to forum
ERA NOWE HORYZONTY

MK

Na forum od:
26 gru 04, 10:41

Post 22 lis 05, 14:54

Ja jestem za, ale jesli bedzie mozna dokonywac zmian powiedzmy w dniu seansu. No i jesli sa miejsca wolne - mozliwosc wejscia bez rezerwacji
Jestem tez za numerowanymi miejscami na niektóre seanse (otwracie, zmakniecie festiwalu) i na koncerty (zeby nie bylo tloku przy wejsciu i bieganiny jak na koncertach w Kosciele)
MK

Peether

Na forum od:
24 paź 05, 12:07

Post 22 lis 05, 15:07

w sumie chyba dobry pomysł...
kolejki też miały swój klimat, nieprawdaż?
no ale złym było niedostanie się na seans.....
może rzeczywiście zrobić coś takiego, że te filmy, które byłyby szczególnie oblegane, miałyby dodatkową projekcję, żeby nikogo nie skrzywdzić za bardzo..... :]
tzn. generalnie na tak z opcją nr 2
cada dia se la traga mi corazon.....
mala vida......

MK

Na forum od:

Post 22 lis 05, 15:10

Ja po niektórych kolejkach mialam wrazenie, ze mi kilku zeber brakuje (zamkniecia i otwarcia). No i to zajmowanie po 5 miejsc dla znajomych. Porzadek musi byc
MK

soffika-zoe

Na forum od:
6 sie 05, 1:34

Post 22 lis 05, 15:51

popieram rezerwacje,ale pod warunkiem:
- mozliwosci odwolania jej do osatniej chwili,jesli mialoby to umozwiwic wejscie na seans osoba kt,nie moglyby wejsc z braku miejsc albo odwolywanie rezerwacji do jakiegos wyznaczonego czasu przed rozpoczeciem seansu-np.do zcasu rozmoczecia seansu wczesniejszego.to propozycjie,trzeba by to wszystko dokladnie przemyslec... :)
-rezerwacje seansow od dnia rozpoczecia festiwalu,na miejscu i faktyczna mozliwosc techniczna
- 2-gi wariant rezerwacji (czytnik,a nie odbieranie wejscioweg-to bylaby masakra,bieganina,nerwy...)
- rezerwacja jednago seansu w danej godzinie,to nie podlega dyskusji
- mam pomysł!! nalepszyym rozwiazaniem bylby system darmowych smsow i kilku stanowisc do ich wysylania,dla osob niezkomorkowanych ,kt wysylalbo by sie najwczesniej dzien przed planowana rezerwacja,a najpozniej do np 30 min przed rozpoczeciem projekcji.to ostatnie - sms zwrotny -informowalby,czy mamy jeszce szanse, na ten seans,a jak mnie to gdzie ewentualnie tak.w 30.min.bysmy zdazyli zmnienic plany
- druga czesc pomyslu,to podzial pusli miejs na :1. rezerwacje karnetowiczow, 2. karnety ,kt podejmuja decyzje w ostatniej chwili i 3. bilety.
- niemożność zarezerwowania od razu seansow na caly festiwal.to moze uniemozliwic obejzenie filmow,ludziom,kt nie beda wczesniej ukladali szczegółowego planu na caly festiwal.nie kazdy ma mozliwosci i czas na siedzenie w sieci przed festiwalem ,przegladanie programu i planu projekcji oraz szukaniu wiadomosci o fimach.czesto decyzje o tym co obezymy podejmuje sie sidzac na z nowo nabytym katalogiem od razu pod centrum lub przez pierwsza noc i dzien....
- kolejny pomysl,to np przy kazdym kinie ellektroniczne tablice informujace na biezaco, jak wyglada sytuazja z rezerwacjami,ile wolnych miejsc pozostalo,ile przewiduje sie biletow itp.to chyba niw jest duzy koszt.nie musza to byc przeciez telebimy .bieganie miedzy seansami do komputerow,stanie w kolejkach po informacje bedzie baaaaardzo utrudniajaca zycie czynnoscia
- jestem stanowczo przeciw numeracji miejsc-rownosc!!! i odrobina adrenaliny:) i moze na otwarciei zamkniecie stroje wieczorowe do tym miejsc numerowanych....

na tę chwilę tyle myłśi,kt urodzily sie mojej glowie.ciesze sie bardzo,ze Organizatorzy caly czas mysla nad udoskonalaniem festiwalu i o swojej wiernej publicznosci.w sobote wybieram sie na camerimage i niestety nie jestem optymistycznie nastawiona po ostatnich,łódzkich edycjach..... tam od zwykla publicznosc niestetyjest na szarym koncu........
pozdrawiam serdecznie Organizatow i zycze dobrze podjetych decyzji:)
I still haven't found what I'm looking for

babolek

Na forum od:
25 paź 05, 15:11

Post 22 lis 05, 16:16

nie podoba mi sie :( nigdy nie wiem czy pojde i na co, a nawet jesli wiem to nie mam pojęcia czy dotre na miejsce bo to przeciez wakacje :)... a kolejki mialy swoj urok ...:)) ale jestem dorosła dziewczynką i wiem ze swiat idzie na przod, cieszyn idzie do wrocławia a ja szary ludzik muszę isc zarezerwowac sobie miejsce na seansie:)
podbal mi si epomysł sms-owy .. bo miedzy seansami nie ma za wiele wolnego a czasami trzeba cos zjesc czy costam ... i szukanie komputera to kolejna bariera :/ nawet jesli sms-y mialy by cos kosztowac (tak do 50 gr :)))

Freak_lodz

Na forum od:
6 lut 05, 17:58

Post 22 lis 05, 16:35

Hm...ja zaznaczylam nie....

Zdaje sobie sprawe z plusow tego rozwiazania...ale tylko jesli bedzie mozna to zmieniac w dniu seansu...co jednak podejzwam doprowadziloby do jeszcze wiekszego zamieszania...

Ja nie trafilam tylko na jeden filmu ktory chcialam zobaczyc...i wiem ze z mojej wlasne winy...bo troche za dlugo trwalo konsumowanie czegos...jesli dobrze pamietam...

Jesli ktos chcial i mu zalezalo...to zawsze trafil na ten film co trzeba...i co mial w planie...wiec wydaje mi sie ze to zbedne...wystarczy sobie dobrze rozplanowac dzien:)
Say what you mean
Mean what you say
Say what you feel
Feel what you say

paNMieczyslaw

Na forum od:
10 cze 05, 8:48

Post 22 lis 05, 16:39

Ordnung muss sein im Breslau!

wejsciowki to by bylo zbyt wielkie zamiesznie, ale rezerwowanie i sprawdzanie tego czytnikiem brzmi OK, byle by nie bylo awarii ;)

MK

Na forum od:

Post 22 lis 05, 16:41

Tak czytniki to bylo fajne rozwiazanie na tegorocznym festiwalu, od razu bylo widac ile miejsc jest jeszcze wolnych
MK

karolka

Na forum od:
31 sty 05, 14:02

Post 22 lis 05, 16:48

Sama nie wiem.
Z jednej strony, jasne, taka rezerwacja napewno ma swoje plusy, ale z drugiej czarno to widze.
Kolejki do komputera, na którym można dokonac rezerwacji, poza tym od tej pory trzeba będzie zapomnieć o spontanicznych wyborach lub zmianie decyzji (ilez to razy i zmienialam zdanie pod wplywem czyjejs opinii).
Zgadzam sie z MK, ze powinno sie wprowadzic numerowane miejsca na wieksze imprezy, koncerty. W ubieglym roku wpadlam do Cieszka na 15 min przed otwierajacym Almodowarem. Odebralam karnet i nie majac bladego pojecia gdzie jest kino Era pobieglam z plecakiem przez granice i obejzalam film. W tym roku karnet odbieralam na kilka godzin przed otwierajacym seansem, a mimo to nie bylo juz dla mnie wejscowki. Cos mozna by z tym zrobic. Ale te karnetowe rezerwacje nie są idealnym wyjsciem, tylko co jest? :)

karolka

Na forum od:

Post 22 lis 05, 16:51

Ale jeśli już to wejdzie w życie (a dotychczasowe wyniki na to wskazują), to bez dwoch zdan stawiam na czytniki. Skoro juz mamy takie fajne karnety, to po co nam jeszcze jakies papierki?!

4Cherry

Na forum od:
11 maja 05, 21:14

Post 22 lis 05, 17:13

Jestem przeciwny takiemu rozwiązaniu. Podczas tegorocznego festiwalu dostałem się na wszystkie filmy, które chciałem, i nie miałem z tym większych problemów...

Rozwiązanie, jakie proponujecie (zwłaszcza pierwsza opcja) może wprowadzić chaos podobny do tego, co dawniej działo się w Kazimierzu Dolnym. A tego chyba nawet drodzy organizatorzy sobie nie życzą... (kto był np. 2,3 lata temu na fest. Lato Filmów, ten wie o czym mówię)
All work and no play make Jack a dull boy...

joasia

Na forum od:
3 lut 05, 11:07

Post 22 lis 05, 17:37

mnie się wydaje,że to niepotrzebna komplikacja.
oczywiście,są filmy, które cieszą sie wyjątkowo dużym zainteresowaniem,ale ze przeważnie są 2 seanse, to jeśli komuś naprawde zależy,przyjdzie 20 min wcześniej i spokojnie wejdzie.(tym bardziej,ze teraz będzie więcej miejsc,prawda?)
zreszta dużo rzeczy wychodzi spontanicznie.oczywiście część osób uważnie studiuje opisy filmów zamieszczone na stronie na długo przed festiwalem i ma precyzyjny plan oglądania,ale chyba wielu uczestników podejmuje decyzje wieczór przed i w tej sytuacji takie rezerwacje to spore utrudnienie.
jestem na nie;)(bo to po prostu chyba zbędna innowacja).

saygon

Na forum od:

Post 22 lis 05, 17:51

- rezerwacja w czasie festiwalu - sami wimy ile jest festiwalowiczow i ile musialoby byc dla nich kompów jak osatniio bylo 60 tys to niech kompow bedzie 500 a juz bedzie tlok a gdzie i kto dostarczy taka ilosc kompow? - zdecydowanie odpada.
- co do podejmowanej przezemnie decyzji to wyglada to tak:
postykam kogos znajomego na jednym seansie pytam sie co widzial i co poleci mowi mi ze "dealera" no i ja patrze a ostatni seans dealera jest po tym seansie, wiec po obecnym seansie ide na dealera(i mam racje bo film wymiata). tak nstępuje zmiana mojej decyzji.
- cos co informowaloby ile ejst wonych miejsc przed kine - zdecydowanie tak.
- taka proźba/pytanie czy jest mozliwosc dynamicznego alokowania programu(tzn zostaniwena kilku wolnych seansow dla tych filmów które będa cieszyly sie najwiekszym powodzeniem?)
- numercaja miejsc - zdecydowanie nie bo np spotykam kogos znajomego(wiem wiem powtarzam sie z tym spotykaniem:)) i chce siaść kolo tej osoby ale niemoge bo mam inny numerek....klapa
- co do dostawania sie na filmy to jak komus zależy to wejdzie, trzeba być troche wczesniej, 15 minut wystarczy, 10 czesto też, a zdaża się że i kilka mnut po rozpoczęciu da się wejśc bo coś nie cieszy sie dużym zainteresowaniem.

hella

Na forum od:
2 lis 05, 21:04

Post 22 lis 05, 17:54

Jestem za opcją z trzema pulami: karnetów z rezerwacją, karnetów "niezdecydowanych" i biletów. Z czego większość miejsc powinna być jednak dla tych niezdecydowanych.
Poza tym, napisał Pan, Panie Krzysztofie, że jest szansa i na 3 seanse danego filmu. TO może przed festiwalem wystarczy zrobić ankietę - które filmy budzą szczególne zainteresowanie. Głosować będziemy, jeśli zależy nam na wejściu na seanse a Państwo zyskacie rozeznanie, które projekcje powtórzyc więcej razy?
No i opcja z wejściówkami odbieranymi to naprawdę nie jest dobry, moim zdaniem, pomysł - kodowanie w karnetach - o wiele lepszy! (tylko jak biedni wolontariusze poradzą sobie z wpuszczaniem, jeśli będą takie problemy z systemem jak ostatnio?)

Pozdrowienia!

eMWu

Na forum od:

Post 22 lis 05, 17:55

Wpadłem na pomysł. Chyba niedobry, ale się podziele. Może komuś coś podsune: a może by tak wprowadzić limit rezerwacji np 15 na karnet. Tak aby ludzie rezerwowali tylko te filmy na ktorych im najbardziej zależy, a reszta po staremu. Wiem dziwny pomysł,ale czemu ma byc tylko wmojej głowie.Niech pożyje na forum;)
A poza tym to uważam że rezerwacje muszą byc uruchomine najpóźniej wraz z rozpoczęciem sprzedaży biletów!!! a nie pierwszego dnia festiwalu.wtedy dopiero by bylo zamieszanie!

karolka

Na forum od:

Post 22 lis 05, 17:59

jak osatniio bylo 60 tys to niech kompow bedzie 500 a juz bedzie tlok a gdzie i kto dostarczy taka ilosc kompow?

Kto, to chyba nawet chyba wiem (chyba, że sponsor się zmieni).
Ostatnio edytowano 22 lis 05, 20:06 przez karolka, łącznie edytowano 2 razy

saygon

Na forum od:

Post 22 lis 05, 18:04

limit na karnety? zły pomysl to ja już wole kupic sobie bilety przynajmniej mam pewność że na pewno wejdę. a jak będą rezerwacje to niech będą opisy filmów(tylko cś lepszego niż katalog...) żeby nie szukać przec cały dzień co jest co...(jak jest pinad 100 tytułów to troche to zajmuje dotracie do jakiś konkretnych informacji)

kg
NH-Kreator

Na forum od:

Post 22 lis 05, 18:40

soffika-zoe napisał(a):popieram rezerwacje,ale pod warunkiem:
- mozliwosci odwolania jej do osatniej chwili,jesli mialoby to umozwiwic wejscie na seans osoba kt,nie moglyby wejsc z braku miejsc albo odwolywanie rezerwacji do jakiegos wyznaczonego czasu przed rozpoczeciem seansu-np.do zcasu rozmoczecia seansu wczesniejszego.to propozycjie,trzeba by to wszystko dokladnie przemyslec... :)
-rezerwacje seansow od dnia rozpoczecia festiwalu,na miejscu i faktyczna mozliwosc techniczna
- 2-gi wariant rezerwacji (czytnik,a nie odbieranie wejscioweg-to bylaby masakra,bieganina,nerwy...)
- rezerwacja jednago seansu w danej godzinie,to nie podlega dyskusji
- mam pomysł!! nalepszyym rozwiazaniem bylby system darmowych smsow i kilku stanowisc do ich wysylania,dla osob niezkomorkowanych ,kt wysylalbo by sie najwczesniej dzien przed planowana rezerwacja,a najpozniej do np 30 min przed rozpoczeciem projekcji.to ostatnie - sms zwrotny -informowalby,czy mamy jeszce szanse, na ten seans,a jak mnie to gdzie ewentualnie tak.w 30.min.bysmy zdazyli zmnienic plany
- druga czesc pomyslu,to podzial pusli miejs na :1. rezerwacje karnetowiczow, 2. karnety ,kt podejmuja decyzje w ostatniej chwili i 3. bilety.
- niemożność zarezerwowania od razu seansow na caly festiwal.to moze uniemozliwic obejzenie filmow,ludziom,kt nie beda wczesniej ukladali szczegółowego planu na caly festiwal.nie kazdy ma mozliwosci i czas na siedzenie w sieci przed festiwalem ,przegladanie programu i planu projekcji oraz szukaniu wiadomosci o fimach.czesto decyzje o tym co obezymy podejmuje sie sidzac na z nowo nabytym katalogiem od razu pod centrum lub przez pierwsza noc i dzien....
- kolejny pomysl,to np przy kazdym kinie ellektroniczne tablice informujace na biezaco, jak wyglada sytuazja z rezerwacjami,ile wolnych miejsc pozostalo,ile przewiduje sie biletow itp.to chyba niw jest duzy koszt.nie musza to byc przeciez telebimy .bieganie miedzy seansami do komputerow,stanie w kolejkach po informacje bedzie baaaaardzo utrudniajaca zycie czynnoscia
- jestem stanowczo przeciw numeracji miejsc-rownosc!!! i odrobina adrenaliny:) i moze na otwarciei zamkniecie stroje wieczorowe do tym miejsc numerowanych....

na tę chwilę tyle myłśi,kt urodzily sie mojej glowie.ciesze sie bardzo,ze Organizatorzy caly czas mysla nad udoskonalaniem festiwalu i o swojej wiernej publicznosci.w sobote wybieram sie na camerimage i niestety nie jestem optymistycznie nastawiona po ostatnich,łódzkich edycjach..... tam od zwykla publicznosc niestetyjest na szarym koncu........
pozdrawiam serdecznie Organizatow i zycze dobrze podjetych decyzji:)

ciekawy pomysł z tymi smsami. Sprawdzimy czy można coś takiego połączyć z naszym systemem sprzedaży
ERA NOWE HORYZONTY

dolores haze

Na forum od:
14 cze 05, 23:55

Post 22 lis 05, 19:41

jestem przeciwny - argumentuje to glownie checia spontanicznego wybierania seansow(do dzis jestem wdzieczny znajomemu za zdanie "idz na tarnation to bedzie najlepszy film festiwalu"(mialem zamiar isc na kim ki duka)
Obawiam sie sporego zamieszania ale jestem otwarty na kontrargumenty i nie twierdze ze rezerwacja jest zlym pomyslem bo zakladajac wieksza frekwencje problemy z wejsciem na seanse moga sie nasilic a wtedy rezerwacaja to w sumie blogoslawienstwo... ja sie dostosuje.;)
we can wipe you out
anytime

kg
NH-Kreator

Na forum od:

Post 22 lis 05, 19:57

4Cherry napisał(a):Jestem przeciwny takiemu rozwiązaniu. Podczas tegorocznego festiwalu dostałem się na wszystkie filmy, które chciałem, i nie miałem z tym większych problemów...

Rozwiązanie, jakie proponujecie (zwłaszcza pierwsza opcja) może wprowadzić chaos podobny do tego, co dawniej działo się w Kazimierzu Dolnym. A tego chyba nawet drodzy organizatorzy sobie nie życzą... (kto był np. 2,3 lata temu na fest. Lato Filmów, ten wie o czym mówię)

W imieniu wszystkich dziękuję! bo to chyba pochwała?:)
Witaj na Forum 4Cherry
ERA NOWE HORYZONTY

husky

Na forum od:
5 lut 05, 12:34

Post 22 lis 05, 20:11

Popieram w całości, moge zacytować coś z nh2005 forum.. :D

husky napisał(a):jedna sytuacja bardzo mnie denerwowała.. ludzie przed booliwodem Rozumiem że można ludzie zajmują miejsca dla znajomych najczęsciej było to w przypadku karnetowiczów.. tylko że Ci znajomi przychodzili przed 22 a osoby które miały bilety z pretensjami że sa o 21:30 a musza siedziec na podłodze.. raz tak mnie zmieszał jeden facet z błotem że szokkk :( bo miał bilet a musiał z rodzinką siedzieć na podłodze.. może na filmie już sie to zminiło ale i tak nic miłego takie rozmowy a żadna ze stron nie dała sobie wytłumaczyć że to nie nasza wina (obsługi kina)

husky napisał(a):Nie chcę teraz zaczynać wojny bolliwodzkiej :) chciałem tylko zwrócić uwage.. wiesz te facet był troszke starszy, nie rozumiał że ludzie chcieli się pobawić latali po sali i nie był na całym festiwalu, tylko z tego co mówił przyjechał specjalnie chyba na film.. nie mógł wiedziec z doswiadczenia ze potem zwolnia sie miejsca..

Dzięki ze nie myślisz ze to moja wina bo juz mi rozmowy z tym panem wystarczy do tej pory.. szkoda że tak wyszło

Co do zajmowania miejsc spoko.. tylko nie widzisz jednego problemu!!

My wpuszczamy ludzi z biletami-kupili to musza wejsc wszyscy, liczymy ile weszlo na bilety bo czytniki sa na karnety.. w pewnej chwili jest sytuacja wybija prawie 22:00 my juz dawno mamy komplet dla karnetowiczow na komputerze a nadal jest pełno z karnetami co robia hałas ze maja zajete miejsca!! a mi wychodzi ze musze ejszcze wpuscic 20 osób na bilety!! i co ja mam zrobić ??

Troche beznadziejnie samego siebie cytowac nio ale to sytuacja wyrwana z powyższego tematu której sam posmakowałem :]
"Finally We Are No One"

Olka

Post 22 lis 05, 20:11

jestem przeciwko rezerwacji, na filmy decyduje sie spontanicznie, pod wplywem czyjejs opinii czy nastroju. nie chce planowac calego festiwalu z wyprzedzeniem. A jesli zarezerwuje sobie wejscia na 5 filmow dziennie i np na jakis nie przyjde to rezerwacja bez sensu sie zmarnuje. Ktos wiedzac ze juz wszystkie miejsca na ten seans zostaly zarezerwowane, sprobuje gdzies indziej, mimo ze pragnal pojawic sie akurat na tym seansie, z ktorego ja tak latwo zrezygnowalam.. troche zagmatwalam :)

zanek

Na forum od:
24 sty 05, 13:57

Post 22 lis 05, 20:15

nim się zadeklaruję w ankiecie mam pytanie, co w sytuacji, gdy osoba zarezerwowała miejsce na seansie ale z przyczyn wyższych (te często zdarzają się przed seansami o barbarzyńskiej 10 rano:) ), spóźni się lub co gorsza nie dotrze na film. przewidywane są jakieś sankcje?
wydaje mi się, że najlepszym z wymienionych na razie na forum rozwiązaniem są trzy pule - karnety - rezerwacje, karnety wolne i biety. to gwarantuje satysfakcję i dla spontanicznych widzów lubiących dreszczyk emocji, jak i dla ceniących sobie pewność przede wszystkim:)
osobiście bardziej przychylam się do opcji z brakiem rezerwacji, gdyż NH mimo tego, że zawsze robiłem ogólną ramówkę festiwalu, kończył się na wielu spontaniczych projekcjach, których nie żałuję.
a co do numeracji, jestem absolutnie przeciwny! niech już chociaż troszkę braku formalności zostanie:)

husky

Na forum od:
5 lut 05, 12:34

Post 22 lis 05, 20:18

kurcze troszke masz racji, tylko że w takim razie mentalność uczestników nh musiała by być taka sama.. a potem wolontariusze którzy i tak są to głównie dla filmów muszą wysłuchiwac nie miłych uwag!! i gdzie jest środek panie Krzysztofie?? może przed festiwalem zorganizować dzień pogaduszek na ten temat:P
"Finally We Are No One"

kg
NH-Kreator

Na forum od:

Post 22 lis 05, 20:22

Witaj na forum zanek. To ciekawe z tymi sankcjami. Należy wierzyć w uczciwość ale z drugiej strony jeżeli ktoś zarezerwuje i nie przyjdzie to być może uniemożliwić komuś innemu podjęcie decyzji. No pewno trzeba by jakieś uciążliwości wprowadzić np system blokowałby mozliwość zobaczenia jakiegoś innego zarezerwowanego seansu. Każdemu może się przydażyć wypadek losowy ale to ryzyko trzeba wziąć pod uwagę tak jak w normalnym życiu :)
Z numeracją dajmy sobie spokój - to przy tej ilości seansów i miejsc zadanie dla komputerów z Pentagonu z łączami internetowymi z Tsukuby
Ostatnio edytowano 22 lis 05, 20:26 przez kg, łącznie edytowano 1 raz
ERA NOWE HORYZONTY

kg
NH-Kreator

Na forum od:

Post 22 lis 05, 20:24

husky napisał(a):kurcze troszke masz racji, tylko że w takim razie mentalność uczestników nh musiała by być taka sama.. a potem wolontariusze którzy i tak są to głównie dla filmów muszą wysłuchiwac nie miłych uwag!! i gdzie jest środek panie Krzysztofie?? może przed festiwalem zorganizować dzień pogaduszek na ten temat:P

środka nie ma husky. Środek jest w Pekinie w Świątyni Nieba. Taki los wolontariusza i organizatora
ERA NOWE HORYZONTY

saygon

Na forum od:

Post 22 lis 05, 20:36

hmm dochodza sankcje, ograniczenia, regóły, niedlugo zostanie wydana księga przepisów co, za co i dlaczego grozi niedobrym festiwalowiczom. jak dla mnie dodatkowe komplikacje nie ma sensu.

zanek

Na forum od:

Post 22 lis 05, 20:41

uff:) no to przynajmniej w jednej kwestii udetchnąłem z ulgą:) co do owych sankcji - w takim razie tym bardziej będę za trzema pulami. w sytuacji, gdy wiem, że może się wydarzyć coś, co uniemożliwi mi dotarcie na seans (na przykład sięnie obudzę:)), nie rezerwuję miejsca, ale jeśli uda mi się heroicznie pozbierać i dojść do kina, mam szansę dany fim zobaczyć. nie mam sankcji, nie blokuję nikomu miejsca, a jednocześnie wciąż pozostaje mi trochę swobody, dzięki której mogę decydować w ostatniej chwili... gorzej z szybką zmianą decyzji pół godziny przed seansem... jak już wyzej zauważyliście, czasami zdanie znajomych ma duże znaczenie... i co z sankcjami, gdy postanowię zmienić kino w ostatniej chwili? mam "cierpieć" na czymś, przed czym ostrzegł mnie kilkanaście minut wcześniej znajomy? wiem, wiem - świadomy wybór itd... staram się dobrać repertuar wcześniej, ale momentami warto liczyć się bardziej ze zdaniem znajomych.

może zaproponuję taki trochę hipotetyczny system - do dyskusji

400 miejsc w kinie (przykładowo)

30% miejsc dla bietów (liczba wzięta z kosmosu - organizatorzy powinni tu wstawić wlaściwy procent) - tylko po to podaję tę liczbę, bo pozbyć się "biletowców".

czyli pozostaje 70%. na forum mamy dwie frakcje, więc część miejsc dla jedych, część dla drugich. przewagę dałbym karnetom "wolnym". z prostego powodu - rezerwacja rozpoczynająca się wcześniej moglaby być jedynie opcją, bonusem, dla zdecydowacych na konkretne filmy. bonus dawałby pewność, a jednocześnie nie zamykał drogi dla reszty.
dzięki temu rezerwuję miejsca dla powiedzmy 20 filmów, które chcę zobaczyć koniecznie, a resztę wybieram według tradycyjnej metody:)
czyli powiedzmy 180 na "wolne", 100 na rezerwację.

to oczywiście tylko model do dyskusji:)

corner

Na forum od:
16 lut 05, 20:16

Post 22 lis 05, 20:50

Ja jestem skłony się zgodzić. Popieram pomysł trzech pul i technologiczną opcję drugą. Ale już w tym roku był problem typu - ktoś miał nieważny karnet, ale parcie tłumu sprawiło że bramkarz nie mógł tej osoby nie wpuścić... Więc nie wiem czy to nie będzie pic na wodę...

zanek

Na forum od:

Post 22 lis 05, 20:52

tak - technologocznie opcja druga zdecydowanie!:)

gichot

Na forum od:
13 cze 05, 21:32

Post 22 lis 05, 20:54

Trzy pule (dla rezerwacji mniej miejsc), technologia druga i mała sankcja - jak coś zarezerwujesz to nie zostaniesz wpuszczony na seans równoległy w tym czasie (tak żeby "zachęcić" do wykorzystania rezerwacji). (ach, jeszcze nie ankietowałem - poczekam chwilkę na rozwój tematu).

kg
NH-Kreator

Na forum od:

Post 22 lis 05, 20:55

przy rezerwacjach nie byłoby parcia. Przynajmniej tak dużego parcia. Bramki i kontrola to osobny problem ale ten będziemy rozwiązywac potem.
ERA NOWE HORYZONTY

Gość

Post 22 lis 05, 20:56

to moze inaczej: rezerwacja na najwazniejsze wydarzenia: tzn otwarcie i zamkniecie, wraz z numerowanymi miejscami
No i oczywoscie numerowane miejsca na koncerty

zanek

Na forum od:

Post 22 lis 05, 20:57

i jeszcze proponuję wymóg stawienia się z rezerwacją co najmniej 5 minut przed seansem (to chyba nie za dużo), by potem w razie nie stawienia się, przelać pulnę niewykorzystanych rezerwacji na pulę "wolnych" karnetów. marnowanie miejsc nie byłoby za miłe...

gichot

Na forum od:

Post 22 lis 05, 20:58

Można by jeszcze wprowadzić anulowanie rezerwacji 2,5 min. po rozpoczęciu seansu (musiały by się rozpoczynać punktualnie), albo 2,5 min po planowej godz. rozpoczęcia (sztywna reguła w systemie). Wtedy nie marnowało by się miejsc i wytrwali mieliby szansę...

corner

Na forum od:
16 lut 05, 20:16

Post 22 lis 05, 20:59

gichot napisał(a):Można by jeszcze wprowadzić anulowanie rezerwacji 2,5 min. po rozpoczęciu seansu (musiały by się rozpoczynać punktualnie), albo 2,5 min po planowej godz. rozpoczęcia

A przez kolejne 2 minuty 45 sekund będzie można wejść na trwający seans. Zaczynamy poruszać się w oparach absurdu...

MK

Na forum od:

Post 22 lis 05, 21:01

Anonymous napisał(a):to moze inaczej: rezerwacja na najwazniejsze wydarzenia: tzn otwarcie i zamkniecie, wraz z numerowanymi miejscami
No i oczywiscie numerowane miejsca na koncerty

To byulam janiezalogowana, jak zwykle :-)
MK

saygon

Na forum od:

Post 22 lis 05, 21:17

jak sie ma rezerwacja trzeba stawicsie na 10 minut przd seansem i potwierdzic(czyli dac karnecik do skasowania czy cos) po tym czasie rezerwacja przepada i ten bilet przechodzi autmoaycznie do puli wolnych biletów i w takim rozwiazaniu nie potrzebne byłyby juz sankcje i osoby czekajace(liczace na wolne miejsca) będa wiedziały czy wejdą czy nie.

gichot

Na forum od:

Post 22 lis 05, 21:29

corner napisał(a):
gichot napisał(a):Można by jeszcze wprowadzić anulowanie rezerwacji 2,5 min. po rozpoczęciu seansu (musiały by się rozpoczynać punktualnie), albo 2,5 min po planowej godz. rozpoczęcia

A przez kolejne 2 minuty 45 sekund będzie można wejść na trwający seans. Zaczynamy poruszać się w oparach absurdu...

Podałem 2,5 min tylko jako sugestię... może to być 15, 10, 5 min. ( a może sekund ;) ) przed lub po godz. rozpoczęcia. Chodziło mi tylko o przykład kar czasowych - a na wybraniu odpowiedniej puli minut to pewno ktoś inny się zna...

Magda.W

Na forum od:
27 lip 05, 17:51

Post 22 lis 05, 21:50

zdecydowanie nie podoba mi się ten pomysł. To co jest najpiękniejsze w posiadaniu karnetu to swoboda, którą on daje. Mogę w ostatniej chwili zmienić plany i iść na inny film niż zamierzałam, mogę w ostatniej chwili zrezygnować (nie musząc sie obawiac że "moje" miejsce sie marnuje) , moge po porstu w ostatniej chwili decydować na co chcę iść.
rezerwacja = ograniczenie.
a że dla kogos nie straczy miejsca? nie dziwie się, jesli sie przychodzi na 5 minut przed seansem.
To naturalnie ze trzeba "powalczyc" by dobrze (i w ogole) usiasc.
*w tym kontexcie powalczyć=przyjsc odpowiednio wczesniej

una

Na forum od:
15 kwi 05, 20:01

Post 22 lis 05, 21:52

głosowałam przeciw
w sumie pomysł dobry i rzeczywiście byłoby to rozwiązanie problemów z kolejkami. ale... chyba powtórzę argument poprzedników - karnet pozostawiał swobodę wyboru, można było zmienić zdanie w każdej chwili, czego np. nie umożliwiały bilety. pomysł z trzema pulami pod tym względem jest niezły, ale czy to nie za dużo zamieszania?

4Cherry

Na forum od:
11 maja 05, 21:14

Post 22 lis 05, 21:59

kg napisał(a):W imieniu wszystkich dziękuję! bo to chyba pochwała?:)
Witaj na Forum 4Cherry

Oczywiście, że pochwała! W porównaniu z Kazimierzem (przynajmniej z tym sprzed kilku lat, nie byłem na "Wysokich temperaturach"), festiwal NH jest znacznie atrakcyjniejszy, ale - co właśnie istotne - nie tylko pod względem doboru repertuaru, spotkań z twórcami, dużej ilości kontrowersyjnych filmów etc.

Cieszyński festiwal to także najbardziej komfortowe oglądanie, właśnie ze względu na to, że nie trzeba odbierać rezerwacji i bawić się z całym tym gównem (ale to tylko jeden aspekt, znacznie wygodniejsze były też np. siedzenia w kinach, w porównaniu z takim Zwierzyńcem czy wspominianym już K.Dolnym)...

Taki był festiwal cieszyński i mam nadzieję, ze taki pozostanie wrocławski. Bo oczywiście się wybieram i karnet na bank kupuję :)
All work and no play make Jack a dull boy...

Następna strona

Powrót do 6. - Aaaby wejść do kina