Olza podmywa Cieszyn:-(

Akredytacje, karnety i bilety. Uwagi, pomysły i sugestie organizacyjne.<br> Odczucia co do atmosfery Festiwalu.
cze67

Post 24 sie 05, 12:06

PAP 24-08-2005

Intensywne opady deszczu na Śląsku Cieszyńskim sprawiły, że w powiecie cieszyńskim rzeki przekroczyły stany alarmowe i w wielu miejscach wystąpiły z koryt. W opinii wicestarosty cieszyńskiego Tadeusza Kopcia, najtrudniejsza sytuacja jest w gminach Haźlach, Zebrzydowice, Strumień oraz w Cieszynie
W wielu miejscach woda zalała drogi. - Tak jest między innymi w gminach Haźlach i Zebrzydowice, gdzie prawdopodobnie będziemy zmuszeni ewakuować kilkanaście gospodarstw. W Cieszynie wylała już rzeczka Bobrówka. W Zebrzydowicach w ciągu jednej godziny poziom rzeki Piotrówki podniósł się o 70 cm. Z magazynów wydano już worki i piasek - powiedział Kopeć.
Strażacy informują, że nie są w stanie zliczyć ilości wezwań. - Jest ich bardzo dużo. Wszystkie siły są w terenie. Jesteśmy w stanie na razie tylko zapisywać kolejne zgłoszenia - powiedział dyżurny powiatowej straży pożarnej w Ustroniu. W Cieszynie Polakom pomaga także czeska straż pożarna.
Strażacy z Górek Wielkich uratowali mężczyznę w Hażlachu, którego porwał wezbrany nurt rzeki Piotrówki. Mężczyznę, który jechał traktorem, porwała woda. W ostatniej chwili zdołał uchwycić się słupa. Uratowano go niemal w ostatnim momencie - poinformował wójt gminy Hażlach Karol Folwarczny.
Folwarczny podkreślił, że w gminie sytuacja jest bardzo poważna. Piotrówka wystąpiła w wielu miejscach. Pod wodą są dziesiątki hektarów. Dwie rodziny zostały już ewakuowane, trzecią może to spotkać w każdej chwili. - Przez wiele miejsc gminy przelewa się rwąca rzeka. Straty będą ogromne ś na polach, na drogach i w mieniu mieszkańców- powiedział wójt.
W gminie trwa akcja ratunkowa. Wciąż docierają worki z piaskiem. - Napływ wody jest tak gwałtowny, że one nie wystarczają - powiedział Folwarczny. Miejscowym pomagają strażacy z gminy Brenna.
Synoptycy z bielskiej stacji meteorologicznej poinformowali, że stan granicznej rzeki Olzy przekroczył o 43 cm poziom alarmowy. W ciągu ostatnich 24 godzin w Cieszynie spadło 98,5 litra wody na metr kwadratowy. Synoptycy dodali, że prognozy napawają lekkim optymizmem. Ciśnienie wzrasta i możliwe są przerwy w opadach.

Straszne!

cze67

Post 24 sie 05, 13:03

Dalsze informacje (z wirtualnej):

Na Śląsku Cieszyńskim woda wystąpiła z brzegów

Intensywne opady deszczu na Śląsku Cieszyńskim sprawiły, że w powiecie cieszyńskim rzeki przekroczyły stan alarmowy i w wielu miejscach wystąpiły z koryt. W opinii wicestarosty cieszyńskiego Tadeusza Kopcia najtrudniejsza sytuacja jest w gminach Hażlach, Zebrzydowice, Strumień oraz w Cieszynie.
Burmistrz Cieszyna Bogdan Ficek powiedział, że w mieście obowiązuje alarm przeciwpowodziowy. Oprócz granicznej Olzy we znaki dają się rzeczki: Puńcówka, Bobrówka i Młynówka. Strażacy zmagają się z żywiołem. Ulica Stawowa, którą można wjechać do Cieszyna od strony Bielska-Białej, jest nieprzejezdna. Odcięte jest także połączenie z Puńcowem. Ewakuowano mieszkańców ul. Słowiczej.
Rzeka Bobrówka zalała tereny rolne i zagraża kościołowi św. Jerzego, a także hipermarketowi oraz siedzibom Miejskiego Zarządu Dróg i Zakładu Budynków Miejskich. Jej wody zalały mostek w ciągu ulicy Brodzińskiego. Strażacy ustawiają worki z piaskiem. Dramatycznie jest u zbiegu Puńcówki i Młynówki. Pod wodą znalazły się droga i park. Zagrożone zalaniem jest także prosektorium Szpitala Śląskiego - powiedział Ficek.
W Cieszynie w rejonie ulicy Frysztackiej utworzyło się rozlewisko wielkości około 1 km kwadratowego. Pod wodą znalazły się między innymi hurtownia i hale magazynowe.

Gość

Post 24 sie 05, 15:54

o nie!
to dziwne bo wydawalo mi sie,ze miasto lezy jakos na wzniesieniu

z

Na forum od:
2 sie 05, 20:15

Post 24 sie 05, 16:06

te ulice wymienione w wiadomosciach daleko od centrum sa, no ale pole namiotowe olza i ta ulica z kanalem wzdluz rzeki na pewno zalane i czeski cieszyn podobno tez

Freak_lodz

Na forum od:
6 lut 05, 17:58

Post 24 sie 05, 16:26

jejku ...to staszne...mam nadzieje ze sytuacja utrzyma sie pod kontrola...
Say what you mean
Mean what you say
Say what you feel
Feel what you say

husky

Na forum od:
5 lut 05, 12:34

Post 24 sie 05, 16:30

Nie mogłem uwierzyć jak oglądałem kurier o 15:30.. mam nadzieje że sytuacja się zmieni.. takie ładne miasto, tyle pięknych dni spędziłem w Cieszynie :(
"Finally We Are No One"

z

Na forum od:
2 sie 05, 20:15

Post 24 sie 05, 16:33

onie.."W dzielnicy Cieszyna Mnisztwo woda, która po intensywnych opadach zalała niektóre tereny, wypłukuje substancję ropopochodną z nieczynnej stacji paliw. "Wystąpiło zagrożenie klęską ekologiczną" - poinformował w środę po południu burmistrz miasta."

Gość

Post 24 sie 05, 19:56

kemping,kemping,kemping.....gdzie ja bede spac za rok?!
tak powaznie to beznadziejna sprawa.....

cze67

Post 25 sie 05, 8:18

Relacja i zdjęcia z wczoraj:
http://miasta.gazeta.pl/katowice/1,35019,2884045.html

Straszne wrażenie robi ta rwąca Olza...

corner

Na forum od:
16 lut 05, 20:16

Post 25 sie 05, 8:44

Kemping był bezpieczny. Może Cieszyn i leży na wzniesieniu, ale dookoła ma wyższe wzniesienia i jest duży problem. Zresztą Olza to małe piwo, jej dopływy to masakra.

ave_Adore

Na forum od:
21 lut 05, 14:29

Post 25 sie 05, 11:14

Przestało padac w Czechach..
oby wszystko wrociło do normy.

cze67

Post 25 sie 05, 14:14

"W Cieszynie i okolicznych gminach trwa usuwanie skutków wczorajszej powodzi. Woda w rzekach powoli opada, jednak nadal utrzymuje się na rozlewiskach. Nadal nieprzejezdnych jest 10 odcinków dróg w powiecie cieszyńskim. Są także kłopoty z komunikacją kolejową. Zamknięte są szlaki kolejowe: Cieszyn-Marklowice i Cieszyn-Goleszów. W obu przypadkach woda podmyła tory."

husky

Na forum od:
5 lut 05, 12:34

Post 25 sie 05, 14:23

ale ma znów padać w nocy?! jejku taka szkoda..
"Finally We Are No One"

ave_Adore

Na forum od:
21 lut 05, 14:29

Post 26 sie 05, 6:55

cze67

Post 26 sie 05, 12:15

cze67

Post 27 sie 05, 17:47

OT - gdyby ktoś z Was mocno tęsknił za Cieszynem (ja tak:))... Na oficjalnej stronie miasta jest kamera (niestety, niezbyt wyraźny z niej obraz), za pomocą której zobaczyć rynek tego miasta...

Powrót do 5. - Sprawy organizacyjne i techniczne